Autor Tema: ЗИМА 2016 / 2017 - понашање пчела и евентуални губитци  (Pročitano 52510 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
-2 od 41. Videlo se još jesenas da nisu nešto.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Posle gubitka one poloske i dodavanja pogaca, nisam gledao, i ovako posle one nisam spavao celu noc,,,,

Van mreže Mihajlovic Mitar

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Lopare
Zadnji procisni let nekog srednjeg intenziteta pocetkom januara, Gubitke cu da sagledam za nekoliko dana kada budem postavljao pogace (zazimljavam vecinom na jednom LR tijelu pa moram da ih dodajem krajem januara), zajednice su mi slabije nego inace, a izgleda da je kod vecine slicna situacija. Nadmorska visina oko 320 m, tako da pretezno imam procisne letove na 15-ak dana najduze, ali ne i ovog januara, odavno nije bio hladniji januar.

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Obilaskom 4 februara na Deli Jovan planini,oko 400 mnm svog pčelinjaka konstatovao sam 1 gubitak,društvo koje je bilo žrtva grabeži tokom oktobra i koje je ostalo potpuno bez hrane,pa sam ne bi li sačuvao maticu sa oko 2 rama preostalih pčela , tada krajem oktobra dodao oko 8 kg meda u ramovima,poklopljenog naravno.No taj broj pčela nije uspeo da preživi.Ostalo je oko 6 kg meda,koje sam prebacio u društva gde je to bilo najpotrebnije i to je to nadam se do proleća.

Nažalost kod mog rodjaka na par km od mog pčelinjaka od 18 društava u ovom trenutku su ostala 2 još u životu.

Pomogao sam mu da sagledamo situaciju.Naime 4 su stradala početkom novembra i za to je znao,reč je bilo o grabeži.Pregledom smo ustanovili da su još 4 stradala od grabeži,a 4 su izgleda stradala od varoe.

Ali 4 su prava misterija,3 LR i jedna pološka.Ima hrane po 15tak kg u svakoj,dobar raspored hrane,sve uredno,ima znakova da su pčele potrošile deo poklopljenog meda,ostatci voska na podnjači se jasno vide,napola pojedene pogače koje je on dodao u novembru.Ali od pčela ni traga ni glasa,kao da ih je neko usisao usisivačem!!!

Ili je neko nakon njegove kontrole polovinom novembra ,došao i otresao pčele u svoje košnice,što je malo verovatno ali nije isključeno,ili su pčele same napustile košnice i hranu u samoubilačkom činu u nekom momentu tokom novembra, a pre zime.Da li je razlog tome što mu je saće postalo zasićeno hemijom-naime on godinama tretira samo mitakom 5 x tokom leta u jednom ciklusu plus 2 do 3 puta u jesen kad nema legla.Teško je reći,ali neki CCD jeste.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Citat
Da li je razlog tome što mu je saće postalo zasićeno hemijom-naime on godinama tretira samo mitakom 5 x tokom leta u jednom ciklusu plus 2 do 3 puta u jesen kad nema legla.
Kuku lele....
Mada, izgleda koncentracija rezidua ( zasićenje ) još nije dostigla potreban nivo, da se varoa potpuno zatre u tim košnicama, čim mora svake godine isponove...  ;)

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

Ушли смо у задњу трећину зиме. Од средине наредне недеље се најављује трајније отопљење и побољшање времена .  За она са мањом количином хране наредних месец дана су најризичнији. Какво је сада стање на пчелињацима ?

Van mreže aca peric

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Hm,nešto se svi ućutaše ovde,pa ajde da ja dodam jednu info,koju sam upravo saznao.Nažalost moj rođak iz okoline Vranja od 60 zazimljenih društava u LR košnicama,do sad tokom ove zime ima 40 stradalih društava.Veliki gubitak,nažalost.
Nije bio pričljiv,što mogu da razumem.Pčele od varoe uglavnom štiti amitrazom.Koliko je i kada dimio ove godine stvarno ne znam,jer ko što rekoh nije mu uopšte do priče o ovome.

Van mreže Ivica Bogdanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
Ja sam u petak čuo da je na 10 km od mene 3-4 pčelara sa po 50-80 košnica prosto desetkovano, kažu stradalo im više od 50%  društava, ali to je rekla- kazala.

