Obilaskom 4 februara na Deli Jovan planini,oko 400 mnm svog pčelinjaka konstatovao sam 1 gubitak,društvo koje je bilo žrtva grabeži tokom oktobra i koje je ostalo potpuno bez hrane,pa sam ne bi li sačuvao maticu sa oko 2 rama preostalih pčela , tada krajem oktobra dodao oko 8 kg meda u ramovima,poklopljenog naravno.No taj broj pčela nije uspeo da preživi.Ostalo je oko 6 kg meda,koje sam prebacio u društva gde je to bilo najpotrebnije i to je to nadam se do proleća.
Nažalost kod mog rodjaka na par km od mog pčelinjaka od 18 društava u ovom trenutku su ostala 2 još u životu.
Pomogao sam mu da sagledamo situaciju.Naime 4 su stradala početkom novembra i za to je znao,reč je bilo o grabeži.Pregledom smo ustanovili da su još 4 stradala od grabeži,a 4 su izgleda stradala od varoe.
Ali 4 su prava misterija,3 LR i jedna pološka.Ima hrane po 15tak kg u svakoj,dobar raspored hrane,sve uredno,ima znakova da su pčele potrošile deo poklopljenog meda,ostatci voska na podnjači se jasno vide,napola pojedene pogače koje je on dodao u novembru.Ali od pčela ni traga ni glasa,kao da ih je neko usisao usisivačem!!!
Ili je neko nakon njegove kontrole polovinom novembra ,došao i otresao pčele u svoje košnice,što je malo verovatno ali nije isključeno,ili su pčele same napustile košnice i hranu u samoubilačkom činu u nekom momentu tokom novembra, a pre zime.Da li je razlog tome što mu je saće postalo zasićeno hemijom-naime on godinama tretira samo mitakom 5 x tokom leta u jednom ciklusu plus 2 do 3 puta u jesen kad nema legla.Teško je reći,ali neki CCD jeste.