Autor Tema: RAZNA PITANJA  (Pročitano 616166 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Milan Đorđević

• Napredni član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Selo Jasenica
Odg: RAZNA PITANJA
« Odgovor #1485 poslato: Decembar 05, 2017, 17:49:59 »
Da, ovo što kolega Šošić piše je super. Detaljno a razumljivo naročito za početnike poput mene. Pozdrav!

Van mreže Михаило Мишко Васојевић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okruglica
« Odgovor #1486 poslato: Decembar 05, 2017, 22:10:38 »
Pa zima evo pruza mogucnost za postavljanje svakakvih pitanja, pa rekoh da pitam Voju ili Dragana ili obojicu jedno mozda i glupo pitanje:
Posto evo mjesecima citam intenzivno sve vezano za pcele i pcelarstvo i knjige i casopise i forume cini mi se da se forsira jedna meni potpuno nova paradigma pcelarenja i pcelarstva gdje je jedna od najbitnijih stvari kreiranje pcelinjeg gnijezda kosnice. Vidim da Vojo insistira na plicim nastavcima pa me interesuje sta misli o DB kosnici koja bi bila sastavljena samo od polunastavaka dubine 20cm? Kad bi se potpuno izbacili duboki plodisni nastavci? Bi li takva konfiguracija dala bolje prinose u losim pasama?
Pisem sa telefona pa se izvinjavam zbog gresaka.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #1487 poslato: Decembar 05, 2017, 22:59:01 »
Прво си требао навести која је ДБ у питању: дванестица или десетка (можда си негде већ написао, али да не тражим).

Зазимљавање са наставцима висине 20 цм може бити врло незгодно.

Искрено, ја ти не могу баш нешто саветовати, јер мени зимују на „дубоком“ раму – око 90 % пчелињака је зазимљено на једном ЛР наставку. Што значи да сам задржао „високе“ рамове.  Недостајућу зимницу допуњавам сирупом. Тиме добијам да практично радим наставком (детаљни преглед не мора бити обавезан, али га радим током пролећа и при зазимљавању – не волим баш да не знам тачно стање у кошници). Током сезоне више не подбацујем наставке, тако да се смањујње рад и физикалија – набациш наставке (полумедишта), поскидаш их када врцаш мед и готов посао око зазимљавања.

Чак и седмице сводим на један наставак. Тренутно су на два и скоро пола њих је у првом наставку са клубетом, што значи да могу ту остати (што би оно рекли „заувек“). Тако да чекам да ме мало попусти ова дуготрајна прехлада и да полако склањам прво тело. Какви услови, таква и техника.

Иначе, ДБ кошница ми се не свиђа никако.

ПС

Који „вријес“ намераваш користити. Знам да знаш и ти, али постоје називи који се мешају, а то је вресак (Saturea montana) и жбунасти грм врес (Calluna vulgaris).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

• Stari član foruma
« Odgovor #1488 poslato: Decembar 05, 2017, 23:46:08 »
Hvala Dragane na odgovoru. I ja sam bio blizi ovoj varijanti dubokih kosnica kad sam se "aktivirao" ali vidim da vecina bjezi od njih pa reko i ja da pokusam da uhvatim korak i pređem na ove plice. Juce kad sam bio kod stolara da narucim da mi radi nekoliko rv kosnica shvatim u trenutku da su moji polunastavci ( db 10 i 12 imam obje vrste, ostale od starog) cak i plici od rv nastavaka. Za prakticne stvari tipa razrojavanje, izrada satnih osnova, proizvodnja matica...  mislim da su puno pogodniji od velikih DB plodista. Zato sam i postavio pitanje. Jer sprovesti Vojino uputstvo o umnozavanju pcelinjih zajednica u klasicnoj DB je nemoguca misija.

Ali kao sto si i sam negdje napomenuo pcelarstvo je iskustvo i praksa a ne samo ideja. Za to sam ti kao i mnogi zahvalan jer to iskustvo dijelis sa nama koji ga nemamo.

