Autor Tema: Poćetak pčelarenja i prvi uhvaćeni roj  (Pročitano 11224 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Marko Kojić

• Mladi član foruma
  • **
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Jasenak, 120m
Poćetak pčelarenja i prvi uhvaćeni roj
« poslato: Maj 15, 2015, 20:12:01 »
Pozdrav svim članovima foruma.

U procesu sam formiranja pčelinjaka sa 3 košnice za početak (DB 10 i DB 12). 2 roja mi stižu krajem meseca, a jedan roj sam pre 3 dana uhvatio na parkingu.

Roj je leteo iznad puta a zatim se spustio na ulicu. Prineo sam nucleus sa jednim ramom sa medom i pčele su sve ušle u košnicu. E sad, nisam siguran da je i matica tu. Pčele su mirne, krenule su da rade na 2 nove satne osnove, ali takođe primećujem da prave i matičnjak pa me to zbunjuje. Da li je bolje da po svaku cenu kupim novu maticu ili da sačekam još koji dan da vidim da li će matica (ako je ima) da polaže jaja, mozda je jos nije razvijena dovoljno.

Unapred se zahvaljujem iskusnim kolegama na savetima.

Veliki pozdrav,

Van mreže Dragan Stantić

• Stari član foruma
Odg: Poćetak pčelarenja i prvi uhvaćeni roj
« Odgovor #1 poslato: Maj 15, 2015, 22:21:21 »
Ništa ne diraj, tamo je matica kad su pčele mirne i kad rade satne osnove, proveri za koji dan da li ima legla i to je to.

Van mreže Esad Jusić

• Više od prijatelja foruma
« Odgovor #2 poslato: Maj 16, 2015, 00:23:20 »
Koliko je bio roj? 2. 3. 4. 5... ulica?

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Izgleda da te pčele hoće čim si tako došao do prvih pčela, a ja ti želim sreću u svakom pogledu.

Van mreže Marko Kojić

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #3 poslato: Maj 16, 2015, 23:04:19 »
Da, roj se spustio na ulicu (parking). Ako mislite na veličinu roja, otprilike dva rama. Danas sam ih pregledao i video da su pčele počele da prave veći broj matičnjaka, tako da sam sad bas u dilemi da preventivno kupim maticu.

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #4 poslato: Maj 18, 2015, 09:42:14 »
Da, roj se spustio na ulicu (parking). Ako mislite na veličinu roja, otprilike dva rama. Danas sam ih pregledao i video da su pčele počele da prave veći broj matičnjaka, tako da sam sad bas u dilemi da preventivno kupim maticu.

Svašta je tu moguće. Juče sam kod prijatelja rješavao sličan problem. Možda se drugenac razišao na više rojeva; možda je od dobrog prvenca ostao dio pčela... Matičnjaci kazuju da nešto nije uredu. Najvjerovatnije - bezmatične. No, buni me tvoja konstatacija da su pčele mirne i da grade. Trebao bi tačno utvrditi imaju li maticu. Ako nisi siguran to utvrditi pregledom, neka to učini iskusniji pčelar ili neka ti posudi 1 ram otvorenog legla pa ga dodaj i za 3 dana biće ti sve jasno. Dodavanje bilo koje matice na matičnjake, teško ide.
Ako su tada povukle matičnjake, dosad si trebao u njima vidjeti i jaja pa kasnije i larve. Jesi li vidio? Jer, ako si ih uhvatio 12. 05., onda su matičnjaci već skoro pred zatvaranjem.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Možda si imao i sreću i nesreću u jednom. Sreću da nađeš roj, nesreću da bude bez matice ili da je stradala tokom stresanja.

Van mreže Marko Kojić

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #5 poslato: Maj 18, 2015, 10:00:23 »
Da li to znači da ukoliko nema matice, kupovinom nove matice neću rešiti problem i gubim roj?

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #6 poslato: Maj 18, 2015, 14:17:12 »
Da li to znači da ukoliko nema matice, kupovinom nove matice neću rešiti problem i gubim roj?

