Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103584 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #135 poslato: Mart 15, 2014, 23:15:55 »
Никола,
Код тебе је све сређено као у апотеци. Свака част. Пчеле лепо раде, милина једна. Слике су Ти одличне.
Драго ми је да си задовољан стањем својих кошница. Пчеле су можда биле љуте због ове промене времена, па су Те зато частиле са тих пар убода  ;) 
Поздрав и свако добро  :D

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #136 poslato: Mart 15, 2014, 23:20:39 »
Ма то оне мени превентивно раде акупунктуру против реуме. ;)
Воле оне мене, само се праве. :)

Van mreže Velimir Komericki

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
« Odgovor #137 poslato: Mart 16, 2014, 12:15:29 »
Svaka čast na ovakvom pedantnom pčelinjaku..Sve ga je lijepo gledati preko foruma,nemogu si zamisliti kako tek izgleda uživo..

LP i medno!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #138 poslato: Mart 16, 2014, 19:57:00 »
Браво Ниџо, пчелињак ти прелепо изгледа.

Немој да им мењаш наставке. Најбоље је да саме прошире легло на неких 6-7 рамова и тек тада да им замениш места наставака, наравно ово важи само за оне заједнице које су легло започеле у горњем наставку.
За заједнице које су јаче и које су имале више хране па су легло започеле у другом наставку а горњи трећи им је остао са доста меда, нема потребе да им се врши замена наставака. Ту матице саме пређу у горњи наставак након што им пчеле припреме ћелије за залегање.
У лошијим климатским условима у овом периоду ове заједнице раде (шире легло кроз мед у трећем наставку) као у натоплиојем периоду и као да имају набоље услове за развој.

Поздрав свима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #139 poslato: Mart 16, 2014, 23:21:52 »
Хвала на лепим речима колега Велимире. Драго ми је да ти се допада. Уколико будеш у пролазу, слободно се јави па сврати на чашицу разговора па чемо у обилазак и уживо.  :)

Г. Војо. Хвала вам на лепим речима и брзом одговору. Биће још лепши када га мало појачам са још две жуте кошнице. :)
Онда ћу тако и да урадим, пратим стање, па замена код ове једне и када достигну 12-13 рамова легла следи расподела и матична решетка.

Свако добро.

« Odgovor #140 poslato: Mart 17, 2014, 10:05:14 »
Никола,
Па оно јесте, акупунктура је врло здрава и то је онда љубав, Права!  ;D 
Поздрав  :)

• Stari član foruma
« Odgovor #141 poslato: Mart 19, 2014, 10:08:15 »
Hvala na pozivu Nikola,također poziv vrijedi i s moje strane,ukoliko si u prolasku,svakako navrati.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #142 poslato: Mart 22, 2014, 19:41:28 »
Хвала на позиву колега Велимире. Ако будем у близини ето мене и до тебе. :)

Данас сам урадио детаљан преглед кошница са пријатељем/ментором пчеларом. Време нас је лепо послужило, није било ветра а температура негде од 21 до 23 степена. Пчеле су мирне и вредне.
У току претходног прегледа сам погрешио у процени што се тиче количине легла.
Данас смо установили да се количина легла креће на око 8-9 рамова од чега је око 6 са поклопљеним леглом. Пчела има на отприлике 15 рамова. Око 50 % рамова у кошницама је 100 % залежено или народски речено пуни ко чепови. Иначе јачина друштава је приближно једнака с тим да је ова једна најјача и даље у предности, али ове две је стижу. Матице и друштва су врло квалитетни, тако да још једном захваљујем г. Воји.
Легла има у свим стадијумима па нисам тражио матицу. Иначе легла има у оба наставка. У две кошнице у којима су пчеле биле зазимљене у доњем наставку, матице су почеле да полажу јаја у горњи наставак. У оном једном друштву где су пчеле зазимљене у горњем наставку, матица је полагала и горе и доле с тим да се већина пчела налази у горњем наставку, па сам тим наставцима заменио места. У свим кошницама сам убацио и по 2 до 4 сатне основе да их пчеле изграде у наступајућој паши. По два до четири рама са медом сам пребацио у наставак на подњачи да их пчеле користе као прихрану, а и да бих довукао пчеле у тај наставак како би градиле саће на СО. Уноса нектара има доста што сам приметио по свеже попуњеним ћелијама. Унос полена је јак, а пчеле одлично расположене за рад. У наредних 5 дана очекујем излазак великог броја пчела па планирам већ за 14 до 20 дана да извршим прерасподелу рамова и да поставим матичне решетке. Када то будем радио поставићу им и пуне подњаче. Требао сам то још данас да урадим, али сам поправљао фарбу на две које сам случајно огребао приликом премештања.
Да бих приволео пчеле на појило, у једну теглу сам додао 3% нозевоја док сам у другој оставио чисту воду. Размишљам да додам и трећу теглу са мало соли па нека бирају шта им треба.

