Autor Tema: Зима 2017 /18 - понашање пчела и евентуални губитци  (Pročitano 46145 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje

Уђосмо и у март последњи зимски месец у пчеларском календару. Сачекао нас је са дебелим , највећим минусом ове сезоне. Прогноза , ако јој је веровати , каже да из минуса излазимо за викенд и да се више неће враћати . Но , до половине месеца , тешко да ће олистати гора . Сада треба бити опрезан јер је баба Марта најопаснија. Подоста се хране потрошило у кошницама због раног легла и благе зиме у фебруару у просеку по око килограм по друштву. Да сам ближе пчелињаку већ данас би завирио бар у оних пар сумњивијих и обележених. Овако до десетог ми остаје само да пратим форум и надам се најбољем.

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
Температура -10 °C. Прегледао сам све кошнице кроз поклопац од хранилице.  Све су живе и здраве. Преносе мед са спољних рамова према простору где је клубе.

Van mreže Rakovac Goran

Ево прогнозе за март :

Prema prognozi za mart, koju je juče izdao RHMZ, od 31 dana čak 25 će biti kišni . Periodi padavina očekuju se od 6. do 10, zatim od 12. do 19. i konačno od 21. do 26. marta. Za sve to vreme, prosečne dnevne temperature neće padati ispod osam stepeni, a krajem meseca ići će i iznad 20. Živa će se oko nule spustiti samo 10. marta, kada je moguća slaba susnežica. Prema ovoj prognozi, mogle bi da se obistine crne slutnje o ozbiljnim poplavama u Srbiji tokom marta.
« Poslednja izmena: Mart 05, 2018, 19:32:59 od strane Global Administrator 1 »

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
RHMZ: Čak 25 kišnih dana u martu.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Rakovac Goran

RHMZ: Čak 25 kišnih dana u martu.

Пробао сам баш то да поставим али ми не полази за руком. Уредиће модератор.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Naravno. Samo sam postavio da vide svi članovi. Rekoh da budem koristan.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Jutros - 24 , nista ne diram, niti im prilazim..

Van mreže Zoran Akik

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
Кад сам се пробудио у 3,30 часова и код мене је било -20.

Van mreže Bojan Šušnjar

• Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Evo Goranove poruke u cjelini:

Citat
Prema prognozi za mart, koju je juče izdao RHMZ, od 31 dana čak 25 će biti kišni . Periodi padavina očekuju se od 6. do 10, zatim od 12. do 19. i konačno od 21. do 26. marta. Za sve to vreme, prosečne dnevne temperature neće padati ispod osam stepeni, a krajem meseca ići će i iznad 20. Živa će se oko nule spustiti samo 10. marta, kada je moguća slaba susnežica. Prema ovoj prognozi, mogle bi da se obistine crne slutnje o ozbiljnim poplavama u Srbiji tokom marta.

Van mreže Rakovac Goran

Кад сам се пробудио у 3,30 часова и код мене је било -20.

И код мене јуче на пчелињаку јуче - 20.

Van mreže Andreja Anđelković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kruševac - Sebečevac (nv: 229 m)
U četvrtak -15, juče otoplilo preko dana oko 5. Drmala me nervoza zbog nekoliko skromnijih rojeva. Za sada je OK naglo zahlađenje nije nikog ubilo.
Andra
062 31 00 13

Van mreže Bojan Šušnjar

Ja sam juče bacio pogled odozgore na sve košnice.
Imam jedan nukleus koji je pod kraj ljeta bio meta pljačke i pored prihrane je ostao sa tanjim rezervama hrane pa je u prethodnom periodu dobio pola pogače. Juče na pregledu vidim da je pogača pri kraju pa sam stavio novu polovicu pri čemu je nekolicina pčela poletjela van klubeta. Temperatura se bila tokom dana podigla iznad nule za koji stepen.
Desetak pčela je sletjelo na bluzu koju sam morao obući jer su mi se zaljetale u facu. Vidim poslije da su mi dobro ukakale bluzu a i oko košnice na snijegu je ostalo žutih fleka. Unutar košnice nema fleka po satonošama ali je očigledno da su spremne za pročisni let.
Sad se ja pitam da neće ovakvo stanje da okrene na nozemozu?

Kod ostalih košnica stanje je uglavnom uredno ali nije isključeno da ih ima još sa ovakvom kliničkom slikom. Za nekih 4-5 dana se očekuje vrijeme sa temperaturama pogodnim za pročisni let pa se nadam da će im to biti korisno. Kako će temperature ići gore biće mogućnosti uskoro da se interveniše i sa malo nozevoja.

Da li je poželjno još nešto konkretno preduzimati u ovakvim sliučajevima?

Ono što je još primjetno je da su sva društva koja imaju pogaču više u pokretu i proizvode mnogo više vlage od onih koja nisu imala potrebu za pogačom. Recimo imam dvije EV koje imaju iznad još jedan nastavak sa hranom u koji su tek prešle i one su mirne i samo blago šuškaju i meškolje se. Primjetno je da su u hibernaciji za razliku od ovih sa pogačama koje su nekako više uznemirene i mnogo su aktivnije što je i razumljivo jer imaju posla oko prerade pogače.

Pozdrav svima...

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Није то клиничка слика – то је сасвим уобичајено стање током зимовања. Клиничка слика би била са знацима болести. То су успорене и наизглед мокре пчеле, безвољно друштво итд. Ни трагови пражњења по рамовима нису клиничка слика. Прошла зима нас томе учи (наравно, не знам како је било код тебе на пчелињаку, али знам како је било код мене и на многим пчелињацима), када није било клиничке слике - чак напротив.

