Autor Tema: Zimski gubici 2014/2015  (Pročitano 106931 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Kiril Petkovski

• Gost
Odg: Zimski gubici 2014/2015
« Odgovor #135 poslato: Mart 12, 2015, 08:31:52 »
Ako je društvo još uvek živo onda nije umrlo.
;D ;D ;D  Знам. Ако је живо, није умрло.   ;D ;D 

Ово ми је четврта година пчеларења. Али сам позвао искуснијег и он је ракао да је то грабеж у почетном стању. Затворили смо друштво, после пола сата смо полако пустили пчеле ван, пазеќи да нове не улазе. Сутрадан сам требао проверити дали је живо, али ухвати нас сибирска клима.

Ako ste zaključili da je grabež, šta ta košnica i dalje radi na pčelinjaku.

Vidiš, tebalo je da pratiš teme koje se tiču pčelarstva i TEHNIKE PČELARENJA :) . Opet se sve svodi na to. Pročitaj samo poslednju rečenicu Momine poruke i znaćeš koji je postupak (odnosno prava tehnika :) ) koja se preduzima u ovakvim slučajevima.
Колега! Читаш ли ти поруке до краја?? Једном сам написао, поновиќу још једном. У жељи да што пре удариш на неистомишљеника немаш стрпљења да читаш. Битно ти је да њега оцрниш, остало није важно. Лепо си део мог поста поплавио, али зашто ниси прочитао и следеќу реченицу? Сада сам је ја поцрвенио, па прочитај је. Толико ли ти се журило?
Шта сам по твојему требало да урадим? Да је отварам док излет још траје, а у питању је грабеж? Или да је узмем на леѓа и да је носим два километара, јер су путеви непроходни? Ми смо одлучили шта да радимо и ја сам то написао. Само ти не разумеш или неќеш да разумеш оно што ја пишем.
Док се неки труде да помогно (хвала им због тога), твоје је да држиш придике. Хвала!

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #136 poslato: Mart 12, 2015, 09:10:41 »
Dušan L.:
Citat
(kod mene ne kradu a gde- ne znam).

Jesi li siguran da tuđice ne pljačkaju baš te tvoje?

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #137 poslato: Mart 12, 2015, 09:26:24 »
Kiril P.:
Citat
Колега! Читаш ли ти поруке до краја?? Једном сам написао, поновиќу још једном. У жељи да што пре удариш на неистомишљеника немаш стрпљења да читаш. Битно ти је да њега оцрниш, остало није важно. Лепо си део мог поста поплавио, али зашто ниси прочитао и следеќу реченицу? Сада сам је ја поцрвенио, па прочитај је. Толико ли ти се журило?
Шта сам по твојему требало да урадим? Да је отварам док излет још траје, а у питању је грабеж? Или да је узмем на леѓа и да је носим два километара, јер су путеви непроходни? Ми смо одлучили шта да радимо и ја сам то написао. Само ти не разумеш или неќеш да разумеш оно што ја пишем.
Док се неки труде да помогно (хвала им због тога), твоје је да држиш придике. Хвала!

Ti, momčino, sad stvarno pretjeruješ! Pitaš, a kad ti čovjek odgovori, ti kažeš da udara na neistomišljenika i da drži pridike.
Dobar ti taj tvoj "iskusniji". Baš me zanima da i ja nešto novo naučim, a to je - kako ste uspjeli puštati jedne pčele vani, a pazili da druge ne ulaze?
Očito je da ti sve znaš pa me čudi zašto uopšte išta i pitaš jer, znam za takve slučajeve, a to su oni slučajevi kad početnik sve zna, a ne zna koliko pčela ima nogu ili očiju. Hajde, saberi se malo. Napišeš 5-6 postova i sve u svađalačkom tonu. Sjedi, čitaj, uči - to ti je kudikamo pametnije, a ne vrijeđaj čovjeka koji jeste znalac.

