Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616157 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #600 poslato: April 01, 2015, 20:22:19 »
Pozdrav kolega Anto, pošto se još niko od iskusnijih kolega ne javlja, da ja iznesem svoje skromno mišljenje, neznam kakve su vremenske prilike i dali ima unosa kod vas, ali mislim da je još rano da se pregradjuje leglo sa satnom osnovom, mozda bi eventualno mogla da se doda sa strane ali i to zavisi od jačine društva , nek me isprave iskusnije kolege ako grešim. A iskreno mislim da nemaš potrebe za žurbom, jer ce jako društvo brzo izvući satne osnove polumedišta. Medno.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #601 poslato: April 01, 2015, 20:46:51 »
Planiram ove godine uvesti polunastavke kao dio plodišta. Nemam izgrađenih polu-okvira. Trenutno su mi pčele na 7-8 LR okvira (na 1 LR nastavku) . Dali bi bilo rano da sada stavim jedan okvir polunastavka sa SO u centar legla da ga pčele izgrade te kada ga matica zaleže dići ga iznad da privučem pčele da grade ostale okvire polunastavka? Prije 10-ak dana bilo je legla na 3-4 okvira sada pretpostavljam da svaka ima legla bar na 5 okvira.

Ne traži đavola, ne igraj se. Vidiš i sam kakvo je vrijeme.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #602 poslato: April 01, 2015, 22:00:44 »
Onda ću kad zauzmu sve okvire jednostaviti staviti polunastavak na plodište pa ako imaju volju neka rade :)

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #603 poslato: April 02, 2015, 00:46:14 »
Najbolje znaš kakvo ti je stanje u košnicama. Stavljanjem polurama ćeš povećati potrošnju jer će sigurno u produžetku rama graditi trutovski građevnjak. Tvoje je da proceniš kakvo je stanje hrane i prihvatiš rizik i proceniš svoje mogućnosti da dodaješ hrane kada treba. Polena će donsiti pri svakoj mogućnosti da rade, a nektara baš i neće. Što znači, sirup ili pogača zavisno od temperature.

Ako si procenu vršio po nešto hladnjem vremenu 7-8 ulica nije malo i izaći će i nešto legla. Možeš do zida ostaviti ram sa medom i do njega ram na kojem je polen i najbolje je ako se pčele šire i tu ima malo mladog legla. Do njega ide poluram. Ostalo za sada ostaje kako jeste (ništa ne premeštaš od legla uz uslov da nisi imao izvađen ram i da već ima nešto legla na tom poslednjem ramu do praznog prostora). Ukoliko je gnezdo na toj strani gde je izvađen ram, sa surotne strane se prebaci ram koji je bio do zida i poluram stavi na tu stranu. Opet imaš malo posla i malo uznemiravaš pčele, jer ostale ramove ne diraš, već grupno pomeraš do zida. Ako pčele odluče da u izgrađeni poluram stavljaju polen, izgubićeš samo ono malo legla  (larvica) na ramu sa polenom (pregom).

Druga mogućnost je da dodaš poluram do legla i kasnije, kada ga izgrade ubaciš između legla, ali ne u sredinu gnezda.

Ovo možeš uraditi prvog sunčanog dana kada pčele rade. Radi se brzo, jer je leglo na bokovima manjih površina i ne tumbaš puno po gnezdu.

Inače ja sam nekima do legla stavio po dva polurama do legla. To je urađeno na nekoliko društava i neće biti problema, jer imaju hrane i unele su polena, dovoljno za sada.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #604 poslato: April 02, 2015, 09:24:12 »
Onda ću kad zauzmu sve okvire jednostaviti staviti polunastavak na plodište pa ako imaju volju neka rade :)

Ne tako. Tako će se prije rojiti nego li preći gore u PN i graditi. Kad ugrije, a društvo bude jako: iz sredine P1 izvadi 1 ram zatvorenog legla sa pčelama i stavi ga nakratko sa strane košnice. Potom na P1 stavi PN sa 9 poluramova, a onaj izvađeni plodišni ram s leglom stavi u PN tako da prolazi i kroz PN i kroz P1. Maticu ne moraš tražiti, dakle - za minut-dva sve riješiš i zatvoriš, a na satonoše dodaj 1/2 pogače (može i cijela), a ako može, dodaj u hranilicu 2-5 dl rijetkog sirupa 1:1. Poslije 7-10 dana vidjećeš milinu: pčele započele graditi PN, a na prevješenom plodišnom ramu nadogradile saće: ako je trutovsko - ide u topionik, a ako je radiličko, ubaciš ga u 1 poluram, malo učvrstiš rafijom (špagom, žicom) i središ stanje kako je prije bilo, a to znači: u P1 10 plodišnih, u PN 10 poluramova. Dalje je sve logično. Sretno!

