Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103716 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #210 poslato: Jul 23, 2014, 22:25:45 »
Радоје, још ми остаје да те питам да ли се она доза од 0,375 ml m.k./dm2 саћа односи на 60% мрављу киселину?

Нешто сам прерачунавао како се разблажују киселине (не рачуна се само преко пропорције, већ треба урачунати и густину киселине) и количина коју сам додао према г. Светиној методи (1 литар 85% мравље киселине на 294 милилитра дестиловане воде) испадне да се добија 69,5%-тна мравља киселина.

С обзиром да г. Свето није имао проблеме приликом третмана онда бих се држао његовог упутства, јер се бојим да бих овом количином коју си навео (уколико је намењена концентрацији од мравље киселине од 60%) могао да направим проблем пчелама.

Морам да проверим са колегом из лабораторије, он има у еxcel-у већ шаблон и формуле како се разблажују киселине и намењено је конкретно тој тематици.

Када проверим информације јављам се и ако набавим табелу делим је.

Поздрав

Van mreže Lazovic Zivojin

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
« Odgovor #211 poslato: Jul 24, 2014, 00:36:12 »
Možda može pomoći ova tablica (u prilogu), koja se inače koristi za proračun količine vode u nekom vodenom rastvoru.
Pozdrav

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #212 poslato: Jul 24, 2014, 08:43:52 »
То сам заборавио нагласити, коефицијент се односи на 60% мрављу киселину, у Њемачкој раде таквом концентрацијом.

Мислим да си исправно израчунао, изгледа се Свету поткрала грешка. Чини ми се да имаш у оном раду проф. Станимировића формулу за израчунавање са табелама, тако да не би требало бити проблема. Нисам се превише тим занимао пошто купујем готову 60%. Читао са да неки пчелари користе са сатоноша 60%, други 65% и да нема видљиве разлике у понашању пчела као ни ефикасности.
Са подњаче се обично третира 85% али нисам сигуран у квалитет таквог третмана.

Г. Лазо, чини ми се да је однос који се добије преко таблице добар само би требало убацити фактор корекције јер је МК нешто гушћа од воде. Не знам напамет тај однос, сада сам мало у гужви, потражићу...ако то неко не уради прије.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #213 poslato: Jul 25, 2014, 21:53:23 »
Данас око 16 часова је одрађен и други третман мрављом киселином при температури између 28 и 30 степени.
Киселину сам дозирао шприцом кроз фолију и само су се пчеле које су биле у близини улошка мало огласиле појачаним зујањем када сам додавао киселину, а на летима није било појачане активности у односу на активност пре третмана.

Код кошница 1 до 4 где имам мрежасте подњаче сам погледао опадање варое и углавном има између 20 и 30 опалих вароа од претходног прегледа када сам очистио подњаче (у задња три дана). Видео сам да има и светлије варое на подњачи које су, претпостављам, млађе јединке.

Кажу од викенда благо захлађење и киша целе недеље, што би могло мало да олакша пчелама да боље поднесу третман. Мада како ове године лоше бацају пасуљ, можда се и предомисле око ове прогнозе.

Поздрав.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #214 poslato: Jul 30, 2014, 16:43:13 »
Данас око 14 часова, при температури од 29 степени, одрађен и трећи третман са мрављом киселином.
Време је било облачно, са благим јужним ветром.
Пчеле су и овај третман примиле без неког негодовања (само су се у једној кошници мало побуниле, док остале скоро да нису ни реаговале на МК).
Пчеле лепо раде, доносе крупне товаре полена (у свим кошницама) и доста лете у правцу Дунава, мада мањи број иде и ка ливадама и шуми који се налазе на југу.
Вероватно има неког уноса, али док не прегледам након третмана мрављом киселином за сада само нагађам.
Иако постоји неки унос, чини ми се (на основу погледа кроз фолију преко сатоноша) да тај унос није јак јер не видим повећање залиха у другом наставку.
Слабије граде и сатне основе у горњим наставцима, а и смањиле су потрошњу слане воде. Вероватно им је доста кише и воде ових дана. :)
Све у свему за сада лепо подносе третман мрављом киселином за шта је, сигуран сам, заслужно и ово време.
Опадање варое је отприлике око 10 до 15 комада дневно.
г. Свето хвала вам што сте поделили са нама одличан и једноставан начин примене мравље киселине.
Поздрав свима.

