Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1544299 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #495 poslato: Avgust 06, 2012, 21:32:13 »
Dragane, po obecanju pisem sad onako kako je bilo, izgleda sam danas debelo pogresio, nastavak sa deset osnova sam dodao 01.05.2012. na dan kad je i prvi bagrem procvetao, dodao sam tako sto sam podigao tri rama iz prvog, dva sa leglom i jedan sa medom u drugi nastavak ostalo su bile osnove, tada sam u prvi spusti te tri osnove iz drugog i to dve pokraj legla bocno i jednu u sredinu legla, pozdrav

Van mreže Branislav Grabovac

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: 43° 46′ 16" СГШ 20° 46′ 56" ИГД
« Odgovor #496 poslato: Avgust 07, 2012, 14:24:15 »
Hvala Dragane!!!

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #497 poslato: Avgust 08, 2012, 23:37:35 »
 Znači Nenade, nisi koristio MR ili specijalno pripremao društvo za pašu? Jednostavno si bagrem vrcao iz ramova koje su izvukle u paši i na kojima nije bilo legla, ako sam te pažljivo razumeo?
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Nenad Nessa Markovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kumodraz
« Odgovor #498 poslato: Avgust 08, 2012, 23:43:14 »
Dragane, otprilike tako nekako, ramove kako su izvlacile tako su punile, neki nisu ni bili potpuno izvuceni po ivicama tek malo a sredina izvucena i napunjena

• Stari član foruma
« Odgovor #499 poslato: Avgust 10, 2012, 15:18:46 »
 OK.
 Najveća specifičnost kod RV je da mora da se ima MR, kad su druge situacije u pitanju, ali mislim, da prinos ne opada, ako što pojedinci pišu, za 30%...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #500 poslato: Avgust 12, 2012, 22:55:14 »
OK.
 Najveća specifičnost kod RV je da mora da se ima MR, kad su druge situacije u pitanju, ali mislim, da prinos ne opada, ako što pojedinci pišu, za 30%...

Dragane, to da prinos opada zbog upotrebe matične rešetke pišu oni pčelari koji nemaju baš dovoljno pčelarskog iskustva.
Matičnom rešetkom postavljenom na prvi RV nastavak u srednjim a još potrebnije u slabijim pašama značajno se povećeva unos meda u konicama.
Razlike u prinosu mogu da budu i do 100%.
Od posebne je važnosti i da nam je med odvojen od legla.

Pozdrav svima.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

• Stari član foruma
« Odgovor #501 poslato: Avgust 13, 2012, 00:25:44 »
 Da tu si Vojo potpuno u pravu.

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #502 poslato: Avgust 14, 2012, 16:18:57 »
Pošto mi nisu  svi ramovi  izgrađeni do donje letvice juce sam podigao sve ramove sa leglom iz donjeg u gornji nastavak. One najtamnije sam stavio u sredinu a svetlije sa strane,i 2 rama su mi ostala u centru donjeg nastavka iz kojih je izašla po jedna generacija legla. Ovo sam uradio jer se plašim da klube nece moci da pređe u gornji nastavak.   Da li sam pogrešio ili ne??

Pozdrav iz Grkinje

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #503 poslato: Avgust 14, 2012, 19:53:59 »
Licno mislim da u RV nema sanse da klube ne predje u gornji nastavak ako mu je to potrebno, al cini mi se da moze i tako kako si uradio.

pozzzzzzzzzz
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
« Odgovor #504 poslato: Avgust 15, 2012, 21:13:53 »
Evo kratkog izveštaja o prinosima mojih RV. Ja sam uglavnom zadovoljan. Od 5 prošlogodišnjih rojeva (prirodnih) med sam vrcao iz dve i to po nastavak sa svake. Jedna je bila bolja, imala je sigurno 15-ak kila, a druga nešto slabija. Sve u svemu napunile su mi jednu kantu. Drago mi je što sam u prvoj godini vrcao med, nadam se da će sa učenjem i poboljšavanjem tehnike naredne godine biti još bolje, uz dobre pašne prilike (barem kao ove godine). Zadovoljan sam i načinom rada sa RV, jer su mogućnosti brojne, samo treba ovladati tehnikom. Kao prilog jedna fotografija.
Pozdrav

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #505 poslato: Avgust 15, 2012, 21:31:14 »
Pošto mi nisu  svi ramovi  izgrađeni do donje letvice juce sam podigao sve ramove sa leglom iz donjeg u gornji nastavak. One najtamnije sam stavio u sredinu a svetlije sa strane,i 2 rama su mi ostala u centru donjeg nastavka iz kojih je izašla po jedna generacija legla. Ovo sam uradio jer se plašim da klube nece moci da pređe u gornji nastavak.   Da li sam pogrešio ili ne??

Pozdrav iz Grkinje

Nisi ništa pogrešio kolega Nemanja. Tako i treba da se uradi mada mi se čini da je za zazimljavanje RV zajednica još malo rano.

U RV košnicama pčele lako prelaze iz jednog nastavka u drugi ali je uvek bolje i jedino ispravno da je tamno saće u gornjem nastavku. najbolje je kada u gornjem nastavku u sredini imamo makar 6 ramova sa tamnim saćem.

Licno mislim da u RV nema sanse da klube ne predje u gornji nastavak ako mu je to potrebno, al cini mi se da moze i tako kako si uradio.

pozzzzzzzzzz
istog smo mišljenja kolega Ivice.

