Није то клиничка слика – то је сасвим уобичајено стање током зимовања. Клиничка слика би била са знацима болести. То су успорене и наизглед мокре пчеле, безвољно друштво итд. Ни трагови пражњења по рамовима нису клиничка слика. Прошла зима нас томе учи (наравно, не знам како је било код тебе на пчелињаку, али знам како је било код мене и на многим пчелињацима), када није било клиничке слике - чак напротив.
Ако су код тебе пчеле излаиле на прочисни лет (око 17. фебруара), онда нема разлога за бригу.
Као што си и сам видео, постоји разлика у стању друштава током зиме. Оне које имају довољно хране су мирније, а оне са мало – узнемирене. У том смислу је погача лоше решење јер додатно узнемирује пчеле.
Додао бих нешто што је занимљиво...Приметићеш да су углавном млађе пчеле које излећу на пражњење ако се друштво мало узнемири нпр. додавањем погаче. То су пчеле које нису излазиле на прочисни лет када је било прилике (углавном се сматра да све пчеле излазе на прочисни лет, али то није увек тако) и углавном не знају где је лето. Ако је време када постоји могућност за прочисни лет краће (само један повоља дан), не излазе све пчеле на причисни лет. Надам се да си прихватио моју тврдњу да старије пчеле управљају понашањем друштва. Оне исто тако предводе и прочисни лет.
Млађе пчеле су још заузете обавезом у клубету и чекају налог да напусте коницу и оду на прочисни лет. Један део млађих пчела се исчисти, али добар део не добије прилику. Разлог је заузетост старијих пчела око уношења воде или полена, ако је време такво да га има. Ово лако можеш проверити дан-два после дана повољног за прочисни лет (или чак и сутрадан), ако отвориш кошницу. Такође се пчеле узнемире и понашају онако како си сада приметио иако је прошло не више дана, него време које се мери у сатима од прочисног лета.
Тако, да ако се понегде види понека пчела која је напустила клубе, приметно је да је то млађа пчела која је напустила клубе јер се није исчистила и узнемирена је. Углавном се укочи од хладноће или се исчисти по погачи (ту је углавном топло).
Не можеш нешто много предузети да ово спречиш. Гледаш да их више не узнемираваш и не стављаш нпр. погачу „за сваки случај“ и слично. Такође је добро имати појилицу у коју можеш додавати топле воде када пчеле почну летети (наравно, ако је пчелињак близи и има ко да то уради). Зато и предлажем да се додаје мед у кристалу уместо погаче који много мање узнемирава пчеле и то имај у виду али за убудуће (знам да си „смазао“ мед који имаш)

.
ПС
Да не заборавим: одмах мораш опрати те флеке по одећи. Вероватно ће многи помислити да тако мислим због заразе. Далеко од тога, већ се касније врло тешко пере

.