Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616128 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Рајко Борић

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #120 poslato: Mart 07, 2013, 14:56:38 »
Борисе, лепо двориште. Ја бих о премештању мало дуже размислио. Ако не планираш заједнички кров за кошнице, размотри да их распоредиш појединачно, са размаком од 5 или више метара, са жбуњем медоноша између кошница. Предност таквог распореда је што се мање мешају пчеле и што можеш да радиш на некој кошници без узнемиравања суседних.
« Poslednja izmena: Mart 07, 2013, 15:18:52 od strane Рајко Борић »

Van mreže Stamenković Predrag

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Preševo,460 m
« Odgovor #121 poslato: Mart 07, 2013, 15:01:34 »
    Hvala na odgovoru i savetima, po lepsem vremenu i vidjenom stanju uraducu nesta, sta se mora, po vasim preporukama.
    Pozdrav i svako dobro.
Људи се смеју твојим сновима.
А онда када их оствариш, мрзе те!

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #122 poslato: Mart 07, 2013, 15:19:32 »
@Rajko
pa vršim pripreme za zajednički krov, poslužiće objekat iza ...a trenutno su stvarno preblizu jedna drugoj, crtež  nije baš u razmeri...

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #123 poslato: Mart 07, 2013, 20:12:49 »
Borise, jel' baš ima toliko košnica i takvo je stvarno stanje?

Ako jeste, ja ne bih pomerao oba reda. I ne bi smelo odjednom previše da se udalji od početnog mesta, zbog onog drveta. Što znači da bi trebalo pomerati više puta, na manje rastojanje. Uz to se polako postavljaju u liniju.

*
Bio sam nejasan kad sam rekao budi brz, zapravo sam mislio nemoj kilaviti dva dana...
Pozdrav svima

U načelu, prihvatamo ispravku  :D
« Poslednja izmena: Mart 07, 2013, 20:18:27 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Subotica
« Odgovor #124 poslato: Mart 07, 2013, 20:45:34 »
Borise
ja ne bi premeštao nego bi odselio na repicu ili bagrem i posle postavio kako si zamislio kada vratiš košnice kući.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #125 poslato: Mart 07, 2013, 21:10:42 »
Borise izaberi ili Šoletov ili Nikolin predlog.
Evo i treći predlog, odvezi negde na vrbu ili na neki drugi teren (pošto za Nikolin predlog treba da sačekaš skoro mesec dana za repicu ili dva za bagrem) patnaestak dana ili nešto duže i posle ih možeš vratiti i postaviti kako hoćeš.
Ja sve mislim ti si početnik a ti se već toliko raširio. Svaka čast, samo napred...

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Bojan aleksic

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Paracin,selo mirilovac
« Odgovor #126 poslato: Mart 07, 2013, 21:40:10 »
Da se i ja nadovezem pitanjem,sta mislite kolege da li bih smeo da premestim jedan pcelinjak pri ovim temperaturama od 15ak stepeni...? Dosta jos temperatura tokom dana varira...

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
« Odgovor #127 poslato: Mart 07, 2013, 22:21:03 »
Da se i ja nadovezem pitanjem,sta mislite kolege da li bih smeo da premestim jedan pcelinjak pri ovim temperaturama od 15ak stepeni...? Dosta jos temperatura tokom dana varira...

Mislim da je još rano i hladno za selidbu košnica.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #128 poslato: Mart 07, 2013, 22:43:17 »
ovo je pčelinjak moje majke u Dalju, samo malo reda da uvedemo, iskren da budem doskora me nije zanimalo... evo slike iz 2011, jedva sam je našao. Sad je poravnato i pokošeno i cigle iza su sklonjene, ostalo nije menjano. Onaj lešnik sam zaboravio da nacrtam, još uvek stoji.

Opcija nošenja na pašu mi ne leži nikako, prvo zbog toga što nemam kako da ih odnesem, a drugo pored kuće na 100m zapadno  je zemlja IPK Osijek zasejana pola repica, pola suncokret   ;) ... ::)
« Poslednja izmena: Mart 07, 2013, 22:51:03 od strane Boris Salaj »

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #129 poslato: Mart 08, 2013, 00:48:22 »

Mislim da je još rano i hladno za selidbu košnica.

I meni se čini da je još hladno i nisam siguran da bih se smeo upustiti u nešto slično. Ali,  možda neko od kolega ima i dugačije iskustvo..

ovo je pčelinjak moje majke u Dalju, samo malo reda da uvedemo, iskren da budem doskora me nije zanimalo... evo slike iz 2011, jedva sam je našao. Sad je poravnato i pokošeno i cigle iza su sklonjene, ostalo nije menjano. Onaj lešnik sam zaboravio da nacrtam, još uvek stoji.

Opcija nošenja na pašu mi ne leži nikako, prvo zbog toga što nemam kako da ih odnesem, a drugo pored kuće na 100m zapadno  je zemlja IPK Osijek zasejana pola repica, pola suncokret   ;) ... ::)

Posle ovog saznanja o nemogućnosti transporta onda preostaje samo Šoletov predlog o postepenom premeštanju košnica. A narod kaže, što se mora nije teško.. Samo laganice Borise i bez brige. Što pre kreneš pre ćeš završiti..  :D

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #130 poslato: Mart 08, 2013, 08:23:48 »
Borise, malo si na skici od juče idealizovao stanje. Stvarni raspored je puno lošiji. Ako ne seliš, moraju se postupno premeštati košnice.