E sad kod mene ima obe vrste vrijesa/vresa, zapravo sve tri jer pored ovih koje si nabrojao ima i primorski koji zapravo mislim i da ne pripada istoj porodici. Ove godine je obilno cvjetao ovaj pravi / caluna vulgaris, ali nije medio i pcele su ga slabo posjecivale. Mozda je razlog bila i velika suša. Ko zna. Uglavnom jesen je protekla u znaku skromne da ne kazem siromasne pase brsljana, nekog divljeg astera, divljeg luka (on je djelimicno izvukao stvar), i jos nekih biljaka iz familije maslacka. Da je bilo do vrijesa ove jeseni ne bi ni jedna izasla ziva ni iz novembra.
Pozdrav

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1489 poslato: Decembar 06, 2017, 00:07:52 »
Да ли има и четврти врес нисам сигуран, јер када смо држали пчеле на Хвару, тамо постоји јесењи и пролетњи врес (можда је то иста биљка, нисам сигуран).

Написао сам одељак о вреску и избацио га из текста јер нисам хтео да паметујем, а моја су искуства од пре 30 година, а ви боље знате шта имате на располагању. И то сам написао слично овоме што си ти рекао.

Чак претпостављам да се вресак делимично опоравио после киша и давао нешто нектара. Ти ситни уноси и топло време пре свега, које не допушта пчелама да се смирују на време буду разлог слабљења друштава.

Дубоки наставци могу бити проблем коод смањења паше још „половином“ сезоне (у твом случају где се продужује топло време). Пчеле имају ту похлепну црту да уносе нектар чим се појави и како није време за неко знатно одржавање легла, израде се током предугих потрага за незнатном количином нектара. У дубоким наставцима се и „медиште“ своди у плодиште (пуно меда сабију у плодиште како се смањује број пчела) и ефекат слабљења долази до изражаја.

За ваше услове (а и наше), било би добро имати помоћна друштва и то припојити основним када се зазимљава. Нажалост, ово се избегава и многи и та помоћна друштва прогласе „главним“ (ако презиме и бар на нешто личе) и онда их „развлаче“ док не ојачају за „медобер“. Тако се добијају опет друштва са слабом пчелом. Када нестану пчеле, прогласи се „тровање“ (и када га нема) и проблем решен – савест мирна. Пчелама треба више нараштаја (може се рећи и да је то цела сезона) да се извуку из неповољног стања и зато онако пишем о сужавању: не треба поништити предности постигнуте сужавањем.

РВ ти је одлична кошница и немој да потпаднеш под утицај оних који не знају и тврде супротно – ипак они НЕ ЗНАЈУ.

ДБ можеш продати или користити за „месо“. Одгајати пчеле које можеш придодавати основним РВ друштвима као пакетне ројеве, али само ако је главни пчелињак удаљен. У принципу, треба користити све што можеш док не ојачаш. Најлакше је све бацити, али није баш практично (И. Венер).

Полумедишта се могу користити за оплодњаке. Нађи шта је теби најбоље.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1490 poslato: Decembar 06, 2017, 01:05:48 »
Pa zima evo pruza mogucnost za postavljanje svakakvih pitanja, pa rekoh da pitam Voju ili Dragana ili obojicu jedno mozda i glupo pitanje:
Posto evo mjesecima citam intenzivno sve vezano za pcele i pcelarstvo i knjige i casopise i forume cini mi se da se forsira jedna meni potpuno nova paradigma pcelarenja i pcelarstva gdje je jedna od najbitnijih stvari kreiranje pcelinjeg gnijezda kosnice. Vidim da Vojo insistira na plicim nastavcima pa me interesuje sta misli o DB kosnici koja bi bila sastavljena samo od polunastavaka dubine 20cm? Kad bi se potpuno izbacili duboki plodisni nastavci? Bi li takva konfiguracija dala bolje prinose u losim pasama?
Pisem sa telefona pa se izvinjavam zbog gresaka.

Мишко пријатељу,
Ево Шоле је већ дао одговор са којим се у потпуности слажем.
Моје мишљење је да је то плитак рам ( мислим да је у наставку висине 200 мм рам висок 190-20 мм сатоноша-10мм доња летвица=160мм.) и да на тих 160 мм унутрашње висине саћа не може да смести одговарајуће клубе на пример у зимском периоду. Између тих наставака када би их било више, било би још по 40мм смртног простора и пчеле би тешко прелазиле из једног у други наставак.
Осим тога због дужине рамова пчеле би постављале храну и по крајњим рамовима и свакако да то не би одговарало потребама  клубета наше крајинке.
Код дванаеске би стање било још неповољније...

