Sole,kada ces poceti sa maticnjacima,mogu li se odgajati u ovakvim uslovima ili se jos ceka na bolje vreme?
Koji su znaci da su drustva spremna za odgoj npr. pojava zvoncica i ostalo...
Mogu da se odgajaju matičnjaci bez problema (matičnjake možeš odgajiti i usred zime iako sam negde u januaru ili februaru video pisanije jednog od onih koji pčelare „100 godina“ i tvrde da zimi ne može biti matičnjaka u društvu!!). s obzirom da čoek često koristi narodne izreke (član je i Redakcije Pčelara) moglo bi se napisati u duhu narodne izreke: budala ostaje budala bez obzira na pređeni put (put od „100 godina pčelarenja“).
Problem je što
loše vreme ne dozvoljava da se pripremi posao. Prošle godine je bilo slično i kasnio sam sa punjenjem oplodanjaka, jer je bilo hladno ili kišovito. U međuvremenu je bačeno par storina prvoklasnih matičnjaka, odgojenih vrlo rano.
I odgoj matica će malo kasniti (mislim, kasniće prema vremenu kada ja odgajim prve matice).
Ako je Aco tako kako kažeš u gornjem nastavku leglo na 6 celih ramova a dole na 4 cela rama onda je moguće da imaš dve matice i da su to u stvari dve zajednice koje su odvojeno zimovale u jednoj košnici.
Mislim da je Šole potpuno u pravu i da je nemoguče da u ovo vreme u ovako nepovoljnom martu neka zajednica proširi leglo na 6+4 to jest 10 celih LR ramova. Čak i da je po dve trećine tih ramova sa leglom to je 67000 radiličkih ćeija : 3=22333x2=44.666 a to je oko 45.000 radiličkih ćelija.
Mislim da je ovo nemoguće i da je u pitanju ili pogrešno predstavljanje stanja ili kao što sa rekao da su u pitanju dve zajednic.
Čak i da su u pitanju dve zajednice to je više nego odlično stanje jer u tom slučaju one u proseku imaju više od 20.000 legla po jednoj zajednici.
Pozdrav svima...
Pozdrav Vojo i kolege .
Nisam ni ja verovao ..
a drugo stanje je tako kako sam i rekao ..danas sam opet pregledao tu Pz. i konstatovao da je tako ,,i ubacio sam jedan ram kafeini izmedju polena i legla ,,
Vojo ako neverujes nije Sanad daleko od tebe mozes da navratis i da se uveris u ono sto sam i izneo ..
Pozdrav iz Sanada
I dalje smatram da leglo treba da bude u gornjem nastavku (s obzirom na moguće zahlađenje). Ostaje nejasno kako ranije nisi video da to društvo ima mnogo legla, podigao leglo gore, a med spustio dole. Sada je tako kako je. Što se tiče toga šta bih ja uradio, ja bih danas presložio leglo u drugi nastavak, jer je kod mene bilo 13 °C. Ram koji si dodao je suvišan dok je hladno, jer si udaljio polen od legla i to se ne radi. Ali, radi kako ti misliš da treba.
Imao sam jednu nedoumicu da li da sipam sirup ili ne po ovako hladnom vremenu, posto mi je jedno drustvo ostalo skoro potpuno bez hrane a nisam izvrcao ni kilogram meda. Krenulo je leglo i nisam znao sta mi je pametno ciniti, ali kada sam procitao tekst gospodina Sosica, koji ima toliko neverovatno korisnih tekstova i gomilu iskustva iza sebe, nisam se razmisljao ni najmanje, danas sam napravio sirup u odnosu 1.5 prema 1 u korist secera u dodao nozevoja. Sipao sam i pogledao posle pola sata, hranilica je bila puna, mislim da su sve odnele.
Hvala jos jednom na veoma korisnom savetu za ovako hladno vreme 
Pripazi da hranilica ne curi. Ako do sada nisi dodava sirup i vrlo brzo odnesu i to je moguće. Ako nose normalno, bolje za tebe i njih

. Ako baš nema hrane u košnici, može se dodati ram sa sirupom do legla. Bilo je pisanja o tome odavno i jedan kolega je predlžio da to bude i razređen med ili nešto slično (uglavnom povoljnije za pčele).