Autor Tema: Suncokret 2020  (Pročitano 28983 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Suncokret 2020
« Odgovor #75 poslato: Jul 16, 2020, 13:46:41 »

Прошле године сам неколико ројева пребацио на нов пчелињак крајем маја и додао други наставак без матичне решетке. До септембра су завршили на по три наставка препуни пчела и меда. Из њих се врцало више него од неких производних друштава. Матице су шарале са леглом али се то да на крају препаковати.

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #76 poslato: Jul 16, 2020, 15:19:56 »
Nemanja: "Dušane, daj šansu tvoim pčelama još danas..."

Ajde, dobro...kad si baš navalio... ;)
Ali, ako se ne porave... >:(

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #77 poslato: Jul 16, 2020, 15:20:29 »
poprave

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #78 poslato: Jul 16, 2020, 22:55:59 »
Danas 0,4kg.
Nemanja, ne vredi...Džaba naša dobra volja... ;) :D  to, je to...
Prostim sabiranjem svih dnevnih unosa dolazimo do brojke 34,8kg.
Uvek kažemo "moglo je bolje..." Nisam nezadovoljan!

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #79 poslato: Jul 16, 2020, 23:26:08 »
Ma gde Dule nezadovoljan, sasvim korektno. Da mi neko ponudi toliko na svakoj košnici pre početka paše, pristajem bez pogovora. 😊
Hvala ti na svakodnevnom javljanju, kod mene je isto tako gotovo.
Ja ću pripremiti vagu za sledeću sezonu, da ne budeš sam u javljanju. 😉
Vrcanje sledeći vikend, ne pre, još ga poklapaju. Mada u nekim blic pregledima, ima dosta košnica sa skoro 50% zatvorenog meda.
yu7yuu

Van mreže Nemanja Banjac

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Okolina Sombora
« Odgovor #80 poslato: Jul 16, 2020, 23:44:38 »
Nenad:"jednom bez matične više nikad..."
Imam neke ideje, da potpuno pređem na pčelarenje bez matične...
Ajde, da se skupimo nazimu, pa da se siti isvađamo na tu temu (?)
p.s.
Gde si Nenade! Ostavio si nas, ovde, same...ne možemo tako... :D
Može bez matične, sa 8 ili 9 ramova u medištu. Em u nastavku bude više meda, em matica ne zaleže u duboke ćelije.
Prekasno sam nabavio šablon za raspoređivanje 9 ramova.
Tu sam Dule. Samo vas posmatram...

@Nemanja
Neka me iskusniji isprave, ali nije generalno pravilo, vezano za količinu pčela i legla.
U bagremu, kao relativno kratkoj, a burnoj paši, što više pčele i maltene bez otvorenog legla.
U suncokret ući sa dosta pčele i što više legla, jer paša zna da se otegne i preko mesec dana...

Sve se slažem. Ali su me razuverile pomoćne, koje nisu imale legla, tj premalo. A one za 40 dana se razvile sasvim dovoljno da se prošire komplet u plodište i da donesu pun gornji nastavak u kome nije bilo kapi meda. Nije u pitanju jedna pomoćna, već skoro sve.
yu7yuu

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
« Odgovor #81 poslato: Jul 17, 2020, 08:03:14 »
@Nemanja
Razlika je samo u dva, tri nastavka... ;D

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #82 poslato: Jul 17, 2020, 18:35:10 »
Nenad: "Jednom bez matične i više nikad...)
Goran:"Matice su šarale sa leglom..."
Nemanja:"Ja apsolutno ne razumem šta me zadesilo na pčelinjaku..."

Svež vazduh (kiseonik) ne treba medu. On treba leglu!
Kad ovo znamo, zašto pravimo razne otvore na medišnim nastavcima? Žičani zbeg ili hranilica su takođe neki "otvori" kroz koje dopire svež vazduh. Oko tih otvora, pčele najpre posklanjaju med (jer se plaše...), oslobode matici prostor a ova brže- bolje zaleže (naročito ako je paša izdašna pa je m. blokirana...). I eto nama jeda: Matica šara, pravi nam problem.
Ja sam prihvatio kako je Brnda savetovao: samo donja dva nastavka imaju otvore. Tu je redovno smešteno leglo (sa prelepom mednom kapom u vrhu drugog nastavka). Puna podnjača i puna poklopna daska se podrazumevaju! Gore može biti naređano nastavaka i nastavaka...sve je med. 

