Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460275 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #975 poslato: Februar 23, 2021, 00:12:03 »
Ма то сам ја вероватно мало претерао :). То су табле лексана и с обзиром да су отворене на пресеку, то би била нека корисна дебљина. Оно остало само смета јер туда „свира“ ветар.

Почео сам да помало користим оне пластичне табле и оне су нешто дебље (зидови табли, а сам табла је тања од табле лексана), али не пуно.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #976 poslato: Februar 23, 2021, 00:22:00 »
Стављаш их горе преко рамова?
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #977 poslato: Februar 23, 2021, 14:38:50 »
Постављају се као свака поклопна даска. Размере одговарају спољним мерама кошнице.

Нема никаквог додира са рамовима.

Надам се да Горану неће сметати што о овоме пишемо у теми о његовом пчелињаку.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #978 poslato: Februar 23, 2021, 14:49:46 »
Постављају се као свака поклопна даска. Размере одговарају спољним мерама кошнице.

Нема никаквог додира са рамовима.

Надам се да Горану неће сметати што о овоме пишемо у теми о његовом пчелињаку.

Зашто би сметало ?
Напротив , преиспитујем себе и планирам шта тачно урадити наредног викенда када одем на пчелињак.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #979 poslato: Februar 23, 2021, 15:29:08 »
Само немој да се уплашиш тзв. „блокаде“ и проширујеш простор за јачање друштва, тако што ће одгајати много легла које углавном служи за причу (да се људи мало хвале). Велико легло је потребно када му је време, а сада нека буде према условима али и према очекиваним условима (још може бити јачих захлађења).

Пчеле би саме то решиле и не би окруживале легло унетим поленом. Пчеле саме себе ограничавају у намери неумереног ширења легла. Када постигну снагу прелазе преко „ограде“ од полена и појави се легло које није повезано са гнездом јер је једна страна рама препуна полена и то је та препрека.

Ако нешто радиш, најбоље је утрошити време да се наставци окрену за „180“. Наравно, ово има смисла ако постоје „ћошкови“ са медом на задњој страни рамова. Може се видети и без вађења рамова. Тиме имаш поклопљен мед који ће бити употребљив боље него да је на задњој страни рама. Ово би био последњи моменат да се то уради. Ово је једна од врло битних послова који бих ја урадио, а не бих губио време на разна „утопљавања“ која могу штетити.

ПС

Две „седмице“ које су још током лета биле намењене спајању и чак слабије храњене, живе и здраве (надајмо се да су здраве јер је једна имала прилично кречног легла). Одржаване су током зиме „инфузијом“ (додаван је мед у разним „облицима“) и ушле су у зиму у једном наставку и сада тако стоје. Нема утопљавања, нема подбацивања наставка (да их штити од ветра, јер подбачен наставак то не омогућава), али имају могућност да лакше изађу на прочисни лет и да се врло умерено шире према тим условима.

Наравно, немој ми такође замерити што ја паметујем. Покушавам да будем некоме  од користи. :)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #980 poslato: Februar 23, 2021, 18:18:06 »

Хвала на кратким , јасним и разложним саветима.
Не видим ни један разлог због кога би било шта замерио. Видим само разлоге за размишљање и захвалност.
Верујем да сам моју сујету потрошио а гордост укротио те ми је сваки добронамеран савет , а твоји то јесу , добродошао и као такве их  радо прихватам.
Настави са " покушајима да некоме будеш од користи ". Мени си до сада био користан много пута а знам и за многе друге који деле ово моје мишљење.
Поздрав.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #981 poslato: Februar 23, 2021, 21:41:24 »

Ја такође могу додати да сам веома захвалан Драгану што помаже саветима и предлозима. Непроцењиво је имати такву добронамерну подршку на овом форуму.
Хвала Драгане још једном и немој престати са писањем.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #982 poslato: Februar 24, 2021, 08:35:48 »

Ја такође могу додати да сам веома захвалан Драгану што помаже саветима и предлозима. Непроцењиво је имати такву добронамерну подршку на овом форуму.
Хвала Драгане још једном и немој престати са писањем.

Чињеница је да се форум задњих дана поново " отворио " и да се дискутује о пчеларским темама. Једно време смо само слушали омиљену музику . Није ни то лоше али је ипак ово пчеларски а не музички форум.

И Воја се у задње време пробудио и расписао. За очекивати је да сада већи број чланова узме учешћа у дискусијама. Војо твоја задња јављања на теми зимских губитака са објашњењима зашто је до њих дошло су прави коментари. Добро је да људи виде да и ти имаш губитака и да због тога није крај света. Ко ради тај и греши и не видим у томе ништа страшно. То ће охрабрити и друге да се укључе и изнесу право стање ствари са својих пчелињака. Многи чланови су престали да се јављају када имају проблеме а онда су се временом и потпуно искључили са форума. Погрешно. Када виде да и они најискуснији понекад свесно или несвесно праве грешке видеће да нису једини и то ће их охрабрити да се јављају.