Ja to radim svake godine i dešava se da to ponekada, zbog različitih razloga, predugo traje (na sl 3 je vrlo nepovoljno stanje u decembru). To su oplodnjaci koji se vide u žutom krugu i nalaze se u voćnjaku (što znači da je vrlo nepovoljno za premeštanje).

Daleko je lakše ako se seli, kao što se vidi na slici kada su oplodnjaci postavljeni u niz i seljeni su na suncokret.

Moraćeš neke redove potpuno da „izvučeš“ na stranu, a to traži vremena. I naravno da se može uraditi, bez problem i gubitka pčela kod nekih društava. Npr. drugi red do lešnika (3 košnice - koliko vidim i žuto zaokružene) izvlači se, postepeno i kasnije vrlo lako postavlja u niz sa redom koji je do lešnika.

Sledeće bi bilo razmaknuti red do kajsije i napraviti mesto za košnicu u zelenom krugu. Kada se ona, kasnije ubacuje, ne postavlja se odmah u niz nego se ostavlja neko vreme da "viri" napred u odnosu na niz za pola košnice.

Košnica u crvenom krugu se odmah pomera unazad u približni liniju sa redom do kajsija (zadržava približno rastojanje u odnosu na ostale, a kasnije se približi)...itd.

Treći red od lešnika možeš postepeno izvlačiti dalje od žice i kasnije pomerati unazad, prema prvom redu ili ga deliš na dva dela i samo polovinu izvlačiš. U tom slučaju pomeraš prvi red od žice za toliko, koliko si košnica iz trećeg reda ostavio do žice.

Bitno je ono što sam napisao ranije, da ne postavljaš košnice tako da „zbunjuješ“ pčele i sleću u druge košnice. Na brzinu sam skicirao šta nije dobro raditi. Ako pomeraš grupu košnica A ili B, moraju se pomerati da se blago razmiču u polje.

Kada pomeram oplodnjake, to radim sa pomeranjem od oko 0.5 m na dva tri dana. Ako prvog dana pomerim oplodnjak koji je usamljen (nema drugih do njega) prvog dana 0,5 m, nakon tri dana isto toliko i nakon dva dana opet 0,5 m, nema problema. Ali ako treće pomeranje bude npr. oko 1 m, pčele sleću na POČETNO mesto. Nije opasno, ako je vreme lepo. Ali ako naiđe jak pljusak, stradaju. Zato radi pomeranje postupno. I ako je trava nisko pokošena ne moraš postavljati na visinu dve cigle, jer je lakše (i dovoljno) da visina bude 1 cigla.

PS
Što se tiče seobe, nije nemoguće sada odseliti negde. Temperature ovih dana su dovoljne. Mi smo selili košnice sa Hvara oko 10. aprila. Naglo je zahladilo i dunuo je jak vetar sa nemirnim morem (trajektom se ide više od 3 sata). U Bosni je bio sneg i do jednog metra. Preseljavano je na repicu. Kamion nije imao ceradu sa arnjevima, već je ona prebačena preko košnica i uvezana (praktično je nešto skarabudženo). Seljeno je sa visinom od tri reda košnica (108 košnica). Vozilo dajc petohiljadarka (k'o traktor :D). Seoba je obavljena bez problema. Utrošeno 1 l vinjaka tokom seobe na dva člana posade :D :D.
« Poslednja izmena: Mart 08, 2013, 08:32:39 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Nikola Vucinac

• Stari član foruma
« Odgovor #131 poslato: Mart 08, 2013, 08:48:42 »
Borise
sve je moguće uraditi, ali koliko ćeš vremena izgubiti na ovaj način premeštanja košnica. Preseli kompletan pčelinjak 5 km i posle dve nedelje vrati nazad i postavi kako želiš. Ako to uradiš oko 01.04. vratićeš ih taman za uljanu repicu i još ako imaš prijatelja koji ima veći voćnjak oprašićeš i voće a pčele će imati bolji razvoj.
46* 01' 37" 07 N
19* 41' 17" 50 E

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #132 poslato: Mart 08, 2013, 09:00:45 »
Naravno, daleko je lakše odseliti i po povratku postaviti košnice na pripremljena postolja.

Ako se odluči da premeštanje radi "u mestu" imaće dobru priliku da uoči detalje kako se to radi. Svako iskustvo je vredno.

I bitno je da kako se vrši  hemijska zaštita voćnjaka, ako odseli u neki veći voćnjak.

Van mreže Zoran Mladenovic

• Napredni član foruma
  • Covekova mudrost je da pronadje pravu ludost
« Odgovor #133 poslato: Mart 08, 2013, 09:22:54 »
Upravo se spremam za preseljenje kosnica koje moram da uradim silom prilika.Selim 13 km dalje pa posle 15-ak dana vracam nazad na novo mesto,100 m dalje od ovog gde se sad nalaze.
Valjda nce kisa ;D

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #134 poslato: Mart 08, 2013, 10:34:40 »
Hvala na odgovorima, radićemo mic po mic...a one koje su u zadnjem redu polako unazad i u stranu pa kad se zadnji red dovede gde želim onda one koje su ispred opet polako unazad i u stranu...