Autor Tema: Medovina  (Pročitano 65947 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Milos Obradovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kasevar 18420 Blace
Odg: Medovina
« Odgovor #90 poslato: Februar 05, 2017, 21:10:09 »
Pozdrav Nenade, nismo se do sada upoznali ali se nadam da cemo se na predstojecem sajmu upoznati jer smo u istom drustvu (Rakovac,Voja itd), citam tvoje postove a pogotovo sam dobro iscitao postove u ovoj temi i krecem u realizaciju ovog projekta...

Sto se tice poznavanja vina i degustacije nemam iskustva ali znam kakvo volim vino tj. volim  koje ima pun ukus blago kiselo (da se ne mrstim dok pijem) sa malom veoma malom dozom slatkoće u kolicini od 1-2 case...

inace volim da probam sve u zivotu pogotovo stvari koje zahtevaju znanje i ucenje jer ondah imam razlog da ucim.

Pokusacu da odrzim temperaturu u granicama koje si naveo e sada interesuje me da li mi je potrebna Vrenjaca koju je kopistio Boris ili mogu bez vrenjace da odradim postupak...

Nadam se da ce boris uskoro da javi njegova iskustva sa medovinom
Brat je mio ma koje vere bio...

http://prvisvetskirat.rs/licnosti/ucesnici-ratova/

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #91 poslato: Februar 05, 2017, 21:42:50 »
U atmosferi CO2, komina koja previre je bezbedna, jer ne dolazi u kontakt sa kiseonikom. To je situacija u burnom vrenju, dok e u fazi tihog vrenja potrebno intervenisati vrenjačom. Može ovakva, kao Borisova, a postoji i model za balone, koji je ujedno i čep i vrenječe u obliku sifona. Slikaću u podrumu ovih dana, pa ću objaviti.

Ukoliko ti nije dostupan nijedan model, napraviš sam.

Po sredini posude, u kojoj se vrši fermentacija, provrtiš rupu, da može da prodje plastična cevčica ( na primer ona iz kompleta za infuziju ) i zadihtuješ oko cevlice. Drugi kraj cevčice malo opteretiš, ili na drugi način učvrstiš u običnu teglu, tako da bude uronjena u vodu, koju naspeš u teglu. Posebno obrati pažnju da kraj cevčice, koji je u posudi sa kominom, ne bude uronjen, da ne bi CO2 pod pritiskom terao kroz cevčicu tečnost, koja previre.

Na ovaj način rešio si vrenjaču, odnosno "izolovao" kominu od kiseonika.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #92 poslato: Februar 05, 2017, 22:40:58 »

vrenjača uradi sam...

moja medovina, prva tura pukla skroz, drugu sam načeo skoro, vrenje kad se usporilo. I dalje je mutno i ukusom prilično podseća na onaj jelen fresh od grejpfruta samo manje gaziran, sad je vreme da se pretoči da bi se otpočelo bistrenje, pošto se polako pojavljuje talog...Definitivno je bolja ( bar meni, bez puno kiseline, ne volim kad od vina kiselina udari na namigneš na kumu) slađa( ali ne preslatka) i mutna ( mala količina ne može trajati da se izbistri, kako sam počeo da je nudim gostima potražnja nadmašuje ponudu)a ukus treba podešavati ili sirovinom ( npr amorfin med i drugi medovi izražajnijeg blagog ukusa) i začinima (čitaj razne travke, npr nana) i eventualno voćem u sezoni...Po mom skromnom iskustvu ne treba težiti da se tehnologija poistoveti sa proizvodnjom vina već treba dobiti nešto što je prilično neuobičajeno i neuniformno (pa i vina se razlikuju po godini)...Nije to rakija da je treba čuvati godinama,

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #93 poslato: Februar 05, 2017, 23:16:35 »
OK Borise, smekšaču stav što se tiče začina... :) Ako baš insistiraš,  :)
Mada sam i dalje pristalica izvornog ukusa - ukusa meda.

Bistrenje na brzaka se može izvesti naglim rashladjivanjem na oko nula stepeni.
Izneti napolje, kad je temperatura oko nule i trebalo bi za manje od 24 sata da se skroz staloži. Pretoči se i ćao.
Ima alkohola u sebi i neće lako smrznuti, ali, za svaki slučaj, opreznije je koristiti neku pet ambalažu, da ne bi medovinu jurili po dvorištu.

Kiseline treba da ima malo ( ima ih i u medu ), ali nikako toliko da namiguješ tamo gde si pomenuo. Ako je premalo, može se dodati malo C vitamina.