Иначе сав сам био улепљен од прополиса па нисам сликао у току прегледа.

Пре подне сам нанео и завршни слој на кошнице. Употребљавао сам сунђерасти ваљак који су ми препоручили за акрилну боју. Прво што се примети је брзина рада са ваљком, само је потребно код рукохвата прво одрадити четком, па онда прећи са ваљком целу страну. Друга ствар коју сам приметио је осетно мања потрошња фарбе. Још ми остаје да на кошнице додам угаонике и опруге за учвршћење и спремне су за прихват нових друштава.

Ево и пар слика готових кошница.

« Odgovor #143 poslato: Mart 22, 2014, 20:31:47 »
Свака част Никола, твоје пчеле се не шале. Спреми Ти за сваки случај, по још који наставак за те твоје кошнице.
Код Тебе у воћњаку је рај за пчеле, што се из приложеног (твог извештаја) да видети.

Одличне су Ти ове нове кошнице. Та боја изгледа стварно добро, а кажу и да је та боја врло постојана.
Када планираш да уселиш нове кошнице? Поздрав и свако добро  :) 

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #144 poslato: Mart 22, 2014, 21:25:18 »
Хвала колега Драгане. :)

Мислим да ће наставака бити довољно, СО сам набавио, ако затреба позајмићу од ове две нове кошнице па ћу им вратити с каматом. :)

Па узео сам да пробам ову боју и да је упоредим са лазуром коју сам нанео на претходни сет кошница и мислим да ћу можда пробати лазуру на бази воде коју је помињао колега Милован Ђуровић у теми фарбање-заштита кошница. Желим да видим како се понашају различите фарбе у истим условима. Додуше биће заштићеније него да су на отвореном,али ће услови бити исти за све. Ја се надам да ће бити трајна. Сигурно ћу писати о томе овде. ;)

Усељење се планира ускоро. Ројеви су поручени и чека се само зелено светло да се дође по њих.
Једну кошницу ћу да разројим (најјачу од ове три) одмах после багрема, па ће то бити појачање у виду једне ДБ 12.

Свако добро колега.
П.С.: Могу ли да те замолим да се не цимаш око писања великог слова у личним заменицама када ми пишеш? Мислим да стварно нема потребе за тим, знам ја да се ми овде сви међусобно доста ценимо и без додатног стискања дугмета "шифт". :)

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #145 poslato: Mart 24, 2014, 18:54:48 »
                       Nikola ,svaka ti cast na trudu. A bogami i pedantan si nema sta da se kaze.
Znaci krenuo si u prosirenje,neka je sa srecom.Zelim ti puno uspeha i medno ti bilo.

Pozdrav od Voje.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #146 poslato: Mart 24, 2014, 23:23:46 »
Колега Војо хвала вам на лепим речима и жељама.
И ја вама желим много успеха, среће и меда ове године.
Видим да се ваше пчеле не зезају... 14 рамова легла... Што колега Драган Нешковић мени рече, "Спреми Ти за сваки случај, по још који наставак за те твоје кошнице." Чини ми се да ће их напунити.

Свако добро.
Никола

Van mreže voja stanojevic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: ub
« Odgovor #147 poslato: Mart 25, 2014, 09:40:59 »
                      Mogu ti reci Nikola da je ovo prolece stvarno krenulo prelepo (da ne ureknem).
Bogme je Nesko u pravu za nastavke,ako ovako nastavi (daj boze da hoce) onda ce i meni ovo biti prva godina
kako treba. Pcelari tek dve godine i potrefilo se obe susne.Kod mene letos tri meseca kisa nije pala.

Nikola samo napred i medno ti bilo!

• Stari član foruma
« Odgovor #148 poslato: Mart 26, 2014, 15:54:18 »
Sve kod tebe izgleda kao u apoteci..svaka cast,definitivno je lijepo za vidjeti kako se trudis!

Van mreže zdravko.reljic

• Lokacija pčelinjaka: Petkovaca - Br. polje
« Odgovor #149 poslato: Mart 26, 2014, 21:06:14 »
Kolega , cisto , uredno , lijepo
 svaka cast
pozdrav iz Brckog