Autor Tema: Protiv dijabetesa  (Pročitano 48928 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Protiv dijabetesa
« Odgovor #210 poslato: Maj 15, 2017, 09:40:24 »
Hvala svima na lepim željama.

Izgleda da sam se školovao i za farbara...
Jutros završena i druga ruka 42 RV nastavka. popodne putuju na lokaciju.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
« Odgovor #211 poslato: Maj 15, 2017, 10:57:17 »
Da kažem i ovo,
kapa dolje gazdi Miroslavu na pruženoj pomoći.
I sam slavim Sv. Georgija pa mi je jasno šta znači par dana pred slavu.
Ja nisam imao vremena ni sa svojim košnicama da se zabavim kako treba a Miroslav se bavio i tvojim.

Svaka čast i kapa dolje još jednom. :)

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #212 poslato: Maj 15, 2017, 11:06:14 »

Da kažem i ovo,
kapa dolje gazdi Miroslavu na pruženoj pomoći.
I sam slavim Sv. Georgija pa mi je jasno šta znači par dana pred slavu.
Ja nisam imao vremena ni sa svojim košnicama da se zabavim kako treba a Miroslav se bavio i tvojim.

Svaka čast i kapa dolje još jednom. :)

Стари је то Шарбанац. Све тај зна па и то где ђаво спава. Ја сам га питао јутрос али каже да је пред зору променио место. Шалу на страну Мирослав је човек старог кова који се само пожелети може као сарадник и пријатељ.
                      Ненаде бољег ментора ниси могао да нађеш.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #213 poslato: Maj 15, 2017, 16:05:48 »
Citat
Treba biti majstor, pa znati odabrati... ;)

Još kafa, malo pakovanja i krećem k' mentoru.

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #214 poslato: Maj 15, 2017, 17:53:00 »
Citat
Стари је то Шарбанац. Све тај зна па и то где ђаво спава. Ја сам га питао јутрос али каже да је пред зору променио место. Шалу на страну Мирослав је човек старог кова који се само пожелети може као сарадник и пријатељ.

Ako, ako, sretno vam bilo dobri momci...

Ja sam nekako izvukao zaključak da su svi dobri ljudi pčelari, što nemora znači da su i svi pčelari dobri ljudi.

Pomalo filozofska ali ko razumije shvatiće. ;)

Nego idem ja da vidim gdje da kupim kilo-dva meda...  8)

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #215 poslato: Maj 15, 2017, 19:10:08 »
Ma ne kupuj Bojane, donece valjda koje kilo za tebe..

Van mreže Bojan Šušnjar

« Odgovor #216 poslato: Maj 15, 2017, 19:45:06 »
Ma ne kupuj Bojane, donece valjda koje kilo za tebe..

Bi one rado da ima od kud. Nego razmišljam da njima sipam malo meda da vide i moje pčele šta je to pravi med.  8)

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #217 poslato: Maj 17, 2017, 14:38:42 »
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #219 poslato: Maj 18, 2017, 08:17:07 »
Maja šesnaestog, ekipa u sastavu gdja. Zorica, Miško i moja malenkost, zaputila se ka tajnoj lokaciji drugog bagrema, kako bi obišla stoku sitnog zuba i ustanovila u kojoj je fazi.

Dok su Zorica i Miško pretresali svoje pološke, usredsredio sam se na RV kontejner i utisci na prvu loptu su sledeći:
- zajednice, koje su useljene u prvoj turi, u potpunosti su izgradile ceo nastavak i saće je popunjeno leglom i nektarom. Rekao bih - više nektarom. To su one, koje su posao započele još u Šarbanima, na prvom bagremu.
-rad u kontejneru zaista jeste elegantniji nego na otvorenom, uz samo jednu "manu". Naime, pčele ne izleću iz košnica masovno i ne nasrću na pčelara. Nema čak ni onih par dosadnih, koje kruže oko glave i udaraju u mrežicu šešira. One, koje izlete, orijentišu se prema svetlu i odleću.
- dok su se Jovanovići bavili pološkama, krenuo sam sa postavljanjem matičnih rešetki. Ubacio sam 12 do 13 komada ( jedna četvrtina ) u veoma kratkom vremenu i uverio se da jedan čovek to može, bez problema, uraditi na jednom kontejneru, u toku jednog dana. To znači da se može komotno jedan čovek angažovati na dva, tri kontejnera i postići bar ovakve zahvate u odgovarajućem roku.
A kad su se Zorica i Miško pridružili, posao je obavljen u trku.
-Mana je što je malo zagušljivo, ukoliko u dimilicu staviš voskovinu, a ne otvoriš oboje vrata i napraviš promaju. ;D

Nakon razmatranja taktike, skrojen je plan - u bagremu oduzeti po par ramova meda, kako bi se bar malo isplatila selidba, a zatim ponovo pokrenuti razvoj PZ, kako bi se ojačale za suncokretovu pašu i pripremile za zazimljavanje.

Evo i par fotografija:

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #220 poslato: Maj 18, 2017, 09:22:26 »
Cutis ko riba o mentorovim Poloskama..... Jeste da nema bolje kosnice za stacionar od nje ali i na selidbi mora da je donela cudo.. Ali razumem te, bojis se mentora pa nista ne iznozis, cak ni tajnu lokaciju...... Pravi leteci holandjanin...

Van mreže Čulić Đurđe

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Manđelos
« Odgovor #221 poslato: Maj 18, 2017, 10:54:05 »
Расло ми је багрем дрво танко високо а под њим лежи војвода Мишко!

