Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616142 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #585 poslato: Mart 26, 2015, 21:27:04 »
Ako prebacimo,prevesimo otvoreno leglo sa pcelama  iznad snelgrove daske(na podnjaci je matica) sa zicanim otvorom,pcele ce osecati prisustvo matice preko mreze ali nece imati kontakt sa maticom.Kako ce se pcele iznad s.daske ponasati  hoce li u tom slucaju vuci prisilne maticnjake,ili mozda postati lazne matice?

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
« Odgovor #586 poslato: Mart 29, 2015, 08:46:47 »
Sole,sta mislis o ovome?http://pcelarske-majstorije.50webs.com/tehnike-prilog7.html

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #587 poslato: Mart 29, 2015, 15:27:17 »
I ja moram da postavim isto pitanje narocito na varijantu 4 - proizvodnja matica ovom metodom?

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #588 poslato: Mart 29, 2015, 19:27:43 »
Čekamo Šoleta
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #589 poslato: Mart 29, 2015, 19:29:32 »
Еvo me. Bio na malo pčelinjaku. Sa'ću da vidim kako ćemo :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #590 poslato: Mart 29, 2015, 20:08:56 »
Prva stvar je pitanje, koje je ostalo bez odgovora i odnosi se na odvajanje dela legla od gnezda vodoravnom pregradom.

Ako prebacimo,prevesimo otvoreno leglo sa pcelama  iznad snelgrove daske(na podnjaci je matica) sa zicanim otvorom,pcele ce osecati prisustvo matice preko mreze ali nece imati kontakt sa maticom.Kako ce se pcele iznad s.daske ponasati  hoce li u tom slucaju vuci prisilne maticnjake,ili mozda postati lazne matice?

Počeće da odgaja matičnjake, ali ne zna se kada. Postoji jedna stvar koje je nezgodna a to je da pčele ne budu naviknute na drugo leto (odavno sam pisao o ovome, kao dodatak Peletovom načinu odvajanja roja). Tada se može desiti da puno pčela krene ka donjem letu i ugrozi leglo. Drugo je to što se društvo slabi i ne može se uvek koristiti ovaj metod. Naravno da može biti od koristi, jer se može raditi i pre prve glavne paše (bagrema) ako postoji mogućnost da društvo uđe u rojevi nagon. Najbolje bi bilo da matica zanese matičnjake (momenat zanošenja matičnjaka nije opasan jer se rojevi nagon može lako prekinuti) i iskoriste ti matičnjaci iznad razdvojne table. Mogu se koristiti ramovi sa leglom iz druge košnice gde ima rojevih matičnjaka. Oprezno se odstarane pčele četkom, pri čemu bi ram morao da stoji uspravno i da se što manje potresa. Ovde stoji ona bitna činjenica da rojevi matičnjaci nisu najpouzdaniji, jer se uglavnom ne zna u kojem su uzrastu.

Ako se dobro odradi, može se vremenom razraditi dobar način dobijanja prvih ranih rojeva. Napisao sam samo par stvari bez nekog preteranog razmišljanja (mislim, "nabacao" sam neke mogućnosti na brzinu) i treba svako sebi da prilagodi način rada i osmisli kako će sve uraditi a da ne ugrozi leglo.

Nešto što sam za malo zaboravio, ali je vrlo bitno. Horizontalna pregrada bi trebala biti sa zatvorenom mrežom, ako su pčele naviknute na drugo leto (tada je to osnovno leto gornjeg društva – roja). Ne mora se odmah zatvoriti, ali bi trebalo za par dana.

Sole,sta mislis o ovome?http://pcelarske-majstorije.50webs.com/tehnike-prilog7.html

Nemam vremena da čitam ceo tekst. Može se iskoristiti i pisao sam o nečemu što bi pomoglo ovom načinu dobijanja matičnjaka. To je korišćenje izolatora. Ovako spremljen ram bi mogao da se stavi u izolator koji već ulazi u prirodni postupak odgajanja matičnjaka (kada sam pisao o ovom načinu mogućeg dobijanja matičnjaka, napisao sam i da nisam siguran da li su to rojevi ili matičnjaci tihe smene).

Ali, mora se pogledati svakog dana da se vidi kada je matica zanela matičnjake i prati uzrast matičnjaka.

I ja moram da postavim isto pitanje narocito na varijantu 4 - proizvodnja matica ovom metodom?

Ubi nas pusta teorija. I ja sam nekada razmišljao na sličan način (prateći „prepisivačku industriju“ i razne „stručne“ domete) samo što za ovih 30 i kusur godina rada sa većim brojem matica praktično nisam video ono što zovu posledicom inbridinga (šareno leglo).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
« Odgovor #591 poslato: Mart 30, 2015, 09:15:41 »
Najbolje bi bilo da matica zanese matičnjake (momenat zanošenja matičnjaka nije opasan jer se rojevi nagon može lako prekinuti) i iskoriste ti matičnjaci iznad razdvojne table. Mogu se koristiti ramovi sa leglom iz druge košnice gde ima rojevih matičnjaka.

Ako iskoristimo te,tek zalezene maticnjake iznad razdvojene table,ili ih prebacimo na novu podnjacu.i iz ostalih kosnica pridodamo  otvoreno leglo razlicitog uzrasta,hoce li pcele zapoceti maticnjake na starijem leglu(da sto pre dodju do matice)ili nastavljju negu tek zalezenih maticnjaka,bez gradnje novih?

