Primjetio sam da nedostaje tema o izabiru vrste košnice za početnike. Izuzetno je važno za mlađe ljude da znaju u što se upuštaju i što mogu očekivati od pojedine vrste košnica.To će im odrediti budučnost čak i društvo u kojem če se kretati.Primjetio sam da u drugim državama ne vlada takva šarolikost ukošnicama kao kod nas.Kod nas se pčelari sa až,Lr,db,rv,grom až,belčičevim,ev,farar,pološkama, pletarama,Lr sa veličinom okvira až i nadopunite me ako sam još koji tip zaboravio. 1.Zanima me da pojedini pčelari argumentiraju zašto su odabrali baš taj tip košnice sa kojim pčelare. 2.Koje mane su uočili na tipu košnica sa kojim pčelare. 3.Što bi prmjenili/dodali tim košnicama.
Ja sam konkretno pčelario sa Lr i Až košnicom.Nakon nekoliko godina odlučio sam se samo za až košnice zbog nemogučnosti manipuliranja sa okvirima i selenj pčela. Puno mi je lakše preseliti veći broj až nego Lr košnica. Invaliditet je također igrao ulogu.Zbog utovara i istovara Lr-a. Primjetio sam da je na Lr košnici dosta nizak okvir, pa sam morao zimovati na dva nastavka da bi bilo dosta meda. U prolječe až košnice stoje jedna do druge pa se griju međusobno.S druge strane sam izgubio komociju rada sa Lr košnicom(u prkolici i kamionu je dosta tijesno).Sa Lr-om nisam morao vrcati svaki čas(jednos. sam dodao nast.)Sa nekim kolegama sam imao oštre rasprave oko odluke za až.Evo toliko na početku pa vi nešto dodajte ai ja ču dodati još dosta udrugim prilikama.