Da bi operisao čovjeku bruh, prvo se trebaš uvjeriti da ga čovjek ima. E, i ti moraš biti siguran da unutra nema nikakva matica. Ako nema, onda porušiti sve matičnjake i u kafezu dodati maticu. No, nisi mi rekao šta je s matičnjacima, KAKVI su, ima li u njima larvi? Nisi rekao ima li u ćelijama jaja; ako ima da li je po jedno jaje ili više njih u jednoj ćeliji, i da li je jaje usred ćelije ili ih ima i na stranama zidova ćelije?
Opet te pitam, ima li ko da ti posudi 1 ram otvorenog legla bez pčela? Ima li kod tebe ikakav iskusniji pčelar? Ja bih to praktično riješio za 3 minuta, ali ovako ide teško, a žao bi mi bilo da nađenu sreću izgubiš.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Ponoviću opet, možda nekom i pomogne.
Najveća greška pčelara početnika je što nema nikakvog praktičnog iskustva pa se strese od straha i neznanja kad kupi ili dobije pčele. Zato bi svaki prije toga trebao besplatno raditi kod nekog pčelara bar mjesec dana da vidi osnove pčelarenja i, prije no li da pare, da da provjeri je li to za njega ili nije.

Van mreže Dragan Milenković

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Parcani , 220 m
« Odgovor #7 poslato: Maj 18, 2015, 20:00:43 »
Esade imam i ja slično pitanje. Naime, uspešno sam pre par dana uhvatio dva roja, prvo jedan pa drugi i to na istom drvetu, na istoj grani, u razmaku od dva dana. E sad, jedna košnica mi je od 4 LR koje imam dosta oslabila, u njoj sada nema otvorenog legla, samo med, polen, i zatvorenog legla svuda pomalo, a maticu nisam mogao pronaći. Šta da radim sa ova dva nukleusa (roja), a šta sa ovim oslabljenim društvom?
PS: nemam u blizini ni jednog meni poznatog pčelar ( jednom nepoznatom sam se obratio, i kulturno me izbegava).
Hvala unapred
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #8 poslato: Maj 19, 2015, 09:22:26 »
Esade imam i ja slično pitanje. Naime, uspešno sam pre par dana uhvatio dva roja, prvo jedan pa drugi i to na istom drvetu, na istoj grani, u razmaku od dva dana. E sad, jedna košnica mi je od 4 LR koje imam dosta oslabila, u njoj sada nema otvorenog legla, samo med, polen, i zatvorenog legla svuda pomalo, a maticu nisam mogao pronaći. Šta da radim sa ova dva nukleusa (roja), a šta sa ovim oslabljenim društvom?
PS: nemam u blizini ni jednog meni poznatog pčelar ( jednom nepoznatom sam se obratio, i kulturno me izbegava).
Hvala unapred

Rojeve si stresao i ti si svoje, uglavnom, uradio. Dodaj im po pola ili cijelu pogaču i uveče svakog drugog-trećeg dana po pola litra sirupa 1:1 da se brže razviju (tako nekoliko puta). Prije dodavanja pogače i sirupa, danas ili sutra, nježno, smireno i bez žurbe pregledaj te rojeve i vidi ima li u njima jaja ili larvica kao i ima li i koja je matica (dobro pogledaj i budi siguran u to što ćeš vidjeti). Dakle, trebaš saznati jesu li sa sparenim ili nesparenim maticama. Kad to utvrdiš, sve ostalo je pjesma. Budi smiren jer se može desiti da budeš radio baš kad matica bude išla na svadbeni let, no ti radi. Zna ona šta joj je činiti, a to i ti trebaš znati.

U toj oslabljenoj LR, kako ti kažeš, oslabljenje je, najvjerovatnije došlo zbog rojenja. I nju nježno pregledaj. Možda vidiš matičnjake, a vrlo vjerovatno i mladu ili mlade matice. No, ako nađeš jaja i larvice, onda je sve uredu i zatvaraj, a uredu je i ako nađeš i nesparenu maticu, i matičnjake.

