Војо,
немој да бринеш. Све је у реду. Разумем да су то кошнице које нису за нашу пчелу. Када сам се заинтересовао за пчеле медарице претражујући интернет прво сам нелетео на овај форум. На кошницу пројектовану за пчелу која живи на овим просторима.
И нисам погрешио. Оно што је потребно да се добра прича о РВ и ЕВ кошницама прошири је књига која ће олакшати почетницима. Почетници немају тачку ослонца. Ментори су удаљени и нису увек доступни. Када би имали нешто у рукама могли би и смисленија и правовременска питања да постављају и олакшају и себи и менторима. И да знају у којим правцима иду у односу на временске прилике и прилике у развоју пчелињих друштава у својим кошницама.
Ја сам имао среће да ме је ''прихватио'' Горан Раковац који је изузетни стрпљив човек па је могао да ми објасни основе (као да сада знам много више). Објашњавао ми је он и финесе али за њих имам времена... И оно што га краси је да своје пчеларско умеће које показује у веома ограниченим временским оквирима може да пренесе на једноставан разумљив начин. Али један је Горан Раковац и хвала му на толикој помоћи и стрпљењу.
Родна Воја се шири полако али сигурно.
Пчеларство у Србији гурају произвођачи ројева, кошница и сатних основа. Сада у правцима америчких кошница а неће бавити па ће се преоријентисати на РВ. Када се чују добра искуства пчелара који пчеларе са РВ кошницом то ће ''погурати'' ствар.
На Вашем месту бих ове године посетио пчеларе који имају већи број РВ кошница и направио видео запис са тих сусрета и објавио њихова искуства на интернету. Такви пчелари се не експонирају а сигурно неће да пишу на спосовом форуму јер би их тамо довели у непријатне препирке.
Оно што је поента фотографија је да су кошнице на поклон, да их супруга преминулог пчелара није продала и неће продати.
И оно што се провлачи као тужна ''нота'' је оно што је остало од пчелара... неколико скрајнутих кошница које су препуштене зубу времена и пар килограма воска... све што остаде од пчелара...
Код мене су пчеле пре овог захлађења прешле на цвет вишње и јабуке. Вишње има неколико расцветали стабала код мене на колиби и једна већа парцела у близини. Ако је дохвате кад отопли и ако буде војске која ће донети нектар пробаћу да им украдем пар рамова... неће то бити затворени мед али ће бити довољно да се засладимо.
Шљива је већ прецветала и латице су отпале на 95% цветова. Остало је још по неколико цветова и у великој сам дилеми да ли да третирам хемијом сутра ујутру или да оставим преко викенда. Своје воће не третирам хемијом осим шљива јер имам велики напад шљивине осе. То је мушица која остави јаје на тек заметнутом плодићу шљиве и из тог јаја се излегне црв који поједе срж плодића. Најгоре је што може да поједе неколико плодића... не остане ни за пекмез... Сво остало воће не третирам па нека буде и помало црвљиво или на изглед шугаво... важно је да је здраво.
Када правимо сок од вишње процедимо сав ''органски'' вишак

... важно је да је здрав.