Поздрав Зоране, можеш ли мало више о томе како си правио ројеве, пошто и ја планирам исто првог лепог дана...
Милане, пре свега ти хвала што си пожелео да од мене добијеш савет. И ту претходну поруку сам написао у стилу Зорана Ранчића који пише са великим оптимизмом поготово кад има добра друштва. И зато је мало еуфорична та порука. Можда и претерано.
Немој да схватиш погрешно, ја себе сматрам почетником и ја још увек морам много да учим, није још моје време да делим савете.
Имаш овде на форуму доста писања како се праве ројеви. Има варијација од почетне 3 рама легла 2 рама хране па до разноразних метода за разројавање било да је планирано или непланирано.
Моје је мишљење да рој мора да се направи када има хране у окружењу, да има доста пчела и затвореног легла да би боље стартовао и да буде у простору којим може да влада... а и то не мора да буде исправно.
Ја ове ројеве нисам ни хтео да правим јер немам намеру да проширујем пчелињак а нећу ни да продајем јер ми је то исувише компликовано. Рецимо Јано Супек који се истиче на ''интернетима'' током године прави ројеве од основног друштва па их спаја крајем пчеларске сезоне и прави јака друштва за зиму.
Тако да, гледај шта ради Воја Брстина и Горан Раковац. Много су писали на форуму а и хоће да помогну телефоном кад имају времана. Такође Драган Шошић је овде исто доста писао и воли да помогне, од њега се може много научити.
Прилагоди свој почетак у односу на стање у кошницама, стање у природи и у односу на временске услове. Ти си на планини па не могу да те саветујем јер моје окружење је сасвиим другачије. Раковац на неких 40км има сасвим другачије услове иако има пчелињак поред реке.
Тако да, још једном извини и немој да замериш... Мој ти је другарски савет отисни се од обале и ухвати се са речном струјом... и пливај како умеш и знаш... боље да једном научиш на својим грешкама... само немој да их понављаш.
Битно је да немаш превелика очекивања и да када читаш ''интернете'' не допустиш да те ухвати пчеларска еуфорија.
Мене сваке године хвата еуфорија за багрем а немам га у околини.