Van mreže stevanovic sveto

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #215 poslato: Jul 31, 2014, 20:00:48 »
To što su se pobunile u toj jednoj košnici može biti razlog da je uložak malo šupalj (ili si ga neoprezno probušio iglom, ili su ga pčele izgrickale) pa je koja kap mravlje kiseline prošla kroz njega na pčele. Kad završiš tretiranje pogledaj tu košnicu i vidi da li je matica u redu. Neki kažu da tretiranjem mravljom kiselinom ugine poneka matica, a to može samo ako na maticu kapne koja kap mravlje kiseline. Pozdrav.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #216 poslato: Avgust 04, 2014, 22:49:48 »
Хвала на савету г. Свето. Само у тој једној се мало побуне, остале не. Мислим да нисам пробушио јер баш пазим и одмах задигнем иглу чим је убодем кроз површински слој (мада никад се не зна).
Погледаћу, надам се да није страдала матица. Убацићу још један уложак за сваки случај па ћу њега да пуним са мрављом киселином у тој кошници.

Данас сам одрадио четврти третман при температури од неких 29 до 30 степени и нису се буниле сем те једне.
Третирам сваких 5 дана и дајем по 40 ml на РВ кошнице које су на два наставка и дајем 45 ml у ДБ12 која има девет рамова са изграђеним саћем у кошници (наравно уз обавезну прихрану од око 600 ml сирупа 1:1). Приметио сам да не испари сва киселина из улошка за тих 5 дана и да се приликом допуњавања уложак доведе до стања граничног засићења (до крајњег капацитета - бар се мени тако чини). Имам осећај да кад бих убацио 50 ml да би почео да цури. Не знам да ли су ваша искуства таква или постоји могућност да сам купио киселину која није 85% (пошто није Зоркина већ "Univerzal М Bee Plus" Шабац) и да спорије испарава него што би требало.
Видим да вароа сада опада са мање од 10-ак дневно и смањује се.
Е сад, да ли да исртетирам само још једном што би био укупно пети или је потребан још неки третман?

Иначе, мислим да ћу почети са прихраном да мало подстакнем легло још ових дана па ћу крајем августа и почетком септембра да допуњавам са већим оброцима. Немам вагу, али ми се чини да салбо доносе нектар. И сатне основе су скоро престале да граде, а и слана вода дуже траје него иначе.

Толико за сада.
Поздрав.

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #217 poslato: Avgust 04, 2014, 22:55:52 »
Nikola, to dopunjavanje odradi ranije, da ne opterećuješ zimske pčele sa preradom sirupa.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #218 poslato: Avgust 04, 2014, 23:09:06 »
Колико раније ви саветујете г. Јано?
Ја сам мислио да почнем негде око 25. или најраније 20. августа...
Бојим се да се ово "лето" не отегне па да потроше залихе раније него што би било уобичајено.
Уосталом... како буде. Зато су људи измислили погаче...

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
« Odgovor #219 poslato: Avgust 05, 2014, 00:06:20 »
Sveto će ti to bolje objasniti ali ja mislim da je preporuka da se pčele prihranjuju za vreme tretmana mravljom kiselinom, mogao si to odmah da radiš bar sa malim količinama.Pozdrav.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #220 poslato: Avgust 05, 2014, 00:25:14 »
Поздрав Драгане,
Прихрањивао сам их сваки пут када сам додавао мрављу киселину. Знам да то није нека количина (око 0,6 литара),али ми је план да сад наредних десетак дана додајем сваки други дан мање количине а након тога ћу да им додам веће количине да допуним залихе.
Наравно, једно 5 дана након последњег третмана ћу да извршим процену залиха па ћу на основу тога да видим када, али оквирно сам мислио како сам горе написао...

Van mreže Jano Supek

• Stari član foruma
  • Nije dovoljno znati, moramo to i primeniti.
  • Lokacija pčelinjaka: Jermenovci
« Odgovor #221 poslato: Avgust 05, 2014, 13:35:27 »
Nikola, moraš sam odrediti vreme dopune hrane a neka te vodi činjenica da zimske pčele nebi trebalo da prerađuju sirup. Jedino ako ne popunjavaš sa medom.

