Autor Tema: Pčelinjak "Rakovac"  (Pročitano 460583 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pčelinjak "Rakovac"
« Odgovor #1305 poslato: Januar 12, 2024, 09:33:06 »

Zoran Vučković

Силван....

Да Зоране у Душановом законику из 14.века се помињу "Силвани" као одбрамбени и борбени пси који су коришћени и у војним походима. Нисам баш сигуран да ли су данашњи шарпланинци њихови потомци али вероватно јесу. Средњовековна српска властела је користила и хртове за лов а по сликама са фресака најближи им је " Салуки " хрт који се данас узгаја на северу Африке у пустињским пределима.

Иначе порекло мог пса са слике је из вероватно најбоље а свакако најпознатије одгајивачнице шарпланинаца " Од Бјелица " из Велике Плане коју је основао и водио доајен кинологије на нашим просторима сада покојни Братимир Бјелица. Он ми је поклонио њену мајку Бету која је добијена из у то време најбоље комбинације шарпланинаца у екс ЈУ чувеног Бена ( најбољи шарпланинац кога сам у животу видео ) и мајке Сабе . Оба ова пса су били светски и европски шампиони. Одгајивачница и даље постоји и води је Небојша Бјелица који је и кинолошки судија за ову расу паса. Ако неко жели да набави шарпланинца могу посредовати јер сам са кућом Бјелица био и остао у врло блиским пријатељским односима.

Брита је за свога живота вођена на више десетина изложби и увек била прва. У мојој одгајивачници је дошла на свет и од штенета сам је очувао и радио са њом и била је изузетно уравнотежен и карактерно изузетно стабилан пас. Обожавала је децу и била њихов неприкосновени заштитник. На једној изложби , мислим у Параћину , судио је судија из Македоније који је у то време имао светског шампиона. Дао јој је наравно прво место и нудио ми за њу 3.000 немачких марака што је у то време била огромна пара али је нисам продао. Страдала је трагично 27.01.2021.године . Био сам на прослави славе св. Саве у једној школи када ми је телефоном јављено да је било пуцњаве око моје куће. Нашао сам је мртву крај капије изрешетану са неколико метака. Касније сам сазнао ко је то урадио и радило се о криминалцу који је због више разбојништава добио 18 година робије. За покушај пљачке моје куће није одговарао јер га је Брита у томе спречила и то платила својом главом. После ње дуго година нисам имао пса .

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1306 poslato: Januar 29, 2024, 11:04:25 »

У последња два дана сам са колегом обишао више пчелињака , разговарао са неколицином колега и сумирајући данас све што сам видео и чуо више сам него забринут за резултате које бих очекивао од ове сезоне.

Но кренимо редом :

У суботу смо отишли до Велике Плане да обиђемо моје пчелињаке. Ситуација на њима и није тако лоша . До сада се губици крећу на око још увек подношљивих 9%. Сви су на пчелињаку у Ливадици где су друштва ове године нешто слабија. Сва друштва су добила по пола погаче. Следећи обилазак планиран за 20 дана.
Уз пут смо обишли и пчелињак моје сестричине у Смедеревској Палаланци . Губитак 30 %.
У недељу су обиђена два пчелињанака на Убу . Код оба нађен губитак од 50 %.

У разговору са неколицином колега смо дошли до још поразнијих резултата. Губици су још већи између 70 и 80 % а на пар  пчелињака потпуни 100 %. Симтоматично је да су највећи губици на већим пчелњацима. На онима од 200 и више кошница убедљиво најизраженији. На контејнерима драстично повећани у односу на кошнице на земљи. Страдали су поприлично пчелари са дугогодишњим стажом који се пчеларством професионало баве. За разлику од ранијих времена сада о томе отворено причају и не крију губитке. Већина за овакво стање окривље све почев од промене времена и климе до лажних и фалсификованих средстава за борбу против варое и појаве нових до сада непознатих вируса али се ретко ко осврће на своје пропусте. Изговор „ све сам исто радио као и прошле године „ је само изговор или оправдање , себи или саговорнику али у сваком случају недовољан за проналажење иоле озбиљног закључка који би објаснио овако лоше стање. Узгред зима је тек негде на средини. Далеко су Младенци а март ће тек однети преостали шкарт кога још увек има.