Evo kratkog izveštaja o prinosima mojih RV. Ja sam uglavnom zadovoljan. Od 5 prošlogodišnjih rojeva (prirodnih) med sam vrcao iz dve i to po nastavak sa svake. Jedna je bila bolja, imala je sigurno 15-ak kila, a druga nešto slabija. Sve u svemu napunile su mi jednu kantu. Drago mi je što sam u prvoj godini vrcao med, nadam se da će sa učenjem i poboljšavanjem tehnike naredne godine biti još bolje, uz dobre pašne prilike (barem kao ove godine). Zadovoljan sam i načinom rada sa RV, jer su mogućnosti brojne, samo treba ovladati tehnikom. Kao prilog jedna fotografija.
Pozdrav

Kolega Željko, svaka čast! Divno napunjeni ramovi.

Nadajmo se biće bolje sledeće godine.

Pozdrav svima..... 

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Aleksandar Hristovski

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Bitola
« Odgovor #506 poslato: Avgust 16, 2012, 01:16:50 »
     Ja pcelarim sa rodnom 3 godina i jos sam u fazi eksperimentisanja. Ove godine sam uspeo da rojenje svedim na minimum. Imao sam prosek oko 15-tak kilograma meda po drustvu.
     Primetio sam da matica puni sve ramove sa leglom kada je maticna resetka na prvom spratu, ali nisam zadovoljan sa kolicinom meda. Dok kod kosnice kojoj nisam stavio maticnu resetku ima vise meda.
      Isto sam primetio da pcele ne koriste otvore na maticnim resetkama i da 95 procenata opste sa okolinom sa otvora na podnici.Bio bih zahvalan kada bi vi Gospodine Vojo a i ostali forumasi prokomentarisali ova moja zapazanja. Pozdrav

Van mreže Ivica Kuzmanovic

• Stari član foruma
  • Blago onom kome um u srcu počiva.
« Odgovor #507 poslato: Avgust 16, 2012, 10:33:55 »
Pozdrav
Gosn Zeljko, s obzirom na inace losu godinu, i Vas teren pcelarenja, lepo to izgleda,a bice sigurno jos bolje. Ako dobro vidim jedan ram je napuko usled tezine meda. Meni se to desavalo prosle godine, pa sam promenio prodavca osnova. Ove godine sam ubacio mnogo novih osnova jer sam morao da vadim sve deformisane ramove od proslih. Za osnove od Nese iz Ripnja mogu reci da su odlicne, tako da bi ih svakome preporucio.
     Ja pcelarim sa rodnom 3 godina i jos sam u fazi eksperimentisanja. Ove godine sam uspeo da rojenje svedim na minimum. Imao sam prosek oko 15-tak kilograma meda po drustvu.
     Primetio sam da matica puni sve ramove sa leglom kada je maticna resetka na prvom spratu, ali nisam zadovoljan sa kolicinom meda. Dok kod kosnice kojoj nisam stavio maticnu resetku ima vise meda.
      Isto sam primetio da pcele ne koriste otvore na maticnim resetkama i da 95 procenata opste sa okolinom sa otvora na podnici.Bio bih zahvalan kada bi vi Gospodine Vojo a i ostali forumasi prokomentarisali ova moja zapazanja. Pozdrav
Aleksandre, mislim da bi trebali da detaljnije napisete kakvu ste situaciju imali da bi Vam bilo ko dao svoje misljenje.Sa kakvim ste zajednicama usli u pasu (koliko legla,kolko pcela), koliko dana pre pocetka pase ste ogranicili matice, jeste li imali izvuceno sace ili osnove, kakva je pasa bila...

pozdrav  i svako dobro,
Čovek je dat i zadat. Sloboda nije data već je zadata.

Van mreže zoran vrhovski

• Napredni član foruma
« Odgovor #508 poslato: Avgust 16, 2012, 13:06:26 »
Pčele nebi trebale u RV prelaziti u medište,nego bi klube trebalo u startu zimovanja zahvatiti medišni nastavak...zašto? zato jer ako imamo pčelinje klube u jednom nastavku,recimo 2. ,a med iznad u 3. događa se (meni u 20%) da ako je topliji 1.mj matica pokrene leglo i pčele više ne mrdaju,i ubrzo kad potroše tanki medni venac uginu od gladi.zato sam ja ove godine rešetke maknuo već polovicom 7.mj i krenuo sa prihranom.3.izvrcani nastavak je stavljen na podnjaču.
napominjem da u mojim pašnim uslovima sa 1.7. nema ni kapi nektara u prirodi...
pozdrav svima

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #509 poslato: Avgust 16, 2012, 15:50:17 »

Pozdrav iz Grkinje

Nisi ništa pogrešio kolega Nemanja. Tako i treba da se uradi mada mi se čini da je za zazimljavanje RV zajednica još malo rano.

U RV košnicama pčele lako prelaze iz jednog nastavka u drugi ali je uvek bolje i jedino ispravno da je tamno saće u gornjem nastavku. najbolje je kada u gornjem nastavku u sredini imamo makar 6 ramova sa tamnim saćem.

pozzzzzzzzzz
istog smo mišljenja kolega Ivice.

Pozdrav

Kolega Željko, svaka čast! Divno napunjeni ramovi.

Nadajmo se biće bolje sledeće godine.

Pozdrav svima..... 

Hvala da odgovorima,sad mi je lakše kad znam da ništa nisam zabrljao :D

Tako sam i uradio ,u gornjem nastavku imam po 7 tamnih ramova u oba društva,i u donjem po 2  u centru.

Pozdrav svima