Prva stvar je pitanje, koje je ostalo bez odgovora i odnosi se na odvajanje dela legla od gnezda vodoravnom pregradom.
Ako prebacimo,prevesimo otvoreno leglo sa pcelama iznad snelgrove daske(na podnjaci je matica) sa zicanim otvorom,pcele ce osecati prisustvo matice preko mreze ali nece imati kontakt sa maticom.Kako ce se pcele iznad s.daske ponasati hoce li u tom slucaju vuci prisilne maticnjake,ili mozda postati lazne matice?
Počeće da odgaja matičnjake, ali ne zna se kada. Postoji jedna stvar koje je nezgodna a to je da pčele ne budu naviknute na
drugo leto (odavno sam pisao o ovome, kao dodatak Peletovom načinu odvajanja roja). Tada se može desiti da puno pčela krene ka donjem letu i ugrozi leglo. Drugo je to što se društvo slabi i ne može se uvek koristiti ovaj metod. Naravno da može biti od koristi, jer se može raditi i pre prve glavne paše (bagrema) ako postoji mogućnost da društvo uđe u rojevi nagon. Najbolje bi bilo da matica zanese matičnjake (momenat zanošenja matičnjaka nije opasan jer se rojevi nagon može lako prekinuti) i iskoriste ti matičnjaci iznad razdvojne table. Mogu se koristiti ramovi sa leglom iz druge košnice gde ima rojevih matičnjaka. Oprezno se odstarane pčele četkom, pri čemu bi ram morao da stoji uspravno i da se što manje potresa. Ovde stoji ona bitna činjenica da rojevi matičnjaci nisu najpouzdaniji, jer se uglavnom ne zna u kojem su uzrastu.
Ako se dobro odradi, može se vremenom razraditi dobar način dobijanja prvih ranih rojeva. Napisao sam samo par stvari bez nekog preteranog razmišljanja (mislim, "nabacao" sam neke mogućnosti na brzinu) i treba svako sebi da prilagodi način rada i osmisli kako će sve uraditi a da ne ugrozi leglo.
Nešto što sam za malo zaboravio, ali je vrlo bitno. Horizontalna pregrada bi trebala biti sa zatvorenom mrežom, ako su pčele naviknute na drugo leto (tada je to osnovno leto gornjeg društva – roja). Ne mora se odmah zatvoriti, ali bi trebalo za par dana.
Sole,sta mislis o ovome?http://pcelarske-majstorije.50webs.com/tehnike-prilog7.html
Nemam vremena da čitam ceo tekst. Može se iskoristiti i pisao sam o nečemu što bi pomoglo ovom načinu dobijanja matičnjaka. To je korišćenje izolatora. Ovako spremljen ram bi mogao da se stavi u izolator koji već ulazi u prirodni postupak odgajanja matičnjaka (kada sam pisao o ovom načinu mogućeg dobijanja matičnjaka, napisao sam i da nisam siguran da li su to rojevi ili matičnjaci tihe smene).
Ali, mora se pogledati svakog dana da se vidi kada je matica zanela matičnjake i prati uzrast matičnjaka.
I ja moram da postavim isto pitanje narocito na varijantu 4 - proizvodnja matica ovom metodom?
Ubi nas pusta teorija. I ja sam nekada razmišljao na sličan način (prateći „prepisivačku industriju“ i razne „stručne“ domete) samo što za ovih 30 i kusur godina rada sa većim brojem matica praktično nisam video ono što zovu posledicom inbridinga (šareno leglo).