Autor Tema: Prednosti i mane raznih tipova košnica  (Pročitano 54009 puta)

0 Članovi i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: pitomača
Prednosti i mane raznih tipova košnica
« poslato: Septembar 09, 2014, 11:28:52 »
Primjetio sam da nedostaje tema o izabiru vrste košnice za početnike. Izuzetno je važno za mlađe ljude da znaju u što se upuštaju i što mogu očekivati od pojedine vrste košnica.To će im odrediti budučnost čak i društvo u kojem če se kretati.Primjetio sam da u drugim državama ne vlada takva šarolikost ukošnicama kao kod nas.Kod nas se pčelari sa až,Lr,db,rv,grom až,belčičevim,ev,farar,pološkama, pletarama,Lr sa veličinom okvira až i nadopunite me ako sam još koji tip zaboravio.  1.Zanima me da pojedini pčelari argumentiraju zašto su odabrali baš taj tip košnice sa kojim pčelare.   2.Koje mane su uočili na tipu košnica sa kojim pčelare. 3.Što bi prmjenili/dodali tim košnicama.   
Ja sam konkretno pčelario sa Lr i Až košnicom.Nakon nekoliko godina odlučio sam se samo za až košnice zbog nemogučnosti manipuliranja sa okvirima i selenj pčela. Puno mi je lakše preseliti veći broj až nego Lr košnica. Invaliditet je također igrao ulogu.Zbog utovara i istovara Lr-a. Primjetio sam da je na Lr košnici dosta nizak okvir, pa sam morao zimovati na dva nastavka da bi    bilo dosta meda. U prolječe až košnice stoje jedna do druge pa se griju međusobno.S druge strane sam izgubio komociju rada sa Lr košnicom(u prkolici i kamionu je dosta tijesno).Sa Lr-om nisam morao vrcati svaki čas(jednos. sam dodao nast.)Sa nekim kolegama sam imao oštre rasprave oko odluke za až.Evo toliko na početku pa vi nešto dodajte ai ja ču dodati još dosta udrugim prilikama.
« Poslednja izmena: Septembar 09, 2014, 12:10:28 od strane Global Moderator 1 »

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
Odg: Prednosti i mane raznih tipova košnica
« Odgovor #1 poslato: Septembar 10, 2014, 09:53:49 »
Smatram da bi kod Lr košnice bilo puno bolje i praktičnije zbog trgovine nukleusima  i zimovanja na jednom nastavku da ima veličinu okvira AŽ , 41x26.Isto tako mi se ćini da bi i obratna verijanta sa manjim okvirima bila bolja od standard Lr. Sa kračim i manjim okvirima za zimovanje u dva nastavka nebi trebalo previše meda. Opet varijanta sa polunastavcima mi se ne sviđa zbog nemogučnosti manipuliranja okvirima iz plodišta u medišt.U svakom slučaju mislim da su za naše krajeve bolje košnice koje smo sami smislili nego neke koje su predviđene za toplije krajeve(izrael, mexiko , australia itd).Takođ. smatram da bi sve novoproizvedene košnice trebale imati antivaroznu podnicu.

Van mreže Branko Radovanović

• Napredni član foruma
« Odgovor #2 poslato: Septembar 10, 2014, 19:48:17 »
Damire pa imaš db-10 sa okvirima približno istim kakve ti voliš a i na ovogodišnjem sajmu je osvojena 1 nagrada za inovaciju da se db košnica otvara pozadi kao až. Zato se malo edukuj i pređi na db i rešio si većinu problema.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #3 poslato: Septembar 10, 2014, 21:24:33 »
Za početnike je najjednostavnija pološka. Možda po prinosima ne moze da parira nastavljačama al je rad lak i jednostavan a zimovanje odlično.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #4 poslato: Septembar 10, 2014, 22:24:15 »
ja prelazim sa lr u až baš zbog seljenja a i smatram da je lakeša manipulacija. kod lr svakako moraš raditi sa okvirima a to je puno lakše u až. drugi razlog je puno manje mjesta je potrebno za až u odnosu na lr. tamo gdje idu dvije lr, možeš staviti tri až... također samo formirrao rodne voje za koje smatram da su bolje od lr zbog bržeg razvoja i više mogućnosti manipulaciuje...

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #5 poslato: Septembar 15, 2014, 19:44:50 »
Hvala Branko, nisam bio informiran o Db.Za mene je sad financijski neisplativo mijenjati tip košnice. Jedino si možda nabavim nekoliko Db čisto za gušt. Trenutno imam 100 Až košnica i 100 Až nukleusa sa pčelama u rezervi.Temu sam otvorio zbog početnika da dobro razmisleo tipu košnica sa obzirom dali če seliti ili stacionirati i kakve sve paše imaju u blizini, a moraju misliti i osvojem zdrastvenom stanju.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #6 poslato: Septembar 15, 2014, 20:07:47 »
Što se tiče prinosa po košnici sa obzirom na vrstu košnice, mislim da to ne ovisi toliko o košnici koliko ostanju pčelinje zajednice i navadama iznanju pčelara, naravno i pašnim prilikama određene mikro lokacije. ZA NOVE PČELARE!!! Ako imate npr. 10 košnica trebate imati bar 5 nukleusa sa pčelama u rezervi da bi postigli max prinos meda.Nađite moje komentare na razroja. za počet. idr. Ako imate prostranu površinu za držanje pčela i ne mislite seliti pčele onda svakako uzmite Rv možda Lr, a i Db je odlična. Za selenje bilo koja vrsta Až košnice.U svakom slučaju pčelarite sa tipom košnica sa kakvim pčelare ivaši ptijatelji i pčelari u blizini zbog razmjene iskustava i još više  zbog kupoprodaje pčela na okvirima i nukleusa, jer nema pčelara kojem nisu bar jednom propale pčele(koliko ja znam a znam dosta).

