Другари,
На страни 1 у овој теми, имате Војин одговор који се тиче димензија рв рама, то је одговор број 3. А у одговору број 5 имате и слике са димензијама рв рама, које је поставио наш колега Свето.
Ако правите рв рамове, преузмите цртеже и по њима радите. Мишљења сам да нема потребе ту нешто мењати, јер су рв рамови са овим димензијама одлични. Мада истине ради да кажем и своје мишљење, милиметар тамо-вамо и није од неког пресудног значаја, ако знате где тај милиметар неће правити касније проблема.
Као лични савет, рекао бих да се ипак треба држати стандарда који је Воја одредио, са неким одступањем ако баш мора, до +/- 1-2 мм. Све преко тога може бити проблем кад-тад, и у вашим кошницама при раду, а тек је проблем ако некад будете продали рој, е тек онда може бити силних перипетија.
Ово вам говорим из личног искуства, јер сам имао силних проблема због тог "лако ћемо, и нема везе", система.
Због 2 мм. дужих сатоноша, морао сам да ручно скраћујем 1050 рв рамова, са све пчелама, леглом, и медом на њима. Верујте ми на реч, да то уопште није пријатан посао. Мене је то затекло при разројавању пчелињака ...
Јано, слажем се.
Поздрав свима