Autor Tema: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka  (Pročitano 401849 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
Odg: Dnevni izveštaj sa pčelinjaka
« Odgovor #315 poslato: Mart 22, 2015, 14:47:40 »
Dzenerika počela da cveta...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #316 poslato: Mart 22, 2015, 14:59:57 »
Kajsija pocela danas kod mene da cveta....

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #317 poslato: Mart 23, 2015, 18:35:03 »
U subotu i nedelju sam radio oko pomoćnih društava (detaljno preslaganje). Samo onako na brzinu sam pogledao par košnica, ne vadeći ramove. Pčele su bez izuzetka pratile stanje cvetanja i leglo je primereno tome. Uglavnom je tek poklopljeno ili mlado leglo.

Zalihe polena su bile samo ono što je tog dana uneto, jer kreće jača potrošnja, a džanarika je praktično tek počela. Nažalost, dren i ostalo što cveta u to vreme je neiskorišćeno. U mnogo društava ima hrane za još jednu zimu. To govori o prirodnom razvoju prema cvetanju bilja, koji je najbolji i izuzima razna stimulisanja i "cimanja" kada nije vreme za to.

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #318 poslato: Mart 23, 2015, 18:59:26 »
I ja sam danas sa bratom i dvojicim prijatelja imao posetu pčelinjaku koji se nalazi u ataru. Svih 150 zajednica (na ovom pčelinjaku) su žive i zdrave i hrane ima poprilično. U košnici koju smo otvorili legla ima na 3 rama i na četvrtom tek započinje. Ukupno je nešto oko 6000-7000 radiličkog legla. Mi nemamo drena, jagorčevine a džanarika još nije počela da cveta a nadam se da će početi otvarati za 3-4 dana. Nadam se takođe da će i trnje početi za 7-8 dana ako ostane ovako toplo. Kod mene je danas bilo oko 13-14 stepeni mada je severni vetar stvarao utisak niže temperature. Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #319 poslato: Mart 23, 2015, 21:31:30 »

Juče pregledao, nasumično, tri košnice. Primetno je da su pčele ove zime imale manje zalihe polena nego inače.  Kod mene dren u punom cvetu. Uprkos oblačnom vremenu juče lepa aktivnost ali danas jaka i hladna košava.
   Stanje sa količinom legla ujednačeno. Površina zatvorenog legla malo veća od površine dlana a zalegnuto oko 1/3 lr rama. Leglo na tri, kod jakih društava na 4rama.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #320 poslato: Mart 23, 2015, 23:19:23 »
Kod mene je potpuno drugačije. Perge i sada u nekim društvima i ma i previše, ali to nije uticalo na razvoj legla. Dok ne krene iz prirode, nema dobre pčele.

Kasnije kada se stvore zalihe nove pege, može i da se improvizuje, ako zatreba.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
  • Uvek pomogni drugima:! Tako ces pomoci sebi.
  • Lokacija pčelinjaka: Zupče - 567 m, Zubin Potok.
« Odgovor #321 poslato: Mart 24, 2015, 22:49:41 »
, Danas obisao pcelinjak, vreme suncano sa malo vetra temperatura 14 stepeni, pcele lepo rade nose polen i vodu, na pojilicama velika guzva, dopunio pojilice i uzivao posmatrajuci pcele. Pozdrav iz Kosovske Mitrovice.

Van mreže Boris Salaj

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sombor- Gradina
« Odgovor #322 poslato: Mart 30, 2015, 11:27:33 »
Juče obišao "stado"...Temperatura 14 stepeni, vetrovito..Kajsija i Džanarika procvetale, dosta mrtve koprive i maslačka. Slab izlet i unos ali pojilo puno...Danas kiša...

Van mreže Daniloski Blagoja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Тајмиште 1069мнв
« Odgovor #323 poslato: Mart 30, 2015, 18:26:51 »
Danas bio na pcelinjak i konacno izvrsio prvi pregled ove godine!Vreme je obecavalo,sunce bez vetra,pcele radosne zujale na sve strane jos u 9 00,i pored nocasnog mraza,vuku pilen od kacuna kukureka,i po neka od leske,jer nije jos prosla,dren se polako otvora zbog hladnoce!I sve je ovako lepo bilo do negde 12 00,i poceo je jak vetar i naoblacenje pa i kisica zarominjala.Stanje drustva zadovoljavajuce,stim sto one koje su imale hranu u oktobru,imaju i sada,a 2-3 kojima sam dao jos u februaru pogacu,nemaju ni sada neke solidne zalihe,svim drustvima je dodata pogaca.Zadovoljan sam jacinom drustva cak i sa ovim koji nemaju hranu toliko.Sve su zive i najbitnije zdrave,bez znakova nozeme i proljiva.pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #324 poslato: Mart 30, 2015, 19:18:25 »
I kod mene od juče, preključe cvetaju džanarika i kajsija. Vreme je prohladno. Preključe 12 oblačno, juče oko 13 i opet oblačno i opet vetrovito. Veoma malo pčela je izlazilo iz košnica jer se od vetra nisu mogle vraćati u košnice. Danas opet vetrovito, oblačno i opet slab izlet pčela.
Još nismo počeli sa prolećnom prihranom.

