Autor Tema: Пчелињак - воћњак породице Маодуш  (Pročitano 103706 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
Odg: Пчелињак - воћњак породице Маодуш
« Odgovor #225 poslato: Avgust 07, 2014, 20:42:58 »
Виђао сам их прошле године када сам третирао са Херба Стрип летвицама, али ове године их нисам видео у ове 3 кошнице које имају мрежасту подњачу.
Ни ја не дирам мраве, има их доста у збеговима где немам пластичне хранилице јер ту имају приступ сирупу и остатку шећера. Иначе нема мрава у улошцима подњача, а читао сам негде да мрави воле да поставе мравињаке на местима где се секу жиле подземних вода и да на таквим местима због утицаја подземних вода и Хартман Киријевог зрачења погодује и развоју пчела. Нисам искусио такво нешто па не могу 100% да потврдим, али не могу ни да побијем ту тврдњу (нити је одбијам) - баш бих волео да је тестирам.

За сада сам мало окаснио са попуњавањем прихране (у односу на св. Илију), али сам зато почео са подстицајем легла.
Ових дана имам још један третман са МК па ћу има тада дати већу количину гушћег сирупа са Нозевојем.

Иначе јако ми се допада када се каже у односу на који светац се шта ради на пчелињаку. Лакше се памти.

Након прегледа јављам какво је стање.
Поздрав.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #226 poslato: Avgust 10, 2014, 22:45:58 »
Пре два дана је одрађен и пети третман мрављом киселином.
Температура је била око 30 степени и пчеле су лепо поднеле и овај третман. Овај пут сам им дао мало више прихране (по 0,9 литара 1:1 сирупа). Пошто је ово био 4-ти дан након претходног третмана, дефинитивно је остало више киселине него када третирам на 5 дана па сам у пар кошница морао да дам за једно 2 до 5 ml мање киселине него иначе јер би дошло до изливања киселине.
Том приликом сам прегледао увлаке подњача и моггу весело да тврдим да видно мање опада вароа. Радује ме што је и време послужило па сам успео да завршим пре ових топлијих дана које су најавили.
Е сад, још пар дана и прегледаћу кошнице да утврдим стање.

