Направио сам грешку у претходној поруци са коефицијентом за одређивање дозе мравље киселине. Исправно је
0,375 мл по дециметру квадратном. Послао сам одмах обавјештење модератору да се грешка исправи а док он то не учини ево и овдје исправке; мислим да је ипак лако уочити чим се крене рачунати.
Коефицијент преносим из приручника за третман МК њемачког пчеларског савеза.
Што се тиче податка о дужини живота зимске пчеле и закључку да је гро јаја из којих излазе оне најдуговјечније положен баш у том периоду, не могу бити сигуран гдје сам прочитао. Све ми се чини да је у питању проф. Либиг или евентуално неко од руских аутора. Наравно да ће много утицаја имати и раса пчела. На овом линку је један занимљив текст везан управо за Либигово истраживање
www.pcela.rs/clanci/novounauci.htm мада су неки закључци контрадикторни. Првенствено када тезу у којој каже да што више радилице одгајају легло, краће ће живјети (свакако да је логично; о томе је много писао домаћин Воја) доводи у однос према оној "више пчела, више меда".
Но мене интересују запажања из праксе и Шолетова су наравно јако вриједна.
Што се тиче текстова у Пчелару (нисам претплатник), не знам шта да напишем а да се неко не нађе увријеђен. Само ћу рећи да се дигитализовани бројеви стари неколико деценија никако не могу поредити са данашњим насловима које потписују компилатори који спајају неспојиво. Један који је у часопису писао о предностима природног препарата КАС-81 и његовој органској природи сада га препоручује у миксу са кумафосом и амитразом. Немам ништа против човјека али какву тежину и коме и какве поруке носе оваква писанија, уопште ми није јасно.
Никола, на основу написаног вјерујем да ниси погријешио што си почео са мало ранијим третманом. Температуре и влажност ваздуха сада су идеални за МК, биће то вјероватно системско чишћење кошница од разноразних наметника

. Опрости на честом искакању из теме твог пчелињака и контаминацији ли(н)ковима са стране.