Autor Tema: ЗИМА 2016 / 2017 - понашање пчела и евентуални губитци  (Pročitano 52474 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Citat
  Ових дана посећујем једну школу пчеларства за пчеларе почетнике организовану на мојој Општини. Издржаћу да је одслушам до краја највише због тога што хоћу да чујем чему уче оне који желе тек да почну са пчеларењем. Нажалост има поражавајућих ставова у тим предавањима. Не пише нам се добро са таквим учењем. Где би нам био крај да није тако близу.
Isti takav kurs sam pohadjao proletos. Valjda ti je sad baš potpuno jasno zašto nekad postavljam iščašena pitanja i insistiram na njima.  ;D
Naravno, sanduk za municiju je glavni rekvizit....  ;D

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
Gorane, jedno pitanje, pročitao sam u Vašoj poruci da s proleća stavljate EV ram da bi pčele ispod donje letve izvukle građevnjak. Ja trenutno pčelarim  gajbicama za jabuke :) (LR) a kupio sam nešto polunastavaka 13 i 16 cm. Obzirom da treba da izvuku saće na te ramove -polunastavaka,, ubacio bih po jedan ram ( za polunastavke) sa satnom osnovom da izvuku saće a dole bi  izvlačile građevnjak?! Pretpostavljam da je princip isti pa može i ovako?! Ispravite me ako grešim.
Svakako i pitanje koliko dugo ovaj proces isecanja građevnjaka da ponovim?
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Gorane, jedno pitanje, pročitao sam u Vašoj poruci da s proleća stavljate EV ram da bi pčele ispod donje letve izvukle građevnjak. Ja trenutno pčelarim  gajbicama za jabuke :) (LR) a kupio sam nešto polunastavaka 13 i 16 cm. Obzirom da treba da izvuku saće na te ramove -polunastavaka,, ubacio bih po jedan ram ( za polunastavke) sa satnom osnovom da izvuku saće a dole bi  izvlačile građevnjak?! Da li može i ovako.
Svakako i pitanje koliko dugo ovaj proces isecanja građevnjaka da ponovim?

Не пчеларим са ЛР кошницама и избегавам да коментаришем било шта у вези са њима. Ипак , на ово питање мислим да могу одговорити. Мислим да се може тако поступити не видим разлога зашто не би. Добро је на доњу летвицу нанети мало воска да пчеле одмах крену са извлачењем саћа али и не мора.
                         Што се тиче времена исецања саћа са трутовским леглом то чиним у принципу сваке друге недеље почев од дана када је легло залежено. Пчелињак обилазим само викендом па зато тако и рачунам . Пчеле не изграде и матица не залегне у свим кошницама у исто време ово легло а нека евиденција се о овоме мора водити. Поздрав.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
Evo šta mi pade na pamet...
Možda bi mogli da zadužimo nekog, npr. Rakovca, pošto je u mnogim kontaktima sa pčelarima, da na karti Srbije ucrta pozicije pčelinjaka, u kojima je došlo do pojave CCD.
Od te sistematizacije podataka možda ne ispadne ništa, a možda se i dobije mogućnost za izvlačenje nekih zaključaka.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Evo šta mi pade na pamet...
Možda bi mogli da zadužimo nekog, npr. Rakovca, pošto je u mnogim kontaktima sa pčelarima, da na karti Srbije ucrta pozicije pčelinjaka, u kojima je došlo do pojave CCD.
Od te sistematizacije podataka možda ne ispadne ništa, a možda se i dobije mogućnost za izvlačenje nekih zaključaka.

Добра ти је та памет Ненаде . И ја је по мало имам па и мени нешто паде или што моји сељаци кажу јави ми се . Лепо би било да то неко испрати али млађи од мене са више снаге или можда старији са више времена. Овај чича не може да стигне ни ово што сада има од посла.
                       Са друге стране не верујем да би од тога било неке вајде. И сам видиш да од силне писаније почев од домаћина овог форума и још других ауторитета , од којих се трудим да учим , нема много вајде. Људи лепо кажу не стављајте погаче то је нужно зло и користите их у крајњој нужди а не прође недељу две дана да неко не покрене тему о погачама. Још уз то расправљају о рецептима као кад жене праве славске колаче . Опет кажу не користите отрове а пчелињаци миришу јаче од Зорке Шабац. Нема ту неке велике помоћи и не треба никога ни у шта убеђивати.
                       Уосталом не бавимо се сви пчеларством из истих побуда. Нажалост познајем пчеларе који мед уопште не конзумирају. Размисли зашто ? Пчеларство им је извор прихода и као и у другим пословима зарад већег приноса стрпаће у кошницу све и свашта што им се каже. Један мој познаник пчелар има овакву рачуницу . Ох каже : " Мед продајем Цмани , премерим га пре тога и видим да ме он закине на ваги . Онда ја то надокнадим тако што у сред багрема сваке вечери додам сируп па тако закинем ја њему. На крају обојица смо на истом."
                       Као што видиш то ти је оно Бећковићево " ЋЕРАЋЕМО СЕ ЈОШ ... ". Српска посла. Од скора си у овом послу наслушаћеш се и нагледати још много тога да ни сам себи нећеш веровати.

