Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205872 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #630 poslato: April 19, 2023, 15:04:34 »
Jesu li devojčice bile angažovane u Petnici...?

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #631 poslato: April 19, 2023, 20:11:26 »

Само једна, она је остала, у понедељак идем да је вратим  :) .
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #632 poslato: April 22, 2023, 18:25:17 »

Багремов цвет данас, дужина 2 центиметара:

https://i.ibb.co/s3km14M/IMG-20230422-181948.jpg
Smederevo grade od davnina...

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #633 poslato: April 22, 2023, 20:14:50 »
Čoveče, pa to, samo što nije...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #634 poslato: April 22, 2023, 20:38:11 »

Душане, немојте да ме плашите... Нису ми још "масне" пчеле.

На великом форуму сам прочитао да цвет расте 1цм дневно ако је температура преко 14 степени целзијуса.
Тако да, претпостављам, чекамо Ђурђевдан?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #635 poslato: April 22, 2023, 21:43:19 »

На великом форуму сам прочитао да цвет расте 1цм дневно ако је температура преко 14 степени целзијуса.

Ма неко се шали са тим колико и када расте .  :D Јутарње и ноћне температуре су важне.
Овај са слике може да крене да цвета и за десетак дана ако не буде неких захлађења али неко озбиљније медење опет неће кренути пре Ђурђевдана.
Ове године је готово исто време и стање са багремом као прошле године а лани је тај рани багрем почео са медењем тек 10 маја.

Поздрав драгим пријатељима... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #636 poslato: April 22, 2023, 22:03:39 »

Ма неко се шали са тим колико и када расте .  :D Јутарње и ноћне температуре су важне.
Овај са слике може да крене да цвета и за десетак дана ако не буде неких захлађења али неко озбиљније медење опет неће кренути пре Ђурђевдана.
Ове године је готово исто време и стање са багремом као прошле године а лани је тај рани багрем почео са медењем тек 10 маја.

Поздрав драгим пријатељима... 

Ако ћемо том логиком да расте 1цм на 24 часа када је температура већа од 14 степени онда ових дана расте пола центиметара јер је топло само пола дана.  ;) :-\ ???

Прошле године је исто килавио и онда је у пар дана пред Светог Василија Острошког убрзао. А онда га стигао врућ ветар...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #637 poslato: April 23, 2023, 20:32:50 »

Тачно се види како напредује из сата у сат... ;)

https://i.ibb.co/PYw56mR/IMG-20230423-202923.jpg

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #638 poslato: April 24, 2023, 18:58:30 »
Заврших данашње путешествије до Петнице и Ваљева преко престонице и назад до пчелињака.
У Петници мали одмор а у Ваљеву сам купио матичне решетке од Тодосића.
У Београду гужва, кркљанац али сам се провукао веома спретно. Пријатан мали сусрет са Гораном али кратак јер сам журио.
На пчелињаку иако је облачно и мање више прохладно а кишица је прскала пчеле вуку полен.
Прихранио сам два роја која сам направио. Ове године пчеле добро напредују. Већ три РВ сам ограничио јер су имале 12 и више рамова легла..
Разбиле би да имам багрема у околини. 
Две ћу РВ после овог лошијег времена.
Две Еко Воје су у Ренсону и то радим јер ми треба перга коју конзумирам свакодневно.
Остале су се спустиле у доњи наставак али има ту и матица које ћу да заменим из разниразних разлога.

На крају видећемо када ово захлађење прође да ли сам све урадио како треба.

Нисам гледао багрем :) .

И даље правим планове...

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #639 poslato: April 24, 2023, 22:28:46 »
Прихранио сам два роја која сам направио. Ове године пчеле добро напредују. Већ три РВ сам ограничио јер су имале 12 и више рамова легла..
Поздрав Зоране, можеш ли мало више о томе како си правио ројеве, пошто и ја планирам исто првог лепог дана...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #640 poslato: April 25, 2023, 15:08:42 »
Поздрав Зоране, можеш ли мало више о томе како си правио ројеве, пошто и ја планирам исто првог лепог дана...

Милане, пре свега ти хвала што си пожелео да од мене добијеш савет. И ту претходну поруку сам написао у стилу Зорана Ранчића који пише са великим оптимизмом поготово кад има добра друштва. И зато је мало еуфорична та порука. Можда и претерано.

Немој да схватиш погрешно, ја себе сматрам почетником и ја још увек морам много да учим, није још моје време да делим савете.
Имаш овде на форуму доста писања како се праве ројеви. Има варијација од почетне 3 рама легла 2 рама хране па до разноразних метода за разројавање било да је планирано или непланирано.
Моје је мишљење да рој мора да се направи када има хране у окружењу, да има доста пчела и затвореног легла да би боље стартовао и да буде у простору којим може да влада... а и то не мора да буде исправно.

Ја ове ројеве нисам ни хтео да правим јер немам намеру да проширујем пчелињак а нећу ни да продајем јер ми је то исувише компликовано. Рецимо Јано Супек који се истиче на ''интернетима'' током године прави ројеве од основног друштва па их спаја крајем пчеларске сезоне и прави јака друштва за зиму.

Тако да, гледај шта ради Воја Брстина и Горан Раковац. Много су писали на форуму а и хоће да помогну телефоном кад имају времана. Такође Драган Шошић је овде исто доста писао и воли да помогне, од њега се може много научити.

