Dragane, Dragane, dragi te Bog pomogao. Žao bi mi bilo da ti ne odgovorim ponešto pa hajdemo redom.
1. Ti imaš svoj um i svoje oči, svoje pare ulažeš i ti ćeš dušom i leđima plaćati uspone i padove i zato ne vjeruj meni, nego sebi, a saslušati možeš svakoga. Uostalom, kod mene ima poslovica: "Slušaj šta hodža govori, ali ne radi šta hodža radi!" Nije to narod džaba rekao. Mene svrstaj gdje hoćeš.
2. Slažem se, i za mene je rojenje nešto najveličanstvenije u pčelarstvu.
3. Pčele vole matičnjak (pčelinju ljubicu, limunčić...), a kao čaj dobar je i čovjeku.
4. Znam za početničke želje i u pogledu toga mogu sa sigurnošću samo reći: oprezno, bez žurbe i kad god je to moguće - idi nasigurno, a ne pogađati kao ćorava koka zrno, no za to treba vremena, ali uspjećeš jer, po meni, zakasni samo onaj koji nikad ne krene.
5. Ovo bih ti i ja savjetovao:
Ali , više bih voleo 20 visokoproduktivnih društava, neko da ih imam 50 sa slabim prinosom.
6. Dvoumiš se pa veliš:
Čitajući knjigu Ferida Velagića, saznao sam da u eksperimentu od 20 rojevih matica, većina se izrojila i naredne godine iako nije bila rojevna godina.
, a ja hoću da te navedem na logično razmišljanje jer još nemaš dovoljno stručno-iskustvenog znanja pa te pitam da li si čuo za izreku: "Svaki Cigo svoga konja hvali!"? Pa, neće valjda hvaliti rojeve matice?! Kome bi onda svoje prodavao? I, zašto već neki poznati selekcionisti mijenjaju priču pa govore da su im matice dostigle skoro kvalitetu rojeve matice? Pomozi mi odgovorom: postoji li pas, kojeg odgaja i selekcioniše čovjek, da je u prirodi izdržljiviji i jači od vuka?
7. Ako su klimatski uslovi loši, nama su tu ruke skoro pa potpuno vezane, zato sam ja više puta na raznim mjestima ponovio da u pčelarstvu mogu većinu toga riješiti, ali ne mogu zaustaviti kišu, a dozvati sunce. Pogledaj, u Pakistanu ljudi umiru od vrućina, a kod mene temperatura + 7 stepeni.
8. Kažeš:
Ali mnogi autori pišu o tome da matice iz rojevog nagona ne valjaju.
, a ja kažem da nisu svi. No, informiši se malo o autorima. Ako proizvode matice, opet smo tu negdje oko onog "Cige". Hajd' sad poslušaj mene neukog. Spomenuo si F. Velagića (i ja sam, ja sam bio s njim). Njegov
jedan turnus je 850 matica. Pomnoži to sa 15.00 KM ili sa negdje oko 8,00 eura/evra. Cifru koju dobiješ, veća je od moje godišnje budžetske plate. Šta će ti med i brige?! Daj mušterije, proizvodi matice i dalje sam zaključi.
9. Ovo te žulja:
i što sam čuo da su ljudi oko mene imali po 25 kg meda po društvu, a ja prosek 14 kg.
. S pravom. A, da li si ti gledao kad, kako, koliko i čime su drugi prihranjivali, šta su vrcali, kad i čime su tretirali itd.? Da li si uopšte vidio šta rade? Ima jedan dobar osvrt, čini mi se od Rodoljuba Živadinovića: "Šećer kao najveća pčelinja kazna" (možda nisam tačno citirao naslov, ako nisam, unaprijed se izvinjavam jer sam zaboravio).
10. Ovdje se kriju mnogi problemi u pčelarstvu:
ne zato što sam pohlepan
. Ti izaberi šta ćeš.
Pozdrav, svako dobro!