Чињеница је да су овогодишњи губици на пчелињацима огромни, а чињеница је и да пчелари воле да те губитке припишу том чувеном "ццд"-у јер то ето "решава проблем", пчела нема, па мора да је то онај "ццд". Што би рекли у оном филму:
"А шта ако није бата Рака"?
Дакле шта ако за оволике губитке наших колега није крив тамо неки вирус као такав, већ ако је то последица низа узрочника и узрока, који доводе до колапса пчелиње друштва (што и значи она скраћеница "ццд") Ако тако гледамо на овај проблем, и ако колапс пчелињег друштва посматрамо као резултат низа узрочника, можда и нађемо шта то ј..е наше коке, а није петао.
Написаћу вам своје мишљење о тој теми, па ви размислите. Ако хоћете.
За почетак бих предложио да се направи анкета, у којој би наше колеге пријавили своје губитке и то не у апсолутним износима (тај је податак "поверљиве", природе), већ само да ли су имали или имају губитке, којим кошницама пчеларе, и које технологије рада примењују у раду са својим кошницама. Врло проста анкета, зар не? Са таквом анкетом, ми би имали врло јасну слику шта се то дешава у нашим кошницама, а имали би и већину одговора на наша питања, зашто имамо толике губитке.
Наградно питање гласи, да ли ће у Србији бити покренута оваква анкета? Одговор гласи: Неће.
А зашто неђе? Па зато што је то врло незгодно питање, и постоји могућност да тражењем одговора на њега, дођемо до врло незгодних закључака. А шта ће нама икакви закључци, ако они нама не одговарају. Нормално.
Пошто је мени познат резултат те никада (не)одржане анкете, овом приликом могу да поставим и другачије питање, и да опет добијемо одговор, али и тај одговор ће бити незгодан јер ће нас довести опет до незгодних закључака.
То другачије питање би гласило:
Да ли имају губитака колеге који раде са дб, лр, фр, полошкама са класичним дб рамом, а примењују технологије рада којима ограничавају матице у својим плодиштима, и даље колеге који раде са алпским, бн, рв, ев и сличним (ако постоје) кошницама?
Мени је познат резултат и ове никада (не)одржане анкете. Губици на пчелињацима ове друге групе пчелара, без обзира којима од ових кошница радили су на нивоу статистичке грешке.
Мање више између ове две групе, постоји само једна огромна и очигледна разлика.
Друга група са губицима на нивоу статистичке грешке, користи ограничена плодишта током сезоне. Код њих су страдања пчела апсолутно појединачна појава, и то у вишегодишњим просецима.
Дакле да ли и даље мислите, да се не може пронаћи узрок масовног страдања пчела, и огромних губитака на нашим пчелињацима? Ја сам мишљења да нас генерално, то питање не занима. Зашто ... закључите сами. Или немојте.
Поздрав свима