Прилагоди свој почетак у односу на стање у кошницама, стање у природи и у односу на временске услове. Ти си на планини па не могу да те саветујем јер моје окружење је сасвиим другачије. Раковац на неких 40км има сасвим другачије услове иако има пчелињак поред реке.

Тако да, још једном извини и немој да замериш... Мој ти је другарски савет отисни се од обале и ухвати се са речном струјом... и пливај како умеш и знаш... боље да једном научиш на својим грешкама... само немој да их понављаш.
Битно је да немаш превелика очекивања и да када читаш ''интернете'' не допустиш да те ухвати пчеларска еуфорија.
Мене сваке године хвата еуфорија за багрем а немам га у околини.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #641 poslato: April 25, 2023, 15:48:27 »
Важи Зоране, нема потребе за извињавањем, таман посла... Већ сам прочитао доста тема у вези разројавања, био на вези и са Војом и са Гораном, те писао како сам радио (у мојој теми). Чисто из знатижеље сам хтео да "видим" како то ради још неки почетник попут мене. Али како већ рече, ипак највећу улогу игра време и то је оно што је својствено свима нама понаособ. Ја нпр могу да разројавам средином априла сваке сезоне (друштва достигну врло добар ниво), али забадава кад обично буде овакво време (веома нестабилно) онда кад матице требају на спаривање. Онда следи појава лажних матица и крај.

Зато сам ове године максимално одложио преглед и разројавање, па ћемо видети сад првог лепог дана (четвртак или петак) како је стање са леглом, да ли већ има ројевих матичњака и што ми је чинити...

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #642 poslato: April 25, 2023, 16:26:11 »

Милане, пре свега ти хвала што си пожелео да од мене добијеш савет. И ту претходну поруку сам написао у стилу Зорана Ранчића који пише са великим оптимизмом поготово кад има добра друштва. И зато је мало еуфорична та порука. Можда и претерано.

Немој да схватиш погрешно, ја себе сматрам почетником и ја још увек морам много да учим, није још моје време да делим савете.
Имаш овде на форуму доста писања како се праве ројеви. Има варијација од почетне 3 рама легла 2 рама хране па до разноразних метода за разројавање било да је планирано или непланирано.
Моје је мишљење да рој мора да се направи када има хране у окружењу, да има доста пчела и затвореног легла да би боље стартовао и да буде у простору којим може да влада... а и то не мора да буде исправно.

Ја ове ројеве нисам ни хтео да правим јер немам намеру да проширујем пчелињак а нећу ни да продајем јер ми је то исувише компликовано. Рецимо Јано Супек који се истиче на ''интернетима'' током године прави ројеве од основног друштва па их спаја крајем пчеларске сезоне и прави јака друштва за зиму.

Тако да, гледај шта ради Воја Брстина и Горан Раковац. Много су писали на форуму а и хоће да помогну телефоном кад имају времана. Такође Драган Шошић је овде исто доста писао и воли да помогне, од њега се може много научити.

Прилагоди свој почетак у односу на стање у кошницама, стање у природи и у односу на временске услове. Ти си на планини па не могу да те саветујем јер моје окружење је сасвиим другачије. Раковац на неких 40км има сасвим другачије услове иако има пчелињак поред реке.

Тако да, још једном извини и немој да замериш... Мој ти је другарски савет отисни се од обале и ухвати се са речном струјом... и пливај како умеш и знаш... боље да једном научиш на својим грешкама... само немој да их понављаш.
Битно је да немаш превелика очекивања и да када читаш ''интернете'' не допустиш да те ухвати пчеларска еуфорија.
Мене сваке године хвата еуфорија за багрем а немам га у околини.

Zorane, jesi li ti stvarno početnik...? ;) :)
(ovakav savet deli samo stari vuk - majstor...)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #643 poslato: April 25, 2023, 18:09:24 »
Много ме Ви Душане хвалите...

Нађох интересантан текст о Деспоту Стефану Лазаревићу о коме имам помешана мишљења и осећања...

НА ДАНАШЊИ ДАН, 19. ЈУЛА 1427. ГОДИНЕ УМРО ЈЕ СРПСКИ ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ.

Bластелин Ђурађ Зубровић, у чијој је области деспот преминуо, подигао је на месту престављења деспотовог, споменкамен од белог мрамора. Овај камен и данас стоји и налази се у порти цркве у засеоку Црквине (раније званом Дрвенглава), између села Марковца, Стојника и Међулужја, у околини Младеновца. На камену је уклесано:

Ја, Деспот Стефан, син светога кнеза Лазара и по представљању тога милошћу Божјом бих господин свим Србима и Подунављу и Посављу и делу угарске земље и босанске а још и Приморју зетском. И у богоданој ми власти проводих живота мојега време колико благому изволи се Богу, година око 38. И тако дође мени заповест општа од цара свих и Бога, говорећи послани к мени анђео: Иди! И тако душа моја од убогог ми разлучи се тела на месту званом Глава, године тада текуће 6000 и 900 и 30 и 5 индиката 5 сунцу круг 19 и луне 19, месеца јула 19 дан.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #644 poslato: April 28, 2023, 20:28:26 »

Напредује... сада има 3 центиметра.

https://i.ibb.co/JpKnP1S/IMG-20230428-202527.jpg