Dragane, jedna sugestija: odgovori šutnjom, a vrijeme će učiniti svoje.

Pozdrav, svako dobro!

Kiril Petkovski

• Gost
« Odgovor #138 poslato: Mart 12, 2015, 10:02:07 »
Колега. Изгледа да си ти број 2.

Ја ништа нисам питао, веќ сам написао да имам један губитак, који још није потврѓен. Твој пријатељ ме пита дали је место том друштву на пчелињаку. Шта да му одговорим, кад није прочитао да је ухватило невреме и сада је овако, како је. Кад се време поправи идемо даље.

Пошто хоќеш да научиш нешто ново од тај мој „искуснији“ реќи ќу ти, мада не би требало после оваквог  наступа.
Само мало смо отворили лето и затворене пчеле су нагло почеле да напустају кошницу. Вањске пчеле нису могле да тако брзо пронаѓу отвор који је више од пола сата био затворен. Добар део вањских пчела веќ се био повукао, јер више нису могли да улазе. Од оних 30-40 који су још покушавали можда је нека и ушла, али то није толико битно. У опцији је био и жичани тунел, који је требало поставити на лето, па да пчеле преко њега излазе, али пошто је вани било мало пчела, нисмо га користили.

Добро сугеришеш Драгану. Нек одговори шутњом, јер ми његови одговори у овом случају не требају. Он има друга питања где треба да одговори.

А то што пишем у сваѓалачком тону?? Каква брада, такав брич!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #139 poslato: Mart 12, 2015, 12:16:22 »
Колега. Изгледа да си ти број 2.

Ја ништа нисам питао, веќ сам написао да имам један губитак, који још није потврѓен. Твој пријатељ ме пита дали је место том друштву на пчелињаку. Шта да му одговорим, кад није прочитао да је ухватило невреме и сада је овако, како је. Кад се време поправи идемо даље.

Пошто хоќеш да научиш нешто ново од тај мој „искуснији“ реќи ќу ти, мада не би требало после оваквог  наступа.
Само мало смо отворили лето и затворене пчеле су нагло почеле да напустају кошницу. Вањске пчеле нису могле да тако брзо пронаѓу отвор који је више од пола сата био затворен. Добар део вањских пчела веќ се био повукао, јер више нису могли да улазе. Од оних 30-40 који су још покушавали можда је нека и ушла, али то није толико битно. У опцији је био и жичани тунел, који је требало поставити на лето, па да пчеле преко њега излазе, али пошто је вани било мало пчела, нисмо га користили.

Добро сугеришеш Драгану. Нек одговори шутњом, јер ми његови одговори у овом случају не требају. Он има друга питања где треба да одговори.

А то што пишем у сваѓалачком тону?? Каква брада, такав брич!

Ovdje kod mene u Bosni bi ti rekli: "Hajde, sinko, beri pamet!" To je sve što ti mogu reći.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže dusan lazic

• Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #140 poslato: Mart 12, 2015, 13:27:00 »
Dušan L.:
Citat
(kod mene ne kradu a gde- ne znam).

Jesi li siguran da tuđice ne pljačkaju baš te tvoje?

Pozdrav, svako dobro!
Esade, hvala što si obratio pažnju na moj post...
Predhodni dan t-10 s.c. pčele su tek izlazile po malo, radio sam sužavanje legla(6-7 dobro zaposednutih ramova, pa pregradna daska, pa još neki ram malo ogrebanog meda i gore folija).
     To društvo je imalo tri lepa rama legla(maticu nisam tražio) i dosta hrane. Spadalo je u srednje-jako. Unosilo je polen(to sam već rekao). U svakom slučaju ni po čemu nije bilo jadno  :D .

