Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 618519 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #765 poslato: Maj 15, 2015, 23:57:03 »
Po jedan ovako zanesen matičnjak sam često viđao u roju koji ima mladu neoplođenu maticu.

Izgleda da su pčele stekle sposobnost da prenesu samo jedno jaje. Deluje li ovo vama logično. U principu deluje smešno ta krađa jajeta.

Ako je krađa u pitanju, kako se tumači izuzetno pravilno postavljanje jajeta u ćeliju. Jaje stoji uspravno u ćeliji. U tom slučaju bi i lažne matice postavljale jaja uspravno.

Inače, postoji i pojava koja se naziva teletokija pa se može ponešto posmatrati i sa ovog stanovišta. Krađu jajeta niko do sada nije dokazao.

PS

Neka pitanja zahtevaju i malo čitanja knjiga i treba ponešto pročitati.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #766 poslato: Maj 16, 2015, 00:13:03 »
Dragan:
Citat
Izgleda da su pčele stekle sposobnost da prenesu samo jedno jaje. Deluje li ovo vama logično. U principu deluje smešno ta krađa jajeta.

Bogami, ja nisam siguran šta si htio reći. U krađu jajeta vjerovaću sve dok ne dokažu drukčije. Sad neću ni o logici niti o smijehu, no bar tri puta sam pažljivo pratio i jaje nije ni putem filmskih trikova moglo biti u društvu, a onda matičnjak, pustio da vidim šta će biti i sve bilo uredu (imam više puta sve detaljno zapisano o tome u dnevnicima).

Reci mi, jesi li ikad prstom nježno dodirnuo jaje i ako jesi, šta se desilo? Odgovori mi večeras, ne sutra.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Ja uvijek i iskreno ponavljam da malo znam o pčelama. Pčelarstvo je preduboka i nebistra "voda". Za mene jeste.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #767 poslato: Jun 10, 2015, 18:03:40 »
Danas pregledom društava nađem na jedno u kojoj je sve ličilo na leglo lažnih matica: trči-trči pa trutovska ćelija. Mladog legla skoro da i nema, ali nađem i zelenu maticu ?? Doduše bila je nešto sitnija nego što bi bilo normalno. Zaključio sam da se matica očito iznesla i da od nje više nema vajde pa sam ju prignječio :'( Dali je već netko imao sličnih iskustava ili sam je trebao ostaviti na životu?

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #768 poslato: Jun 10, 2015, 22:29:50 »
Поздрав Анто,

И ја сам ове године пред багрем имао исти проблем. Чак сам виђао да је матица заносила по три јајета у један од матичњака који су јој пчеле припремиле, а припремиле су неколико комада.
И мени је било жао да је елиминишем, али се морало. Иначе у питању је била матица од прошле године. Том друштву сам додао рам са најмлађим леглом и јајашцима из друге кошнице у којој је добра матица и након неколико дана порушио затворене матичњаке. Осим тога, виљушком сам повадио трутовске лутке пошто их је било баш доста. За сада је све ОК. Матица се излегла, спарила и за сад је добра. Чак је то друштво донело и негде око 15-ак кила меда у багрему. :)
Мислим да ниси погрешио. Јесте тешко убити живуљку, али је бар било брзо и хумано.

Поздрав

Van mreže Radenko Kuzmanovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Lazarevac - Rudovci
« Odgovor #769 poslato: Jun 17, 2015, 15:22:24 »
Ako mogu da kazem, kad vec kreces nemoj pogresno. Zasto bi uzimao te od 162 mm, uzmi standardne od 170 i resio si problem. Sa tom drugom mero uvek ces imati muku. Ja ne znam da ih iko radi sem po narudzbi a za to treba kolicina.
I da pitam, koji je razlog da trazis od 162 mm?

Ipak sam nabavio standardne. Hteo sam da budem kompatibilan sa mentorom i dvojicom komsija pcelara, nisam pronasao tu dimenziju, nabavio sam standardne i to je to. U svakom slucaju hvala na odgovoru koji sam tek sada video posto nisam dobio obavestenje.

