Autor Tema: Pozdrav svima  (Pročitano 5783 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Pozdrav svima
« poslato: Decembar 24, 2011, 20:23:11 »
Pozdrav svim clanovima foruma, moje ime je Miodrag Stankovic, iz Beograda sam a pocinjem sledece godine sa pcelarenjem i jos po nekim stvarima u selu Rajcetine koje se nalazi u opstini Crna Trava. Da nekom ne bi bila cudna ova kombinacija da kazem da tamo posedujem nesto zemlje koja mi je ostala od oca i da imam nameru da to kultivisem koliko je moguce. Posao mi dozvoljava da dobar deo vremena provedem tamo a ako se pokaze da je moguce raditi tamo onda bih se tome potpuno posvetio.

Inace dve stvari su mi osnova - zemlja koja je na lepom mestu i dosta izvorske vode. Inace mesto je na oko 1000 mnv i kao takvo (iscitavajuci forume) specificno sto se tice pcelarenja (a i svega drugog). Zbog toga sam odlucio da pocnem kosnicama RV a pcele bih nabavljao posle zavrsetka bagrema na drugim mestima. Kako je to prilicna nmv ima bagrema koji kasno cveta ali ne znam kako medi, ima livada, leske, dzanarika divljih kupina, malina, jagoda i borovnica i voca. Kao glavne izvore pase nameravam da sejem faceliju i kokotac na livadama koje imam uz navodnjavanje kap po kap a i druge lekovite biljka i na takav nacin da osiguram bar tri ako ne i vise meseci visokokvalitetne livadske pase.

Sad me interesuje par stvari: da li u okolini (narocito oko Predejana) ima ljudi koji rade sa ovakvim kosnicama i od kojih bi mogao da kupim pcele a i radi pomoci jer sam potpuni pocetnik. Deo kosnica bih kupio a deo pravio ali ne bih prelazio cifru od 8-10 kom do jeseni a poceo bih sa bar 4-6.

Toliko od mene i puno pozdrava.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Odg: Pozdrav svima
« Odgovor #1 poslato: Decembar 24, 2011, 20:38:02 »
Dobro došao. Pozdrav iz Užica.

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #2 poslato: Decembar 24, 2011, 21:01:24 »
Kolega Stankoviću.

Dobro došli. Visina od 1000 mnv je otprilike druga ili treća moguća paša na bagremu.

Još bolje bi bilo da se u bližoj okolini pronadje ranija bagremova paša pa da se tamo
pčele ranije odvezu na prolećni razvoj, sakupljanje nektara od bagrema a da ih potom
preselite na vašu nadmorsku visinu i da tu uhvate možda još jednu bagremovu pašu
i onda još i livadsku pašu.
Ima kolega na Forumu i iz vaše bliže okoline pa će vam se neko javiti sa savetima.
Budite pozdravljeni.

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #3 poslato: Decembar 24, 2011, 21:02:12 »
Svakako ćeš se snaći. Samo napred. Pozdrav iz Nove Varoši.

Van mreže sirka pavel

• Stari član foruma
« Odgovor #4 poslato: Decembar 24, 2011, 21:06:50 »
Dobro došao.

Van mreže Lazar Kerkez

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kucura ul Oslobođenja18a
« Odgovor #5 poslato: Decembar 24, 2011, 21:13:45 »
Dobro došao,pozdrav iz Kucure!

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #6 poslato: Decembar 24, 2011, 21:39:52 »
Hvala na pozdravima a oko bagrema sam pokusao da dodjem do informacija da li uspeva na toj visini tj da li medi jer bagrema ima ali ne mnogo i cveta prilicno kasno. Za sada nisam uspeo to da saznam ali cu postaviti tu temu oko bagrema na toj nadmorskoj visini pa ako neko zna sta ... Za sada cekam odgovor od dva profesora sa Sumarskog fakulteta pa cu preneti sta su rekli (ako toga bude...). Pozdrav

Van mreže sava mitic

• Lokacija pčelinjaka: Aleksinac
« Odgovor #7 poslato: Decembar 24, 2011, 21:49:44 »
Razmene informacija su jako korisne.
Ne treba biti sebičan, podeliti svoja saznanja sa drugima je i vrlina kod pčelara.

Ovo sam rekao ipak uopšteno za sve nas. Iskoristio sam samo vašu nameru da nas na
Forumu i o mišljenju kolega sa Šumarskog fakulteta informišete.

Pozdrav iz Aleksinca

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #8 poslato: Decembar 25, 2011, 01:04:53 »
Dobro nam došao kolega Miodraže!

Želim ti prijatan boravak i dobro druženje na forumu.

Pozdrav iz Novog Miloševa.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Milanov Aleksandar

• Stari član foruma
« Odgovor #9 poslato: Decembar 26, 2011, 00:15:48 »

Miodraže dobro došao.
Što se tiče bagrema u okolini Predejana ga ima u izobilju tako da se može uhvatiti u nižim predelima prva paša a zatim druga paša do nadmorske visine 600 m a tek tada ići na nv 1000m na kojoj ti se nalazi imanje na livadsku pašu. Iako ima i na toj visini bagrema retko medi (primer Vlasinsko jezero gde se zasejao bagrem u maloj količini ali skoro da ne medi).
Što se tiče RV košnica u okolini Predejana neznam da neko pčelari sa RV, jer tu su najviše zastupljene DB i LR a možda ima neko u okolini Leskovca ili Vlasotinca.

Pozdrav iz Surdulice.

Van mreže slavčo atanasovski

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Скопје, 412мнв
« Odgovor #10 poslato: Decembar 26, 2011, 15:49:20 »
Добро дојде Миодраг. Поздрав од Македонија