Sa stimulativnom prihranom je bolje i malo okasniti nego malo poraniti, sve zavisi od terena do terena (nadmorske visine) gdje se pcelari, ne cveta isto dzanarika na 100mnv i na 400mnv 500 600... (da li je to drvo na juznoj ili severnoj padini, da li u dolini da li na brdu) tako i sljiva, tako i jabuka, tresnja visnja, bagrem, lipa, livada....
Kod mene je dzanarika tek iscvetala, nije sva ima je jos koja ce se otvoriti tek za 5-6 dana, tako da ce bar od te poslednje nesto biti za pcele nektara, a ova hladnoca od nedelje do srede ce sve da zaustavi, a posle toga nadam se da ce doci konacno i lepo vreme...
Ja cu da pratim sljivu,(stenlej i cacanka rodna) one manje omanu nego dzanarika koja na zubato sunce iscvati, pravi veci unos nektara je u sljivi i tada je idealno za stimulativnu prihranu (tako sam radio prosle godine pa i ove cu), kako sada stoje stvari sljiva kod mene nece iscvetati pre 12. 13. aprila, tako da ocekujem posle 15. aprila pravo prolece (bar po sljivi sto vidim i ostalom vocu na vocnajku).
Moraju se pratiti vrmenske prilike i neprilike i pratiti priroda (i flora i fauna), pa tako i reagovati i raditi na pcelinjaku, prirodu moramo postovati i ne trcati pred rudu...