Van mreže Renata Muftic

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Žena
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija
« Odgovor #770 poslato: Jun 18, 2015, 21:05:54 »
Pozdrav!
Imam jedno pitanje, posto nemam iskustva sa RV jer tek od ove godine polako prelazim sa LR na RV.
Dosta sam razrojavala ove godine i nadam se da ce mi se nova drustva dovoljno razviti do zime da bi dovoljno jake uspjele prezimit.
Problem je sto trebaju izgraditi dovoljno SO i jos ojacat i na kraju zaleci dovoljno zimske pcele.
Pitanje je dali drustvo moze prezimiti u jednom RV nastavku? Ako drustvo ne bude dovoljno jako za dva nastavka, a cini mi se da RV nema nukleuse ( ili ja nisam cula za njih), dali je moguce zazimit ih u jednom nastavku jer je on vrlo nizi od LR ili DB plodista?
Unaprijed hvala na odgovoru.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #771 poslato: Jun 18, 2015, 21:18:38 »
Поштована колегинице,
Има сасвим довољно времена да се ројеви у рв довољно развију до зиме.
Што се тиче твог питања, одговор је потврдан. Пчеле ће без икаквих проблема презимити и у једном рв наставку.
Поздрав и свако добро.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #772 poslato: Jun 18, 2015, 23:12:36 »
Pozdrav!
Imam jedno pitanje, posto nemam iskustva sa RV jer tek od ove godine polako prelazim sa LR na RV.
Dosta sam razrojavala ove godine i nadam se da ce mi se nova drustva dovoljno razviti do zime da bi dovoljno jake uspjele prezimit.
Problem je sto trebaju izgraditi dovoljno SO i jos ojacat i na kraju zaleci dovoljno zimske pcele.
Pitanje je dali drustvo moze prezimiti u jednom RV nastavku? Ako drustvo ne bude dovoljno jako za dva nastavka, a cini mi se da RV nema nukleuse ( ili ja nisam cula za njih), dali je moguce zazimit ih u jednom nastavku jer je on vrlo nizi od LR ili DB plodista?

Obavezni tretmani protiv varoe i praćenje stanja, stalna prihrana da se društvanca maksimalno razviju bar u jednom nastavku, a zazimiti tako što pod nastavak u kojem će zimovati podbaciš kao za "verandu" (predulaz) još jedan nastavak.

Dosta si razrojavala? Neka si, i sretno. No, koliko su sada jaka ta društvanca (broj punih ulica) i da li su u njima mlade ili stare matice, ili matičnjaci, leglo, hrana...?

Svaka košnica ima nukleuse pa i RV, a RV nije "vrlo niži" od LR-a, niži je 42 mm, ali je zato kraći, što u konačnici jeste zapreminski prilično manja košnica od LR-a.

Pozdrav, svako dobro, i sretno u svakom pogledu!

Van mreže Renata Muftic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #773 poslato: Jun 19, 2015, 07:49:24 »
Pozdrav!

Obavezni tretmani protiv varoe i praćenje stanja, stalna prihrana da se društvanca maksimalno razviju bar u jednom nastavku, a zazimiti tako što pod nastavak u kojem će zimovati podbaciš kao za "verandu" (predulaz) još jedan nastavak.

Dosta si razrojavala? Neka si, i sretno. No, koliko su sada jaka ta društvanca (broj punih ulica) i da li su u njima mlade ili stare matice, ili matičnjaci, leglo, hrana...?

Svaka košnica ima nukleuse pa i RV, a RV nije "vrlo niži" od LR-a, niži je 42 mm, ali je zato kraći, što u konačnici jeste zapreminski prilično manja košnica od LR-a.

Pozdrav, svako dobro, i sretno u svakom pogledu!