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
Citat
Од скора си у овом послу наслушаћеш се и нагледати још много тога да ни сам себи нећеш веровати.
Ne daj Bože...
Već sam prekomerno šokiran.  :) :D ;D

OK, ajd'mo ovako:
 Nisam mladji, ali imam više vremena. Zapakuj mi informacije na PP, pa ću polako da krenem sa kartom. Uz put, ako imaš, daj i info čime je ko tretirao ( ili nije tretirao ), pa će oznake biti različitim bojama.
Neki se zaključak mora izvući, pa makar i pogrešan, ahahahaha...

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Ja kao sto znate i nemam nekih prakticnih iskustava, ali koliko citam i bar kod onih koji prijavljuju gubitke, ima ih mnogo koji kazu tretmane i koliko vidim na vreme su radjeni i korektno....Cinenica je da CCD, spominju uglavnom pcelari sa nekim srednjim iskustvom, a stariji cute....Cinjenica je da oni na primorju i hercegovini imaju mnogo manje ovakvih pojava.Ovaj virus potiskuju temperature vece od 36 stp. nestajanje se pojavilo posle duzeg perioda hladnog i vlaznog vremena,narocito u oblastima pored reka, onim sa cestom maglom i u brdovitim predelima.

I ja sam pri stavu da je varoa najveci uzrok stradanja ali sam pisao o coveku koji je imao velike gubitke a analize nisu nasle varou ni nosemu kao uzrok smrti odnetih pcela...

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
Citat
Cinjenica je da oni na primorju i hercegovini imaju mnogo manje ovakvih pojava.
Pazi, ako je ovo empirijski utvrdjeno, onda je zaključak dobar...
Ali, zbog čega je to tako?
Ti si pomenuo temperaturu. Izgleda razumno, ali ni oni zimi nemaju preko 36 Celzijusa. Virus je čudna živuljka, koju je daleko lakše potisnuti, nego uništiti. Mislim, ako je uopšte živuljka. Jer, kad mu se ambijent ne dopada, on se pretvori u neživo biće i čeka dok se uslovi za život ne ispune...
E sad, neko sklon filozofiji, poput mene, rekao bi da je u pitanju paša. U tim predelima imaju obilje raznorazne kadulje ( salvia species ), koja svojim alkaloidima tuče po mnogim mikroskopskim bićima. Rekosmo već da pčele, koje pasu tu žalfiju ( kadulju ) uglavnom ne oboljevaju od nozeme. Možda je tajna u tome...

Empirijski ili ne, prateci izvestaje samo sam napisao sta sam uocio iz istih...I definitivno nema veze sa pasom,nego uslovima sa povecanom vlagom,maglom i temperaturama koje su kontinentalnom delu znatno nize... Sigurno je i do uticaja nozeme, u americkim ispitivanjima uz izdvojen virus (iiv), su u mnogim uzorcima nadjene spore nozeme cerane. Mozda sam bez potrebe i spominjao CCD kao uzrok,cinjenica je da su gubici sve veci i opste prisutni, vecina cuti a definitivno niko ne zna pravi razlog..

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
Citat
Mozda sam bez potrebe i spominjao CCD kao uzrok,cinjenica je da su gubici sve veci i opste prisutni, vecina cuti a definitivno niko ne zna pravi razlog..
Nisi, nisi bez potrebe...
Sve češće izveštaji navode nestanak pčela, a ramove sa medom u košnicama.

Pravi razlog niko i ne zna, a zasad je krivica svaljena na krpelja...

Ako bih dalje da filozofiram, možda su u pitanju promene u elektromagnetnom polju Zemlje.

Ipak bih voleo da formiramo jednu mapu, pa da vidimo šta će da kaže.

Moglo bi to za mapu i to veoma lako,ali bi morali biti svakodnevno na  desetak FG, jer se na forumima o ovome uglavnom cuti, tamo se javljaju i svakodnevno komentarisu imenom, cinjenica da ce rojevi ove god. biti trazeniji nego ikada.