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Ma, negdje sam ja ovo već objašnjavao i potkrijepio slikama sa svog pčelinjaka. Možda negdje u temi o DB-u, ili na nekom drugom forumu. Protragaj malo, a ja ću pogledati jesu li mi te slike ovdje ili na kompjuteru kod kuće.

Van mreže Milomir Mihajlović

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zaječar
« Odgovor #605 poslato: April 02, 2015, 15:01:42 »
  Želim da iznesem svoja uskustva u vezi dodavanja polurama sa satnom osnovom.Nije mi namera da da dajem savete jer sam početnik i bez pčelarskog iskustva.
  Ja sam prošle godine 31.marta dodavao do legla, u plodište LR košnica, po jedan RV ram sa satnom osnovom.Nakon četiri dana satne osnove su bile obostrano izgrađene i na nekim RV ramovima matica je zalegla.Pčele su počele da dograđiju saće na RV ramovima jer su manje površine od LR ramova.Naravno,kasnije,bilo je i trutovskog legla ispod donje letvice RV rama.U vreme dodavanja satnih osnova vršio sam stimulativnu prihranu sirupom 1:1.
   Napomenuo bih da su prošle godine pri početnom prolećnom razvoju pčela vremenski uslovi bili znatno povoljniji od ovogodišnjih.Džanarika i kajsija su procvetale u mom kraju još oko 17. marta,a temperature su veći broj dana bile u rasponu od 20 oC  do 26 oC.  Oni pčelari koji su ranije počeli sa forsiranjem razvoja legla imali su većih neprilika od onih koji nisu vršili stimulativnu prihranu,jel nakon proširenja legla  usledile su niske temperature i izbacivanje uginulih larvi 
Tuđa ruka svrab ne češa!
Nije srećan onaj koji ima sve što želi već onaj koji ne želi ono što nema.
Čovek se uči dok je živ.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #606 poslato: April 02, 2015, 17:41:54 »
Jel nekad neko video puža golaća u košnici?
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #607 poslato: April 02, 2015, 18:52:31 »
Da Miroslave. Oni se sakriju u košnicu od hladnoće i usput sa unutrašnje strane sa zidova košnica skupljaju gljivice i elimuinišu vlagu iz košnica.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #608 poslato: April 02, 2015, 19:18:50 »
Ovo što sam predlagao Anti je moglo danas da se radi. Ja sam radio oko 4 košnice (8 društava jer su dvomatične) i to kada je već lepo osvežilo, od 17-18 časova (ne kažem da je dobro se radi u to doba dana, ali pre podne sam na poslu u firmi).

Želim da iznesem svoja uskustva u vezi dodavanja polurama sa satnom osnovom.Nije mi namera da da dajem savete jer sam početnik i bez pčelarskog iskustva.
  Ja sam prošle godine 31.marta dodavao do legla, u plodište LR košnica, po jedan RV ram sa satnom osnovom.Nakon četiri dana satne osnove su bile obostrano izgrađene i na nekim RV ramovima matica je zalegla.Pčele su počele da dograđiju saće na RV ramovima jer su manje površine od LR ramova.Naravno,kasnije,bilo je i trutovskog legla ispod donje letvice RV rama.U vreme dodavanja satnih osnova vršio sam stimulativnu prihranu sirupom 1:1.
   Napomenuo bih da su prošle godine pri početnom prolećnom razvoju pčela vremenski uslovi bili znatno povoljniji od ovogodišnjih.Džanarika i kajsija su procvetale u mom kraju još oko 17. marta,a temperature su veći broj dana bile u rasponu od 20 oC  do 26 oC.  Oni pčelari koji su ranije počeli sa forsiranjem razvoja legla imali su većih neprilika od onih koji nisu vršili stimulativnu prihranu,jel nakon proširenja legla  usledile su niske temperature i izbacivanje uginulih larvi 