Користим прилику да Шошића подсетим на нашу скорашњу преписку око постављања видео клипова по појединим пчеларским питањима. Кратки видео записи од по пар минута којима би уз објашњење разлога предузимања тих радњи оне биле и приказане би представљале велики помак у квалитету овог форума. Слика ипак говори више од речи. Надам се да ће Шошић превазићи хронични недостатак времена а да ће му добро здравље ипак омогућити да се и ова идеја оствари. У добру вољу не сумњам.

Поздрав.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #983 poslato: Februar 24, 2021, 09:26:19 »
Sad, kad se Vojo ovde javi, napisaće da nije potrebno vršiti rotaciju nastavaka od 180 stepeni, jer RV
košnica ima kvadratni presek i nema problem zaostajanja meda u stražnjim džepovima. ;)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #984 poslato: Februar 24, 2021, 10:09:01 »
Sad, kad se Vojo ovde javi, napisaće da nije potrebno vršiti rotaciju nastavaka od 180 stepeni, jer RV
košnica ima kvadratni presek i nema problem zaostajanja meda u stražnjim džepovima. ;)

Сваки добронамерни савет је добар савет. Опет и најбољи савет се не мора послушати.

Што се тиче окретања наставака код РВ кошница за 180 % могу рећи да сам ову радњу већ вршио ранијих година. Ево када , како и зашто.

Обично је то било у првој половини марта месеца када сам вршио прва отварања кошнице за проверу присуства матице и количине хране. Присуство матице сам , наравно , вршио не њеним тражењем већ само констатацијом да у кошници има легла. Легло се у овом тренутку најчешће налази ( 90 % случајева ) у највишем наставку на предњем делу рама ближе предњем делу кошнице. Ово је нормално јер је ту највећи доток свежег ваздуха. У задњем делу рама у тим случајевима је мед. Када сам налазио овакво стање вршио сам хоризонтално окретање наставка за 180 % тако да се мед нађе на предњој страни до лица кошнице а легло на задњој страни. На овај начин сам приморавао пчелу да тај мед са предње стране брже  уклања јер не воли да се он налази ту ближе лету и тако ослобађа место матици за залегање. Овако се убрзава развој . Ову радњу нисам радио код свих кошница већ само код оних сам налазио израженију овакву ситуацију.

Чињеница  да је код ЛР кошнице ова радња  због облика и дужине раме више него пожељна , готово обавезна , ако желимо убрзати полагање матице. Код РВ кошнице матица лакше заузима са полагањем цео рам али ако има појаве легла само у предњем делу рама није на одмет одрадити и код ње ову радњу. Зато сам ранијих година и поступао на овај начин.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #985 poslato: Februar 24, 2021, 12:53:52 »
И Воја се у задње време пробудио и расписао. За очекивати је да сада већи број чланова узме учешћа у дискусијама. Војо твоја задња јављања на теми зимских губитака са објашњењима зашто је до њих дошло су прави коментари. Добро је да људи виде да и ти имаш губитака и да због тога није крај света. Ко ради тај и греши и не видим у томе ништа страшно. То ће охрабрити и друге да се укључе и изнесу право стање ствари са својих пчелињака. Многи чланови су престали да се јављају када имају проблеме а онда су се временом и потпуно искључили са форума. Погрешно. Када виде да и они најискуснији понекад свесно или несвесно праве грешке видеће да нису једини и то ће их охрабрити да се јављају.

Никада ми неће бити јасно зашто постоји оваква „легенда“...у ствари јасни ми је само изражавам „литерарно чуђење“ да заинтересујем читаоце :)  :)  :). Не чуди ме што се лаже у „рекламне сврхе“ – па тога је свет препун. Не односи се на никога лично већ је уопштено писање.

Сећам се када је један млад дечко, пчелар, дошао по неколико матица. И каже да му је угинуло два друштва. Али то изговара са толиким страхом и нелагодом, као да ће бити на месту убијен (мора да је чуо да сам ја „немилосрдан“ и да се просто „дерем“ на некога ко прави глупости, али то није да покажем строгоћу него је циљ да човек научи и избегне губитке – а тачно је донекле да сам повремено склон "повишеној интонацији" када неко претера са глупостима, мораш викањем да му укажеш на истину :) ). Вероватно су му та два друштва слаба и зазимљена и једина грешка је што је лоше проценио и није то спојио на време. Деловао је толико утучен и разочаран да је то невероватно.

