Autor Tema: Полошка  (Pročitano 128555 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Полошка
« Odgovor #60 poslato: Septembar 30, 2015, 21:09:36 »
Pogledao Gorane,dva plodista sa pomocnim letima i dva medista u sredini(evo ucim polako i pcelarske termine),ispravljaj me slobodno,sta mislis o standardnim poloskama,mislim na broj ramova u njima.Uzeo sam materijal i mislio dve sa 20 ramova i dve sa 24 pa polako na prolece da krenem,ove sa 24 zbog dvomaticnog,postavim pregrade kao ti i isti polozaj leta kao kod tebe?

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #61 poslato: Oktobar 01, 2015, 09:50:36 »
Imam ideju u vezi pološke pa očekujem komentare i sugestije. Svideo mi se Renson pa sam malo razmišljao kako to izvesti sa pološkom. Imam pološke sa db ramom. Evo zamisli koju ću probati na proleće (prebaciću jedno društvo iz obične pološke ). Da bih ispoštovao ovaj metod ramovi moraju biti na toplo. Uradiću dva žljeba za dve matične rešetke 3+4 rama. Prva tri rama do leta su za prihvat nektara i polen zatim matična rešetka pa 4 rama za maticu i leglo iza toga matična rešetka pa iza matične medište. Stim što bi sedmi ram od leta bio podeljen na pola tj u gornjoj polovini radiličko saće a ispod letvice koja deli ram na pola po visini građevnjak. To je iz dva razloga. Borba protiv varoe. Drugi razlog je što ima tvrdnji da pčele ne skladište med između ramova sa polenom i trupovskog legla. 3,5  db rama su oko 30 h ćelija što je i potrebno za ovaj metod. Od opreme uz dve m.r. mora i pregradna daska koja bi imala značajnu ulogu. Pitanje je samo koliko ramova treba u medištu? Tu sam u nedoumici.  Kako ne selim a od paše mi je bagrem br1 mislim da bi 10 ramova u medištu bilo više nego dovoljno a možda i manje. 
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #62 poslato: Oktobar 08, 2015, 12:08:44 »

У одговору бр.56. од 29.септембра сам описао начин на који сам зазимио РВ полошку. Овом приликом достављам и њену слику наком зазимљавања. Наредних дана обилазим пчелињак те ако време дозволи усликаћу и њену унутрашњост.

« Odgovor #63 poslato: Oktobar 25, 2015, 07:17:58 »
Gorne gledam i citam, posto zena od koje ucim ne radi sa maticnim resetkama i pregradama,ako ti nije problem objasni mi malo sam nacin izrade istih,mislim na materijal i ostalo. U raznim prilozima vidim nesto usecaju pa u sredinu stavljaju MR, i jos nesto totalno pocetnicki, kolika je visina da mi pcele ne prelaze preko satonosa? Svako dobro.......

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #64 poslato: Oktobar 25, 2015, 15:19:11 »

За разлику од осталих врста кошница полошке није стандардизоване. Није редак случај да се стари војни или било који други сандуци преправе и од њих направи кошница полошка. Ова коју ја имам је такође импровизација. Направљена је за вишеструку намену , највише за чување резервних матица и разројавање.Насељена је ,како рекох напред , летос , прекасно да би се испробала у свему што бих ја имао намеру да чиним сањом. Један од разлога да је имам је што заиста лепо изгледа. Обзиром да пчеларим са РВ кошницама направио сам је за РВ рам иако многи тврде да је то промашај , да је превише плитак за полошку. Међутим , она има и наставак са РВ рамовима тако да су ове критике по мени неоправдане.
                      Иако је до краја нисам испробао неке ствари бих на њој променио што ћу и учинити уколико се будем одлучио да правим још неку.
                      О начину израде полошке пронађи www.pcela.rs/pcelarenje%20poloskom.htm . На овом сајту имаш много тога о полошкама али и друге лепо обрађене теме. Поздрав - бићемо у контакту ако зимус кренем са израдом још једне јавићу.

« Odgovor #65 poslato: Novembar 22, 2015, 17:46:09 »
Čitam i učim polako,krećem uskoro sa pravljenjem košnica i imam jednu nedoumicu,za sada, treba mi pomoć prijatelja. Koliko sam shvatio moram maticu ograničiti i prostorno i vremenski.Samim tim moram imati i bočna leta e sada gde ih otvoriti i kakva, ako su okrugla koliki je obim? I pregradne daske su mi noćna mora zato što  zena kod koje učim uopšte ne koristi takav način pčelarenja,nego su u tih 20 ramova i plodište i medište?!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #66 poslato: Novembar 25, 2015, 12:02:18 »