Kada se vidi da je vreme lošije, ne hrani se stimulativno, nego se hrani malo više. Kao to sam napisao, pčele će polena naći a nektara će biti malo. Cilj je da se dobiju poklopljeni venci meda kada pčele još nisu sklone rojenju. Tako se dobiju zalihe poklopljenog meda ako je vreme lošije. U slučaju da bagrem zamedi dobije se više meda za vrcanje i zadržava zaliha hrane u plodištu. Leglo se takođe drži u nekom razumnom obimu, sve dok ne krene jača paša. Nije problem prestati sa dodavanjem sirupa ako se vreme prolepša i ima dovoljno nektara.

Moja pretpostaka je nažalost bila tačna. Dren su pčele kod mene vrlo malo iskoristile, a "džanu" onako polovično. Ima je ješ u cvetu i ponešto i u pupoljku, ali je vreme loše. Leglo se širi i potrošiće još puno hrane.

Ne pišem o stanju hrane kod mene, jer imam još prilično hrane u košnicama (i u zalihama u prostoriji), ali je med koji je nastao preradom sirupa dosta potrošen (pisao sam negde da je potrošnja meda koji nije kristalisan veća i da je i razvoj bolji, ali uz opasno smanjenje količine hrane u košnici). Bilo bi pametno pripremiti i poneku pogaču ako ponestaje hrane i dati sirup na vreme.

U ovoj poruci sam napisao da treba popunjavati zalihe na vreme. Tako se ostvare bezbedne zalihe i poklopljeni prerađeni med ne može biti pomešan sa medom za vrcanje. Da se ne bi stimulisalo preobimno leglo daje se više sirupa (pogača može stajati sve vreme dok je ne potroše). Lako je sloniti neki dobro popunjen ram za rojeve ako bude trebalo i na njegovo mesto staviti osnovu ili prazan ram.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #609 poslato: April 03, 2015, 16:13:59 »
Citat: Dragan Šošić
Polena će donsiti pri svakoj mogućnosti da rade, a nektara baš i neće. Što znači, sirup ili pogača zavisno od temperature.
Temparature su od 2-5 po noći dali je to malo prehladno za sirup makar i stimulativni?
Što se tiče dodavanja polurama, možda bi bezopasnije bilo ako cijeli ram sa leglom iz plodišta podignem u polunastavak tako da zauzima polunastavak i pola nastavka a ne presjecam leglo?Do njega gore normalno poluramovi sa SO.
Pčele uredno nose polen ali nektara (i rezervi meda) je sve manje. Dao sam svim društvima stimulativne pogače, neznam kad bi trebao preći na sirup?
Jedan dupli nukleus u LR tijelu sam razdvojio, jedno društvo ostalo na starom mjestu a drugo prebacio na udaljenu lokaciju. Dali bi bilo prerano da ih vratim za 7 dana?

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #610 poslato: April 03, 2015, 17:28:27 »
Sa stimulativnom prihranom je bolje i malo okasniti nego malo poraniti, sve zavisi od terena do terena (nadmorske visine) gdje se pcelari, ne cveta isto dzanarika na 100mnv i na 400mnv 500 600... (da li je to drvo na juznoj ili severnoj padini, da li u dolini da li na brdu) tako i sljiva, tako i jabuka, tresnja visnja, bagrem, lipa, livada....

Kod mene je dzanarika tek iscvetala, nije sva ima je jos koja ce se otvoriti tek za 5-6 dana, tako da ce bar od te poslednje nesto biti za pcele nektara, a ova hladnoca od nedelje do srede ce sve da zaustavi, a posle toga nadam se da ce doci konacno i lepo vreme...

Ja cu da pratim sljivu,(stenlej i cacanka rodna) one manje omanu nego dzanarika koja na zubato sunce iscvati, pravi veci unos nektara je u sljivi i tada je idealno za stimulativnu prihranu (tako sam radio prosle godine pa i ove cu), kako sada stoje stvari sljiva kod mene nece iscvetati pre 12. 13. aprila, tako da ocekujem posle 15. aprila pravo prolece (bar po sljivi sto vidim i ostalom vocu na vocnajku).