Da li je ono kradljivac ili njega kradu...ja sam ovako zaklučio.
Da, zaboravih, tog dana (juče) kad sam to primetio pokušao sam sa tunelom za sprečavanje grabeži (nadam se da se razumemo). To sam ranije uspešno primenjivao. Koristilo je. Ovog puta nije bilo nikakve vidljive promene u ponašanju.
   Danas je hladnjikavo, kišica. Pčele ne izlaze.
Pozdrav.
   Šta mi valja činiti?

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #141 poslato: Mart 12, 2015, 14:30:13 »
Dušan:
Citat
Esade, hvala što si obratio pažnju na moj post...
Predhodni dan t-10 s.c. pčele su tek izlazile po malo, radio sam sužavanje legla(6-7 dobro zaposednutih ramova, pa pregradna daska, pa još neki ram malo ogrebanog meda i gore folija).
     To društvo je imalo tri lepa rama legla(maticu nisam tražio) i dosta hrane. Spadalo je u srednje-jako. Unosilo je polen(to sam već rekao). U svakom slučaju ni po čemu nije bilo jadno  :D .

Da li je ono kradljivac ili njega kradu...ja sam ovako zaklučio.
Da, zaboravih, tog dana (juče) kad sam to primetio pokušao sam sa tunelom za sprečavanje grabeži (nadam se da se razumemo). To sam ranije uspešno primenjivao. Koristilo je. Ovog puta nije bilo nikakve vidljive promene u ponašanju.
   Danas je hladnjikavo, kišica. Pčele ne izlaze.
Pozdrav.
   Šta mi valja činiti?

Prije svega, na svim forumima sam rekao da: grabež "prstom" pokazuje šta ne valja na pčelinjaku zbog nečega. Ostajem kod toga.
U tvom postu na koji sam se dobronamjerno osvrnuo, želeći ti skrenuti pažnju na razne mogućnosti jednog istog problema, nisi spominjao da si otvarao med, a to zna biti belajli. Nisi rekao ni da si pregledao društva jer smatram da si ih bar ovlaš pregledao ako si ih suzavao. To sve mijenja. Phe, sad može biti i da je rad oko društva donio belaj.
Osnovno je suziti leto na 1 cm i sačekati pregled jer, nije slijepac badava rekao: "Najvolio bih vidjeti!" Bojim se da nisi ugnječio maticu ili svojim radom izazvao grabež. Zato će pregled reći svoje, a kišica ti je dobrodošla.
Probaj ti opet s brašnom. Moguće da uočiš nešto što si prije propustio.
Ovo pišem navrat-nanos jer odoh s posla kući, pa ne zamjeri za ovo zbrda-zdola. Vidljiva i tiha grabež; mrtve pčele ispred poletaljke; borba na letima...

Jedne godine imao sam prekrasno društvo sa prekrasnom maticom, ali sa samo jednom manom - pčele nisu branile leto i - maticu sam odstranio, a pčele spojio jer, kakav je cuko koji svoj prag ne brani?! Sad odoh.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #142 poslato: Mart 12, 2015, 14:35:56 »
...mrtvih pčela i borbe nije bilo. Samo pojačana aktivnost.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #143 poslato: Mart 12, 2015, 14:42:58 »
Mislim da ne trebaš ništa posebno raditi kolega Dule osim što bih ti predložio da malo suziš leta i da pčele preprskaš malo Nozevojom kad otopli. Dobro je što pada kišica i što je ovo malo zahladnilo. Pozdrav svima...
Evo Esad je već slično odgovorio... Pozdrav svima..
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #144 poslato: Mart 12, 2015, 19:47:11 »

Pogače tokom cele godine (i to lako pređe u obilno sirupiranje i velike „unose“) imaju logike sa ekonomskog gledišta. Kao npr. čuveni Sokobanjski med, pa medovi firme koju je SPOS sklonio sa tržišta (kbsz – ili kraće   ;D kad bi se zezali). Bilo je i toga. Zamedila livada po suši, a kada je suša i livada se malo osuši

