Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460156 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #780 poslato: Avgust 27, 2018, 12:59:22 »

Претходних десетак дана годишњег одмора су искоришћени за сређивање имања и пчелињака и дружење са пријатељима који су долазили са разних страна. Продефиловали су гости и колеге из Јагодине , Тополе , Београда , Смедеревске Паланке , Крагујевца ... Нећу набрајати све оне који су долазили из простог разлога да некога не заборавим.
            Једна посета се издваја као посебно интересантна и драга па је ред да овде поставим фотографију која ће на њу подсећати.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #781 poslato: Avgust 27, 2018, 18:11:56 »
I bre majkane, pa ovih su puni tabloidi,. Pazi da te ne vrbuju u neki rijaliti, pola ih je tamo vec godinama.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #782 poslato: Avgust 28, 2018, 08:18:33 »

Није ово Мајкане ријалити. Ово су моји кумови који крај хиподрома у Великој Плани имају школу јахања . Пар пута годишње на коњима прошетају до Радовања до цркве Захвалнице када долазе веће екскурзије . Успут сврате и до мене до колибе која је у близини. Лепо је ово за видети и доста ретко. Нажалост.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #783 poslato: Septembar 17, 2018, 14:09:56 »

Пчелињак дефинитивно сређен за зимовање.
           За викенд 8/9 септембар прегледане све кошнице . Око 80 % су већ тада биле спремне за зимовање што значи да су имале довољно хране и биле постављене у зимску конфигурацију. Десетак посто је требало дохранити а десетак је са храном било баш слабо. Тада су добиле неке литар а неке два сирупа у зависности од стања  у њима. Овог протеклог викенда је пажња усмерена само на ових задњих 10 %. Оне су сада добиле по 3 до 4 литара сирупа а остале поново по литар. Наредне недеље још једна тура од по 3-4 литра само овим најгладнијим.
           Свим друштвима дата још једна доза мравље киселине по 15. кубика.
           Због опасности од настанка грабежи сужена лета посебно код слабијих друштава.
           Пчелињак и даље остао подељен на више места.
           На месту старог пчелињака стотинак метара од колибе остављена 4. друштва по 2. у ЕВ и РЕВ комбинацији (слика 1). Мало због носталгије , јер сам ту поставио прве кошнице , а мало због идеалног места за формирање ројева и постављања оплодњака и нуклеуса задржао сам ову локацију.
           Одмах до колибе у шареном хладу је стационар од 20- так кошница ( слика 2). Овде је далеко најлакше радити.
           Контејнер је ипак остао на плацу у Радовању и није одсељен( слика 3). Недостатак времена на жалост чини своје.
           Код куће у Плани је остављено 5.кошница. Ова локација ће служити за продају ројева идуће године јер је на пар стотина метара од ауто пута тако да купци при доласку не могу да залутају .
           На колиби су постављена нова метална врата на подруму. За ову годину довољно.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #784 poslato: Septembar 20, 2018, 11:09:29 »

Некад и сад.
                   Пре пар година нежељени посетиоци су провалили у подрум пчеларске колибе. Однели су пар неважних ствари а направили само штету. Половину дрвених врата која су ту била су секиром развалили. Оставио сам да све стоји тако отворено да не ломе више. Ако им баш нешто затреба нека носе. Свраћали јесу али однели више ништа нису.
                   Овога лета један од пријатеља , мајстор Раде из Јагодине , који сваћа с времена на време до Радовања ме је пријатно изненадио. Узео је меру са подрумских врата и при следећем доласку донео своју мајсторију. Платио сам само материјал а рад и монтажа су били гратис. Сада то изгледа овако.
                   Но , ни ту није крај приче. Мајстор Раде пчелари са неколико ДБ кошница. Ове године су му страдале након зиме тако да је остао на пар комада. Исчекујем његову нову посету након које ће се за Јагодину вратити са мојим поклоном - комплет РВ кошницом на три наставка.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #785 poslato: Septembar 23, 2018, 21:37:38 »
A sto zatvoti terasu?Leti je uzivanje sedeti na njoj.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #786 poslato: Septembar 25, 2018, 08:39:06 »
A sto zatvoti terasu?Leti je uzivanje sedeti na njoj.

Није се на њој могло седети ни лети а ни зими. Лети од врућине а зими су ту могли да обитавају само пингвини. Знао је понекад и снег да добро навеје. Од како сам је затворио прогледали сми и ја и колиба. Сама колиба је сада ушушкана и много се лакше греје. Има више простора. Купатило је зими топло. Све у свему милина једна. За седење постоји наткривена тераса испред колибе од 30 квадрата па се ту за лепог времена од марта до октобра проводи највише времена.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #787 poslato: Septembar 26, 2018, 11:25:41 »

Да мало са пар свежих слика улепшам тему.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #788 poslato: Oktobar 08, 2018, 09:50:20 »