За Зорана Дрпљанина  и Јосипа Колерта ,

Зоране ако већ имаш недоумице можда је најбоље да купиш једну нову полошку а онда према њој сам направиш још пар истих таквих. На сајту " купујем продајем " више произвођача се рекламира те ту можеш да нађеш одговарајућу. При том се не залећи са куповином одмах. Полошке се могу користити за једноматично и двоматично пчеларење. По мени са њима има смисла пчеларити само у двоматичном пчеларењу.У зависности од тога је и величина полошке ,односно број рамова у њима. То је моје мишљење које није меродавно , односно које не мораш да прихватиш.
                Што се округлих лета тиче она се нејчешће ( кажу да је тако и најбоље ) постављају на отприлике 2/3 висине наставка на коме се стављају. Примера ради на РВ наставку који је 20.цм. лето би било на 14 - 15 сантиметара висине. Величина лета је од 2,5 до 3,5 сантиметара. Нема стандарда. Ја сам код моје ставио 2,5. Ако будем још правио са предње стране ћу ставити већа лета рецимо 3. или 3,5 сантиметара а са стране 2,5.
                 Јосип се интересовао и за материјал од кога сам правио полошку те ево и ту појашњења.
                 Подњача је пуна израђена од ламината. Под и странице су уковани један за други. Странице су од ОСБ плоча водоотпорних дебљине 1,5 сантиметара. На сликама које сам постављао посебно оним задњим то је сада у жутој боји. За боју сам користио фарбу на воденој бази и има око 5 - 6 премаза.Бојио сам док нисам потошио фарбу коју сам имао. Полошка је ојачана дрвеним чамовим даскама које су остале у зеленој боји. Полошка се што се чврстине тиче до сада показала одлично. Сува је и споља и изнутра као барут тако да сам и са те стране задовољан. Да се не понављам , населио сам је тек ове године те не могу да коментаришем каква је што се приноса меда тиче. То ћемо видети наредне године.
                 Још једна напомена. Моја полошка је са РВ рамовима. И сами видите да има скептика који мисле да је то промашај и да ће се лоше показати. Ја сам је осмислио и направио по свом личном ћефу рачунајући да ми може послужити за више различитих намена. Дакле, нисам је замислио превасходно и искључиво за мед иако мислим да ће се тек ту добро показати. Као прво морам видети како ће друштво које је сада у њој презимети. За сада је добро у фулу што би млађи рекли али зима је тек почела.
                 Толико од мене. Пратићу стање и на овој теми свремена на време поставити слике и појаснити предности и мане рада са њом. Уколико се покаже као добра намера ми је да израдим још неколико комада. Мада већ сада са овако мало искуства у раду са њом примећујем да јој се могу извршити још нека побољшања. Но о том потом има времена.
                  Надам се да сам бар делимично отклонио ваше недоумице. Поздрав Раковац.                                                           

« Odgovor #67 poslato: Novembar 25, 2015, 13:36:37 »
Jesi Gorane,uzecu jednu dvadesetoramnu i po njoj praviti,odstampao sam Marjana Sebelja i njegove kopirati,s tim da sam uzeo dasku od 50 mm,na njoj insistira moja mentorka, a Belcica sam do sada procitao tri puta i drzati se njegovog nacina pcelarenja uz nacin moje mentorke,inace ima 65 god i 60-ak poloski.No samo polako ,uz savete sa ovog foruma koga definitivno cine dobri ljudi i odlicni znalci, Pozdrav iz Kule...

Van mreže Josip Kollert

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Daruvar
« Odgovor #68 poslato: Novembar 25, 2015, 13:48:00 »
Hvala g.Rakovac
Mene najviše zanima to da je suha. Kao što sam Vam naveo,budući da nemam suhih dasaka a radim si košnice sam, zanimalo me može li se to odraditi od OSB ploća. Budući da sam u proljeće kupio i dobro platio suhe stolarske daske ,koje su se skupile pa su mi nastavci niži za 5mm.
Sad imam dasku koja se suši ali to mora odstajati.
Probat ću napraviti par nastavaka  pa ću vidjeti.
Hvala,i lijep pozdrav svima

• Prijatelj foruma
« Odgovor #69 poslato: Novembar 25, 2015, 14:02:10 »
Nema svrhe raditi košnicu od dasaka 5cm. Ali sistem ima se može se je ok. Drugo pološka sa 20ramova je za dvomatično društvo mala a za jednomatično glomazna ako se radi o db plodišnom ramu. Možda za neke veće ramove. Za dvomatično mora imati 28 ramova. Uz to još trideset milimetara za razdelne daske (tri kom). Unutrašnja mera je 456x 1100mm. To znači dva društva po 14 ramova tj 9 +5 puta dva. Razdelna daska postavljena na sredini je puna i nema nikakvih ovvora mreža i sl. Treba u potpunosti da razdvaja dva društva. Uklanja se samo u periodu ciljane paše bagrem suncokret itd... U jednom delu košnice je 14 ramova i razdelna daska koja ih deli na 9+5. Na njoj je otvor za matičnu rešetku koja se po potrebi početkom cvetanja bagrema menja mrežom 3x3mm. Društvo se zazimljava u delu sa 9 ramova i tu se razvija do početka paše kada je i košnica podeljena na dve nezavisne zajednice.  To je moje mišljenje koje i ne mora biti najsretnije rešenje. Ipak dosta sam vremena proveo čitajući o pološkama a i posmatrajući na svom pčelinjaku. Imam još nekih zapažanja koja nisu opisana u literaturi pa ako nekog interesuje..

