Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205906 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #780 poslato: Januar 05, 2025, 19:24:02 »

Како сам већ писао, нисмо везали децу него је то на своју руку преузела држава јер тврди да су њихово власништво.

Децу то није омело па су наставили обичај и везали нас очеве као што су то и старије генерације радиле и као што налаже традиција.

Нека су нам сретни и берићетни Оци и нека ми очеви будемо пример својој деци и нека буду боља од нас и мање трпељива на разноразне неправде.

Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #781 poslato: Januar 05, 2025, 22:03:53 »
Хвала Зоко! Такође срећан празник теби и свима који славе овај наш стари православни празник.
И ја сам вечерас био везан, тек вечерас је испала прилика за то.

Поздрав драгим пријатељима... 
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #782 poslato: Januar 06, 2025, 00:34:34 »
То је некако олабављено везање Зоко, то треба јаче да се стегне, да се не можеш сам одвезати. Руке такође морају бити свезане и стегнуте да не можеш да одвежеш ни руке ни ноге. једно дете држи свезане ноге, друго дете свезане руке а мама држи главу да се не можеш окретати . Нема лево и десно. Мораш да пристанеш на све услове да би се дочепао слободе.  :D

Слобода се плаћа најпре пољупцима, обећањима да ћеш бити добар, да нећеш бити строг и на крају новцем.  :D

И тако, мени беше данас четрдесети пут да ме вежу.  :D

Поздрав драгим пријатељима...   
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #783 poslato: Januar 06, 2025, 18:20:08 »
Баш тако Војо.

Теби, твојој породици и свим колегама пчеларима и члановима овог пчеларског кутка честитам Бадњи дан и да се за Бадње вече окупимо са својим породицама и Благословено дочекамо Рождество Христово.

Такође честитам Божићне празнике.
Нека нам Божић донесе пуне кошнице и здраве пчеле!
И нека се и сви ми умножавамо на све добре начине.

Христос се роди!
Ваистину се роди!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #784 poslato: Januar 06, 2025, 21:49:55 »
Хвала Зоко. Срећно ти бадње вече пријатељу, теби и твојој породици здравља радости и среће а нашим пчелама да буду здраве, вредне и радосне.
Христос се роди!
Ваистину се роди! ❤️❤️❤️

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #785 poslato: Januar 08, 2025, 15:16:47 »
Сад оне мање лепе ствари...
За Бадњи дан сам отишао на колибу и погледао кошнице. Још две су мање међу живима.
У обе кошнице по два наставка пуна хране. У једној нема пчела а у дрогој има нешто мртвих пчела свуда по рамовима али не у ћелијама саћа.

Остао сам на два друштва којима сам дао мешавину меда и шећера у праху иако има доста хране у обе кошнице.

Мораћу добро да размислим како ћу пчеларити ове године.

Очигледно да је проблем био што није било повољног временског прозора у јуну за третман мрављом киселином. Мислим да се вароа намножила и да је ослабила друштва а то касније нису могла да надокнаде због топлог времена и мањка уноса из природе.

Такође због разноразних околности као и жеље да им мање сметам смањио сам прегледе кошница у најтоплијим месецима.

Ипак како сам скупљао прополис још сам више оптеретио друштва на одржавање повољне климе унутар коштиница уместо да су све напоре уложиле на проналажење преко потребног полена и воде.

Такође ове године због тога што није било доступног багремца прескочио сам да додатно штитим кошнице сноповима багремца које сам прошлих година ређао по крововима. То је колико толико помагало у најтоплијим деловима лета.

Такође је ове године очишћен и сређен оближњи канал где се покошен сав багремац, трава као и дрвеће и свакакво грмље баш на почетку најтоплијег периода тако да није било никакве траве до касне јесени.

Ове године је Дунав имао висок водостај баш дубоко у касно пролеће па ни на обалама није било траве као до ових година. А онда због тога што су вадили немачке бродове у доњем току нагло су испустили воду и ниво је пао баш када су почеле врућине тако да трава није ни израсла али далеко од тога да је није било.

Иако сам ове године отео највише меда до сада, ипак их нисам оставио суве и без меда. У свакој кошници где сам узимао храну остало је око 4 или 5 рамова са затвореним медом у другом наставку. Један цео наставак хране су имале за себе.

Вероватно због топлог времена није било довољно уноса да би имали повољне услове за стварање квалитетних дугоживећих пчела и да им и толико хране није било довољно.

Мислим... могу још да нађем опрадања... :) али ништа ми то не помаже...

Такође како ми је ово 5 самостална година она по свим (неписаним) правилима доноси разочарења и малодушност јер се на много примера испоставило да тада пчелар доживљава губитке и многи одустају од пчеларства.
Током пет година се успостави један исти редослед ствари а пчеларство није механичко понављање већ правовремено деловање на понашање пчелиње заједнице у односу на временске прилике и издашност природе у околини.

Остаје да извучем поуке, да пронађем еколошко средство за летњи третман и да полако обновим пчелињак.

С обзиром да сам се до сада називао пчелар почетник онда мењам назив у помоћник пчеларског почетника... :)

Али уз Божју помоћ све ће бити у реду. Све то иде својим током и увек се такве ствари дешавају баш када требају и баш зато што тако требају...

Нека смо ми живи и здрави и нек нам живот набацује на леђа само колико можемо да понесемо... све остало је...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #786 poslato: Januar 08, 2025, 22:41:41 »
Све је то добро Зоране.
Није скупо плаћена школа мада је штета када нам умре макар и само једна пчелиња заједница.
Проблем је код пчелара који имају преко 100 кошница а који имају преко 70 % или 80% или још и већи проценат умрлих заједница.

