Borise, malo si na skici od juče idealizovao stanje. Stvarni raspored je puno lošiji. Ako ne seliš,
moraju se postupno premeštati košnice.
Ja to radim svake godine i dešava se da to ponekada, zbog različitih razloga, predugo traje (na sl 3 je vrlo nepovoljno stanje u decembru). To su oplodnjaci koji se vide u žutom krugu i nalaze se u voćnjaku (što znači da je vrlo nepovoljno za premeštanje).
Daleko je lakše ako se seli, kao što se vidi na slici kada su oplodnjaci postavljeni u niz i seljeni su na suncokret.
Moraćeš neke redove potpuno da „izvučeš“ na stranu, a to traži vremena. I naravno da se
može uraditi, bez problem i gubitka pčela kod nekih društava. Npr. drugi red do lešnika (3 košnice - koliko vidim i žuto zaokružene) izvlači se, postepeno i kasnije vrlo lako postavlja u niz sa redom koji je do lešnika.
Sledeće bi bilo razmaknuti red do kajsije i napraviti mesto za košnicu u zelenom krugu. Kada se ona, kasnije ubacuje, ne postavlja se odmah u niz nego se ostavlja neko vreme da "viri" napred u odnosu na niz za pola košnice.
Košnica u crvenom krugu se odmah pomera unazad u približni liniju sa redom do kajsija (zadržava približno rastojanje u odnosu na ostale, a kasnije se približi)...itd.
Treći red od lešnika možeš postepeno izvlačiti dalje od žice i kasnije pomerati unazad, prema prvom redu ili ga deliš na dva dela i samo polovinu izvlačiš. U tom slučaju pomeraš prvi red od žice za toliko, koliko si košnica iz trećeg reda ostavio do žice.
Bitno je ono što sam napisao ranije, da ne postavljaš košnice tako da „zbunjuješ“ pčele i sleću u druge košnice. Na brzinu sam skicirao šta nije dobro raditi. Ako pomeraš grupu košnica A ili B, moraju se pomerati da se blago razmiču u polje.
Kada pomeram oplodnjake, to radim sa pomeranjem od oko 0.5 m na dva tri dana. Ako prvog dana pomerim oplodnjak koji je usamljen (nema drugih do njega) prvog dana 0,5 m, nakon tri dana isto toliko i nakon dva dana opet 0,5 m, nema problema. Ali ako treće pomeranje bude npr. oko 1 m, pčele sleću na POČETNO mesto. Nije opasno, ako je vreme lepo. Ali ako naiđe jak pljusak, stradaju. Zato radi pomeranje postupno. I ako je trava nisko pokošena ne moraš postavljati na visinu dve cigle, jer je lakše (i dovoljno) da visina bude 1 cigla.
PS
Što se tiče seobe, nije nemoguće sada odseliti negde. Temperature ovih dana su dovoljne. Mi smo selili košnice sa Hvara oko 10. aprila. Naglo je zahladilo i dunuo je jak vetar sa nemirnim morem (trajektom se ide više od 3 sata). U Bosni je bio sneg i do jednog metra. Preseljavano je na repicu. Kamion nije imao ceradu sa arnjevima, već je ona prebačena preko košnica i uvezana (praktično je nešto skarabudženo). Seljeno je sa visinom od tri reda košnica (108 košnica). Vozilo dajc petohiljadarka (k'o traktor

). Seoba je obavljena bez problema. Utrošeno 1 l vinjaka tokom seobe na dva člana posade

.