Šole sad videh ovu tvoju poruku. Naznači čiji je to med, nemoj da generalizuješ.
    Pretpostavljam o čijem medu pišeš, pa ću reći da taj čovek nema veze sa Sokobanjom sem kioska u kome prodaje melasu i "strvinari" kupujući pčelinjake koje nema ko da nasledi.
    Pravi med sa područija Sokobanje kupci cene.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
« Odgovor #145 poslato: Mart 12, 2015, 21:12:00 »
Da se vratimo na zimske gubitke - moguci uzroci - prevashodno pcelar (konkretno ja :) ):

jedina DB na pcelinjaku, komsije kazu duvao katastrofalni vetar (odneo mi i jednu tablu salonita sa krova kuce - jedini slucaj za prethodnih 20 godina) a razlog - nju nisam nicim opteretio ko zna zasto. Bila je i pod snegom ali je prezivela i to sasvim ok iako je samo ovaj lesonit delio pcele od snega i -19 C - ipak je posluzio kao izolator.

Isti vetar je na ovim RV isterao podnjace ali bas na svim kosnicama koje ih imaju - moracu da stavim neki rajber - negde do pola negde skroz a neke su naceli misevi u povrsini od oko 1 dm2.

E na ovoj RV sam jos kod oksalne video da se jedna daska podnjace odvalila - kovana na brzinu - i ja sam to zaboravio da sredim - deset puta sam rekao svimda da ce biti cudo ako je misevi ne napadnu. I to se desilo vidi se da su grizli oko leta - izbuseno na brzinu to je bio roj sa grane koji sam primetio prosle godine na dan kad sam dosao na pcelinjak i to sam na brzinu napravio (sklepao) i toliko je i trajalo.

Ovo je pogled otpozadi misevi su izbacili tu dasku dobrih 20 cm grizuci je a pojeli su svih 10 ramova sa sacem i nesto meda - jedan ram sam nasao izlomljen van kosnice.. Gro meda je bio u gornjem nastavku i u njemu su bile pcele kad sam dosao na pcelinjak ali bez trunke meda - znaci pojele su ceo nastavak verujem da su se junacki branile i trosile taj med.

Tu sam intervenisao medom iz drugih kosnica pa je situacija sad ok. U svakom slucaju moguca dva gubitka a razlog nepaznja i neodgovornost.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #146 poslato: Mart 12, 2015, 21:25:09 »
Pogače tokom cele godine (i to lako pređe u obilno sirupiranje i velike „unose“) imaju logike sa ekonomskog gledišta. Kao npr. čuveni Sokobanjski med, pa medovi firme koju je SPOS sklonio sa tržišta (kbsz – ili kraće   ;D kad bi se zezali). Bilo je i toga. Zamedila livada po suši, a kada je suša i livada se malo osuši

Šole sad videh ovu tvoju poruku. Naznači čiji je to med, nemoj da generalizuješ.
    Pretpostavljam o čijem medu pišeš, pa ću reći da taj čovek nema veze sa Sokobanjom sem kioska u kome prodaje melasu i "strvinari" kupujući pčelinjake koje nema ko da nasledi.
    Pravi med sa područija Sokobanje kupci cene.

To je neki Icić. Mislim da je ime Slavko, ali nisam siguran. Kakav je to med ne mogu da tvrdim. Ali je bagremov med. Ima ga koliko hoćeš i to svake godine. Zanimljivo je da je danas doneo ponovo med. I ove godine ga ima u velikim količinama. Verovatno taze izvrcan  :). Providan i odvratnog ukusa.

Napisao sam Sokobanjski med, jer tako piše i to mu dođe kao "robna marka" i samim tim ne generalizujem, jer mi nije poznato da postoji registrovan med sa tim nazivom.

