Autor Tema: Pčelinjak "Ispod Brekinje"  (Pročitano 41186 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Rekavice-Banjaluka
Odg: Pčelinjak "Ispod Brekinje"
« Odgovor #45 poslato: Maj 26, 2015, 08:57:02 »
Bio sam par dana odsutan sa foruma pa da odgovorim Draganu i Miroslavu:
Kao što Dragan napisa ,odlično grade ove ramove sa štapićima.
Grade ih uglavnom do kraja,kao i sa satnim osnovama,t.j. popune ceo ram.
Još uvjek nisam vrcao pa neznam kako se ponašaju u centrifugi ali mislim da neće biti problema,a zašto bih ih i bilo?
Stavljam ih i u plodište i u medišta između dva izgrađena rama,izgrade nešto trutovskog,ali devedeset posto je radiličko saće.
Pozdrav kolegama ...

Van mreže Драган Нешковић

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
« Odgovor #46 poslato: Maj 26, 2015, 10:08:39 »
Сада кад си дао мало детаљније објашњење око ових рамова, да потврдим оно што сам већ рекао. Одлично граде ове рамове! Однос трутовског саћа према радиличком је добар, нема добре кошнице без трутова. Што се тиче врцања тих рамова, питао сам чисто да ли имаш практично искуство, а и моје мишљење је да ту неће бити никаквих проблема.
Мићко хвала на изнесеном искуству. Поздрав друже и медно  :)

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #47 poslato: Decembar 29, 2015, 11:06:56 »
Pozdrav svima sa pčelinjaka" Ispod Brekinje" nakon duže pauze.
Ukratko,i ove godine kao i prošle sam uduplao svoj Rodna Voja pčelinjak,tačnije od izimljenih dvanaest sada imam tridesetak uzimljenih R.V. košnica.
Tih dvanaest sam dislocirao u novi dio pčelinjaka dvadesetak metara ispod jer mi je ta pozicija dobra za plac gdje namjeravam početi izgradnju pčelarske kuće za kojom se već ukazuje potreba ;) .
Inače ove godine sam od desetak R.V. izvrcao oko 250 k.g. livadsko šumskog meda vrhunskog kvaliteta.Tom prilikom,da spomenem, nisam imao nikakvih problema sa vrcanjem meda iz ramova bez
satne osnove (samo štapići) koje sam već predstavio na ovoj temi i kojh imam poprilično,a imaću ih sve više ako bog da.
Još uvjek tragam za sopstvenom tehnikom pčelarenja prilagođenom svojim pašnim uslovima uvažavajući i korišteći dijelove nekih tehnika opisanih od kolega sa našeg foruma .
Zadovoljan sam sa Rodna Voja košnicom i u planu mi je da naselim i Eko Voja košnice,koje su koliko primjećujem sve popularnije na ovom našem forumu,a i lično smatram da bez njih pčelarenje Voja
košnicama nije upotpunjeno.
Za sada toliko...

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #48 poslato: Decembar 30, 2015, 13:29:10 »

Поздрав Мицко ,

На мојој теми " Пчелињак Раковац" Ти рече да се угледаш на мене и мој рад. Много си ту погрешио. Ја сам се пар година уназад угледао на тебе и твој пчелињак. Мало, мало па " украдем " неку од твојих идеја. Почело је са трмкама , наставило се са полошкама а где ће бити крај видећемо. Шалу на страну редовно прегледам део форума " Представите ваш пчелињак ". Имам одвојено неколико пчелињака које баш пажљиво пратим због разних интересантних идеја које ту проналазим. Оно што ми се допадне и што бих могао сам да урадим  применим код себе на мом пчелињаку. Понешто се потрудим и да сам измислим и иновирам. Спремам са мојом компањоном Војом Станојевићем сунчану кошницу за идућу годину. Направио сам посебан метални рам за њу и потрудићу се да све то лепо изгледа за украс на пчелињаку. Када радови мало одмакну поставићу то на форум. Има и других идеја али волим да радим по оној народној " прво скочи па кажи хоп ".
              Дакле , пчелињак " Испод Брекиње " је једна од мојих инспирација. Лепо је што се међусобно допуњујемо то је између осталог и један од циљева овог форума , бар како га ја доживљавам.
              Желим Ти да лепо проведеш наступајуће празнике и медну 2016.годину.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #49 poslato: Decembar 31, 2015, 17:26:55 »
Pozdrav Gorane,moj avatar malo zbunjuje tj. Mićko sam, a ne Micko ali ne zamjerim ti ,do mene je.
Nisam pogriješio.
 Itekako ima šta da se i sa tvoga pčelinjaka prekopira i primijeni.
Baš me interesuje kako ćete riješiti tu sunčanu košnicu,jer kao što ti je poznato,volim da "petljam"
svašta sa neobičnim košnicama,a ponešto ispadne i interesantno.Neke zanimljive sam i predstavio na ovom forumu,a ako bog da biće još poneka.
Znam da sam ti ostao dužan odgovor na temi -neobične košnice,i zbog toga tebi a i drugima zainteresovanima duboko se izvinjavam.U to vrijeme nisam bio nešto prisutan na forumu.
Ukratko da ti kažem,ništa od onoga se nije moglo spasiti,bilo je isuviše trulo,ali u toku je izrada
replike kompletne Šešićeve košnice.Nadam se da će krasiti moj pčelinjak zajedno sa burcetom i ostalim neobičnim košnicama.
i ja tebi želim lijep provod za praznike i mednu 2016.godinu.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #50 poslato: Decembar 31, 2015, 18:15:21 »
Svim kolegama kojima nisam stigao lično da da se javim na temi- Predstavite vaš pčelinjak-
želim sretnu i mednu 2016.godinu.