Ако су код тебе пчеле излаиле на прочисни лет (око 17. фебруара), онда нема разлога за бригу.

Као што си и сам видео, постоји разлика у стању друштава током зиме. Оне које имају довољно хране су мирније, а оне са мало – узнемирене. У том смислу је погача лоше решење јер додатно узнемирује пчеле.

Додао бих нешто што је занимљиво...Приметићеш да су углавном млађе пчеле које излећу на пражњење ако се друштво мало узнемири нпр. додавањем погаче. То су пчеле које нису излазиле на прочисни лет када је било прилике (углавном се сматра да све пчеле излазе на прочисни лет, али то није увек тако) и углавном не знају где је лето. Ако је време када постоји могућност за прочисни лет краће (само један повоља дан), не излазе све пчеле на причисни лет. Надам се да си прихватио моју тврдњу да старије пчеле управљају понашањем друштва. Оне исто тако предводе и прочисни лет.

Млађе пчеле су још заузете обавезом у клубету и чекају налог да напусте коницу и оду на прочисни лет. Један део млађих пчела се исчисти, али добар део не добије прилику. Разлог је заузетост старијих пчела око уношења воде или полена, ако је време такво да га има. Ово лако можеш проверити дан-два после дана повољног за прочисни лет (или чак и сутрадан), ако отвориш кошницу. Такође се пчеле узнемире и понашају онако како си сада приметио иако је прошло не више дана, него време које се мери у сатима од прочисног лета.

Тако, да ако се понегде види понека пчела која је напустила клубе, приметно је да је то млађа пчела која је напустила клубе јер се није исчистила и узнемирена је. Углавном се укочи од хладноће или се исчисти по погачи (ту је углавном топло).

Не можеш нешто много предузети да ово спречиш. Гледаш да их више не узнемираваш и не стављаш нпр. погачу „за сваки случај“ и слично. Такође је добро имати појилицу у коју можеш додавати топле воде када пчеле почну летети (наравно, ако је пчелињак близи и има ко да то уради). Зато и предлажем да се додаје мед у кристалу уместо погаче који много мање узнемирава пчеле и то имај у виду али за убудуће (знам да си „смазао“ мед који имаш) :).

ПС

Да не заборавим: одмах мораш опрати те флеке по одећи. Вероватно ће многи помислити да тако мислим због заразе. Далеко од тога, већ се касније врло тешко пере :).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Додао бих у посебној поруци да си могао приметити „бинарно понашање“ пчела (врло једноставно понашање у односу на оно што неки пчелари шире као неку „веру“ – да су пчеле врло, врло паметне).

Дао си им малу прилику отварањем кошнице да крену у прочисни лет. Довољно је да једна пчела „зукне“ и да млађе пчеле крену, јер је друштво већ било у стању узнемирености (повишена температуре у клубету или гнезду) иако је очигледно да није "ни време ни место" за то и да ће највероватније "бућнути" у снег и ту остати. Уз то, томе доприноси и недостатак меда у саћу, који лагано односи температуру клубета и додатно га умирује.

Ово си могао приметити на снимку који сам поставио у теми Понашање пчела. Јесте, добро си приметио да је једна пчела узлетела, али остале нису мрднуле. Клубе је било постављено ниско и друштво је имало прилику да се пчеле добро исчисте. Даље, оне имају потребу само да мирују.

Значи да је њихово понашање усмерено само да покупе мед и ништа више (прикупљање хране је врло јак нагон) – не пада им напамет да узлете, да бране клубе и сличне радње које су очекиване . Пчела које си ти узнемирио (друштва у сличном стању), чекају прилику да излете на прочисни лет. Оне имају само то на уму иако би требало да мирују по хладном времену. Нема „паметовања“ пчела које знају да им је живот угрожен ако узлете, да угрожавају могуће постојеће гнездо (легло) ако га има ни осталих показатеља „сјајне“ памети пчела која се граничи са мистиком.

Иначе, ни тим пчелама које су узлетеле често није толико изражена нужда да узлете на прочисни лет, али користе прилику која се указала.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Bojan Šušnjar

I tako, učim ja naravno svaki dan po nešto. Hvala i na ovom pisanju Šole.

Inače kada se tiče "binarnog ponašanja"...
Mi ljudi smo valjda jako inteligentna bića, al kad zagusti, tj. kad je nužda, sva ta silna inteligencija se svede na jedan bit koji se trudi da drži "klapnu" zatvorenom. Ako se bit otme kontroli...onda je već kasno...  ;D ;D ;D

Što bi se reklo "nije se on uneredio što WC daleko već što nije na vrijeme krenuo".   :D

Tako ni tim jadnim pčelicama nije zamjeriti. Kad se digne poklopac ona vidi priliku da se isprazni pa to i čini.
Sada što im se moja bluza našla na putu ko mi kriv.  ;)

Što se tiče meda za sada je stanje takvo kakvo jeste. Kod mene vrcanje malo kasni al kad bude biće. 
Med sam kupovao za vlastitu potrebu i ta prva količina na koju misliš je odavno potrošena. Bila je i druga dopuna koja još traje ali ga pčelama nisam davao jer nije sa mog pčelinjaka.
Ne da nemam povjerenje ali nebi da čačkam mečku...

Pozdrav svima...