Pozdrav svima...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #325 poslato: Mart 30, 2015, 19:39:01 »
Pozdrav kolege, kod mene i danas ceo dan kisa, vetar, hladno, sve stalo, po koja pcela rizikuje i izadje verovatno po vodu, mnoge se ne vrate, cekamo lepse vreme.

Van mreže Makuljevic Predrag

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Voluja
« Odgovor #326 poslato: Mart 30, 2015, 20:30:43 »
Kod mene je potpuno drugačije. Perge i sada u nekim društvima i ma i previše, ali to nije uticalo na razvoj legla. Dok ne krene iz prirode, nema dobre pčele.

Kasnije kada se stvore zalihe nove pege, može i da se improvizuje, ako zatreba.
Odprilike ista stuacija.
Što im ja manje pomažem  i ostavim ih na miru bolje se razvijaju.
Raznorazne rane stimulacije okretanje ramova,nastavaka,sirupiranje dok god pčele ne opšte sa prirodom slaba vajda.
Sanirao sam bezmatke i video količinu hrane i ne diram do daljnjeg.
Ranije žurio sam i sa proširenjem legla što se pokazalo jako loše.
Iskren da budem jača društva sam imao prošle godine u ovo doba godine ali u sred bagrema sirupirao da ne uginu od gladi.

Van mreže Dragan Šošić

« Odgovor #327 poslato: Mart 30, 2015, 22:57:46 »
Sve nabrojano može da se radi, ali sve u svoje vreme (kada pristigne višak mlade pčele i kada ima unosa dovoljno polena).

Van mreže Slavisa Petrovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Zvornik
« Odgovor #328 poslato: Mart 31, 2015, 12:37:49 »
Danas vreme suncano sa po kojim malim oblackom, i povremenim slabim vetrom (jug) pcele izasle maksimalno unose polen, vodu i nektar sa prvih otvorenih dzanarika u blizini, od jutros svaka je u proseku bacila po 5-6 tura  ;D ;)  voze ko volvo i scania sve troosovinci 8)  ima sigurno i pretovara tu ali nemam vagu na ksonicama pa cu im oprstiti, grede su jake izdrzace...

A na poletaljci kosnice br 4. sam ugledao prvi put ove godine truta, izadje stidljivo proseta se poletajkom malo levo malo desno i vrati se unutra. Po izgledu mi ne lici da je sveze izlezen, sumnjam da je proslogodisnji prezimio da ga pcele nisu eliminisale, jos nijedan ram nisam izvadio ni pregledao ali po onom sto vidim na podnjaci, poletaljci i odozgo kroz mrezicu zbega izgleda odlicno.

Dugo sam posle gledao poletaljke ali niti jednog truta nisam video, samo ovog u cetvorci.
Razlika izmedju pčelinjeg i ljudskog društva je u odnosu broja radilica i trutova.

Van mreže Misko Savic

• Stari član foruma
« Odgovor #329 poslato: Mart 31, 2015, 16:46:46 »
Pozdrav kolege, evo konacno i kod mene osvanuo lep i suncan dan sa temperaturom od 15 stepeni, pa ja reko da iskoristim i izvrsim pregled pcelinjih drustva. Sve u svemu mogu reci da sam zadovoljan zatecenim stanjem, sva drustva su lepo izimila i krenula u razvoj, legla ima na4-5 rama obostrano velicine sake na prednjem delu rama iznad leta zatvorenog legla. Brine me kolicina hrane koja je dosta utrosena i mogu reci veoma oskudna u kosnicama, dodao sam pogace, posto nema nikakvog unosa, jer kod mene jos nije nista procvetalo. A za sirup jos nije vreme posto su noci dosta hladne.  Nadam se da ce Bog da nam da i malo lepog vremena i da ce sve biti kako treba. Medno.