Inače, ne zanima me. Ako obrenovačko društvo ništa ne preduzima, neću ni ja. Tako da ništa ne tvrdim, ali sumnja postoji.
« Poslednja izmena: Mart 12, 2015, 21:46:12 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #147 poslato: Mart 12, 2015, 22:44:41 »
Ako je društvo još uvek živo onda nije umrlo.
;D ;D ;D  Знам. Ако је живо, није умрло.   ;D ;D 

Ово ми је четврта година пчеларења. Али сам позвао искуснијег и он је ракао да је то грабеж у почетном стању. Затворили смо друштво, после пола сата смо полако пустили пчеле ван, пазеќи да нове не улазе. Сутрадан сам требао проверити дали је живо, али ухвати нас сибирска клима.

Ako ste zaključili da je grabež, šta ta košnica i dalje radi na pčelinjaku.

Vidiš, tebalo je da pratiš teme koje se tiču pčelarstva i TEHNIKE PČELARENJA :) . Opet se sve svodi na to. Pročitaj samo poslednju rečenicu Momine poruke i znaćeš koji je postupak (odnosno prava tehnika :) ) koja se preduzima u ovakvim slučajevima.

Ovaj slučaj je zanimljiv i trebalo bi nešto reći jer se može svakome desiti. Napadnuta košnica se mora skloniti sa njenog mesta. Ne čeka se sutrašnji dan.

Zato je potrebno privremeno skloniti košnicu dok se ne ispuste sve pčele koje su unutra i naći način da se vrati bar nastavak sa krovom, ali bez ramova. Ukoliko se potpuno skloni, pčele koje napadaju će započeti napad na najbliže košnice. Zadržavanje košnice na njenom mestu će dovesti do toga da se kasnije nastavi grabež, jer će pčele koje su ostale u njoj skoro uvek biti uznemirene i to je znak poremećaja i znak za napad tuđicama. Znači, na mesto napadnute košnice se stavlja prazan nastavak i tu ostaje. Pre toga se na brzinu očisti od propolisa, ako je to moguće. Dok traje sklanjanje košnice i istresanje pčela se na mesto napadnute košnice može staviti krov ili podnjača, ako na njoj nema meda. Dovoljan je sam krov, da se pčele privremeno zbune.

Košnica koju zateknete napadnutu se na svaki način pomera sa njenog mesta. S obzirom da je ovde u pitanju i udaljenost pčelinjaka, sklanjanje košnice sa njenog mesta je otežano kako je navedeno zbog nemogućnosti da se košnica nosi. Ovo se po meni ne odnosi na konkretan slučaj, jer su bila prisutna dva čoveka i lako bi je preneli da znaju postupak. Teži slučaj je kada je prisutan jedan pčelar.

Sklanjanje napadnute košnice se radi tako što se košnica pomera na više mesta sa kraćim zadržavanjem i ispuštanjem pčela napolje. Tuđice će i tu napadati, ali u daleko manjem broju. Posle kratkog vremena (oko jedan minut ili nešto malo više, ako je bezbedno odnosno ne ma daljeg jakog napada) premesta se na rastojanje 10-15 metara i ponovo ispusta pčela iz košnice. Već na trećoj poziciji se smanje napad i tuđice vraćaju na prvobitno mesto košnice. Ukoliko je košnica LR tipa sa dva nastavka, povade se ramovi iz donjeg nastavka, odnesu dalje od pčelinjaka i prazan nastavak vrati na mesto napadnute košnice. Pčelaru ostaje da nosi uglavnom lakše praznije ramove ili prazne ramove.

Ako pri višekratnom pomeranju ima nekakvih prepreka (drvo i slično), ovo je prednost i treba koristiti da omete tuđice.

