Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618673 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #375 poslato: Mart 22, 2014, 13:13:11 »
Zahvaljujem na odgovoru.

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #376 poslato: Mart 24, 2014, 23:18:11 »
Da li stavljate so u pojilice i zasto?

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #377 poslato: Mart 25, 2014, 08:27:41 »
Kolega malo pretražite, nema potrebe da dupliramo....

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=452.msg5650#msg5650

Van mreže Milan Corbic

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Jarcujak
« Odgovor #378 poslato: Mart 26, 2014, 19:47:22 »
Pre svega zeleo bih da pozdravim sve pcelare i imam jedan problem pa bih da se posavetujem i da me naucite sta da radim.Naime pocetnik sam u pcelarstvu i upravo trebam da kupim kosnice,odlucio sam se za db,10.Ali ne znam koju debljinu kosnice da kupim da li 3,2mm ili 2,5mm,koga sam god pitao za savet svako ima svoju pricu i prosto ne znam sta da radim...Svaki savet bi dobro dosao...Pozdrav

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #379 poslato: Mart 26, 2014, 21:10:42 »
Kolega, ja mislim da je i jedno i drugo tanko. Verovatno si mislio na 32mm i 25mm?

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #380 poslato: Mart 26, 2014, 21:42:01 »
Deblja stranica= teži nastavak...

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #381 poslato: Mart 26, 2014, 22:50:17 »
Милане, вишедеценијска па и вјековна  искуства пчеларења са кошницама настављачама у условима наше умјерено континенталне климе показала су да пчелама никако не смета хладноћа ако су друштва адекватно обезбјеђена довољним залихама хране и ако је та храна правилно распоређена.
Кошница није термички изолован простор, какве год материјале да користимо, из једноставног разлога што посједује један или више отвора кроз које пчеле врше општење са околином. Кроз све те отворе циркулише ваздух био он хладан или врућ и на исте те отворе врши се вентилација - изједначавање температуре и осталих климатолошких параметара између унутрашњости и спољашности кошнице.

Сигурно је да знаш да пчеле не грију кошницу, грије се активна зона клубета на уштрб трошења енергије (зими) а хлади испаравањем воде (љети).

Велика је заблуда да ће дебљи зид кошнице бити у позитивној корелацији са мањим осциловањем температура. Ова заблуда се може прочитати у неким књигама гдје се каже да дебљи зид кошнице омогућује да се кошница не прегријава током великих љетних врућина.
Овдје се закони термодинамике не могу примијенити у потпуности управо из разлога присутних отвора на кошници. Дрво је само по себи добар и довољан изолатор. Стандарди кажу да је дебљина даске 20 мм. Много више се на прегријавање током врелих дана може утицати избором нијансе боје којом ће кошница бити офарбана и њеном структуром. Боја би свакако требала бити свјетлија са израженим албедо (одбијајућим) ефектом. Због тога су нпр. су нпр. бољи акрилни лакови (боје на "воденој бази") од лазурних премаза.

Елем да закључим; лично бих се увијек држао стандарда од 20 мм, ништа преко тога.
Могуће да велики број колега има и другачије мишљење. Свакако добро размисли прије него што одлучиш.

• Stari član foruma
« Odgovor #382 poslato: Mart 27, 2014, 19:02:40 »
jedno drusto mi radi zaperke, ima dosta pcela(8 ulica lr), a stavio sam 3 satne osnove, nisam detaljnije pregledavao zajednicu jer je dosta puhalo i nije bas pretoplo bilo s obzirom da sam predvecer davao sirup pa sam takvo stanje zatekao .. sto mi je ciniti dalje? nisam gledao da li su satne izgradjene skroz, ali krajičkom oka sam vidio da se pocelo izgradjivati ​​sace, no nevjerujem da su ga i napunili peludom i medom .. da li da to ignoriram ili bi nesto trebalo znaciti?

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #383 poslato: Mart 27, 2014, 23:45:49 »
Ako si stavio 3 osnove, mogu da igrade sve tri, ali i ne moraju (zavisi od snage). Proveri kakvo je stanje i ako se može približiti i treća ako je ne grade. Ako su izgradile samo jednu stranu okreni drugu stranu osnove prema gnezdu da je izgrađuju.

Prati kako nose sirup. Od tipa hranilice zavisi i mogu li sve uzeti. Da ne ostaje nešto sirupa koji se može ukiseliti.

Po fotografijama koje si ranije postavio, na letu se videlo da ima dosta pčela. Ali to ne mora biti siguran pokazatelj. Može biti samo trenutno jako izletanje zbog preseljavanja. Međutim, može biti i da su jaki rojevi i da ti ne uđu u rojevi nagon. Ne zaboravi da sa jednog okvira izađe 3 ulice pčele (površine koliko i leglo, samo tri puta uvećano). Naravno, sve zavisi koliko je bilo legla u startu. Ali nemoj da te uhvati panika i da odmah „sečeš“ leglo ili slično. Prvo dobro proceni. Pretpostavka je da matica zanosi i one ramove sa leglom i novim, koje gradi, a tu ima posla za pčele i to odlaže rojevi nagon za neko vreme.

PS

8 ulica pčele po svežijem vremenu može biti i jako za zapreminu jednog nastavka. Po hladnijem vremenu su i ulice „gušće“ tako da ima prilično pčela. Ali može biti i refleksna zaštita prostora i da se loše proceni stanje (pčele krenu ka površini gnezda - satonošama, a da je donji deo rama "siromašnije" zaposednut pčelama. Zato, ako samo napišeš a to ne vidimo na fotografiji, teže je proceniti šta dalje.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #384 poslato: Mart 28, 2014, 14:12:41 »
Hvala na odgovoru,pogledat cu zajednicu po ljepsem vremenu da vidim na cemu sam.pa cu iznesti ovdje zapazanja u pokusat cu uslikati.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #385 poslato: Mart 28, 2014, 19:42:05 »
Ima li ko podatak kolika je razlika u brzini gradnje saca sa SO i bez?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #386 poslato: Mart 28, 2014, 21:13:13 »

Нема разлике... Не знам шта пише у литератури..

Поздрав...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #387 poslato: Mart 28, 2014, 21:26:12 »
Kada su društva jaka nema skoro nikakve razlike.

• Stari član foruma
« Odgovor #388 poslato: Mart 28, 2014, 23:17:52 »
negdje sam procitao da se radi oko 5% sporije bez satne osnove,ali nemojte me drzati za rijec..

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
« Odgovor #389 poslato: Mart 28, 2014, 23:28:09 »
nemoguće da nema razlike, pa zašto je onda stavljamo? zbog pravilnosti ćelija?