Вечерас сам прихранио са по 0,3 литра сирупа са Нозевојем (око 08:30) и нису ми реаговале бурно као прошли пут, тј. нису скоро уопште реаговале на додавање прихране. Вероватно је то због ниже температуре и због тога што је напољу већ пао мрачак.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #227 poslato: Avgust 10, 2014, 23:19:06 »
Неки закључци које бих могао да извучем након овог искуства са мрављом киселином (под претпоставком да сам стварно купио 85%-ну киселину како и пише на амбалажи):
  • Третман је једноставан - по мени једноставнији него димљење (али ово је већ субјективно), плус, истовремено се врши и дезинфекција,
  • Када се третира на 5 дана може да дође до засићења улошка уколико се додаје по 40-45 ml киселине по кошници (говорим о Бони улошцима-100% целулоза) - па би било мудро (ако је могуће) употребљавати два улошка за поменуте и веће количине киселине,
  • Уколико дође до изливања, то се обавезно деси на сатоношама, па је могуће ту киселину повући назад у шприц, да се не излије по пчелама и матици,
  • Температура је приликом третмана била између 27 и 31 степен и није било апсолутно никаквог излета пчела напоље нити хватања у браду - нема разлике код пуних и жичаних подњача (увлака на жичаним затворена),
  • Нема потребе за силним заштитама (маска, посебне наочаре), довољне су само гумене рукавице (за сваки случај од прскања), опуштен и пажљив рад и нема шта лоше да се деси - чак нисам ни осетио испарења киселине из посудице када стојим за удаљеност руке од ње - ипак треба водити рачуна и имати чисту воду крај себе за сваки случај,
  • Киселина не оштећује прибор за рад (шприц, игла) - уколико се прибор одмах након обављеног посла опере,
Ето, ако се сетим још нечега, пишем.
Поздрав.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #228 poslato: Avgust 20, 2014, 22:44:29 »
Одрађен је и преглед свих кошница (18.08.) па да сумирам утиске за ову (сада могу да кажем заокружену) годину.
У принципу сам задовољан са учинком, мада сам грешио, а највише у виду закаснелих радова крајем јуна па до половине јула.
Хвала Богу, сва три прошлогодишња друштва су изашла из зиме здрава.
Због стања на багремовој паши ове године, односно, због њеног одсуства ове године сва три друштва су ушла у ројеви нагон (иако је једно било слабије него друга два) те сам морао све три да их разројим.
Том приликом сам формирао и једно друштво у ДБ12 кошници. Средином Јуна сам покупио додатна два роја која сам поручио још зимус, не рачунајући да ћу разројити сва три друштва. Са овим ројевима сам направио неколико грешака (нисам размештао сатне основе у кошници благовремено, једну матицу сам грешком утаманио...)
Стање је следеће:
Друштво у ДБ кошници се сада налази на 9 рамова од којих је 4 потпуно попуњено нектаром/медом, 1 рам са доста полена и меда и 4 рама са леглом и медним венцима висине 11 cm на најтањем делу. Друштво је малтене остало без простора за залегање, па сам убацио сатну основу на крају легла. Да ли сам погрешио или не, видећемо за пар дана, ако не граде сатну основу, избацићу је. У сваком случају имају солидног уноса јер иако сам прихрањивао, нисам баш толико сирупа салио у кошницу.
Остала друштва у РВ су махом међусобно слична с тим да су овогодишњи ројеви из неког разлога (верујем, због мојих грешака у старту) најслабији иако сам их доста прихрањивао и помогао убацивањем изграђеног саћа у другом наставку уместо сатних основа. Чак ми је друштво у којем сам грешком ликвидирао матицу (шестивца) јаче од другог друштва које је било јаче у старту (седмица) - оба јунска роја. Једино је још једно друштво слабије попут ових, али то друштво је било преко месец дана без матице и новог легла, а нисам га појачавао са рамовима легла (сем једног рама да извуку матичњак).
Кошница 1 има 8 рамова са леглом и неких 9 рамова са медом.
Кошница 2 има 7 рамова легла и неких 6 рамова са медом.
Кошница 3 (матица Вида) има 5 рамова легла и 8 рамова залиха хране. Ово друштво је преко месец дана било без нове матице и свежег легла јер је ројева матица настрадала негде на свадбеном лету.
Кошница 5 има 9 рамова легла и 8 рамова хране. Ово друштво је извело нову матицу тихом сменом, са којом сам презадовољан. Није баш крупна, али ради као змај (у топ 2 матице на пчелињаку). Иначе, њу сам, мученицу, офарбао преко ока при обележавању, али су је пчеле очистиле, тако да јој је сад (поред леђа) мало офарбана антеница и између очију.
Кошница 6 има 6 рамова легла и неких 7 рамова хране али су залихе разбацане кроз оба наставка и већина хане је лоциртана у првом наставку. Ово друштво иако је добило изграђено саће и добијало редовне прихране, приликом проширења другим наставком је слабо освајало простор. Могуће да сам поранио са додавањем другог наставка.
Кошница 7 има 5 рамова легла и 7 рамова хране (иако је ту матцица која је дошла са раојем), а ситуција са распоредом хране и слабијим освајањем простора је слично као код друштва 6.
И на крају, кошница 8 има 7 рамова легла и 7 рамова хране. Ово друштво има подједнако распоређено легло и храну у оба наставка.

Код свих РВ кошница сам подбацио други наставак (који је углавном имао мед) испод првог.

код свих РВ кошница има углавном 2-3 рама перге.
Код свих кошница сам приметио да имају тамнијег свежег нектара, мада нисам сигуран да ли је то због саћа или је нектар стварно тамне боје. Код једне кошнице сам приметио тамније остатке потрошеног нектара у светлијем саћу.
Код три кошнице сам приметио доста ћелија са свежим бистрим нектаром који се пресијава на зелено. То је наравно било исто на тамнијем саћу. Мислим да није одсјај и преламање светлости од саћа јер би онда било на свим ћелијама или бар на делу рама. Овако је било ћелија са тамним нектаром и овим зеленкастим засебно и измешано. Баш сам се зачудио када сам то видео. Сликао сам телефоном, али нисам сигуран какве су слике. Окачићу их другом приликом јер не могу да их пребацим на компјутер сада.

