Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 205878 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #810 poslato: Maj 05, 2025, 12:33:42 »

Примена мравље киселине у периоду када температура прелази 25 степени јул, август - применити као експеримент на мањем броју кошница.

15% разблажена мравља киселина у дубокој подњачи у посуди која обухвата 70-80% површине у количини од 3 литре у периоду од 20 - 30 дана.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #811 poslato: Maj 06, 2025, 22:19:59 »
Свети Ђорђе моли Бога за нас грешне.

Страшно невреме је прошло кроз Србију...

Народ лепо каже да ако падне киша на Ђурђевдан да ће бити сушна година...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #812 poslato: Maj 09, 2025, 10:00:20 »
Добра вест - поново ради декристализатор.... лоша вест нема шта да се декристалише :)...

У ствари остало је неких десетак тегли... а половину меда ћу да пребацим у течно стање... што меда мање има то се више њих интересује.... али то је тако... хвала Богу да га је и имало....

Иначе купио сам нови термоконтролер и повезао сијалице на следећи начин:

Две сијалице сам спојио редно и направио два таква система која сам спојио на излаз из термоконтролера.

Јуче и пре три дана је кроз централни део Србије прошла страшна олуја. Кретала се од Ваљева па преко Лазаревца, Аранђеловца, Тополе, Младеновца па даље ка Зајечару.

Јуче су се села око Паланке и Плане забелела од града којег је негде имао по тридесетак центиметара...

И Шумадијска и Моравска села око Смедерева су доживела олују са јаким ветром и градом. Сво воће које је и некако преживело мраз овај град га је дотукао а и оставио последице за следећу сезону.

На мом терену где ми је колиба је пала лепа киша а мој багрем је процветао. Један једини је некако преживео... 

Остаје само да се молимо Богу да нас поштеди и да пробамо да будемо бољи као што ''ономад'' рече Патријарх Павле...

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #813 poslato: Maj 09, 2025, 10:52:47 »

Ово је из мог краја. Село испред Радовања.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #814 poslato: Maj 10, 2025, 15:27:42 »

Код мене багрем ипак пасуља... ето пчеларске "среће"...
Да се надамо да је овај један једини предзнак бољих пчеларских времена....

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #815 poslato: Maj 21, 2025, 08:05:32 »

У суботу 03. маја сам направио четири роја три рама затвореног легла са пчелама, додао остатак рамова са храном и још два пута стресао младе пчеле са рамова из основног друштва. У недељу 04. маја ројевима сам додао затворен матичњак.
И чекао. Временске прилике нису биле баш најповољније али било је и пар лепих али ветровитих дана тако да су матице могле у провод.

Јуче сам прегледао ројеве, само средишње рамове тамо где је био убоден штитник са матичњаком. У три сам нашао једнодневно легло (положено јаје у ћелији) а једном роју вишедневно (ларва плива у млечу).

Остаје да се матице стимулишу додавањем сирупа са нозевојем да се развију у друштва.

Хвала Богу нек иде у напредак...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #816 poslato: Maj 21, 2025, 11:18:17 »

Одлично Зоки. Нисам ни сумњао у тебе. Биће све то добро и вратићеш пчелињак на бројно стање од прошле године. Поздрав.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #817 poslato: Maj 21, 2025, 11:41:12 »

Добро је што су додати матичњаци и они су убрзали процес стварања нових друштава.
За 15-20 дана док се ојача основна заједница поново се може мало разројити.
Срећно Зоране!
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #818 poslato: Jun 06, 2025, 09:11:55 »

Мирише липа, у граду је процветала... На пчелињаку је нема или је можда има у широј околини... посадио сам неколико комада из изданака а само једна некако расте...
Прекјуче сам мало косио део где сам садио брагрем и успео да уплашим једну рибарицу капиталку.... ко се више уплашио никада нећемо сазнати :)

Ошацовао сам простор где ћу на јесен да посадим дудове. Из плодова црног и белог дуда сам сам наклијао саднице и остало неколико комада који ће моћи да се посаде. У међувремену сам помешао саксије па не знам који је који... нема везе, важно је да расту...

Багремац полако пролази...

Пчеле вредне и радне и лепо се развијају... прихрањујем сваки други дан са 400мл сирупа... Сав мед сам продао остале још две тегле. Чекаћемо следећу годину да употребимо врцаљку ако пчеле претекну...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #819 poslato: Jun 28, 2025, 06:54:50 »

Врућина. И дању и ноћу. И унутра и свуда. Баш је упекло. Пчеле раде свој посао како оне мисле.
Ја свој. Покушавам да будем вредан. Да сваки дан допринесем понешто.
Остало је још посла а мајстор сам да нађем и кад га нема.
Јуче ме је човек изненадио. Изгледа да има још људи.
Ретка врста.
Опет, избоцкао сам нешто перге јер је у изгледу нека продаја и спремио поклон наравно... Па ако испадне трговина свима ће бити милина.
Имам у фрижидеру још три рама за боцкање... Спремио и за мене за јутарњу терапију.

Меда у залихама у траговима. Моји, како све мање меда има све га више користе.
Купци исто тако.

У свакој кошници има најмање по четири затворена рама али нисам сигуран да ли да им узимам.
Проценићу у августу на Преображење па ћу тада да врцам ако има вишка.

Ове године је суша почела још раније. Нисам косио воћњак па има разноразног цвећа. Има и детелине. Видећемо да ли ће то бити довољно.