Uzdravlje

• Stari član foruma
« Odgovor #94 poslato: Februar 06, 2017, 09:31:51 »
Sutra mi stize kvasac od jednog prijatelja koji ima vinariju vrenjacu sam shvatio kako je napraviti ostaje mi sad samo da iscedim med iz saca tj da iznjecim i procedim i da krenemo u avanturu sa medovinom..

na ovom sajtu se nalaze mnogobrojne price ucesnika rata od 1912-1918 price koje govore mnogo vise nego sve one istorijske knjige koje nam serviraju u skolama

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #95 poslato: Februar 06, 2017, 09:54:23 »
Evo i ja se spremam za jednu "turu" medovine. Nejasno mi je nešto, gledao sam neke Ruse da prokuhavaju med s vodom dok ne pokupe svu pjenu a na drugom videu (na engleskom) čovjek zagrijava  vodu do 70 stupnjeva i odmah ju hladi i dodaje kvasac. Nekako sam više pristalica ove "hladnije" verzije. 1/3 meda u odnosu na vodu navodno daje optimalan odnos alkohola i sladora. Koliko dugo vam traje vrenje? Stavio bih sada da iskoristim niže temperature za normalnije vrenje. Što ste još dodavali zbog okusa, vidio sam da stave sok od limuna?

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #96 poslato: Februar 06, 2017, 10:38:12 »
Evo i ja se spremam za jednu "turu" medovine. Nejasno mi je nešto, gledao sam neke Ruse da prokuhavaju med s vodom dok ne pokupe svu pjenu a na drugom videu (na engleskom) čovjek zagrijava  vodu do 70 stupnjeva i odmah ju hladi i dodaje kvasac.
To verovatno rade da bi izvršili dezinfekciju meda ( sterilizacija i pasterizacija ). Ako se osvrnete unazad, pročitaćete da sam pisao o stavljanju 5g vinobrana u rastvor. Vinobran je enološko sredstvo, bez kojeg ne treba vino ( medovinu ) praviti, a potpuno je neškodljiv za organizam. Dva dana nakon vinobrana, treba staviti "oživljen" selekcionisani kvasac. Nijedan od njih nije GMO. Svako zagrevanje, koje dovodi do stvaranja HMF (  skidanje pene ), ili promene organoleptičkih svojstava meda ne preporučujem.
Citat
Nekako sam više pristalica ove "hladnije" verzije. 1/3 meda u odnosu na vodu navodno daje optimalan odnos alkohola i sladora. Koliko dugo vam traje vrenje? Stavio bih sada da iskoristim niže temperature za normalnije vrenje. Što ste još dodavali zbog okusa, vidio sam da stave sok od limuna?
I ja sam za hladniju varijantu, jer će ostaviti daleko više aroma.. Jedna trećina ( 33 % ) meda će dati najverovatnije "poluslatko", ili slatko "vino". Kvasci, zavisno od soja, izdrže od 13-16 % alkohola ( par sojeva nešto više ) i kad taj procenat bude postignut, uginuće, bez obzira što nisu izvršili potpuno vrenje  šećera.
Lično, ne volim vina, koja slade, ili su slatka, jer bi ih pio samo uz kolače, a kolače retko jedem ( sve redje ).  :)
Limun se dodaje više zbog kiseline, da medovina ne bi bila "tupa" na ukus. Da ne bi došlo do unosa organskih materija, koje mogu izazvati bakterijsku "infekciju" i vrenje, bolje je dodati limuntus ( limunska kiselina ), ili C vitamin ( askorbinska ).
Brzina vrenja zavisi od soja kvasca, temperature vrenja, procenta šećera i ne bi trebalo da kod groždja traje duže od dvadesetak dana. Vidimo da se kod Borisa to odužilo, pa možda kod meda traje duže. Ili mu je krenula i malolaktička fermentacija, koja nije obavezna, a ne znam da li je kod medovine i poželjna...

• Stari član foruma
« Odgovor #97 poslato: Februar 06, 2017, 20:03:31 »

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #98 poslato: Februar 06, 2017, 20:12:42 »
Eto. Dečko je malo koristio copy/paste, pa je deo teksta na srpskom, a deo na hrvatskom... :)
I ova rečenica:
Citat
Međutim, za preciznije određivanje, koristi se slador i merenjem određujemo kolika je količina šećera u širi.
mi je malo onako...
Možda grešim, ali "slador" na hrvatskom znači "šećer u groždju" ( voću), a za merenje služi "Sladomjer", što bi se u nas reklo "širomer". Još je preciznije merenje refraktometrom ( imam jedan baš za merenje sladora  ;) ).

No, sve u svemu, recept je OK, ukoliko želiš slatku medovinu. Ukoliko želiš suvu, koristi rastvor meda izmedju 19 i 21 %.

Srećno

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #99 poslato: Februar 06, 2017, 22:00:21 »
@ Ante

med prokuvavaju i skidaju penu jer se na taj način uklanja vosak iz ceđenog meda i uništava prirodne kvasce koji mogu drastično uticati na ukus, ali i na to da se dobije sirće umesto medovine.  Za limun je Nenad već rekao, ali sam ja rađe za limun ( još ako je sa tvoje grane...) nego za veštak...

U proizvodnju ne ulaziti bez širometra...( nije ni skup, kod nas je par stotina dinara max.)

@Nenad

Ako malo dublje uđeš u istoriju pripremanja medovine videćeš da se retko gde pravila bez dodataka, baš zbog neodređenog ukusa ako se pravi sa medom koji nema jaku aromu i zato što se lepo mogla iskombinovati. Ne znam da li sam već pisao ali imam neki recept za medovinu sa biljkom od koje se inače pravi aspirin..E od te sigurno glava ne boli....