Иначе, скупио сам нешто изнад 200 грама прополиса са сатоноша који су унеле приликом третмана мрављом киселином. Биће бар прополис капи кад већ ничег другог није било. :)

Имао сам и једну мрежасту подњачу у којој су стално биле присутне пчеле између жице и увлаке. Заменио сам је пуном и констатовао да су пчеле прогризле силикон којим је била попуњена рупица између два састављена дела дрвета и жице. туда су улазиле, али нису могле да се врате назад у кошницу, нити су могле да изађу напоље. Вероватно их је иритирала прљавштина на увлаци подњаче.
Сада када сам пробао мрежасте подњаче, могу да кажем да ми се не допадају толико колико их људи хвале и да ћу их држати само ради контроле опадања варое приликом третмана и то само на појединим кошницама.

Третман мрављом киселином је прошао добро, хвала Богу, иако је један уложак мало флисао, али се срећом ништа није десило. Мислим да је у питању засићење улошка проузроковано кондензованом воденом паром, пошто претпостављам да је киселина релативно брзо испарила и да је уложак упио вишак кондензата са најлона изнад.

С обзиром да се ове године свашта издешавало (ројење, нехотично убијање матица, тиха смена, самостална замена матица новим...) не могу да се жалим. Било је бар ројева и нешто прополиса ако не меда. :)

Сада остаје допуна хране са додатком Нозевоја у већини друштава, пошто дефинитивно немају довољне количине за зиму. Допуну ћу да вршим са 3:2 сирупом. Полен и даље доносе и то у великим грудвицама.

Видим да иду на пркос и детелину као луде.
Толико за сада.
Поздрав свима.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #229 poslato: Avgust 20, 2014, 23:45:04 »
Klaso, samo još prosečan prinos po košnici fali...ili nije valjda stvarno samo propolis?

Mrežaste podnjače ne odbacuj tako lako, njihova se prednost ističe pred i u zimu, a za leto odozdo treba duplo zamrežavanje radi sprečavanja tihe grabeži...Ne paziš, klaso, kad Šole drži čas.....A tu što se zavlače između treba malo doterati u red...ne bi smelo da mogu da prođu kroz mrežu

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #230 poslato: Avgust 21, 2014, 19:23:04 »
Класо, стварно ове године ни капи меда није било за врцање. :/
Све сам их прихрањивао јер су пале на мале залихе приликом неког од прегледа. Чак ни са липе нису скупиле неку већу количину, тек да нису у кризи. Али нису ни биле способне да донесу нешто са липе јер сам их разројио у багрему, а друштва која су остала у старим кошницама дуже нису имала матицу јер је било лоше време па се нису спаривале. Једна је чак била равно месец дана без матице (настрадала некако - ваљда од љубави) те је срећа да нису прорадиле лажне матице док сам убацио рам са свежим леглом па се та матица излегла тек на Видовдан. После није ни било неке паше. Сад има неког уноса, али мислим да има удео медљике у том уносу.
Знам да мрежасте подњаче нису лоше, али мени се не допадају. Доста полена им испадне док иду по мрежици, накупи се свакакве прљавштине, привлаче и восковог мољца којег пчеле не могу да утамане, а не могу сад да сваких 3-5 дана долазим да их чистим, па се то доле и убуђа ако је влажно време... уосталом знаш и сам знаш како то изгледа.
Лети их нисам отварао баш да не би дошло до грабежи јер нису двоструко замрежене, а та код које пролазе, то су пчеле из те кошнице, само не могу да се врате назад па угину доле. Убацићу комад дрвета па залепити уместо силикона којег су изјеле. Нема је смисла одбацити, али неће ни стајати кошница на њој константно, већ само при контроли опадања.
Свако добро класо.
Поздрав.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #231 poslato: Avgust 21, 2014, 20:08:28 »
Ево и обећаних слика рама са зеленкастим медом.
На жалост слике су очајне и не види се боја. Џаба сам улепио телефон прополисом. Бар неће бити болестан ове зиме. :)
Поздрав.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #232 poslato: Avgust 21, 2014, 20:13:09 »
Можда сад после мало дотеривања, али опет није баш видљиво.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #233 poslato: Avgust 21, 2014, 20:14:17 »
Можда сад након мало дотеривања, али опет није баш видљиво.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #234 poslato: Avgust 24, 2014, 22:31:02 »
Јуче сам прегледао ДБ кошницу да видим како напредује убачена сатна основа. С обзиром да су за претходних 5 дана изградиле само мањи централни део основе, пребацио сам је иза преградне даске, да се пчеле не оптерећују беспотребно.

