Esade imam i ja slično pitanje. Naime, uspešno sam pre par dana uhvatio dva roja, prvo jedan pa drugi i to na istom drvetu, na istoj grani, u razmaku od dva dana. E sad, jedna košnica mi je od 4 LR koje imam dosta oslabila, u njoj sada nema otvorenog legla, samo med, polen, i zatvorenog legla svuda pomalo, a maticu nisam mogao pronaći. Šta da radim sa ova dva nukleusa (roja), a šta sa ovim oslabljenim društvom?
PS: nemam u blizini ni jednog meni poznatog pčelar ( jednom nepoznatom sam se obratio, i kulturno me izbegava).
Hvala unapred
Rojeve si stresao i ti si svoje, uglavnom, uradio. Dodaj im po pola ili cijelu pogaču i uveče svakog drugog-trećeg dana po pola litra sirupa 1:1 da se brže razviju (tako nekoliko puta). Prije dodavanja pogače i sirupa, danas ili sutra, nježno, smireno i bez žurbe pregledaj te rojeve i vidi ima li u njima jaja ili larvica kao i ima li i koja je matica (dobro pogledaj i budi siguran u to što ćeš vidjeti). Dakle, trebaš saznati jesu li sa sparenim ili nesparenim maticama. Kad to utvrdiš, sve ostalo je pjesma. Budi smiren jer se može desiti da budeš radio baš kad matica bude išla na svadbeni let, no ti radi. Zna ona šta joj je činiti, a to i ti trebaš znati.
U toj oslabljenoj LR, kako ti kažeš, oslabljenje je, najvjerovatnije došlo zbog rojenja. I nju nježno pregledaj. Možda vidiš matičnjake, a vrlo vjerovatno i mladu ili mlade matice. No, ako nađeš jaja i larvice, onda je sve uredu i zatvaraj, a uredu je i ako nađeš i nesparenu maticu, i matičnjake.
Kad pitaš za neki problem kako ga riješiti, trebaš dati što više podataka. Npr. snaga društva (koliko ima ulica), na koliko je nastavaka, veličina roja (otprilike, ili broj ulica kad ga streseš pa se smiri), oslabljeno društvo (to je širok pojam pa trebaš biti što konkretniji, npr.: 7 ulica, 3 rama hrane, 3 rama zatvorenog legla, 1 otvorenog, stara/mlada matica itd.). Dakle, kad postaviš kvalitetnu dijagnozu, problem je lahko riješiti. Uradi što sam ti sugerisao pa opet pitaj sve dok ne bude uredu. Sugestija: sve detaljno bilježi u dnevnik, valjaće ti to nekad. Sretno!
Phe, ne mogu shvatiti ljude koji neće pomoći čovjeku u neprilici pa ne mogu shvatiti ni tog tvog koji te izbjegava; izbjegavaj i ti njega. Ja sam po prirodi tvrdoglav i ne bih ga pitao, probao bih sam riješiti pa makar sve otišlo upropast, ali kad čovjek pita, ja se ne bih više osjećao čovjekom ako mu ne bih odgovorio najbolje što mogu, a i da ne pita, a da vidim problem, ja bih mu skrenuo pažnju, no znam za takve situacije, svašta sam doživio, nije to među ljudima ništa novo i na to uvijek kažem - idemo dalje.
Pozdrav, svako dobro!
P.S.
Koju pčelarsku knjigu imaš pri ruci? Nabavi "Pčelarstvo" Vojina Todorovića, ili od Umeljića, ili "Pčelarstvo" od više hrvatskih autora (urednik Josip Katalinić), ili Alija Dolovac itd. Uglavnom: knjigu moraš imati, ali ne da je samo imaš, nego da je stalno čitaš. Jer, u svakoj pa i osrednjoj pčelarskoj knjizi imaš skoro sve odgonetke za pčelarske probleme pa i za ove tvoje. Knjiga je knjiga - uvijek pri ruci.