Moraju se pratiti vrmenske prilike i neprilike i pratiti priroda (i flora i fauna), pa tako i reagovati i raditi na pcelinjaku, prirodu moramo postovati i ne trcati pred rudu...
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #611 poslato: April 03, 2015, 17:29:24 »
Naravno da je pogača najbolja opcija kada je hladno. Prvi topao dan možeš iskoristiti da pripremiš i prihranu sirupom, bez obzira na to što imaju i pogaču. Sipaj vrlo malo za početak, jer treba malo vremena da se priviknu na sirup.

I sirup i pogača su uzeti u obzir u prethodnim porukama.

Takođe, i za gradnju osnova u PM imaš dve mogućnosti. Sada stavljati polumedište sa osnovama je vrlo loše rešenje. Nije dobro da rano dodaš polumedište, a ako se kasnije stavi može doneti druge probleme.

PS

Nije reč samo o stimulativnoj prihrani nego i dopunjavanju zaliha meda. Vreme je prohladno, a čekati bagrem sa ramovima koji "zveče" prazni nije dobro.

• Stari član foruma
« Odgovor #612 poslato: April 03, 2015, 17:44:01 »
Naravno da je pogača najbolja opcija kada je hladno. Prvi topao dan možeš iskoristiti da pripremiš i prihranu sirupom, bez obzira na to što imaju i pogaču. Sipaj vrlo malo za početak, jer treba malo vremena da se priviknu na sirup.

I sirup i pogača su uzeti u obzir u prethodnim porukama.

Takođe, i za gradnju osnova u PM imaš dve mogućnosti. Sada stavljati polumedište sa osnovama je vrlo loše rešenje. Nije dobro da rano dodaš polumedište, a ako se kasnije stavi može doneti druge probleme.

PS

Nije reč samo o stimulativnoj prihrani nego i dopunjavanju zaliha meda. Vreme je prohladno, a čekati bagrem sa ramovima koji "zveče" prazni nije dobro.
(kako si ovo lepo docarao-napisao pravo u epicentar)

A zasto ramovi zvece prazni? Odlicno pitanje za sve koji su u ovoj situaciji sada u nevreme. Sada treba odmotati film i zapitati se kada je to trebalo uraditi? Ili nismo znali, nismo imali dobrog mentora, nekoga da nam da pravi savet kako uzimti zajednice ili smo se drzali onih losih saveta "pcelara" nace one sebi za zime uzmi ti njima sve...oce oce malo juce Dragorade....

Da ne bude da popujem i nekom pristajem na muku, ucimo sto vise na tudjim greskama. Zelim samo da sto pre ugreje i otopli vreme, jer vidim i cujem u okolini a i sire da su se mnogi "pcelari" uzvrtili i postali su veci lazovi od lovaca i ribolovaca po pitanju gubitaka (vec se mnogi raspituju za paketne rojeve i rojeve na ramovima, hoce kako kazu da prosire pcelinjak).

Pozdrav i medno.
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #613 poslato: April 03, 2015, 18:22:23 »
Nećemo sada o tome. Valjda će svako ko je pravio greške izvući pouku. Neki loši mentori su postali viđeniji predavači u poslednje vreme. Kao što sam pre par godina pisao, oni koji su se reklamirali trovanjem amitrazom cele godine sada drže predavanja o tretiranju oksalnom kiselinom pa će još malo preći na „organska“ predavanja bez pokrića. Isto oni koji su za to da se ništa ne dira oko košnice od oktobra do marta  lagano drže predavanja o tome kako treba raditi i zimi oko pčela, ako se mora (a u međuvremenu se nađe već uveliko pobuđalo klube ili je otpočeo proces truljenja). Isto će biti i sa pravovremenom prihranom. Ne prihranjuju a drže slovo kako se to radi i kada (prepisano znanje).

Sada imamo stanje kakvo imamo i trba rešavati proble s obzirom da je hladno i uz to i vetrovito.Već sam par puta napisao da pčele mnogo brže troše med koji nije kristalisan. Malo je onih koji nisu hranili sirupom krajem leta. Tako da u uslovima ovog varljivog vremena brže troše hranu i leglo se brže širi, a to je dodatna uvećana potrošnja. Može se desiti i da je društvo koje je po svim kriterijumima imalo i previše hrane sada potroši i bude na ivici gladi (veće leglo, veća potrošnja i na gajenju i grejanju gnezda).