Kad pitaš za neki problem kako ga riješiti, trebaš dati što više podataka. Npr. snaga društva (koliko ima ulica), na koliko je nastavaka, veličina roja (otprilike, ili broj ulica kad ga streseš pa se smiri), oslabljeno društvo (to je širok pojam pa trebaš biti što konkretniji, npr.: 7 ulica, 3 rama hrane, 3 rama zatvorenog legla, 1 otvorenog, stara/mlada matica itd.). Dakle, kad postaviš kvalitetnu dijagnozu, problem je lahko riješiti. Uradi što sam ti sugerisao pa opet pitaj sve dok ne bude uredu. Sugestija: sve detaljno bilježi u dnevnik, valjaće ti to nekad. Sretno!

Phe, ne mogu shvatiti ljude koji neće pomoći čovjeku u neprilici pa ne mogu shvatiti ni tog tvog koji te izbjegava; izbjegavaj i ti njega. Ja sam po prirodi tvrdoglav i ne bih ga pitao, probao bih sam riješiti pa makar sve otišlo upropast, ali kad čovjek pita, ja se ne bih više osjećao čovjekom ako mu ne bih odgovorio najbolje što mogu, a i da ne pita, a da vidim problem, ja bih mu skrenuo pažnju, no znam za takve situacije, svašta sam doživio, nije to među ljudima ništa novo i na to uvijek kažem - idemo dalje.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Koju pčelarsku knjigu imaš pri ruci? Nabavi "Pčelarstvo" Vojina Todorovića, ili od Umeljića, ili "Pčelarstvo" od više hrvatskih autora (urednik Josip Katalinić), ili Alija Dolovac itd. Uglavnom: knjigu moraš imati, ali ne da je samo imaš, nego da je stalno čitaš. Jer, u svakoj pa i osrednjoj pčelarskoj knjizi imaš skoro sve odgonetke za pčelarske probleme pa i za ove tvoje. Knjiga je knjiga - uvijek pri ruci.

• Napredni član foruma
« Odgovor #9 poslato: Maj 20, 2015, 11:21:14 »
Hvala ti Esade. Od kada sam na ovom forumu Bogu hvala uvek imam kome da se obratim, jer ste stvarno svi pravi pčelari. Po meni pravi pčelar ne može biti loš čovek. Sve sam uradio kako si mi sugerisao. Zadovoljan sam kako mi u suštini ide, jako volim pčelice, pročitao sam " U svetu pčela" od Umeljića, "Praktično pčelarstvo"  od Vojina Todorovića, stalno sam na forumu, nemam nikakav strah u radu sa njima. Jedino mi je još uvek problem da pronađem maticu. Samo jednu sam uspeo pronaći i obeležio sam je, tako da je sad kad kad vidim, ali u ovim ostalim društvima nikako ih nemogu naći ( kupio sam društva sa neobeleženim maticama). Ali vidim da ima jaja i larvica pa se i ne brinem previše.
Hvala tebi i sve najlepše.
„Leti kao leptir, bodi kao pčela. Nedostatak vere je razlog zašto se ljudi boje izazova, ali ja verujem u sebe.“

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #10 poslato: Maj 20, 2015, 12:18:53 »
Hvala ti Esade. Od kada sam na ovom forumu Bogu hvala uvek imam kome da se obratim, jer ste stvarno svi pravi pčelari. Po meni pravi pčelar ne može biti loš čovek. Sve sam uradio kako si mi sugerisao. Zadovoljan sam kako mi u suštini ide, jako volim pčelice, pročitao sam " U svetu pčela" od Umeljića, "Praktično pčelarstvo"  od Vojina Todorovića, stalno sam na forumu, nemam nikakav strah u radu sa njima. Jedino mi je još uvek problem da pronađem maticu. Samo jednu sam uspeo pronaći i obeležio sam je, tako da je sad kad kad vidim, ali u ovim ostalim društvima nikako ih nemogu naći ( kupio sam društva sa neobeleženim maticama). Ali vidim da ima jaja i larvica pa se i ne brinem previše.
Hvala tebi i sve najlepše.

Kod mene odavno postoji izreka: "Ma, ljudi smo, nismo šoferi u Špediciji!" ("Špedicija" je nekad u SFRJ bila gigant od autotransportnog preduzeća).