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #70 poslato: Novembar 25, 2015, 14:15:45 »

Мирославе мајсторе и стари друже добро је да си се и Ти јавио. Дај да помогнемо људима колико знамо и можемо. Јако је важна дубина полошке , односно који се рамови у њу стављају. Најчешће су то ДБ рамови нешто ређе ЛР. Ово што ја радим са РВ рамовима колико знам до сада нико није радио. Но то је мој проблем а не њихов. Причали смо ја и Ти о томе не једном. Зато сам и опрезан у давању мишљења . Појасни колегама још једном твоје искуству за које знам да га имаш. Између осталог због тога и јесмо на овом форуму да један другоме помогнемо. Поздрав свој тројици а и осталима који прате ову тему.

« Odgovor #71 poslato: Novembar 25, 2015, 15:17:54 »
Postovanje Miroslave,ove prve cetiri kosnice cu napraviti ovako,iskljucivo zbog mentorke. Mada su ovde kod nas uglavnom sa 20 ramova, 40x30 i niko ne koristi nikakve pregrade,za koje ja mislim da su neophodne. Pomagao sam prilikom vrcanja ove god i video nesto sto mi se nije kao laiku svidelo,leglo u ramovima....Tako da cu ja biti zahvalan na iznosenju zapazanja i svega sto se tice poloske....Svako dobro...

• Prijatelj foruma
« Odgovor #72 poslato: Novembar 25, 2015, 19:50:50 »
Zorane u mom kraju kažu nemoj kupovati ono što ti ne treba jer ćeš prodavati ono što ti treba. Neka mentorke nek radi po svom a ti radi onako kako treba. Imaš detaljan opis koji je dao Marijan i kako on sam kaže da je to preuzeo od Josipa Belčića.  Uradi ti lepo pološku sa 28 ramova i da te Bog vidi. Što se detalja u radu sa pološkom tiče nigde ne piše koliko ramova sa leglom treba da bude na 15 dana pred pašu u odnosu na medište. Moja procena je 1:3 do. Znači za medište gore pomenute pološke koja u bagremu ima 18 ramova na 15 dana pred pašu mora biti 6 ramova zatvorenog legla. Drugi detalj je veoma bitan a u vezi mreže. Ako ostane predugo pojaviće se lažne matice. Nikako duže od 12 maksimalno 15 dana. To mi se pojavilo u jednomatičnoj. U dvomatičnoj ne. Itd...

« Odgovor #73 poslato: Novembar 25, 2015, 22:13:25 »
Taman tako moj  Miroslave,kupio sam ja taj materijal i odneo njenom sinu koji je stolar i neka ide tako.  Ako nista podeljene ce moci kao nukleusi koji ce uvek trebati a i za ucenje. Kada dodje vreme imam samo neke nedoumice oko pregrada a o nacinu pcelarenja ja tek treba da ucim i ucim. Svako dobro....

• Prijatelj foruma
« Odgovor #74 poslato: Novembar 25, 2015, 23:50:23 »
Može i sa 20 ramova. U tom slučaju zazimiš dva drustva sa po 10 ramova. 15 dana pred bagrem jednu maticu skloniš a drugu  ograničiš na 5 ramova od toga 2 satne osnove. Sastaviš da oba društva rade zajedno bez straha da će se tući. Tada ti je medište 15 ramova i ako imaš pet ili šest ramova zatvorenog legla na 14 - 15 dana pred bagrem a posluži lepo vreme bićeš iznenađen veoma prijatno. Čitao sam da je Farar ustanovio da dvomatično društvo donese i do 50% više nego da su ta društva radila zasebno. Ljudi se dovijaju na razne načine da pčelare dvomatično i tu postoji više tehnika. Sve te tehnike su u neku ruku komplikovane u odnosu na pološku. Ovde je to jednostavno i lako. Ako misliš da pčelariš pološkama jednomatično odustani u startu i odluči se za nastavljače. Lično mislim da je dvomatična pološka rešenje za stacionar naročito u krajevima gde je bagrem jedina ozbiljnija paša koja se mora iskoristiti maksimalno.