Autor Tema: Пчелињак Нешковић  (Pročitano 161456 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
Odg: Пчелињак Нешковић
« Odgovor #495 poslato: Oktobar 28, 2016, 09:15:03 »
Среќно зимовање,код мене су сва лета увек отворена! ;)

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #496 poslato: Oktobar 28, 2016, 20:26:25 »
Хвала Мићко пријатељу  :) 

Наравно да не, колега Кристиане. Тај папир на мрежици збег хранилице, увек стоји. Склањам га једино при селидби кошница. Извињавам се што то нисам написао у оној поруци.

Анто, то радим да бих расхладио кошнице у што већој мери током зиме.
Додуше, лета су на мојим кошницама увек широм отворена. Ово што сам их сада сужавао, било је због оне грабежи на једној кошници. Што се грабежи тиче, нема колега грабежи на здравој и правој кошници. Код мене је био безматак у питању, па је зато била грабеж на тој кошници. Са мишевима немам проблема за сада, никада ми у кошницу није ушао миш, или неки други акреп, иако не користим чешљеве.
Треба водити рачуна да су лета исправна, да их пчеле нису прошириле, и нема проблема. Бар их ја нисам имао.

Хвала Благоја роде, ти си стари пчеларски вук  ;) 8) 

Поздрав свима  :)

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #497 poslato: Oktobar 28, 2016, 21:52:56 »
OK, znači isti učinak bi bio i da sklonim uložak sa mrežaste podnjače što obično i radim po zimi? Nisam ni ja imao miša u košnici ali vrag nikad ne spava pa zato... pušem i na ladno

« Odgovor #498 poslato: Oktobar 28, 2016, 22:25:21 »
Анто,
Рекао бих да то ипак није исто. Имам доста пријатеља који држе зими отворене подњаче, они су задовољни са тим начином рада, а имам и доста пријатеља који мисле да то није добро, раде пуним подњачама, и они су задовољни својим начином рада. Ја такође радим са пуним подњачама, а мој одговор можеш претпоставити, и ја сам задовољан својим начином рада. Па сад ајд ти разуми нас пчеларе  ;D  Ако на твом терену то даје добре резултате, онда је то одличан начин да зазимиш своје пчеле.

Поздрав  :)

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #499 poslato: Oktobar 28, 2016, 23:49:00 »
Obzirom da su svi srećni i zadovoljni, neko bi zaključio da je potpuno nebitno. I ima logike.
Puna podnjača može samo da spreči udare vetra. Ne može da zadrži CO2, koji je teži od vazduha, pada na podnjaču i izliva se kroz postojeće otvore, kao npr leto. Kod AV se dešava isto, samo nešto brže.
Puna podnjača obično nema ugradjene grejače i ne može dnu košnice obezbediti višu temperaturu nego njena AV koleginica.
Ni kod AV podnjače nema promaje, ukoliko su zbeg i krov uradjeni tako da nema promaje.  :)

Možda razlog zadovoljstva i jednih i drugih leži upravo u tome da ne postoji bitna razlika, osim, recimo, u košavskom području.

« Odgovor #500 poslato: Oktobar 30, 2016, 19:28:40 »
Нешо,
У принципу, ав подњача је свакако боља (практичнија) због контроле пада варое.
Све остале разлике између подњача, више спадају у крајње субјективно мишљење пчелара, а то је широокааа тема ...
Увек се ту може наћи колико год хоћеш и за, и против. Како коме одговара, тако нека и ради.

« Odgovor #501 poslato: Novembar 14, 2016, 18:49:32 »
Добро вече пријатељи,
Полако нам стиже зима, на пчелињаку је мир, пчеле су добро. Ево пар слика од пре три дана, температура је била 14 степени, а данас је било и минус 2. Већи део дана је од 2 до 3 у плусу. У хладу наравно  ;)
Надам се да сте сви добро, и да су ваше пчеле спремне за зиму пред нама. Брзо ће пролеће!

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #502 poslato: Novembar 14, 2016, 23:04:14 »
Pozzz prijatelju.... Spremamo se da dočekamo to proleće koje će nsdamo se biti b9lje od prošlog.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

« Odgovor #503 poslato: Novembar 15, 2016, 18:58:09 »
Dragane, interesantna mi je ova tvoja podnjača. Puna ili AV? Voleo bih da vidim detaljnije, konstrukciju. Pozdrav.

Душане,
Нисам заборавио, али нисам пре ни стигао. Ево колега још пар слика ове подњаче. Ако ти треба још неки детаљ подњаче, реци па ћу сликати и поставити слике.
Поздрав  :)

« Odgovor #504 poslato: Novembar 15, 2016, 19:24:08 »
Рекао бих пар речи о фарби за кошнице ...