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #1491 poslato: Decembar 06, 2017, 06:10:07 »
Hvala!!! Nemam riječi. Dragane, Vojo ovo sad sto ste napisali je dokaz da je vase pcelarsko iskustvo i znanje enciklopedijskog karaktera. Hvala

Dragane kod mene se upravo jesenas desilo ovo sto si napisao. Kao da si bio prisutan si opisao situaciju. Pasa i malo leglo do dugo u jesen, a pčela sve manje. Plus sto su matice ljetos u julu i avgustu gotovo prestale s leglom zbog suše i visokih temperatura.
« Poslednja izmena: Decembar 06, 2017, 06:34:27 od strane Михаило Мишко Васојевић »

Van mreže Mirko Maric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
« Odgovor #1492 poslato: Decembar 22, 2017, 18:17:49 »
Jednom drustvu koje nije zahvatalo drugi LR nastavak,sam pokusao da pomognem dizanjem 2 rama sa pcelama iz prvog(tada nisam video leglo)
tek posle jedno nedelju dana setio se da pogledam klube je bilo podeljeno na dva dela,istresao sam pcele(temp.oko nule),iz prvog u kojem je ostalo
vise pcela i ostavio je na jednom( drugom nastavku)bilo je i pcela koje su se izletеle,smrzle se..Pitanje je da li se ovo moglo i drugacije odraditi?

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1493 poslato: Decembar 23, 2017, 16:14:33 »
Мирко ниси радио како треба да се ради. Провера после недељу дана је потпуно погрешна – писао сам да ту треба бити „мало досадан“ и проверавати истог дана (и када падне мрак) и сутрадан. Пчеле имају простор који је потпуно угрејан и могуће је да је било рамова где се виде исполиране ћелије. То је јасан знак да ту намеравају да покрену нешто легла (када нема намере да одгајају легло, ћелије уопште немају никакав сјај).

Када видим да је друштво „закуцано“ у првом наставку и „оправдано претпостављам“  :) (ово је као из неког закона), да у горњем наставку уопште нема пчела, скидам горњи наставак и уносим га поред радијатора да се угреје. За то време погледам шта је у доњем наставку. Основно што тражим је легло или исполирани рам (може их бити 1 и више и могу те иненадити да сутра већ буде јаја).

Када се спремаш да прегледаш друштво, прво пумпицом која прави најситније аеросоле једва мало прснеш по пчелама. Сачекаш минут –два да се пчеле смире (хладно је и оне се сабијају, што је нормално).  Размакнеш рамове тако да у средини остане отвор, отприлике ширине једног рама (зато је најбоље да се у јесен извади по један рам, јер је то вишеструко корисно). Пчеле се још више групишу и смирују. Овако ће много мање пчела излетати, јер им је циљ да очувају топлоту.

Ако има легла, тај рам ће ићи у наставак са зимницом. У случају да се примети да су бочне улице врло слабо покретљиве, то је знак да већ трпе глад и полако али сигурно иду у смрт. Тада поспем мало меда по пчелама (али баш мало да се не расипа свуда и довољно да преживе до сутра - ако закључим да једва мрдају, убацим те рамове у средину).

Сутрадан се направи место за тај један рам, тако да у наставку остане 8 рамова. Поклопиш наставак и однесеш на пчелињак. Опет отвориш друштво исто прснеш са мало аеросола и опет сачекаш да се мало о'ладе. Скидаш тај наставак и стављаш онај са медом на подњачу. Рамови првог (склоњеног) наставка су раздвојени по средини и наставак се ничим не покрива да би се пчеле смириле. Узимаш лагано са севе пчелама тај обележени рам и стављаш га у средиште наставка и благо приближи рамове. Горе стављаш наставак који ћеш склонити. Истресаш прво средње рамове...итд. наравно, писао сам како се истресају рамови зими. Стављаш их мало даље од кошнице, покупиш и када скинеш наставак који си истресао, спакуј то, поклопи кошницу и „бегај“ (шалим се, не жури, тада пчеле које су иостресане не излећу пуно, не мораш журити).