Zato mislim da treba staviti pogaču ako je društvo pri kraju zaliha i još uz to hraniti i sirupom (samo pogača neće stvoriti vidne zalihe). Za konkretni Antin slučaj je to važno i pri dodavanju polumedišta na gradnju. Ako na vreme obezbedi vence (i jače bokove) hrane i to pčele poklope, a krene unos koji može kasnije biti vrcan, sprečava se da velika količina šećera završi u medu. Sada se hrani dok je plodište „gore“ i pčele tu i skladište med (tu će ga i poklopiti - neće biti prenošen u medište). Za jedan pošteni rad i ovo je najbolje. Na račun tog mešanog meda sa šećerom koji i dalje ostaje kao zaliha, može se izvrcati više iz medišta a da se ne ugrozi društvo.

Kasnje, kada topli i pojavi se paša, nektar će ići u novoizgrađene ramove. Nije važno koja je vrsta meda. Neka se voćni med pomeša sa bagremom , ali to će biti MED (treba se setiti koliko je bilo prošlogodišnje „vrcanje“ npr. bagremovog meda). Uglavnom loše i košnice su ostajale prazne i gladne.

Pored sigurnosti i povoljnijeg razvoja, to bi bila svrha dopune zalih u uslovima prohladnog vremena, kada pčele mogu uneti polen, a nektara samo simbolično.

PS

To se dešavalo i krajem leta. Vidi se da pčele puno rade, a malo i neredovno unose nektar. Taj slabi varljivi unos stimuliše na veću potrošnju.

Ponovio sam neke stvari više puta u porukama i o nekije i ranije pisano, sa namerom da se shvati princip boljeg i pravovremenog hranjenja pčela. Ne bi bilo dobro da se čeka kao jesenas, kada se čekao aster, pa bršljan i na kraju hrana svela na minimum i to pripisivano "svakojakoj" grabeži.

• Stari član foruma
« Odgovor #614 poslato: April 03, 2015, 20:13:21 »
Zato mislim da treba staviti pogaču ako je društvo pri kraju zaliha i još uz to hraniti i sirupom (samo pogača neće stvoriti vidne zalihe). Za konkretni Antin slučaj je to važno i pri dodavanju polumedišta na gradnju. Ako na vreme obezbedi vence (i jače bokove) hrane i to pčele poklope, a krene unos koji može kasnije biti vrcan, sprečava se da velika količina šećera završi u medu. Sada se hrani dok je plodište „gore“ i pčele tu i skladište med (tu će ga i poklopiti - neće biti prenošen u medište). Za jedan pošteni rad i ovo je najbolje. Na račun tog mešanog meda sa šećerom koji i dalje ostaje kao zaliha, može se izvrcati više iz medišta a da se ne ugrozi društvo.

Pored sigurnosti i povoljnijeg razvoja, to bi bila svrha dopune zalih u uslovima prohladnog vremena, kada pčele mogu uneti polen, a nektara samo simbolično.

Sada imam par pitanja, ako dajemo sada i sirup pored pogace, koliko ce to stimulisati maticu da zaleze i ako je napolju lose vreme (koji je to odnos secera u sirupu i vode i kolike porcije) ako se radi o dopunama zaliha?

Sta se desava u kosnici u kojoj je data dopuna zaliha sa sirupom a napolju nocu pred zoru tmperatura ode u minus par stepeni, pa preko dana kisa a negde i sneg?

A sta bi bilo kada bi dali samo pogacu proteinsku bez sirupa? Kako bi se to odrazilo na maticu, potrosnju pogace, odgoj legla, a u kosnici kako rece "zvece" ramovi?

Ako bi u narednih sedam dana vreme okrenulo na dvocifrene u + dnevne temperature, da li bi bila dovoljna jedna pogoca da drustva izdrze do lepseg vremena (polena i nektara)?

Ili zajednica ne moze opstati na tvrdoj hrani-pogaci pa mora i sirup?

Pozdrav