Прошле године сам користио ону акрилну лазуру на воденој бази, фирме Еко Лак. Са том фарбом уопште нисам задовољан, напротив. Већину од скоро 70 нових прошлогодишњих кошница, а то је 210 наставака, морао сам да фарбам поново, а неке наставке сам фарбао и по 3-4 пута. Та фарба једноставно није добра, бар код мојих кошница.
Сви офарбани наставци су тотално избледели, без обзира на по 5-6 слојева фарбе. И оно што је ту најгоре, имам много испуцалих наставака, и сасвим сигурно их све морам током следеће године, поскидати са пчелињака, средити их и све их поново фарбати другом врстом фарбе  >:( Овде сам писао о тој фарби прошле године, одговор бр. 348:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=1475.345

Да напишем сада и коју реч о фарби за кошнице коју сам користио током ове године.
Фирма је иста, али је фарба друга. Такође је на воденој бази, али је то акрилни емајл за дрво и метал. Има своју основну фарбу (беле боје), и прилично велики избор завршних боја.
Основна боја се наноси у једном премазу, а завршна у два премаза. Боја је прилично густа, ја је нисам разређивао и наносио сам је четком. Када се осуши, боја изгледа као премаз уљаном фарбом.
За разлику од оне прошлогодишње, ова боја је скоро па врхунска, пу, пу, да је не урекнем  ;)  Реално речено квалитет боје сам видео врло брзо, јер чим сам изнео наставке и уселио прве пчеле ове године, киша је падала скоро месец дана, па су ти наставци били као у кади. И сада изгледају као да сам их малопре изнео из радионице.
Цена ових боја је око 770 динара за завршне, а зависи и од саме боје (пигмента).
Ако некога занима, ево пар слика и тон карте за ове боје.

« Odgovor #505 poslato: Novembar 15, 2016, 19:42:33 »
Pozzz prijatelju.... Spremamo se da dočekamo to proleće koje će nsdamo se biti b9lje od prošlog.

Баш тако. Спремамо се, и надамо се, даће Бог па ће тако и бити.
Поздрав пријатељу  :)

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #506 poslato: Novembar 15, 2016, 20:16:58 »
Dragane kod boja za upotrebu spolja, bez obzira na materijal na kojeg se nanose je da su UV stabilne...I ja sam farbao deo podnjača sa istom farbom kao i ti i također nisam zadovoljan...al zato jubin dekor...kao prvog dana

Van mreže Mladjen Sljivic

• Stari član foruma
« Odgovor #507 poslato: Novembar 16, 2016, 11:43:11 »
                    Dragane prijatelju kod tebe je sve i uvijek tip top i
pod konac, ali sad je samo do prirode da zamedi. Pozdrav za Moštanicu
sa Pala.

« Odgovor #508 poslato: Novembar 19, 2016, 14:14:17 »
Борисе,
Ма и та лазура је наводно "ув стабилна", и није толико битно што су боје избледеле, колико је та боја суштински лоша па не штити кошнице од атмосверских утицаја  >:(  Но добро, идемо даље  8) 

Млађене пријатељу,
Драго ми је видети те! Трудимо се уважени колега, да урадимо шта ми можемо, мада поштено речено, увек може боље.
Како Бог одреди, тако ће и бити. Надам се да ће бити меда свима нама.
Поздрав пријатељу  :) 

Код нас је већ пар дана врло лепо време. Јуче је било 17 и мало јаче, а данас је нешто хладније, дува прилично јак ветар, али је сунчано. Пчеле су јуче баш лепо радиле, пчелињак је брујао као у сред пролећа, било је уноса полена, углавном маслачка. Сва пчелиња друштва су жива и здрава, хране имају довољно, кошнице нисам отварао јер нема неке потребе. Све у свему, за сада је добро.

Иначе контролно друштво у коме мерим потрошњу хране, за период од првог октобра до првог новембра, потрошило је 0,640 кг. хране, а то је дупло мање од просека на мом пчелињаку у то доба године. Очекивао сам потрошњу око 1,2 кг. јер су толико пчеле трошиле последњих 3 године. Разлог овако мале потрошње је делом у нешто слабијем друштву него иначе, а већим делом то је последица релативно топлог октобра у коме је скоро пола месеца вага била око нуле, а било је и пар дана са температуром од 25 степени, а тада је било и уноса нектара. Нису то неки велики уноси али, као што би ми пчелари рекли, "уносу се у зубе не гледа", од 380 до 420 гр. Иначе ја потрошњу хране мерим три пута дневно, тако да имам дневни увид шта ми се дешава у кошници.
Ево и пар фотографија направљених ових дана.

Надам се да су свима вама, ваши пчелињаци у најбољем реду.

Поздрав и свако добро пријатељи :D    

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #509 poslato: Novembar 19, 2016, 15:42:47 »
Dragane, interesantna mi je ova tvoja podnjača. Puna ili AV? Voleo bih da vidim detaljnije, konstrukciju.
Pozdrav.
Slutio sam (i nadao se) da je u pitanju puna podnjača. Bravo!
Ovo unutrašnje leto, ukopano sa frezerom...vrh!
Ovo ojačanje ispod, napred i pozadi - to majstori (uglavnom) ne rade - izbegavaju. Odlično.

Kad je reč o dilemi puna ili AV podnjača, ja sam našao solomonsko rešenje: Prilikom prvog prolećnog pregleda postavljam pune podnjače i one ostaju sve do kasnog leta, kad je priprema za zimovanje, tretiranje varoe...Tada postavljam AV.
Pozdrav.