« Odgovor #51 poslato: Decembar 31, 2015, 21:18:02 »
Одличан пчелињак колега Мићко, само напред. Желим ти да оствариш све своје жеље.

ЖЕЛИМ ТИ И ПУНО ЗДРАВЉА И СРЕЋЕ, МЕДНУ И БЕРИЋЕТНУ ГОДИНУ. ПОЗДРАВ  :)

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #52 poslato: Februar 04, 2016, 22:30:57 »
Juče sam proveo dan na svom pčelinjaku.
Iskoristio sam povoljno vrijeme i onako brzinski pregledao svih trideset Rodnih Voja.
Hvala bogu,za sada su sve u životu.
Vizuelnim pregledom procjenjujem da su potrošile do sada oko 4-5 kg. hrane.
Centralni ramovi gornjih nastavaka su tek načeti,tačnije donja trećina 5-6 centralnih ramova je potrošena uglavnom,tako da meda ima daleko više nego što sam pretpostavljao i ludilo bi bilo i razmišljati o bilo kakvim "pogačama".
Klube je bilo rastresito i pčela je bilo na 7-8-9 ulica.
leglo sam pronašao samo u dvije Rodne Voje veličine dlana, u jednoj pred zatvaranjem a u drugoj jaja i i to je bilo iznenađenje za mene,očekivao sam leglo u svim društvima.
Kada je naš domaćin Voja prije nekoliko dana na forumu SPOS-a komentarisao pokretanje legla, i ako sam dobro zapamtio, da na pčelinjaku gospodina Milića u njegovim Rodnim Vojama u to vrijeme ne bih trebalo biti legla u značajnijoj mjeri,mnogi su to propratili sa podsmijehom.
Gola činjenica i provjereno je da na mojoj nadmorskoj visini, i u mojim uslovima pčelarenja, u mojim Rodnim Vojama,leglo u značajnijoj mjeri ,još uvjek nije krenulo.Rashladio sam ih maksimalno,nisam stavljao nikakve pogače,a i ne namjeravam uopšte.Doduše, postoji i ona duga solucija, možda sve moje matice ne valjaju  :) .
Pozdrav svima sa pčelinjaka "Ispod Brekinje"

Van mreže Никола Маодуш

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Лединци, 184 m n.v.
« Odgovor #53 poslato: Februar 04, 2016, 23:33:00 »
Поздрав колега Мићко.
Драго ми је да је све у најбољем реду код твојих пчелица. Надам се да ће тако и остати.
Пчелињак ти је на јако лепом месту, а локација одлична за тренинг ногу. :)
Поздрав и свако добро.

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #54 poslato: Februar 04, 2016, 23:49:06 »
Hvala Nidžo,uvijek mogu da biram-uzbrdo ili nizbrdo :) ,svejedno.
Pozdrav...

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #55 poslato: Februar 05, 2016, 00:26:19 »
Sad se još nešto sjetih Nidžo-
Odemo ja, supruga i kćer u goste u Vojvodinu-Karađorđevo kod njenih rođaka.
Da skratim,sve vrhunsko,doček ,hrana itd.,vrijeme za šetnju.
Šetamo mi tako beskrajnim ravnicama Karađorđeva ,a ja neizdržah i priupitah-
"možemo li igdje malo uzbrdo rođo,nešto mi mišići zatežu" :)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #56 poslato: Februar 05, 2016, 11:01:35 »

Поздрав Мићко ,

Као што видиш овога пута нисам погрешио име. Питам се како имаш тако добар пчелињак са матицама које ништа не ваљају ? ? ?
                  Шалу на страну али стање пчелињака код тебе је онако како се само пожелети може. Чувај те матице као очи у глави ваљаће и оне и њихове ћерке. Уосталом нисам ни сумњао у пчелињак " Испод Брекиње ". Поздрав .

Van mreže Mićko Račić

• Stari član foruma
« Odgovor #57 poslato: Februar 05, 2016, 21:34:24 »
Hvala Gorane.Tvoja iskrenost se zaista osjeti.

« Odgovor #58 poslato: Februar 07, 2016, 18:32:09 »
Gola činjenica i provjereno je da na mojoj nadmorskoj visini, i u mojim uslovima pčelarenja, u mojim Rodnim Vojama,leglo u značajnijoj mjeri ,još uvjek nije krenulo.Rashladio sam ih maksimalno,nisam stavljao nikakve pogače,a i ne namjeravam uopšte.Doduše, postoji i ona duga solucija, možda sve moje matice ne valjaju  :) .
Pozdrav svima sa pčelinjaka "Ispod Brekinje"

Мићко,

Све је то, како и треба да буде. Желим ти срећну и медну годину!

Поздрав  :)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #59 poslato: Februar 10, 2016, 21:22:02 »

Мићко , спремаш ли још нешто да радиш по питању необичних кошница које правиш ? Та тема коју су често покретао ме је одувек занимала. Ако има новости усликај и објави.