Ово је ипак била најлошија година за пчеле у овом веку до сада за наше услове пчеларења.

Треба извући поуке и наставити даље. Сви смо падали у тим првим почетним годинама, зато главу горе и напред..

Поздрав драгим пријатељима пчеларима.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #787 poslato: Februar 27, 2025, 13:54:05 »

Ево после неколико дана са прехладом и (смртном 37) темепратуром да прибележим и ја понеке утиске са и после предавања у Гроцкој које се одржало 23.03.2025 године.

На предавање сам стигао у минуту иако сам и преко мере јурио до сале општине. Нисам био сигуран да ли да уопште и одем али кад сам већ знао и контактирао Воју не би било фер да не искористим прилику и да га не упознам овако лично.

А премишљао сам се јер сам у суботу пре подне по хладном времену посадио 80-ак садница багрема под ашов а по подне сам ишао на протест који се одржавао у граду. А садњу сам наставио и у недељу током дана па сам посадио још 120 комада. Садио сам у воћњаку близу међа и у једном делу сусдне парцеле која се не обрађује годинама.
Прозебао и исцрпљен хтео сам да после чаја одем под јорган али хтедох да упознам Воју и саслушам уживо његову причу.

Општи утисак је да сам са предавања изашао паметнији него што сам био.
поготово што сам додатно сазнао предности Војиних лекова Нозевоја, Ворвира и Брстивара.

Јуче, 26.02 2025 сам посетио колибу и само прошетао до пчелињака када је већ сунце залазило... из оне једне кошнице пчеле нису излазиле али кад сам је куцнуо пчеле су зазујале... значи живе су.

Уколико преживи до младенаца ето прилике да по Војиној техници удесетостручимо пчелињак... ипак планови су као шаргарепа на дугом штапу...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #788 poslato: Mart 01, 2025, 15:58:10 »

Матуранти Смедерева на маршу правде до Велике Плане - 45 километара.

https://www.facebook.com/share/v/15mwTB2Xr9/

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #789 poslato: Mart 03, 2025, 08:24:01 »

Јуче сам завршио сађење последњих сто садница багрема. Земља је мокра на дубини једног ашова.
Време је било повремено сунчано али ветар је у налетима кварио расположење.

Понека срота леске је помало опустила ресе а понеке скоз и види се да дају полен. Ипак пчела нема на прашницима.

Пчеле су помало излетале а стидљиво крећу и солитарне пчеле.
Кошници која има пчела сам додао цео наставак хране. Остаје до Младенаца да се избори и да ''претекне''.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #790 poslato: Mart 12, 2025, 11:23:11 »
У суботу сам још мало препаковао рамове са храном у кошници и приметио да има 3 рама са затвореним леглом и један рам са отвореним. Али је приметно да је почела смена пчела јер их има мање него раније. У хранилицу сам им сипао сируп. Да се надамо да ће све бити у реду.

Јуче сам погледао хранилицу и видео да узимају сируп.

Ова ситуација са оволиким изумирањем пчелињих заједница је само виша сила... ако ми почетници нисмо могли да се изборимо са условима пчеларења прошле сезоне за Горана и Душана сам био сигуран да ће имати боље резултате.

Мени је (мање-више) нормално да имам губитке с обзиром да су ми пчеле у ''непријатељској'' околини земљорадничких парцела. Али је то увек веома болно и изазива комплексе... :) и веома добра позиција за изговоре.

Велика суша која је покосила сву вегетацију и ускратила полен узела је данак. Мада постоје места где је такође била суша а пчеле су преживеле... нарочито на вишим пределима. Није могуће наћи образац.
Можда поред недостатка полена постоји још нешто што је утицало да толико пчела угине.
Можда ће искуснији пчелари да пронађу шта је то.

Остаје нам да ове године поново крећемо од нуле и вратимо се на старе бројке...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #791 poslato: Mart 12, 2025, 21:47:56 »
Није само количина полена у питању него и његов квалитет и количина пестицида у њему.
Што је већа суша и већи проценат обрадивог земљишта у пречнику лета пчела то је концентрација пестицида већа.

Поздрав драгим пријатељима.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #792 poslato: Mart 26, 2025, 15:07:17 »

Сређивао сам, у недељу, мало кошнице које су остале без пчела... правио селекцију рамова и правио ''оџаке'' да сачувам саће које је добро... саће из неких рамова сам исекао и претопио.

Нанизао сам седам осам наставака са осам рамова затвореног меда. И има још рамова са полузатвореним и рамова са неким количинама меда на њима.
Дезинфиковао рамове са мешавином алкохола прополиса и незевоја.

Подњаче се црне од умрлих пчела. Нешто није било у реду па су изгледа пчеле неговале само краткоживеће пчеле. Да ли је само вароа у питању. Можда је и неквалитетан полен узрок да пчеле немају снагу да направе дугоживеће пчеле.

О другим утицајима не смем ни да мислим...

Идемо даље... нема предаје!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #793 poslato: Mart 26, 2025, 18:45:01 »
Полена није било довољно када им је требало.

Три века испред света...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #794 poslato: April 04, 2025, 13:25:29 »

У среду сам посетио колибу и поново претопио восак и још ми је остало неколико рамова са медом које требам исцедити а восак претопити.

До сада сам скупио неких килограм воска и то је чист пчелињи восак без или са мало сатних основа. Претпостављам да има још рамова са сатним основама али не стављам их више у рамове.

Процветале су и јабуке и трешње и крушке. Молим се богу да ће понешто опстати после најављеног мраза у понедељак. Можда нас само Бог и мало јачи ветар спаси да добијемо укусне и здраве плодове.