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #235 poslato: Septembar 06, 2014, 21:01:32 »
Никола,
Година је таква каква је, шта да се ради. Сви ми из ове године имамо једно драгоцено искуство. Увећао си свој пчелињак, а и то је свакако добитак. Сав тај труд биће награђен следеће године. Имати овакву пчеларску годину на самом почетку пчеларења, није мала ствар, а проћи ту исту годину са увећаним пчелињаком, по мени је велики успех. Биће меда Никола, да смо ми живи и здрави. 

Поздрав колега и свако добро  :)

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #236 poslato: Septembar 07, 2014, 16:49:01 »
Данас приликом прихране, приметио сам да пчеле уносе полен као луде (код свих друштава).
Буквално, у сваком моменту, када се погледа на лето може да се види 3 до 5 пчела које су тек долетеле са огромним товаром полена.
Не знам са чега су га толико скупљале, али већином је полен наранџасто-жућкасте боје, мада има и бледог полена као са цикорије. И наравно опет су долетале већином из правца Дунава.
Надам се да је и код других било тако.
Поздрав.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #237 poslato: Septembar 07, 2014, 17:43:37 »
I kod mene Nikola isto unose,žuto-narandžaste boje,po neka i skoro beli.Unose ga i po kiši.                  Pozdrav.

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
« Odgovor #238 poslato: Septembar 21, 2014, 20:05:43 »
Због разних обавеза тек сам данас ухватио једно пола сата да бацим око у кошнице, да видим какво је стање. Негде око пола 6, сам отишао до пчела да их прихраним и да видим има ли ефекта ова прихрана коју им дајем. У принципу преглед је био буквално бацање ока у горњи наставак. Нисам тражио матицу, нити сам се задржавао нешто превише по кошници. Углавном сам вадио крајње рамове и гледао колико има хране на њима. Прво сам прегледао три кошнице за које сам сматрао да су најслабије (бар су биле приликом последњег прегледа половином августа). Код њих су видљиве дубоке медне капе на рамовима, а меда имају и на крајњим рамовима. Горњи наставак је пун пчела и попуњене су све улице. Код једне најслабије сам извадио и централни рам где сам видео да на том раму има легла за величину отворене руке. Легло је лепо и компактно. Нисам хтео да држим кошницу отворену превуише па сам вратио рамове и спаковао. Ситуација са храном је слична у свим кошницама. Скоро све РВ имају хране у свим горњим рамовима, а код боље снабдевених су и крајњи рамови попуњени 80 %. Не знам какво је стање у доњем наставку, али ме то превише и није интересовало овај пут јер су медни венци дубоки у горњем наставку и заузимају бар пола рама у централном делу.
Код ДБ такође нисам вадио рамове, само сам их клизнуо за ширину једног рама ка центру кошнице. Она је на 9 рамова и код ње су крајњи рамови попуњени са медом неких 80 % на страни до легла, док са спољне стране нису попуњавале. И код ДБ је доста пчела у кошници и заузимају све улице.
Мислим да је стање задовољавајуће због чега ћу да престанем са прихраном.
ДБ и јаче РВ су добиле скоро 6 литара сирупа од 21.08. ове године у порцијама по 0,4 - 0,45 литара, док су ове три слабије РВ добиле у просеку око 7 до 8 литара густог сирупа 1,5:1 (у корист шећера) са додатком Нозевоја.
Пре неки дан је процветала чичока, али киша не дозвољава пчелама да је искористе. Видео сам тек по неку пчелу како облеће цветове. Јуче су пчеле уносиле велике количине жуто-наранџастог полена од некуд из правца Фрушке Горе.
Толико за сада.
Поздрав.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #239 poslato: Septembar 24, 2014, 12:00:02 »

Drago mi je da je sve u najboljem redu. Jesen je stigla a obzirom na to kakva nam je bila ova godina pitanje je sta ocekivati od zime. Koliko vidim ove godine si ispekao pcelarski zanat, apsolvirao pcelarenje RV om i zimovaces ,nadam se,bez problema. Primio sam sasvim opravdane kritike te cu za par minuta postaviti nesto slika sa svog pcelinjaka na mojoj temi. Srdacan pozdrav i sve najbolje od Rakovca.