Све радове на пчелињаку око кошница завршио сам школски , на време , половином септембра. Лепо време током викенда је послужило за сређивање дворишта а у пчелама сам уживао у паузама посматрајући њихов рад и понашање на лету. Посебну пажњу сам обратио на то да ли евентуално има назнака грабежи. На срећу нема је јер су лета сужена и пчеле су по лепом времену одлично радиле . Астер кога имам крај ограде је посебно посећен те је и буквално пун пчела. И појилица је одлично радила.
                   Но , главни разлог овог јављања је појава коју сам уочио јуче пред сам одлазак . Наиме , једна кошница ми је остала издвојена , сама самцита од милоште названа сироче. Нисам био задовољан са њом , закаснио сам и нисам јој променио матицу те је она остала тако усамљена и ретко гледана и обилажена. Пред сам полазак сам је мало боље погледао и на лету приметио трутове. Откуд они сад у октобру кад им време није ? Одмах сам посумњао на недостатак матице. Она стара је била лоша и вероватно су пробале да је мењају а да нису успеле у томе. Времена за преглед није било а нешто се морало урадити. И урадио сам следеће.
                   Кошницу одмах у гепек и при задњим зрацима сунца у Велику Плану. Тамо у дворишту породичне куће имам од летос 5 - 6 друштава. Преко једног сам поставио снелргову даску и на њу кошницу коју сам донео из Радовања. Оставио сам отворено округло лето на новододатој кошници. При наредном одласку ћу је мало боље погледати и највероватније спојити са друштвом испод. Снелргова даска ће омогућити да се у међувремену мириси изједначе и не би требало да буде проблема. Ако којим случајем у горњем друштву нађем младу матицу ( стара је била обележена па је грешка око препознавања искључена ) можда оставим да зимује као двојно друштво. Време ће показати које је решење боље.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #789 poslato: Novembar 15, 2018, 12:06:05 »

Током протеклог продуженог викенда обиђена два пчелињака један крај Уба у власништву Војкана Станојевића и мој пчелињак у Радовању. Оба пчелињака прегледана и по потреби извршене мање интервенције. Стање на оба је уредно и пчеле су се лепо и квалитетно зазимиле. Прилиом прегледа температуре су биле толико високе да смо се кретали у мајцама са кратким рукавима. Пад температуре и захлађење које долази је добродошло да би се пчеле коначно смириле и повукле у клубе.
         У Радовању нас је посетио и колега са овог форума Зоран Вучковић са породицом који је као и увек донео нешто поклона. Овога пута су то саднице дуње , кајсије и лаванде. Хвала му од срца.
         На Убу нас је сачекао још по један поклон од колеге Миће Јеремића у виду мале електронске вагице за мерење кошница. И њему захвалност за пажњу и вредан поклон.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #790 poslato: Decembar 24, 2018, 12:08:31 »

Након око месец и по дана обиђен пчелињак и урађена оксална киселина. Сва друштва на броју. Губитака нема. Хране свуда има на претек. Уочљива разлика између друштава зазимљених на контејнеру и оних која су на постољима у природи. Клубе је код првих дубоко у кошници највише у нижем наставку. Ова друга су у знатно бољем стању и кондицији а клубе је код њих у већем броју случајева у горњем наставку. Код већине друштава клубе завата 5 - 6 улица пчела. Има и бољих али и слабијих на 3-4 улице.
                Начелно задовољан општим стањем. Четири кошнице у багремару нисам хтео да третирам па ћу испратити и њихово стање.

Van mreže Radisa Zdravkovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Naupare Podnožje planine Jastrebac
« Odgovor #791 poslato: Decembar 26, 2018, 12:11:00 »
Odličan izveštaj Gorane i drago mi je da si zadovoljan sa stanjem na pčelinjaku.
Želim dobro izimljavanje i pozdrav iz Naupare kod Kruševca.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #792 poslato: Februar 04, 2019, 12:50:02 »

За викенд извршена прва овогодишња посета пчелињаку.
              Време , облачно али топло за ово доба године са температуром од 15-16 степени. Доста ветра . Природа мирује а кренула је само леска. Дрен и све остало још увек мирује. Ипак, могло се без проблема погледати стање у кошницама.
              Отворене и преко сатоноша прегледане све кошнице.
              Први утисак је да пчела има више него ранијих година. Не већем делу пчелињака , на око 3/4 пчеле су се расклубиле и размилеле по кошници. Хране има јер је јесенас извршена квалитетна и благовремена прихрана. Код заједница које су биле изразито јаке прошле године и као такве  зазимљене храна много више потрошена. Легла има и то како отвореног тако и затвореног. Ова чињеница позива на опрез јер ће се потрошња хране у наредном периоду знатно повећати. Из резерве узети рамови са храном и додати једном броју друштава са већом потрошњом. Свим друштвима подељена и по 1/2 погаче превасходно ради повезивања улица са пчелама и лакшег преношења хране са бочних рамова до легла у наредном периоду. Прочисни лет у суботу доста слаб због ветра док је у недељу био одличан.
              Опште стање повољно. Сатоноше чисте , пчеле изразито мирне. Једино што ми се не свиђа и што забрињава у овом тренутку је легло. Обзиром на прогнозу за фебруар половином месеца ће морати добити по погачу. Нисам баш присталица овакве интервенције али сила Бога не моли иако Бог силу не воли. Боље је спречити него лечити.

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #793 poslato: Februar 04, 2019, 13:14:47 »
Pozdrav majkane, dobar izvestaj ali ne zuri sa pogacama . Onaj momak iz Hrvatske, Dino, prognozira zahladjenje oko desetog a do sad nije pogresio. Bice jos zime.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #794 poslato: Februar 04, 2019, 14:38:28 »
Ја да се питам, ја бих овуда протерао аутобус :).

Нима шта да се чека. Ово је већ фебруар и Горан је добро проценио. Може сада погача ако има легла (па иако нема, а центар је угрожен потрошњом хране). И добра одлука је да се стави по ½ погаче, тако да пчеле имају пролаз преко сатоноша до бочних рамова, када мало отопли.

ПС

У ово доба (па и много раније), друштва која сам погледао (само поглед на сатоноше), окрећем за 180. Само она која су у рамовима који су препуни меда и  клубе (гнездо) је у средини ово није потребно. То се види по „ћошковима“ са медом у средишњим рамовима. С обзиром да пчеле мање троше мед у задњем делу рама, када се окрену за 180, мед је сада испред клубета и на грејаној страни кошнице.

Oкретање за 180 је краткотрајна и лагана „операција“.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).