Онда му лепо кажем да је то део овог посла и да се дешава. Бојажљиво ме питао да ли се то и мени дешава. Наравно, очекивао је одречан одговор и бујицу грдње што је то дозволио...поскочио је са столице када сам му рекао: „Па наравно, дешава се“. Њега је просто затекао тај одлучни одговор јер је очекивао: нема тога код мене, то се дешава лошим пчеларима (вероватно су га већ убедили да је „пропалитет“ иако тек почиње)...

Даље сам му рекао да лажу они који тврде да немају губитака јер се то једноставно дешава и када све предузмете (мислим да сам писао да ми је једне године угинуло друштво у 2 полумедишта, које је имало толико пчела да делује немогуће да угину – хране има и то препуно друго полумедиште и то је био једини губитак те зиме).

Та прича се одржава као потпора томе да је тај пчелар који нема губитке непогрешив и зна толико много да просто кипи од знања...и стварно, млад пчелар стварно види да нема губитака јер место страдалих друштва заузму нова друштва (лепо се разроји и легенда наставља да траје).

ПС

Ни када сам изгубио око 50 друштава, нисам пропао (ни морално ни материјално). Додатна потешкоћа је што што је исто толико „нестало“ следеће јесени (и килаве зиме). Једино што је било врло велика невоља (непремостива и нерешива) је стално тупаво „трубљење“ у јавности о тровању. Шта урадити са толиким медом у саћу? Показало се да није било ни т од тровања. Престао сам да мисли туђом главом и схватио шта се дешава. То  вам је као када гледате ТВ и свуда је корона. Погледате на интернет и опет корона. Постала је душевна а не телесна болест...мислите својом главом. Не знам шта је срамота ако неко друштво „олади“. Осим што нисте нешто урадили да се то не деси, али то није увек могуће, па разумем. Не разумем ако неко неће јер: „Ја зазимим и од септембра не отварам до марта“ (и наравно ћути се о губицима).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #986 poslato: Februar 24, 2021, 13:40:00 »
Добро је када се искрено пише о губицима. Њих увек има. Међутим ту постоје оправдани то јест очекивани губици и неочекиван.
Ови неочекивани могу бити резултат неповољних околности на које пчелар не може у потпуности да утиче и они који се десе због пчеларевих грешака или незнања.

Оправдани губици су када неко остави ројеве који су на граници презимљавања а у циљу чувања младих матица за потребе спајања јесењих и зимских губитака матица код добрих заједница.
Такође губитак матице у октобру и новембру и покретање лажног легла може бити оправдан узрок умирања заједнице која се исцрпи на касном отхрањивању лажног легла.

То су све нормална и очекивани губици и они могу да износе отприлике у висини од 2-5% зазимљених заједница..
Неприхватљиви губици су губици које је пчелар могао спречити а њих опет има разних а најчешће су они који су настали услед развоја варое и неправилног и неблаговременог третмана против варое.

Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #987 poslato: Februar 24, 2021, 13:51:21 »
Citat
Легло се у овом тренутку најчешће налази ( 90 % случајева ) у највишем наставку на предњем делу рама ближе предњем делу кошнице. Ово је нормално јер је ту највећи доток свежег ваздуха. У задњем делу рама у тим случајевима је мед. Када сам налазио овакво стање вршио сам хоризонтално окретање наставка за 180 % тако да се мед нађе на предњој страни до лица кошнице а легло на задњој страни.
Znači, ipak je potrebno...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #988 poslato: Februar 24, 2021, 13:55:38 »
Iz celog regiona stižu izveštaji o velikim gubicima, negde čak i celih pčelinjaka.
Štetu su doživeli i oni, koji pčelare po par decenija i naprosto im je to prvo iskustvo, ovakve prirode.

Nekako, ne mogu da poverujem, da je sve samo posledica pogreške pčelara. A još se i priča,
da su pčele takva bića, koja su u stanju da isprave greške pčelara.

Iskusan pčelar, sa zazimljenih 194 PZ, teško da može pogrešiti 192 puta...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #989 poslato: Februar 24, 2021, 14:30:17 »
Citat
Легло се у овом тренутку најчешће налази ( 90 % случајева ) у највишем наставку на предњем делу рама ближе предњем делу кошнице. Ово је нормално јер је ту највећи доток свежег ваздуха. У задњем делу рама у тим случајевима је мед. Када сам налазио овакво стање вршио сам хоризонтално окретање наставка за 180 % тако да се мед нађе на предњој страни до лица кошнице а легло на задњој страни.
Znači, ipak je potrebno...

Пре бих рекао пожељно. Није неопходно али је ипак пожељно.

Iskusan pčelar, sa zazimljenih 194 PZ, teško da može pogrešiti 192 puta...

Са овако великим , готово стопроцентним страдањем ( 192 страдале од 194 кошница ) мислим да је у питању  само једна грешка. Шта год да је у питању страшно је. Не бих волео да сам у кожи тог колеге.