Pozdrav svim clanovima foruma, moje ime je Miodrag Stankovic, iz Beograda sam a pocinjem sledece godine sa pcelarenjem i jos po nekim stvarima u selu Rajcetine koje se nalazi u opstini Crna Trava. Da nekom ne bi bila cudna ova kombinacija da kazem da tamo posedujem nesto zemlje koja mi je ostala od oca i da imam nameru da to kultivisem koliko je moguce. Posao mi dozvoljava da dobar deo vremena provedem tamo a ako se pokaze da je moguce raditi tamo onda bih se tome potpuno posvetio.
Inace dve stvari su mi osnova - zemlja koja je na lepom mestu i dosta izvorske vode. Inace mesto je na oko 1000 mnv i kao takvo (iscitavajuci forume) specificno sto se tice pcelarenja (a i svega drugog). Zbog toga sam odlucio da pocnem kosnicama RV a pcele bih nabavljao posle zavrsetka bagrema na drugim mestima. Kako je to prilicna nmv ima bagrema koji kasno cveta ali ne znam kako medi, ima livada, leske, dzanarika divljih kupina, malina, jagoda i borovnica i voca. Kao glavne izvore pase nameravam da sejem faceliju i kokotac na livadama koje imam uz navodnjavanje kap po kap a i druge lekovite biljka i na takav nacin da osiguram bar tri ako ne i vise meseci visokokvalitetne livadske pase.
Sad me interesuje par stvari: da li u okolini (narocito oko Predejana) ima ljudi koji rade sa ovakvim kosnicama i od kojih bi mogao da kupim pcele a i radi pomoci jer sam potpuni pocetnik. Deo kosnica bih kupio a deo pravio ali ne bih prelazio cifru od 8-10 kom do jeseni a poceo bih sa bar 4-6.
Toliko od mene i puno pozdrava.