Moraš biti uporan i sve će leći na svoje pa i pronalaženje matica. Nekoliko savjeta:

1. Traži je opušteno, nonšalantno, baš kao da ti je svejedno da li je našao ili ne, i ona će ti sama doći pred oči, siguran sam, a kad se siliš i naprežeš, nigdje matice
2. Ne zadržavaj se oko prvog i zadnjeg rama gdje je, najčešće, hrana, nego na otvorenom leglu (biće i  rijetkih izuzetaka kad ćeš je naći i na medu)
3. Ako nema H.R., traži je u najgornjem nastavku pa naniže
4. Ne "klizi" očima, nego pogled premještaj
5. Obrati pažnju na donju letvicu jer se matica vrlo često tu krije i to tako mudro: stalno se provlači tamo-ovamo između donje letvice i saća, a ti je tražiš na saću
6. Najčešće ćeš je, u prvo vrijeme, naći na osnovu njenog iznenadnog pokreta pa joj ugledaš svijetli zadak i to ti skrene pažnju te vidiš i cijeli "šleper" maticu (ja dobru maticu zbog dužine zovem šleperom), kasnije sve to pređe u rutinu
7. Ako je moraš naći, a ne možeš, onda postoji H.R: razdvojiš dva plodišta rešetkom i poslije 3-4 dana provjeriš gdje ima jaja i tu je nađeš, a druga varijanta, koju ja zovem inatna varijanta, jeste da sve pčele streseš u prazan nastavak, staviš rešetku i sačekaš - pčele se vraćaju na leglo kroz rešetku, matica kroz nju ne može

Todorovića stalno neka imaš u rukama, dobra je to knjiga.

Pozdrav, svako dobro!

P.S.
Uh, da ne zaboravim! Nesparenu maticu, bez nezaobilazne nužde, ne traži i ne proganjaj je, a nipošto ne obilježavaj.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #11 poslato: Maj 20, 2015, 13:00:55 »

Свака част Есаде савети злата вредни.

Van mreže Marko Kojić

• Mladi član foruma
  • **
« Odgovor #12 poslato: Maj 20, 2015, 21:53:45 »
Esade, i ja želim da ti se zahvalim na nesebičnim savetima, strpljenju za nas početnike, kao i za dobronamerne kritike (ukolliko ih bude). Što se mog slučaja tiče, matice definitivno nije bilo. Kupio sam istu, dodao i sad čekam da vidim da li će je prihvatiti.

Pozdrav,

• Napredni član foruma
« Odgovor #13 poslato: Maj 21, 2015, 08:07:11 »
Hvala Esade. Svi saveti su dobrodošli. Što rekao kolega Marko imaš strpljenja za nas početnike. Evo ja obećavam znajući koliko mi je sad korisno imati nekoga ko će ti rado dati savet, da jednog lepog dana kada budem iskusan pčelar učiniti sve što mogu da pomognem početnike. Ljubav prema pčeli i pčelarstvu treba da nas okuplja i da unapređujemo pčelarstvo. Posmatrajući pčele imamo puno toga da naučimo ( mislim na čoveka kao društveno biće).

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #14 poslato: Maj 21, 2015, 11:13:22 »
Dragan M.:
Citat
Evo ja obećavam znajući koliko mi je sad korisno imati nekoga ko će ti rado dati savet, da jednog lepog dana kada budem iskusan pčelar učiniti sve što mogu da pomognem početnike.

Ovo mi je najvažnije od svega i to mi je jedina želja kod svih pisanija, rasprava, svađa, vrijeđanja i svega drugog što se dešava po forumima, te zato, ponekad i preko volje, odgovaram onima koji imaju problem. Makar i preko volje, ali se prisilim da to ipak uradim, a zauzvrat zaista ne očekujem ništa pa ni - hvala jer mi niko nije ništa dužan niti me ko prislio ni na što, jedino me prisiljava sjećanje na moja silna griješenja pa zato pokušavam pomoći.

Pozdrav, svako dobr0!