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #83 poslato: Jul 17, 2020, 18:36:11 »
Evo slika sa ovogodišnjeg suncokreta:

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #84 poslato: Jul 18, 2020, 00:15:02 »
Браво Дуле.
Јуче сам се пријатно изненадио када сам на једном мањем пчелњаку видио колико су ми меда донеле слабије заједнице које сам током јуна разројавао. Штета их је разројавати или ослабљивати пред сунцокрет . Вадио сам рамове са леглом и пчелама и појачавао ројеве а и ројеве сам од њих током маја правио.
Заједнице које су имале петнаестак РВ рамова пчела донеле су по 15-20 килограма меда. У неким ће бити и по пун наставак са 17-18 кг меда да се извади.
Увек тако промашим, тамо где одлично меди ја оставим мањи број слабијих заједница а тамо где су ми јаке заједнице са 25-30 рамова пчела буде лоша локација.
Један пчелињак са 50-60 заједница неће ни за себе обезбедити довољно сунцокретовог меда а био је најјачи са пчелама пред сам почетак сунцокретове паше. Од њега сам очекивао велике уносе а он у катастрофи. Остале кошнице и без меда и без оне силне снаге.
Неке заједнице су се свеле на један наставак пчела а неке на 6-7 рамова пчела.
Скоро исти такав пчелињак али три километра даље који је исто био јак але не тако као овај поменути добро је искористио сунцокретову пашу. Заједнице су још увек јаке а меда има поприлично.
Било је ту мало и налета јер нема дрвећа у околини. Једне су окренуте према другим у два реда дужине око 20 метара са по око 30 кошница  са размаком редова од око 15-20 метара и опет је дошло до налета пчела из једног реда у други.  Једне су биле постављене на јужну страну и окренуте летима ка северу а други ред постављен на северну страну и летима окренут према југу то јест према оном другом реду.
Има још сунцокрета који тек отвара или је почео пре који дан али време не ваља и полако престаје унос. Данас је цео дан на све четири локације киша и данас нема уноса али има неке мале потрошње.
Мед још није довољно затворен у рамовима и за који дан крећемо полако у врцање.
Надања су у почетку била велика али... биће како буде...
Нек смо живи и здрави, ми снивамо а Бог одређује.. 
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #85 poslato: Jul 18, 2020, 15:44:37 »
...   
Svež vazduh (kiseonik) ne treba medu. On treba leglu!
...

Не ради се само о потреби за кисеоником. Има утицаја и особина ваздуха по питању влажности. Колика је „потреба“ друштва за одређену величину отвора, мислим да не можемо знати (мислим на уобичајени рад са пчелама, а не на научно гледиште по овом питању). Зато се држимо неког просека или личног уверења (својег или, што је лошије, туђег).

...
Ja apsolutno ne razumem ovo što mi se zadesio na pčelinjaku. Većina pomoćnih mi super donela. Što bi rekli, gde da potpišem da uvek toliko donesu na svakoj paši.
...

Немања, немој да те чуди то што су помоћна друштва. У оваквим годинама (неповољним за одгој преобимног легла), друштва која одгајају умерену количину легла се покажу бољим, јер се пчеле мање „сатиру“ (то су она „тровања“ на преоптерећеним теренима).

Пар година на ваги нам стоји једна кошница (вага је код куће) и њу нико не дира. Тако је дошло до тога да се уопште не зна шта се дешава са тим друштвом. Погледао сам је пре око месец дана и хтео да је припремим за пресађивање (да не „седи“ залудна, јер вага ионако стално пада :) ). Док су остала друштва (у истим условима) стигла до минималних количина залиха хране (иако нису сељена и ништа им није узето меда), ово друштво је изгледало одлично. Имало је  поклопљеног меда и у полумедишту и у плодишту. Матица је ЖУТА (не по „природним одликама“ већ жуто обележена). Била је „при крају“ и затекао сам само 2 рама са младим леглом. Остало је поклопљено и углавном излазеће легло. По количини легла је слаба, али по свим осталим показатељима одлична: има пуно младих пчела, има велике залихе перге, има велике залихе меда и има нешто што нема :)...нема кречног легла ни у траговима (ова година погодује појави кречног легла).

Заменили смо матицу и сада је то друштво међу најбољима (и по количини здравог легла).

ПС

Наравно, имај у виду да не доносим површне закључке на основу стања у једном друштву. Није то друштво једино, има их неколико које су биле у скученом простору, а опасност од ројења је прошла.

О матичној решетки може да се расправља. У оваквим годинама је не користим. Наравно, да зависи и од тога какво је стање наставка изнад...итд.

Слика је са  сајта (прва коју сам видео на претраживачу :))
https://www.rovex.rs/relativna-vlaznost-osnovno

Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #86 poslato: Jul 18, 2020, 23:50:10 »
Iznenađenje...!
Danas vaga pokazala 1100g. (za dva dana)
Ali, juče je skoro ceo dan rondala kiša..!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #87 poslato: Jul 20, 2020, 00:40:45 »
Кренуће поново чим отопли, ипак је ово јул.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže dusan lazic

« Odgovor #88 poslato: Jul 20, 2020, 22:11:20 »
Za dva dana +400g.
(juče padala kiša skoro ceo dan)

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #89 poslato: Jul 20, 2020, 22:52:44 »
Зрно по зрно, биће погача...
Данас су поново фино кренуле.
Најављују лепо време у наредним данима па се надам да ће поново кренути уноси...

Три века испред света...