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Kod nas je par pčelara imalo jako velike gubitke, oni su također koristili amitraz. U razgovoru sam doznao da su uvijek kupovali amitraz u Beogradu od nekog i Šapca i nije bilo problema. Prošle godine kada su došli ovaj iz Šapca je već sve rasprodao pa su kupili kod drugoga. Svi koji su kupili kod tog drugog su imali jako velike gubitke, očito je amitraz bio jako razblažen ako je i bio amitraz u pitanju. Ja sam bacio kontrolni dim amitraz prošle i pretprošle godine i otpadalo je jako malo varoe. Nešto gadno mućkaju s tim amitrazom pa na kraju ceh plate pčelari (i pčele naravno) :(

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

У суботу сам присуствовао пчеларском предавању у Смедеревској Паланци. Једна од тема је била и стање на пчелињацима ове зиме . У принципу се није имало чути ништа што овде већ није речено.
                   Један од главних разлога је лош квалитет зимских пчела одгајаних у слабим пашним условима , велика количина варое током протекле године што су објективни разлози а све остало су пропусти самих пчелара. Из разговора са колегама се види да су страдања велика , код неких и преко 50 % . При том треба узети у обзир да зима , без обзира на прогнозирано лепо време наредних дана, још није рекла своју задњу реч.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Citat
Kod nas je par pčelara imalo jako velike gubitke, oni su također koristili amitraz.
Nažalost, moja inicijativa pravljenja "karte" stradanja pčela nije naišla na pozitivan odziv. A sa malo vašeg i malo više mog truda :), možda smo mogli i izvući neke zaključke.

Ničim osnovana i ničim potkrepljena, moja je teorija da je hemija počela da uzima danak...

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Danas bio kod prijatelja, svih 13 kom. je stradalo, znaci kompletan pcelinjak. Nerado prica o tome ali je priznao da je zakasnio sa tretmanima protiv varoe, samo na tri su bili vidljivi tragovi nozeme....

Kod mene se drze, za sada ona jedna je otisla... Dvomaticna poloska sa dva kasno formirana roja se drzi...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Kod mene od 41 ostalo 37. Dvz klasična uginuća i dva bezmatka. I ova uginuća su očekivana. Krajem avgusta sam dobio nekoliko matica i ti rojevi su nespremni ušli u zimu. Moja greška. Sve ostale su u zadovoljavsjućoj formi. Legla ima a i unos polena je vidan. Javljaju lepo vreme naredne dve nedelje i nadam se da će sve biti u redu. Ove godine i ubuduće neću formirati rojeve posle prvog avgusta.
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Edi Daruši

• Prijatelj foruma
  • Nemoj da mi daš ribu, nego me nauči da pecam.
  • Lokacija pčelinjaka: Elemir, Babatovo
Kod mene od 41 ostalo 37. Dvz klasična uginuća i dva bezmatka. I ova uginuća su očekivana. Krajem avgusta sam dobio nekoliko matica i ti rojevi su nespremni ušli u zimu. Moja greška. Sve ostale su u zadovoljavsjućoj formi. Legla ima a i unos polena je vidan. Javljaju lepo vreme naredne dve nedelje i nadam se da će sve biti u redu. Ove godine i ubuduće neću formirati rojeve posle prvog avgusta.
Čitam i na drugim forumima da kasni rojevi stradaju, pa mi se nameće pitanje kako ste ih formirali i kada?

ps. očigledno da kao početnik imam sreće pa mi sve na broju mada je pitanje u kakvom su stanju, nisam do sada pregledao ramove.
Da bi se prešao put od hiljadu milja potrebno je načiniti prvi korak.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Na žalost mnogi su izgleda imali veliku štetu ove zime.
Ja sam se iako neuk izgleda nekako provukao ovaj put. Od 8 prošlogodišnjih rojeva sva društva su se izvukla iz zime. Juče sam ih pregledao prvi put ove godine i sve su prilično dobro. Imaju još solidnih zaliha hrane. Legla imaju na po nekoliko ramova veličine dlana. Polen unose. Tragova nozemoze nema. Nema nijednog bezmatka. Da napomenem da su sve LR košnice. Po pola pogače sam im dao tek poslije 15. februara u strahu a sad vidim da je moglo i bez toga.
Pčelar od kojeg sam uzeo rojeve ima 70-80 društava i imao kako je on kaže samo jedan bezmatak i jedan slučaj nozemoze koji pokušava sanirati. Ima ponešto gubitaka na nekim manjim pčelinjacima u okruženju ali uglavnom krivicom pčelara.
Ja sam sve uradio sa zakašnjenjem.
Prihranio sam ih sirupom sa nozevojom jako kasno. Hrane su po tadašnjoj procjeni imale nedovoljno pa sam od dva zla birao manje.
Varoa se razvila munjevito pri kraju ljeta dok sam je ja suzbijao neagresivno. Kada sam shvatio šta se dešava najbolje društvo je već bilo jako oslabilo. Tada sam nerado tretirao varolikom ali mislim da ih je to spasilo. Ulošci na podnjačama su pokazali da je to bilo neophodno. Kasnije sam tretirao i oksalnom.
Borba još nije gotova. Posledice bi se mogle osjetiti i tokom proljetnog razvoja ali se nadam da sam se ipak ovoga puta dobro izvukao.

Šta je bilo bilo je šta da se radi, glavu gore i idemo dalje. Od svakog zla postoji i gore zlo...