Autor Tema: Пчелињак Нешковић  (Pročitano 161458 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Пчелињак Нешковић
« Odgovor #480 poslato: Oktobar 19, 2016, 08:18:31 »

Драгане , потписујем све што си рекао у овом задњем јављању. Микросредина на којој се налази пчелињак је јако важна и за ово и за многа друга питања. Посебно то да ли су пчеле изложене ветру или не. И ја зазимљавам РВ друштва на два наставка и поред Војине препоруке да се то врши на три наставка . Тако ми је лакше ујесен а у пролеће посебно . Мој утисак је да ми је у пролеће развој бољи у кошницама са два наставка. За сада само утисак , нисам потпуно сигуран. Мени пчеле никад не гладују па ако и потоше пар стотина грама хране више током зиме то није никаква штета. Поздрав .

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #481 poslato: Oktobar 19, 2016, 14:23:23 »
Захваљујем се Драгану, а наравно и Горану на одговорима и објашњењу у вези зазимљавања РВ кошница.
Имам још једно питање: да ли се сада из друштава на три наставка сме склонити  први са светлим саћем и основама и свести на два наставка, или их више не треба дирати.
Поздрав.

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #482 poslato: Oktobar 19, 2016, 14:32:27 »
Небојша,
Ако си већ зазимо своје кошнице на три рв наставка, ако имају довољно хране, и ако си водио рачуна да у првом наставку на подњачи имаш само рамове са светлим саћем и со, онда немој ништа дирати. Тај наставак се свакако може склонити, али као што сам ти већ рекао, у таквој ситуацији коју си описао, ја то не бих радио.
Поздрав :)

Van mreže Kristian Njari

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mokrin
« Odgovor #483 poslato: Oktobar 19, 2016, 14:34:23 »
Hvala Dragane na odgovoru. Imam jedno potpitanje, pošto sam početnik.
Koje su to greške koje možemo napraviti prilikom zazimljavanja RV košnice na tri nastavka?

« Odgovor #484 poslato: Oktobar 19, 2016, 14:50:11 »
Има их више, а најчешће су следеће:

1. Често се деси да се непажњом, остави понеки рам са тамнијим саћем у првом наставку. У одређеним условима попут врло топле зиме, друштво се може спустити ближе лету, и матица може залећи легло у неком таквом раму.
Када захладни, постоји реална опасност или да се клубе подели, или да комплетно сиђе доле.
Ту је онда крај за то друштво, без обзира на храну у трећем рв наставку.

2. Када се тек почиње са пчеларењем, честа грешка је и погрешна процена снаге пчелињег друштва. Ако је друштво слабије од потребног, а ако га зазимимо на три рв наставка, значајно ћемо отежати том друштву посао. Ако нема довољно пчела, тешко ће бранити кошницу, и биће добар мамац за 100 и један проблем.

3. Друштво које зазимите на два рв наставка, са пролећа ће вам бити много лакше за рад.

Има тог још, али и ово је сасвим довољно.

Поздрав :)

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #485 poslato: Oktobar 19, 2016, 15:43:13 »
Dragane,gde je sada plodiste u ovakvom rasporedu sa dva nastavka..

« Odgovor #486 poslato: Oktobar 19, 2016, 15:56:09 »
Код мене је у овом случају, на подњачи.

У истој конфигурацији са два наставка, плодиште може бити и изнад, ако се очекује јача зима, ако има мање хране, ако се планира бржи пролећни развој, итд. Да не ширим причу преко, потребне.

« Odgovor #487 poslato: Oktobar 19, 2016, 16:04:37 »
Znas zasto pitam,ajde moje su paketni rojevi i ostavio sam plodiste gore,nailazio sam a i kolege ga ostavljaju na vrhu,kao trece,podbacuju mediste ispod,pa zato....

« Odgovor #488 poslato: Oktobar 19, 2016, 16:10:45 »
Зоране,
Ако икако можеш за убудуће, немој куповати пакетне ројеве. Ројеви на рамовима су много бољи, иако су (само) наизглед скупљи.
Свако има право да са својим пчелама ради како хоће.

« Odgovor #489 poslato: Oktobar 19, 2016, 20:08:56 »
Da Dragane,to za paketne sam shvatio jos prosli put kada si mi rekao.A ovo drugo,
zazimljavanje,da li su obe tehnike ispravne ili zavise od jacine drustva,tehnike pcelarenja ili svako proba pa usvaja....

« Odgovor #490 poslato: Oktobar 19, 2016, 20:50:00 »
Сваку технологију рада, требаш прилагодити условима у природи, својим кошницама, својим плановима ...
То значи да требаш да знаш, када шта и како радиш.
Значи обе технике су исправне, ако се примене у складу са овим што сам набројао. Пар тих примера сам навео и у некој од предходних порука.

Поздрав  :)

« Odgovor #491 poslato: Oktobar 27, 2016, 13:33:07 »
Јуче смо мало вирнули у кошнице, легла нема, пчеле су мирне. У односу на раније године, друштва у зиму улазе са око два рама мање пчела. Мање више, то је све очекивано са обзиром на ток године за нама.
Овом приликом смо обавили и последњи "већи", посао на пчелињаку. Повадили смо сав утопљавајући материјал испод кровова, отворили широм лета. Кошнице су спремне за зиму, па нека им је срећно зимовање.

Поздрав свима и свако добро  :)

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
« Odgovor #492 poslato: Oktobar 27, 2016, 21:31:18 »
Јуче смо мало вирнули у кошнице, легла нема, пчеле су мирне. У односу на раније године, друштва у зиму улазе са око два рама мање пчела. Мање више, то је све очекивано са обзиром на ток године за нама.
Овом приликом смо обавили и последњи "већи", посао на пчелињаку. Повадили смо сав утопљавајући материјал испод кровова, отворили широм лета. Кошнице су спремне за зиму, па нека им је срећно зимовање.

Srećno im i od mene kolega.

Van mreže Kristian Njari

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mokrin
« Odgovor #493 poslato: Oktobar 27, 2016, 22:27:09 »

Kolega Dragane, kada kažeš da ste povadili sav utopljavajući materijal ispod krova, da li to znači da ste izvadili i papir sa mrežice u zbeg hranilici?

Svako dobro!

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #494 poslato: Oktobar 27, 2016, 22:37:41 »
Citat: Драган Нешковић
...отворили широм лета. Кошнице су спремне за зиму, па нека им је срећно зимовање.
Dragane, zašto sada otvaraš širom leta? Hajde grabež više nije tolika, ali što je s miševima?