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #7 poslato: Septembar 15, 2014, 20:32:44 »
Znači moglo bi se reči: košnice tipa nastavljače nisu pogodneza selidbu pa iako ima mogučnost neograniče. proširenja to nije iskoristivo . Pogotovo u lošijim godinama kad glavna paša zakaže, a ostalo je i inače slabo.(milim paša)Pološke imaju sličan problem kao inastavljače.Po mojem iskustvu  največi prinos po košnici imali su pčelari sa AŽ GROM košnicama.Veličina okvira 28x41 jedanajstokvirne.Prosjek računam po svakoj košnici u kojoj se nalaze pčele kod jednog pčelara ma bila to i jedna pčela.Za tu veličinu košnica potrebno je imati bar pola nukleusa od broja košnica.(vadi se liglo u prolječe i dodaje slabijim zajednicama da se na vrijeme razviju.U dobrim godinama postizali su 100 i više kg po košnici.A dosta za sad.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #8 poslato: Septembar 15, 2014, 20:39:21 »
Gosp. Igor Perić je to sve rekao ukratko. Mogu se složiti sa svakom reči.Kod nas ima dosta animoziteta jednih AŽ pčelara prema drugim LR pčelarima i obratno. Zanima me jel to tako i u drugim sredinama.(srbija, bosna itd.)

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #9 poslato: Septembar 15, 2014, 20:52:50 »
Današnja literatura preferira LR pa je red da ju i više kritikujemo.Koju god knjgu otvorim samo LR...

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #10 poslato: Septembar 15, 2014, 20:56:31 »
GOS. Perić, ako je prikolica na mjesto dve LR  šest AŽ-a.

Van mreže damir brzović

• Stari član foruma
« Odgovor #11 poslato: Septembar 15, 2014, 20:57:58 »
A orodnoj voji premalo znam da bih govorio...

Van mreže Anto Dankić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #12 poslato: Septembar 15, 2014, 22:24:43 »
S kolegom neki dan iz Bilja vratili sa zlatošipke 2 kontenera po 30 LR košnica. Trebalo nam cca sat vremena da se spreme obadva kontenera. Ja si planiram za nagodinu složiti kontener za 10 LR košnica tako da mi može stati na standardnu auto prikolicu i da ga vučem sa malim autom jer ne želim se uvaljivati odmah u velike investicije a na stacionaru imam uglavnom samo bagrem što je dobro ali ne pokriva cijelu godinu. LR sam uzeo jer je kod nas uglavnom LR i AŽ (oni koji su na kamionima)
http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/P9104441.jpg

http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/P9104438.jpg

http://i103.photobucket.com/albums/m140/adankic/Pcele/P9104450.jpg

Van mreže Радоје Киперовић

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Озрен
« Odgovor #13 poslato: Septembar 15, 2014, 22:29:27 »
Седамдесетих година прошлог вијека Јоже Рихар је са сарадницима издао занимљив приручник "Пчеларење настављачама". Тематика је поређење настављача (ЛР и Фарар) са АЖ кошницом. АЖ кошница је приказана као потпуно неподесна за било коју варијанту савременог пчеларења и кошница коју треба напустити. Описани су резултати из праксе са приносима на различитим локалитетима и пашама. Иако никада нисам имао сусрет са пчелама у АЖ кошници, узимам Рахарово гледиште за исправно.

Van mreže Igor Perić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonija, 250 mNDM
« Odgovor #14 poslato: Septembar 15, 2014, 23:25:12 »
svaka čast LR-u ali po čemu je on suvremeniji od až? moraš se oteliti tri puta više da bi napravio istu stvar npr. prevješavanje. rad u až je sporiji ali se sve svodi na isto, manja košnica brži razvoj, veća košnica bolja iskorištenost paše ??? ?.... kažu neki kao manu u až moraš češće vrcati....samo daj da stalno vrcam.... :) kolega damir brozović je u pravu što se tiče mjesta lr i až...
opet sve je to relativno, više čimbenika utječe na izbor, mjesto za nastavke i rezervno saće..što je kod mene bitno, pripreme za seljenje i tako dalje....a najviše prostor za smještaj i rad sa samom košnicom...
moja vizija je až za seljenje, rv stacionar, lr priprema društava za prodaju, japanska košnica med u saću...
a što se tiče stručnih članaka, najbolje je za mene kad se ja sam u praksi uvjerim što je bolje, osvrnuo bi se na sloveniju koja cijela pčelari sa až košnicom kao i dobar dio kontinentalne hrvatske...