Van mreže Stankovic Miodrag

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Rajcetine
Odradjena oksalna juce danas na tri kontrolna drustva (godinu dana posle prethodnog tretmana za varou) 11, 4 ic. 0 varoe otpalih. Bez obzira na misljenje vecine smatram da varoa nije najveci neprijatelj pcele (ne postoji parazit koji kao vrsta ubija domacina) osnovno poznavanje biologije - ne bi postojao ni parazit - vec je problem covek - herbicidi pesticdi i savremena agrotehnika. Pisem sa mobilnog a sire kad dodjem u Bg.

Imam tri drustva bez i jedne zatvorene celije meda dodao im po ram zatvorenog meda i to im je dovoljno do prvih unosa - a posle godinu dana netretiranja protiv varoe po savremenim shvatanjima nista ne bih trebao da imam u kosnicama (a kamo li posle TRI godine tako).

Prirodno sace, ispravan oblik legla i raznovrsan polen /(nektar moze delom secer da zameni) i nema problema. ..

Van mreže Драган Нешковић

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica 174м
Чињеница је да су овогодишњи губици на пчелињацима огромни, а чињеница је и да пчелари воле да те губитке припишу том чувеном "ццд"-у јер то ето "решава проблем", пчела нема, па мора да је то онај "ццд". Што би рекли у оном филму:
"А шта ако није бата Рака"?
Дакле шта ако за оволике губитке наших колега није крив тамо неки вирус као такав, већ ако је то последица низа узрочника и узрока, који доводе до колапса пчелиње друштва (што и значи она скраћеница "ццд") Ако тако гледамо на овај проблем, и ако колапс пчелињег друштва посматрамо као резултат низа узрочника, можда и нађемо шта то ј..е наше коке, а није петао.
Написаћу вам своје мишљење о тој теми, па ви размислите. Ако хоћете.

За почетак бих предложио да се направи анкета, у којој би наше колеге пријавили своје губитке и то не у апсолутним износима (тај је податак "поверљиве", природе), већ само да ли су имали или имају губитке, којим кошницама пчеларе, и које технологије рада примењују у раду са својим кошницама. Врло проста анкета, зар не? Са таквом анкетом, ми би имали врло јасну слику шта се то дешава у нашим кошницама, а имали би и већину одговора на наша питања, зашто имамо толике губитке.

Наградно питање гласи, да ли ће у Србији бити покренута оваква анкета? Одговор гласи: Неће.
А зашто неђе? Па зато што је то врло незгодно питање, и постоји могућност да тражењем одговора на њега, дођемо до врло незгодних закључака. А шта ће нама икакви закључци, ако они нама не одговарају. Нормално.

Пошто је мени познат резултат те никада (не)одржане анкете, овом приликом могу да поставим и другачије питање, и да опет добијемо одговор, али и тај одговор ће бити незгодан јер ће нас довести опет до незгодних закључака.

То другачије питање би гласило:
Да ли имају губитака колеге који раде са дб, лр, фр, полошкама са класичним дб рамом, а примењују технологије рада којима ограничавају матице у својим плодиштима, и даље колеге који раде са алпским, бн, рв, ев и сличним (ако постоје) кошницама?

Мени је познат резултат и ове никада (не)одржане анкете. Губици на пчелињацима ове друге групе пчелара, без обзира којима од ових кошница радили су на нивоу статистичке грешке.

Мање више између ове две групе, постоји само једна огромна и очигледна разлика.
Друга група са губицима на нивоу статистичке грешке, користи ограничена плодишта током сезоне. Код њих су страдања пчела апсолутно појединачна појава, и то у вишегодишњим просецима.

Дакле да ли и даље мислите, да се не може пронаћи узрок масовног страдања пчела, и огромних губитака на нашим пчелињацима? Ја сам мишљења да нас генерално, то питање не занима. Зашто ... закључите сами. Или немојте.

Поздрав свима :)

Naprotiv kolega Neskovicu, CCD skoro i ne spominju kao moguci uzrok, skoro pa su saglasni da je varoa, ja sam ovde napomenuo sa je to mozda uzrok, vodeci se pre svega zbog podrucja u kome zivim, prekomarnom upotrebom pesticida...

Van mreže Pejcic Vladimir

• Gost
  • *
  • Lokacija pčelinjaka: Zitoradja
Apicentar je objavio svoj dijagram o varoi za ovu godinu.Prosek pale varoe je 500 za ovu godinu,nadjite na netu postavljeno je i vidi se da je ovo godina varoe.
 Apicentar svoj prvi tretman protiv varoe pocinje 6 septembra i svakodnevno broje kolicinu opale varoe,u odnosu na proslu godinu mnogo je vise ima.