Када ово радиш иде врло брзо, и мислим да је брже него што ово прочиташ, али је основно правило не журити, не радити панично и не „млатити“ превише по ивентару и са умереним покретима руку. По теби ће бити пчела и спреми се да переш одело, али и прегледај има лих по одећи да не нападну укућане када ућеш у кућу..

Наравно да се деси да понека пчела излети и остане напољу и смрзне се (то није неки губитак, ако се узме за могућност да друштво остане у првом наставку и поред обиља хране изнад главе страда). Разлог је тај што су пчеле већ подигле температуру тог простора и спремају се да залегу. Тада је унутрашња енергија појединачне пчеле увећана и чак и у кори клубета су пчеле живахније него што то зими треба да буде. Када таква пчела падне у снег, направи мали „кратер“ у снегу и по количини отпљеног снега видиш колику унутрашњу енергију носи у себи. Узми пчелу из коре клубета које не мрда када подигнеш поклопну (зимују без легла) и баци у снег- има много мање енергије.

Када им је хладно (зимују нормално и тада је температура клубета нижа него када се спремају да крену са леглом), мало теже се усуде да излећу. Тада им је приоритет да мирују и задрже и то мало топлоте (и ово би спадало у „бинарно“ понашање пчела – или мирују или подижу температуру и иду ка одгоју легла).

Основно је не дозволити да се ово дешава, али треба исправити грешку. Ако баш и нешто нећеш, имаш на СПОС-у „препоруку“ колеге Радосављевића који препоручује да сви греше и да то тако треба и да није срамота. Па тако 100 по 100 евра губитка није срамота. Бирај шта ти воља: није срамота некоме спасити живот, а није „срамота“ ни када га „ћушнеш“ низ литицу (не знам одакле ти људи који су наводно велики верници црпе такве мрачне идеје - пусти да пчеле страдају).

Не треба доводити у питање да ли је потребно интервенисати: то што је клубе подељено, показује да би без интервенције друштво остало у првом наставку (што наводи пчеле да крену са легло) и да би ту остало и страдало. Ако се деси да услед изузетно благе зиме преживи, неки ту случајност узимају као закон и кажу да не трба дирати ништа, а ако друштво страда то је „природна селекција“ – ово је основна пчеларска глупост.
« Poslednja izmena: Decembar 23, 2017, 16:42:38 od strane Dragan Šošić »

Van mreže Драган Николић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Кочетин 205m
« Odgovor #1494 poslato: Decembar 23, 2017, 17:43:41 »
Велемајсторе,
ти отвараш кошнице зими!? Па и прскаш!?
А апсолутни мир на пчелињаку?
Ај што никад не би положио пчеларску школу, него ко теби може да прода ројеве у пролеће:))))

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #1495 poslato: Decembar 23, 2017, 17:53:27 »
Šole pri tretmanu oksalnom primetio sam u par drustva u RV kosnicama da su pcele izasle na satonose i da su veoma aktivne tj burno reaguju prilikom podizanja zbega spoljna temperatura je bila oko 1-2 stepena u plusu imaju hrane tj ramovi pored klubeta su puni hrane zbog niske temperature nisam mnogo zagledao vec sam odradio oksalnu i zatvorio kosnicu...

iskreno sumljam da je u njima krenulo leglo jer pri zatvaranju kosnice pcele se umire pa prlikom kucanja u zid kosnice cuje se kratko zujanje i opet se umire sto mi govori da je matica prisutna ali sumljam na leglo...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1496 poslato: Decembar 23, 2017, 20:09:10 »
Велемајсторе,
ти отвараш кошнице зими!? Па и прскаш!?
А апсолутни мир на пчелињаку?
Ај што никад не би положио пчеларску школу, него ко теби може да прода ројеве у пролеће:))))

Другарот имењак :), нисам назначио јасно: то је прскање против апсолутног мира и редовна је агротехничка мера. Као што се прска разним другим средствима против...против нечега.  :)

Оно што ја оставим да зимује мора да презими, а оно што не треба спојим и то мало касније, а не у јулу или почетком августа. Чекам да буду углавном зимске пчеле и узимам најбоље из две које спајам. Тада нема више загледања ни преко зиме (мада ја волим да вирнем и видим где су и шта раде).