Eh, tesko pitanje o jacini drustava, jer je stanje vrlo saroliko. Prelazak sa jednog tipa kosnica na drugi je dugotrajan proces. Probat cu sto krace opisat radove.
Iz zime izaslo 9 od 9 zazimljenih drustava.
U proljece procjenila da su 4 jaca, a 5 slabijih.
Dvadeset dana prije bagrema ovih 5 slabijih pretresla u RV kao goli roj i njih vise nisam dirala. S leglom iz tih kosnica pojacala ova 4 jaca drustva i pripremila za bagrem tako da sam dolje u plodiste stavila maticu s okvirom mladog legla a ostalo sam poslagala So na okvirima od RV zavezane za satonose od LR okvira.
Poslije bagrema razrojavala s leglom koje se nije izleglo iz te 4 kosnice.
Razrojavala sam vecinom s tri okvira legla, natreseno pcela i maticnjak.
U meduvremenu mi se jedna od te 4 zarojila, pa sam izvukla maticu s isto 2-3 okvira legla u novu kosnicu, a maticnjake iskoristila.
Jedna od te 4 je krenila u TI, pa sam i tu maticu izvukla u novu kosnicu, a jos jedan maticnjak iskoristila za razrojavanje ( bila samo dva).
Nekoliko maticnjaka sam dobila Pelletovom metodom.
Na kraju sam i te 4 glavne prebacila u RV jer je matica u meduvremenu zalegla u plodistu sve okvire od RV, a gore su se LRovi izlegli ili sam ih oduzela.
Stanje na pcelinjaku je sada ovako:
10 zajednica u RV.
Ostalo u LR.
Sve ukupno 21 kosnica+ 1 japanka.
Jos se ceka 8 matica da se izlegu i oplode, ostale su to uspjesno obavile, s tim da je jedna bila neuspjesna ( nadrimatice).
Jacina drustava varira od 3-4 ulice pcela, do normalno jakih zajednica.
Eto probala sam biti kraca, al ne ide :)
Uglavnom hvala na odgovoru!

Van mreže Renata Muftic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #774 poslato: Jun 19, 2015, 07:51:52 »
Поштована колегинице,
Има сасвим довољно времена да се ројеви у рв довољно развију до зиме.
Што се тиче твог питања, одговор је потврдан. Пчеле ће без икаквих проблема презимити и у једном рв наставку.
Поздрав и свако добро.

Hvala puno na odgovoru!
Nadam se da ce mi se drustva razviti na dva nastavka, ali ako ne uspiju, dobro je znati da mogu prezimiti i u jednom.

Van mreže Renata Muftic

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #775 poslato: Jun 19, 2015, 08:07:24 »
Jos sam zaboravila dodat da sam od te 4 proizvodne zajednice izvrcala 13 kg vockovca, blizu 80 kg bagrema i sad je u toku vrcanje medljike koje nece biti vise od 10 kg. Sve u svemu sam zadovoljna, samo da sve dobro prode sa novim zajednicama i da se ne dogodi neki belaj kao grabez ili slicno.

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #776 poslato: Jun 19, 2015, 08:58:29 »
Поштоване колеге и ја имам једно питање, ако неко може да ми одговори. 1. јуна сам купио и донео селектовану и оплођену матицу (бар су ми тако рекли). Додао сам је у нуклеус који сам припремио вече пре тога, у њега сам стресао младих пчела са три рама из друге кошнице, додао рам са затвореним леглом. Одмах сам им дао стимулативну погачу, као и сируп. Нуклеус је утопљен прилично. МАТИЦА НИ ДО ДАНАС НИЈЕ ПОЧЕЛА СА ПОЛАГАЊЕМ ЈАЈА. Да ли је она можда инвалидна или је нешто друго у питању?
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Milojko Vasic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Bajina Basta
« Odgovor #777 poslato: Jun 19, 2015, 11:57:39 »
Prvo pitanje, da li je taj nukleus uopste primio maticu tj posle koliko si gledao da li je oslobodjena

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #778 poslato: Jun 19, 2015, 19:13:13 »
Pa nukleus sam gledao svaki dan, matica je oslobođena nakon 48 - 55 sati. Zatim sam ga pregledao sedmično, sve u nadi da ću naći leglo. Sada nukleus ima izletnice, ima perge, ima meda, prihranjujem ga sve vreme, a i dodao sam mu prošlog vikenda ram sa zatvorenim leglom.
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #779 poslato: Jun 19, 2015, 22:46:32 »
Renata:
Citat
Sve ukupno 21 kosnica+ 1 japanka.

Bravo!

Kako stiže do Japanke?

Pozdrav, svako dobro!