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #222 poslato: Maj 18, 2017, 14:14:58 »
Cutis ko riba o mentorovim Poloskama..... Jeste da nema bolje kosnice za stacionar od nje ali i na selidbi mora da je donela cudo.. Ali razumem te, bojis se mentora pa nista ne iznozis, cak ni tajnu lokaciju...... Pravi leteci holandjanin...
Zoki, ja još nisam dobio dozvolu da zavirim u njih.
Puj, puj, protiv uroka... :)
Citat
Расло ми је багрем дрво танко високо а под њим лежи војвода Мишко!
Dok čučuk Zora radi ramovima... ;D :P

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #223 poslato: Maj 22, 2017, 22:11:41 »
Pre nekoliko dana, pregeledane košnice donete iz Bačke Palanke. Pčela je bilo mnogo, a u jednoj su zapaženi rojevni matičnjaci. Tri lepa, na ramovima, prebačena u praznu košnicu, pridodato još 3 rama legla i dva sa hranom i napravljen roj. Ostali matičnjaci porušeni. Jesu li?
Naravno da nisu. Umesto da roj napravim sa starom, belom maticom, ja ispametovah da se nova izleže, okružena trutovima udaljenim 100 km od njenog rodnog mesta.
Danas, kada sam otišao da oduzimam med, saznam od oca da mi je "otišao" roj. Malo sam pošizeo što mi nisu javili, ali je izgovor bio da su mislili da sam negde kod kontejnera, pa nisu hteli da se nerviram. No comment. >:(
U svakom slučaju, staroj matici srećan put i neka nekom pričini radost. Jednostavno, zbog onih 51 RV PZ, ove tri su morale malo da budu puštene niz vodu.

Ipak, nisam uspeo da utvrdim iz koje je košnice otišao. Sve tri i dalje kipe od pčela. Našao sam u toj košnici, na koju sumnjam, još jedan zaklopljen matičnjak iznad MR. I porušio ga. Ako je istina da je roj otišao pre 3 dana, a drugenac izlazi oko 9 dana nakon prvenca, onda imam fore da to sprečim. Mislim, da to okrenem u svoju korist. :)
Najverovatnije da ću plodište pregledati sutra.

Stanje u košnicama je bilo sledeće.
1. Polunastavak sa satnim osnovama potpuno izgradjen. Saće potpuno prazno. ??? Iz drugog nastavka oduzeto 5 ramova meda. Na još par je bilo nešto zatvorenog legla, zaleženog pre stavljanja MR, pa su na stand by, dok se mladi ne izlegu. Plodište nisam pregledao.
U startu sam dobio 6 bocki u čelo i jednu u grudi, pa sam se malo unervozio. :) Sve kroz kapu, ali je stavljanje slamnatog šešira rešilo problem.
Hmmmm, da li je rešilo problem? Trenutno izgledam kao da sam nešto kenjao Majku Tajsonu. :'(

2. Na ovoj je MR postavljena iznad drugog nastavka, a zašto, ne sećam se. To je košnica koja je bila u rojevnom nagonu i dala jedan roj meni, a drugi nepoznatom poklonoprimcu. Treći nastavak je potpuno izgradjen i iz ove je košnica maznuto 3 rama meda, a ostavljeni su svi u kojima ima zatvorenog legla. Drugi nastavak, ispod MR nije pregledan.

3. Košnica koja je imala dva nastavka i polunastavak, sa štapićima i zapercima kao mustrom. Polunastavka ima dogradjenog saća, malo upravo, malo ušrek, ali sve izgleda kao neuspeo eksperiment. Obzirom da nije na vreme dobila MR, u ovome ima dosta i legla i to trutovskog, a nešto malo i meda. Pošto je to pravo, voštano saće, završiće tako što će trutovsko leglo biti uništeno ( gradjevnjak ), a deo sa medom će završiti kao žvakaća guma.
Drugi nastavak je ponudio 4 rama zrelog meda bez legla i to sam oberučke prihvatio.

Zaključak za sve tri košnice:
U svim medištima ima ramova punih meda, koji nije zaklopljen i to nisam dirao. Gde god je bilo nešto legla ( svo je već zatvoreno ) ni to nisam dirao. Neko će reći - uzmi iz plodišta krajnje ramove, a spusti im te sa medom i leglom. Ova se mogućnost ozbiljno razmatra.  ;D
Meda od repice, koja je opkoljavala košnice, očigledno nema. Nema ušećerenog meda, a ovo što ima, po izgledu neodoljivo podseća na bagrem.
OK - pošteno. Pojele su repicu, da bi se dobro razvile. Slažem se.
Kako je lipa u okolini moje adrese počela da cveta, dve će sutra za Pančevo. Čisto da vidimo da li od tolike lipe može biti vajde.
U četvrtak put pod točkove i juriš na kontejner, da se tamo uzme, šta se uzeti može. Tek da ne pojedu sav bagrem pre maline.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #224 poslato: Maj 22, 2017, 23:10:19 »
Nenade zar nisu kod tebe na konteneru RV? Otkud onda polunastavci?
Druga stvar, ne ostavljaj matičnjake na konteneru jer je jako mali postotak sparivanja (ispod 50%). Povadiš svo leglo u uvališ matici satne osnove, a od ovog legla i matičnjaka napraviš nukleuse i obavezno premjesti nukleuse na drugu lokaciju da ne oslabiš nukleuse povratkom izletnica