• Stari član foruma
« Odgovor #222 poslato: Avgust 06, 2014, 16:05:02 »

Видим да вароа сада опада са мање од 10-ак дневно и смањује се.
Е сад, да ли да исртетирам само још једном што би био укупно пети или је потребан још неки третман?

Другар, пет третмана морало би бити и више него довољно. Све преко тога може направити проблеме код легла а ако је унос слаб и прихрана мало лошија пред крај третмана може доћи до оштећења хитина код пчела. Додуше пошто су температуре оптималне сада је то готово немогуће. Прошле године сам третирао пет пута, наша теорија каже 4 х на 4-5 дана и сада сам сигуран да је то обично сасвим довољно. Разлог, и ове сезоне код мене се потврдило да МК дјелује и на вароу у леглу. Јуче (дванаестог дана) од првог третмана нашао сам на подњачама бијеле и крем бијеле развојне стадијуме, тзв. протонимфе. Жао ми је што фотоапарат није у функцији да ово поткријепим и фотографијама. Иначе ситуација је супротна од твоје, што третман одмиче варое је све више на подњачама.

Ако се плашиш да је ипак остало више него што смије увијек имаш опцију још једног блок третмана до краја септембра с тим што би тада три третмана у блоку била довољна.

Што се тиче допунске прихране ова сезона је заиста јако специфична. Ако се вријеме иоле стабилизује још би могло и требало бити значајног уноса. Нестварно је колико добро за мјесец август изгледају отаве. Све се црвени од врбице,  има сјеруше, разних дјетелина, мајчине душице... јуче пчеле вентилишу кошнице и из њих се шири мирис који опија. Све дјелује као да је прољеће. Тако да што се тиче допуне тешко је ишта писати напамет, свако мора одлучити на основу локалних пашних услова.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #223 poslato: Avgust 06, 2014, 22:33:37 »
Хвала на одговору друже. Одрадићу још један третман (пети по реду) 08. или 09.08. и то је то.
Данас сам баш погледао подњачу коју сам очистио 04.08. и на њој има 19 опалих вароа (у питању је ДБ12 са 9 рамова и доста легла). Ипак се не смањује опадање и даље је то око 10-ак дневно. И ја сам при, рецимо трећем третману, приметио светло смеђе опале варое на подњачи, мада је већина тамна. Беле нисам видео или их нисам приметио међу свим оним смећем доле.

За сада сам одлучио да почнем са прихраном да се мало појача легло и с тим ћу да наставим следећих десетак дана, а након прегледа када утврдим залихе ћу да организујем и допуну хране. Ако се прегледом укаже другачија слика, и не буде требала нека већа прихрана, нећу се бунити.
Надам се да ће бити тако како претпостављаш, пошто за сада унос није баш за похвалу. Кажу да се очекује стабилизација времена од викенда, па можда и буде ливаде али јој се не надам превише.

• Stari član foruma
« Odgovor #224 poslato: Avgust 07, 2014, 12:28:50 »
Ове протонимфе варое је мало теже видјети јер ако су присутни мрави у подњачи прво њу односе. Она је мекша, хитин још није очврснуо и самим тим боља им је за исхрану  :) . Иначе ја мраве не дирам осим ако у подњачи (замреженој) или на полкопној дасци не нађем њихова јаја. Тада их само истресем да се не пренамноже и не формирају гнијездо у кошници. Мрави држе уложак подњаче тако чистим да се сија и тамане ларве восковог мољца. У неким пчеларским књигама пише да треба уништити све мравињаке у пречнику 100 - 150 м око пчелињака. Имам један велики на 2,5 метра испред кошница и још три иза и не видим никакав проблем.

Ако се не надаш неком значајнијем уносу онда би свакако требало констатовати стање залиха, затим стање развијености друштва и према томе извршити подстицајну или допунску прихрану.
Др. Г. Мирјанић са Пољ.факултета из БЛ каже да ако хране нема довољно и неће је бити, право вријеме да се крене са допуном је одмах послије Св. Илије.