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #100 poslato: Februar 07, 2017, 00:43:52 »
Citat
Ako malo dublje uđeš u istoriju pripremanja medovine videćeš da se retko gde pravila bez dodataka, baš zbog neodređenog ukusa ako se pravi sa medom koji nema jaku aromu i zato što se lepo mogla iskombinovati. Ne znam da li sam već pisao ali imam neki recept za medovinu sa biljkom od koje se inače pravi aspirin..E od te sigurno glava ne boli....
Nisam se Borise udubljivao u istoriju medovine. Ja sam čovek sadašnjosti i budućnosti.  :D
I recept koji sam preporučivao je onaj, koji funkcioniše za vino i sigurno neće omanuti. Na svu sreću, kod nas valjda niko nije toliko "zastranio" da koristi bagremov med za medovinu. Ne dobar, već puno bolji, zbog ukusa i mirisa će biti nekakav livadski.

Ne znam od čega se pravi aspirin ( acetil salicilna kiselina ), ali znam da je pronadjen u kori bele vrbe ( salix alba ).
Kada se prave male količine i medovina biva brzo utrošena, možeš strpati bilo šta unutra, pa i limunov sok. Ako treba da potraje duže ( veće količine ) ne bih to savetovao.

Van mreže Stefan Cvijanovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Kolut
« Odgovor #101 poslato: Februar 08, 2017, 01:05:28 »
Postovani kolega Tucakov.
Zamolicu vas da ne iznosite zakljucke bez jakih argumenata.
Time sto ste rekli da sam ja odradio copy/paste.
Sto nije istina, jer je ovo moje licno iskustvo i autorsko delo.
Vidim da vam je za oko zapao termin ''sladora'', tako svi mi iz baranje(HR) zovemo ''siromer'', zasto je to tako, ne znam, jer smo 'secer' zvali 'slad'.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #102 poslato: Februar 08, 2017, 01:43:16 »
Postovani kolega Tucakov.
Zamolicu vas da ne iznosite zakljucke bez jakih argumenata.
Time sto ste rekli da sam ja odradio copy/paste.
Sto nije istina, jer je ovo moje licno iskustvo i autorsko delo.
Vidim da vam je za oko zapao termin ''sladora'', tako svi mi iz baranje(HR) zovemo ''siromer'', zasto je to tako, ne znam, jer smo 'secer' zvali 'slad'.
Kolega Cvijanoviću, izvinjavam se na pogrešno izvedenom zaključku. Kao što ste videli, ne sporim ništa u Vašem receptu, a za slador bih ipak ostao pri tome da to nije aparat, već "šećer" u komini ( moštu, kljuku, kakogod ).
Citati sa interneta:
- Praćenje zrelosti grožđa i određivanje sladora (šećera) u moštu
- Kada se govori o kakvoći grožđa, tada se uobičajeno spominje slador, šećer, koji je loza
nakupila u bobicama grožđa.
- Dakle, iz gore napisanog dade se zaključiti, da za točno određivanje sladora u grožđu ili moštu, moramo koristiti za to napravljene tablice. Za određivanje sladora, u grožđu i moštu koriste se dvije tablice, Oecslova i Salleronova tablica.
- slador → šećer
Struka FIZIKALNO-KEMIJSKE I MATEMATIČKE ZNANOSTI
slador → šećer
POGLEDAJ NATUKNICU U DRUGIM EDICIJAMA:
 itd itd itd...

Dakle, nisam po prezimenu shvatio da ti je hrvatski maternji jezik, pa otuda primedba o copy/paste, bez ikakve zle namere...
Uzgred, kad se neko od kolega već toliko potrudio da te dovede na forum, lepo bi bilo i da nam predstaviš svoj pčelinjak. Želim ti ugodan boravak na forumu.

Van mreže Stefan Cvijanovic

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Kolut
« Odgovor #103 poslato: Februar 08, 2017, 12:40:38 »
Drago mi je da povlacite to sto ste rekli, naravno, slazem se sa vama da se kaze sladomer.
I nije mi hrvatski maternji jezik, ima stvari koje sam pokupio iz Baranje,a Baranja je, ako niste znali, od davnina bila nasa teritorija, ne zamerite ljudima. Kao sto ni ja ne mogu zameriti sapcanima ili leskovcanima na njihovim izrazima koji takodje nisu u srpskom vokabularu.
Naravno, predstavicu se svima ovog trenutka :)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #104 poslato: Februar 08, 2017, 15:03:24 »
Naše... vaše... c.c.c.c...  ajmo iz početka. Proklete granice i međe.... pčele pređu Dunav pa 'kradu' polen. Kad budem imao pčele ima da da ih nateram da 'kradu' med iz Banata. I još da mašu banaćanima kad se vraćaju....  :)

Dobro ti nama došao... ovo je posebna teritorija.... ovde sve pripada jednoj kraljici

Нека нам живот буде сладак као мед!