Озбиљно размишља да направим неку шпецију као замену за полен у виду погаче па да дам пчелама средином јула.
Има Балинтова погача да се купи, Пчелар Вршац продаје, она би требало да је од полена...

Биће тешка борба... знам ко ће бити победник.

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #820 poslato: Jun 30, 2025, 12:33:18 »

Свиђа ми се ова твоја задња реченица. Додао бих само да  "што је борба тежа то је победа већа ".

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #821 poslato: Jun 30, 2025, 13:17:25 »
Хвала Горане, биће онако како треба да буде.

Пчеле су добро. Прихрањујем по 40мл сирупа скоро сваки дан. Немам кад да детаљно отварам кошнице. Видим да носе полен, кад нека почне да прави браду ставим празан наставак. Чекам да младе матице направе бар три четири рама заатвореног легла па размишљам да кренем са неким третманом против варое. 

Ових дана сам се безуспешно борио са моторном пумпом за воду и покушајима да покренем наводњавање на лакши начин. Имам шмрк - ручну пумпу за воду која је намонтирана на цев. Цев је побијена на дубину од око 6 метара. Вода је на неких два метара. Ипак, моторна пумпа не може да повуче воду. Могуће је да је сито на дну цеви иструлело па се у цеви појављују каменчићи и песак. Или тај систем са цеви и шмрком, пре пумпе пушта негде фалш ваздух и моторна пумпа не повлачи воду. Додуше, неко време моторна пумпа ради и избацује воду са трећином капацитета али ако се на пумпу стави црево онда престане да избацује воду. Мораћу да са посаветујем са неким ко је стручнији.
Да ангажујем неког бунарџију да извади цев и да је побије поново, мислим да је скупа инвестиција, барем за сада. 

Зато сам јуче однео 40+ канти воде да залијем младе саднице. Воћке сам засадио у башти па нисам далеко носио канте.
У току недеље ћу морати да залијем и младе саднице у воћњаку. Ту већ имам опробану методу са колицима где у кантама понесем око 50 литара воде.

Писао сам раније да сам направио декристализатор за мед од покварене машине за прање судова. Сада сам са истим системом за грејање унутрашњости направио и инкубатор за јаја. Пустио у рад и резултати нису изостали.
Већ сам на почетку године купио 12 пилета и то су сад већ одрасле кокошке.
Онда сам у правом инкубатору којег са позајмио од ујака произвео још 12 комада. И ти су пилићи на колиби у посебном покретном кокошињцу где расту.
Сада сам направио комбинацију и из позајмњеног и из мог направљеног инкубатора и резултат је 25 пилета.
Обично је проценат кока и петлова 50-50 тако да ће бити сота петлића. Прошлих година смо их товили колико то њихова нарав дозвољава и било је доброг, младог, печеног меса...
Коке ће да носе јаја, додуше ове последње излежене тек следеће године.

Јуна 28. је био Видовдан... увек се сетим речи Светог Кнеза Лазара:''Рђом коп'о док ти је кољена...''

Можда је по дану и тешко... али се увече лако заспи.... чим молитва утихне са усана...

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #822 poslato: Jun 30, 2025, 13:23:18 »

Дај постави пар слика тог покретног кокошињца. Можда би ми тако нешто затребало идуће године кад одем у пензију.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #823 poslato: Jun 30, 2025, 14:06:12 »
На овим фотографијама се види како изгледају покретни кокошињци. Једноставно конструкција је довољно лака да може да се премести - превуче тамо где има траве па коке кљуцају ту траву. Кад остане само земља онда се премести кокошињац.
Ја их тренутно не премештам јер су ми кокошињци у простору који је омеђен жицом па само пустим коке да изађу.

Ово је мислим 2020 када смо гајили товне пилиће на здрав начин без светла са неком концентрованом храном која није садржала антибиотике.

Имам и један велики покретни кокошињац који има и точкове али је био сувише тежак да се вуче по песковитој земљи. Он има и део за пса изнад кога су гнезда за коке. Задња страна тог дела где су гнезда се отвара па на лак начин се узимају јаја. Тренутно је празан али следи усељење следећег месеца када ћу да преселим најстарије коке које ће ту да чекају пензију. Оне имају око четири пет година и мало носе.

Иначе за мање пилиће се користи ситна хексагон жица а за веће коке је промер окаца на жици већи.

Направићу их више кад стигнем до пензије. Ако икада стигнем и ако буде пензије... :)

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #824 poslato: Jul 17, 2025, 15:16:14 »

Јуче сам почео третман мрављом киселином на улошцима. Нисам нашао бони улошке па сам изабрао највеће које сам могао да нађем.
Лепим уложак на најлон који је постављен на рамове. Најлон је величине мало веће од улошка. Сипам 40мл киселине јачине нешто између 60% и 85%... Остало ми од прошле године мало киселине од 60% па сам додао исту количину киселине од 85%.
Два друштва која су само на једном РВ наставку и са ЕВ на подњачи не третирам. Чекам да још направе неку генерацију пчела.

Прихрањујем кроз хранилицу али ми је Мирајана Бојовић писала да је боље да се прихрањује кроз флашу.
Нисам могао да се тако организујем за сада... покушаћу касније да убацим неке празне наставке и поставим флаше.

Синоћ сам до касно заливао младо воће а данас је и киша пала. Остаје ми касније за два викенда да наставим да заливам у воћњаку младе саднице.