Van mreže Aleksandar P Savić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Рипањ - Велика Рамаћа
« Odgovor #1307 poslato: Januar 30, 2024, 07:59:35 »
Аух човече!!! Просто сам занемео од муке и изненађења  :(
У праву си у једном: Младенци (22.март) су баш далеко, и без обзира на храну, према твојој причи, могуће је очекивати катастрофу.
У овом тренутку, једино могуће је да нам пчеле не буду гладне. Остало је у божјим рукама.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1308 poslato: Januar 30, 2024, 14:08:48 »
Аух човече!!! Просто сам занемео од муке и изненађења  :(
У праву си у једном: Младенци (22.март) су баш далеко, и без обзира на храну, према твојој причи, могуће је очекивати катастрофу.
У овом тренутку, једино могуће је да нам пчеле не буду гладне. Остало је у божјим рукама.

Као прво није ово прича већ чињенично стање. И није везано за ову годину већ се понавља доста често на сваких пар година уназад. Пишем искуствено а не из прича. Знам , између осталог и по томе ко купује ројеве . У принципу су то почетници  3 до 5 роја или они који су током зиме имали велика страдања. Ови други наручују већи број ројева од 10 па навише. Они тада не крију разлог куповине.

Питање је зашто је то тако ?

Моје мишљење је зато што је ово табу тема међу пчеларима. Нико о овоме не жели да отворено разговара. Сви ћуте , набијају главу у песак , крију своја страдања а при таквом стању ствари не могу ни да открију праве узроке грешака које чине и страдања се понављају. Тако се сви врте у круг а у кругу краја нема.

Главно питање је пронаћи разлоге овакве појаве ?

Има их више и у питању је синергија свега што сам већ навео у претходном јављању  али још које чега и те како значајног. Ранијих година сам у пар наврата отварао посебну тему о зимским страдањима за сваку годину али је мало оних који су се јављали и искрено писали о својим искуствима па сам одустао. Без тога ствари ће се само понављати.

Ја сам моју технику пчеларења у складу са условима у којима радим довео до подношљивих 5 а највише 10 % страдања без коришћења хемије и то сматрам поприличним успехом. Ту и тамо поделим своја искуства са по неким колегом али је то крајње незахвално чинити. Људи су превише горди , сујетни и замерљиви па се између осталог и овај форум полако гаси јер је све мање оних који се упусте у било какву смислену размену мишљења. Без тога страдања ће се и надаље понављати а изговор „ тако сам радио и прошле године „ ће однети мачак који је све изговоре одавно окачио о реп.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1309 poslato: Januar 30, 2024, 15:47:48 »
Да, све сте у праву колега Горане.
Прошле јесени током октобра и новембра било је нешто топлије па се само због тога створила могућност веће грабеж у којој су учествовала и потпуно здрава друштва и тај "пожар" се веома брзо ширио како на пчелињаку који је био узрок "пожара" тако се брзо појавио и на пчелињацима који су били у долету том пчелињаку.
Потуно здрави пчелињаци без варое у октобру ако су на 1-2-3 километра имали вароом заражене пчелињаке у новембру су због грабежи и преношења варое покренули легло и готово све заједнице које су учествовале у грабежи страдале су током децембра и јануара.
На жалост по удружењима се слушају лоши предавачи, удружења воде нестручно, часописи опет имају лоше уреднике и нестручну редакцију.
Све је баш онако како не би смело да буде.
Уништавање нашег пчеларства се наставља, што свесно што несвесно и свуда се може видети саморекламирање, егоизам у стварање лажних идола.
Идемо даље...
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #1310 poslato: Januar 30, 2024, 20:40:50 »
Извини, молим те. Само сам се неспретно изразио. Уместо "прича" заменио бих речју "констатација", а сасвим ми је јасна ситуација, посебно што смо о овој ствари причали телефоном.
У сваком случају, врло непријатно за колеге са губицима, као и за оне који ће(мо) ове проблеме вероватно сагледавати у фебруару/марту, у већој или мањој мери  :(