Nastavak sa medom se može staviti na neku drugu košnicu kada se odstrane sve pčele i zatvore se svi mogući otvori (i oni najmanje mere). Kada u nastavku uopšte nema pčela, manja je mogućnost da se grabež nastavi ili uopšte pojavi, ali samo kada ima jako dobre paše za koju su pčele zainteresovane. U svakom slučaju nemogućnost da uđu u nastavak ih demorališe da nastave grabež. Pri tome je važno da nema otvora koji mogu omogućiti da se vlaga kreće iz košnice sa pčelama u taj nastavak. To može biti problem, ali i ako se desi, prvom prilikom se taj nastavak sklanja, tako da ne može biti pojave buđi. Ipak je bolje da se osigura od vlage, jer se ne zna koliko može biti hladnog vremena i da postoji opasnost od pojave plesni ako dugo stoji, jer dobija toplotu od donjeg društva što će uticati na pojavu buđi. Ovo se radi ako pčelar ne može da nosi punije ramove.

Kod svakog ispustanja pčela se ne otvara leto, nego poklopna daska (ovo se radi sa više kratkotrajnih odizanja, jer ako se duže drži otlopljen napadnuti nastavak, pčele snažnije napadaju). Posao treba brzo raditi da ne dođe do napada susednih košnica. Na letima susednih košnica će biti pčela, ali se društva organizuju i brane i na ovo ne obraćajte pažnju da vas ne usporava u uklanjanju i sređivanju napadnute košnice. Kada se stavi prazan nastavak, može se četkom oterati pčele sa leta susednih košnica i one će nastaviti da uglavnom napadaju mesto (prazan nastavak) gde je bio glavni napad. Ako na pčelinjaku ima neki prazan nastavak (nastavak koji se koristi za odlaganje pribora i alata), bolje je taj nastavak staviti na mesto napadnute košnice, ali samo ako je iste boje košnice (ima uticaj i boja, ako su susedne košnice iste boje kao i napadnuta košnica - ako nisu, boja praznog nastavka je nebitna). Nastavak koji dugo stoji nema tragova propolisa i boravka pčela i tuđice lako odustaju kada zaključe da više nema hrane na tom mestu (propolis će im produžiti interesovanje neko vreme, ali s obzirom da nema meda odustaće svakako).

PS

Kvalifikacije ovog čoveka nemojte uzimati u obzir. Naročiti ono što je crveno naglašeno, jer to nije opravdanje za loš pstupak. Loše vreme nije došlo "juče" nego sutradan. Dešavaju se ovakve stvari i pametnima. Smajlići pokazuju da nisam imao nikakvu lošu nameru i da sam želeo da se malo smiri stanje. Postavio sam pitanje, jer sam smatrao da će kolega biti zainteresovan da sazna druga iskustva. Očekivao sam njegovo pitanje u bilo kakvom obliku, jer smatram da onaj ko ume postaviti dobro pitanje već ima neko interesovanje za rešavanje problema i da nešto malo zna. Očigledno, izostalo je interesovanje za pčelarski problem.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #148 poslato: Mart 12, 2015, 23:17:08 »

Šole ne mislim na robnu marku već generalno na med iz sokobanjskog kraja.
    Taj Icić čak i nije iz Banje niti ima pčelinjak na teritoriji, osim kioska iz kog rastura melasu. Takodje neki od "pčelara" za njega prodaju to s...  na lokalnoj pijaci.
     Mislim da nema pravo da taj bućkuriš tako deklariše, ali..  ovo je Srbija. Da još bude gore u ponudi ima i Rtanjski med. 

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #149 poslato: Mart 12, 2015, 23:32:22 »
Postoje proizvodi koji su zaštićeni kao brend (ne znam šta je ovaj reč  :) – očito neka glupost pomodara) sa oznakom geografskog porekla. Nisam imao strah (ili „političku korektnost“  :) ) pa da ne napišem ime nosioca sjajnog brenda. Napisao sam velikim slovom (naizgled gramatički nepravilno). Ako piše Sokobanjski med to se verovatno odnosi na zaštićeni proizvod sa oznakom geografskog porekla. Ali neupućene ljude je lako obmanuti.

Proban i jeste bućkuriš.