Отварао сам и 2012 на – 7 и не видим зашто се не би отварале на + неки степен или +- нула. Проблем је што је 2012 температура са – 7 за сат времена падала и до -10, а трба и даље радити.

Коју бре школу да положим (за пачиће мале), па не би ме ни примили...нисам вакцинисан. :)

Šole pri tretmanu oksalnom primetio sam u par drustva u RV kosnicama da su pcele izasle na satonose i da su veoma aktivne tj burno reaguju prilikom podizanja zbega spoljna temperatura je bila oko 1-2 stepena u plusu imaju hrane tj ramovi pored klubeta su puni hrane zbog niske temperature nisam mnogo zagledao vec sam odradio oksalnu i zatvorio kosnicu...

iskreno sumljam da je u njima krenulo leglo jer pri zatvaranju kosnice pcele se umire pa prlikom kucanja u zid kosnice cuje se kratko zujanje i opet se umire sto mi govori da je matica prisutna ali sumljam na leglo...

Милошић, време је ипак нешто топлије и не треба да чуди излазак на сатоноше. Има довољно енергије у клубету да при оваквим температурама излази до сатоноша, чак и када су рамови пуни меда. Ја сам то негде написао да мислим да пчеле сакупе нешто воде која се кондезује и која им увек треба. А пут до кондезоване воде води преко „топлотног пута“  :) :)(изнад главе им баш и није хладно јер је ово до сада блага зима, углавном). Потребу за водом можеш видети једино када извадиш неки средњи рам и истресеш га. То је разбацано по раму у више ћелија које имају у себи слатки, али ретки раствор и више подсећа на сируп него на мед. Али подвлачим разбацано, јер пчеле током зиме не концентришу ништа тако да онемогуће сабијање клубета, за шта су потребне празне ћелије.

Могуће је да има и легла и то се може једино видети ако подигнеш рам да видиш да би би потпуно сигуран. Углавном, када има легла ту је и количина топлоте повећана и пчеле су наравно живахније. Наравно да ће се смирити неко време по затварању кошнице јер су пчеле током зиме увек у клубету имало легла или не, само што су тамо где има легла покретљивије.

Није постојање легла неки проблем, ако имаш довољно хране у рамовима са леглом. Нема шта да се плашиш – ни први ни последњи пут да буде легла у ово доба. Пчеле имају ту особину да хоће да покрену легло ако је релативно топлије. То увек раде после извесног раздобља прекида легла. Наравно, тамо где су услови другачији (просечно ниже температуре и стални доток свежијег ваздуха – као што је нпр. у Војводини), легло може изостати, а ако и тамо „сине сунце“ на пар дана, све је могуће.

Видећемо шта ће бити још наредних дана јер јер је прогноза да ће прилично отоплити.

ПС

Народе, имам много словних грешака јер сам променио компјутер и молим вас за разумевање. :) Испарављам оно што видим, али понешто и остане, јер брзо пишем, а споро размишљам  :).

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
« Odgovor #1497 poslato: Decembar 23, 2017, 21:11:49 »
Ne plasi mene decembarsko leglo jer ja mislim 2015 godine da je cela zima bila veoma topla da je dren cvetao vec u prvoj polovini februara kajsija krajem februara  usledio je kisni period u vocnoj pasi ali bez mrazeva itd  ali  su se pcelari mogli pohvaliti i bagremom i liovadom ...

Strah me je samo prolecnih mrazeva koji uniste vocnu nektarsku i polensku pasu jer kod mene nema uljane repice i vocna pasa je jedina i na njoj mi se drustva razvijaju ...
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #1498 poslato: Decembar 23, 2017, 21:34:51 »
2016. је то било. 2015 је било "разваљивање" у багрему. :)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1499 poslato: Decembar 23, 2017, 22:20:49 »
Да, Шоле је у праву... Код мене је џанарика цветала 18 фебруара на пчелињаку, на брду испод Саве док је у Н. Милошеву на пчелњаку цветала 19. марта... фебруара је имао 29 дана па је разлика у цветању била тачно 30 дана...

И меда има или врло мало има 2016/17 године

Поздрав драгим пријатељима... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.