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1311 poslato: Januar 31, 2024, 08:45:08 »

Баш тако Војо , идемо даље. Бог силу не воли али ни сила Бога не моли. Ситација је таква каква јесте и ми се њој морамо прилагођавати а не она нама.
За она два пчелињака на Убу која сам спомињао мала илустрација. Размак између њих је нешто мање од километра ваздушном линијом. Између њих , на пар стотина метара од пчелињака нашег заједничког пријатеља формиран је претпрошле године мањи пчелињак чији власник га је запустио и пчеле су страдале током прошле године. Кошнице остале отворене и ето белаја. Џабе је наш пријатељ све третмане урадио на време. Страдала друштва су му пуна меда али подњаче пуне мртвих пчела. Оних 50 % што су претекле су изузетно јака друштва па ће ове године разројити и повратити се али не може се тако сваке године.
П.С.
Ако долазиш на сајам понеси ми 2 литра Војвира.

Van mreže slavoljub_simic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Vrnjačka Banja
« Odgovor #1312 poslato: Januar 31, 2024, 09:32:13 »
Sve  si u pravu Gorane u vezi sakrivanja gubitaka. jedan moj dalj rod koji pčelari 50 godina, pre par dana mi njegov sin kaže istinu, prošle godine, sad ustvari predprošle spremao pogače kao svake godine pa kao što je mator i nije zvao snajku da mu pomogne,pa umesto joda sipao neki otrov koji je bio u sličnom pakovanju kao jod. i i potrovao kompletan pčelinjak 66 košnica. i onda da se opere kazao da mu je neki komšija potrovao pčele. Sreća njihova jer je on francuski penzioner pa ima pare, i obnovio je ne toliko, ni dan danas ne priznaje šta je uradio. pozdrav.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1313 poslato: Februar 12, 2024, 11:58:17 »

И би Сајам пчеларства у претходна два дана. Рекламиран је као 15 – и по реду. Вероватно је последњи на овом месту. Следи рушење целог комлекса. Оставиће халу 5 јер је давно још проглашена за културно добро. Ми као културан народ ценимо културу па ова хала мора остати. Остало као нема везе са културом па ће се преорати и у мутно Дунаво. Арапи граде Београд. Од меда више воле грађевинско земљиште на доброј локацији. Још када је за Џ онда ту нема грешке. Ниче нови Дубаи на Сави. Планиран  за српску елиту – кол герле , естрада , нарко дилери и корумпирани политичари.  А за Сајам пчеларства ће се већ наћи нека нова изба. Какав је био овај пређашњи и није за боље.
А шта би на Сајму ?
Излагача никад мање. Посетилаца још мање. Квалитетне робе најмање. Једино су цене биле веће. Три пива од 0,25 целих 800,00 динара. Наздравље.
Да не буде баш све црно као у претходним редовима би и једна велика историјска ствар. Основано је Европско удружење пчелара. Ето, уписасмо се ми поново у историју. Овога пута пчеларску. Док нам удружење проради преостаће још по неки пчелар. Пчеле свакако хоће ма колико их тровали и раубовали. Извештај пише ко преживи.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #1314 poslato: Februar 12, 2024, 20:53:47 »
Жао ми је али нисам имао снаге да присуствујем још једном "свечаном гушењу" нашег пчеларства.
Из године у годину гушење је све јаче и јаче а сада још и због лоше цена меда угушиће га баш јако али свакако неће у потпуности јер је то ипак немогуће.
Спос форум је томе много допринео а часопис Српски Пчелар још више.
За Београдски пчелар и даље пишу неки који не би требали ни име пчеле да изговоре.
Предавачи по Србији (преко90%) су ту да стварају неко своје име и сваким својим предавањем да уништавају наше пчеларство  а пчеларске књиге да одводе и гурају младе пчеларе у провалију.
Катастрофа и само катастрофа на све стране!