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #592 poslato: Mart 30, 2015, 20:37:16 »
Postavio bih jedno pitanje za iskusnije  kolege, koliko bi bilo pametno da se u hranilice sipa voda, dali bi je pcele uzimale, posto je veoma lose vreme i pcele slabo izlaze a sad im je potrebna voda zbog legla, sta vi mislite o dodavanju vode u hranilicu. Hvala.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #593 poslato: Mart 30, 2015, 22:06:16 »
Ja to ne bih radio...Postavi pojilicu sasvim blizu košnicama bolje nego da im sipaš

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #594 poslato: Mart 30, 2015, 23:07:54 »
Najbolje bi bilo da matica zanese matičnjake (momenat zanošenja matičnjaka nije opasan jer se rojevi nagon može lako prekinuti) i iskoriste ti matičnjaci iznad razdvojne table. Mogu se koristiti ramovi sa leglom iz druge košnice gde ima rojevih matičnjaka.

Ako iskoristimo te,tek zalezene maticnjake iznad razdvojene table,ili ih prebacimo na novu podnjacu.i iz ostalih kosnica pridodamo  otvoreno leglo razlicitog uzrasta,hoce li pcele zapoceti maticnjake na starijem leglu(da sto pre dodju do matice)ili nastavljju negu tek zalezenih maticnjaka,bez gradnje novih?

Na koji način misliš da se doda otvoreno leglo? Pazi, sa leglom se ne igra kada je prohladno vreme.

Hoće da odgajaju i matičnjake na leglu.

Postavio bih jedno pitanje za iskusnije  kolege, koliko bi bilo pametno da se u hranilice sipa voda, dali bi je pcele uzimale, posto je veoma lose vreme i pcele slabo izlaze a sad im je potrebna voda zbog legla, sta vi mislite o dodavanju vode u hranilicu. Hvala.

Voda koja se dodaje u hranilicu je beskorisna. Ako več misliš da im treba voda, dodaje se sirup. Sirup se dodaje kada je povoljno vreme za to i ako je košnica ranije pripremljena ili ima npr. ram hranilicu. Ako je vreme prohladno, sipa se vrlo malo sirupa.

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
« Odgovor #595 poslato: Mart 31, 2015, 07:42:27 »
Na koji način misliš da se doda otvoreno leglo? Pazi, sa leglom se ne igra kada je prohladno vreme.

Hoće da odgajaju i matičnjake na leglu.

Nisam mislio sada vec kasnije kada bude zalezenih maticnjaka..hteo sam da pitam npr. ako nekom drustvu oduzmemo ram sa tek zalezenim maticnjacima bez stare matice(stadijum jajeta) i stavimo na novo mesto+dodamo otvoreno leglo(u kojima ima i starijih larvi)iz ostalih kosnica,kako se pcele ponasaju?hoce li poceti sa odgojem maticnjaka na starijim larvama(da sto pre dobiju maticu) ili nastavljaju odgoj ovih otvorenih(tek zalezenih) bez  gradnje maticnjaka na starijem leglu?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #596 poslato: Mart 31, 2015, 18:03:43 »
Hoće, započeće matičnjake i na leglu i odgajaće one koje su rojevi matičnjaci. Samo to ne znači da će neka matica koja je odgajena sa legla biti prva izležena.

Moja zapažanja su da prihvate dobru maticu. Kako to pčele odrede, neću mnogo da špekulišem. Postoji velika mogućnost da je deo matica koje odgajaju sa legla hranjen nekakvom mešavinom mleča koji odlaže njihovo izleganje (moja pretpostavka na osnovu odgajanja "blizanaca" u matičnjaku - jedno je matica, a jedno pčela ili nekakv vrlo sitna prelazna forma između matice i pčele).

U svakom slučaju je bolje sutradan uništiti matičnjake na radiličkom leglu.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #597 poslato: Mart 31, 2015, 22:31:47 »
Ја им нисам никада додавао воду. Мислим да по лошем времену може да се да мала количина ретког сирупа ако се раније кренуло са прихраном.. Ако се није кренуло са прихраном онда им је боље не додавати ништа и пустити пчеле да се саме реше вишка отвореног легла.
Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #598 poslato: Mart 31, 2015, 22:52:18 »
Mirko:
Citat
Nisam mislio sada vec kasnije kada bude zalezenih maticnjaka..hteo sam da pitam npr. ako nekom drustvu oduzmemo ram sa tek zalezenim maticnjacima bez stare matice(stadijum jajeta) i stavimo na novo mesto+dodamo otvoreno leglo(u kojima ima i starijih larvi)iz ostalih kosnica,kako se pcele ponasaju?hoce li poceti sa odgojem maticnjaka na starijim larvama(da sto pre dobiju maticu) ili nastavljaju odgoj ovih otvorenih(tek zalezenih) bez  gradnje maticnjaka na starijem leglu?

Drži se slijepčevog pravila: "Najvolio bih vidjeti!"
Uradi, detaljno zabilježi pa zaključi. To nije problematično, 2-3 puta ćeš otvoriti košnicu i vidjeti šta se stvarno dešava.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #599 poslato: April 01, 2015, 18:17:43 »
Planiram ove godine uvesti polunastavke kao dio plodišta. Nemam izgrađenih polu-okvira. Trenutno su mi pčele na 7-8 LR okvira (na 1 LR nastavku) . Dali bi bilo rano da sada stavim jedan okvir polunastavka sa SO u centar legla da ga pčele izgrade te kada ga matica zaleže dići ga iznad da privučem pčele da grade ostale okvire polunastavka? Prije 10-ak dana bilo je legla na 3-4 okvira sada pretpostavljam da svaka ima legla bar na 5 okvira.