Probao sam ja kolega i nije uspelo na taj nacin, ne znam zasto, negde sam verovatno pogresio..Ali je uspelo na sl . nacin. Deset dana pre pocetka bagrema sam maticnom resetkom , bez leta ogranicio maticu u gornjem, trecem nastavku sa pet ramova uglavnom zatvorenog legla, ispod maticne u srednji nastavak sam spustio svo ostalo leglo i ostavio da pcele preko maticne resetke izlaze samo na donje leto. Osmog dana sam sklonio gornje plodiste i u srednjem nastavku porusio sve maticnjake sem dva najbolja koja sam ostavio. Tada sam umesto maticne resetke , postavio zamrezen okvir sa otvorenim letom napred, sve stere pcele su se vratile na donje leto u ona dva donja nastavka sa maticnjacima, plus mlada pcela koja je izlazila u bagremu. Kod matice u gornjem nastavku su ostale samo mlade pcele, koje su brzo postale izletnice, nakon bagrema sam u donjim nastavcima nasao mladu maticu koja je pronela i nastavke sa medom koje su pcele donele. Nakon toga mozes da radis sta hoces, da spojis ta dva dustva oduzimanjem stare matice, da odvojis drustva, da slozis jednu jaku kosnicu sa mladom maticom za narednu pasu a od drugog ponovo razvijes nukleus.To je moje iskusto sa ovim nacinom rada, posto Poloskama radim po Belcicu i ovo je neki njegov sistem rada sa nastavljacama.. S tim da mozes osmog dana porusiti sve maticnjake i tako uci u pasu, ovaj sistem donosi med i za to je predvidjen, bez izvodjenja mlade matice. Narocito kod slabijih pasa i kada podbace, na ovaj nacin, uvek ima meda ali bez izvodjenja mlade matice. Zasto, pa zato sto su pcele u donja dva nastavka , gde su sve izletnice i mlade pcele koje su izasle u toku bagrema, lisene odgajanja legla i okrenute donosenju meda. Probaj jednu i videces.
Da ne zaboravim, ako radis na med, bez maticnjaka, ogranici je dvadeset dana pre bagrema, tako si siguran da se svo leglo iz drugog nastavka izvalilo..Prilikom ogranicenja do legla u oba nastavka stavi po dve- tri SO. Usput si resio i rojenje, matica u gornjem nastavku nema pcele da je povedu na granu a pcele u donjim nemaju maticu.