Поздрав драгим пријатељима.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1315 poslato: Februar 19, 2024, 10:53:24 »

Претходна четири нерадна дана су била Богом дана за посете и рад на пчелињацима. Успех да искористим само један – суботу и нисам се покајао.

Време суначано , без ветра у најтоплијем делу дана до 16-17 степени. Идеално за рад. Пчеле вредне , мирне , опште са природом доносећи полен и масовно посећујући појило. На лески их више нема ( очигледно је већ прошла ) али је кренуо маслачак , бреза , припрема се мртва коприва. Пчелињаци брује као да је април а не фебруар месец. Воћке запупеле и баш пораниле што само брине а не радује. И ове године нема праве зиме кад јој је време и остаје стрепња од пролећних мразева. Но шта је ту је сваком времену се морамо прилагодити и ми и пчеле.

У јутарњим сатима на путу до Плане свратих до Смедеревске Паланке да обиђем сестричине кошнице. Од зазимљене три кошнице њој је у току зиме страдало једно друштво док су преостала два при претходној провери била у добром стању. И сада стање није промењено , погачу која им је била дата су почистиле и сада су добиле још по ½ погаче.

Сестричина – Мала Дара ми се придружила и у обиласку мојих пчелињака са жељом да што више ради и осамостали се у дружењу са пчелама. Обишли смо најпре Ливадицу где су сва остављена друштва на броју. Два су ипак нешто слабија и ризична , остала у одличном стању. Радовање је за класу боље од Ливадице , пчеле разиграније црне се сатоноше. Два друштва у Плани ни мало не заостају.

Општи утисак добар. Ливадицу бих оценио са нешто мршавијом четворком док су Плана и Радовање чисте петице. Пчеле изузетно мирне. Димилицу ни било шта друго нисам користио. Већина добила по пола погаче а неколико њих и целу. Рамове због недостатка времена нисам подизао али је извесно да скоро све имају легла. Код већег броја кошница једна генерација младих пчела се већ излегла те је приметан већи број пчела за ово доба године. Прогнозирани су и надаље топли дани а наредног викенда температуре од 18 - 19 степени. Враг је однео шалу , потрошња хране је знатно скочила те ако се временска прогноза потврди наредног викенда се кошнице морају озбиљније погледати и по потреби интервенисати додавањем рамова са медом тамо где је то потребно. До тада поздрав свима који свраћају на ову тему.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #1316 poslato: Februar 19, 2024, 11:29:12 »
Pozdrav..!

Van mreže Dušan Tanaskovic

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Ljubovija, Surčin
« Odgovor #1317 poslato: Februar 19, 2024, 12:12:38 »
Hvala sto prenosite zapažanja sa pcelinjaka. U vezi vremena, ono i nije toliko loše trenutno jer su noći hladne. Iako je u toku dana toplo, u proseku i nije toliko strasno. Noću je možda prosek oko 2 stepena a danju oko 8-9. Zemlja je hladna. Dren je otvorio samo na južnim stranama gde je ceo dan na suncu, na ostalim mestima nije. Mrtva kopriva tek kreće, a leska završava polako. Prošle godine je sve to bilo ranije dosta. Prošle godine je zahlađenje krajem februara naišlo u pravom trenutku i odlozilo dzanariku za sredinu marta. Sad vidim da najavljuju i toplije noći u narednom periodu i tu imam malo strah da se ne okiši bas kada dzanarika lepo procveta.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #1318 poslato: Februar 20, 2024, 12:05:32 »

Душане доста добро познајем Љубовију и мислим да тамо природа касни 7-10 дана у односу на мој крај. Дрина , јутарње магле и околне планине чине своје па верујем да је ту доста хладније посебно у ово доба године. Но , добро имаш предиван крај и за сплаварење и за пчеларење. Не знам да ли познајеш Севића јер се његов метод пчеларења са малим модификацијама добро показао на РВ кошницама.
У прилогу пар слика од суботе.

• Stari član foruma
« Odgovor #1319 poslato: Februar 20, 2024, 14:59:18 »
Јеси ли ти из других кошница појачавао пчеле, кад оволико кипе?  ;)