Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543962 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Željko Vučković

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #510 poslato: Avgust 16, 2012, 18:40:49 »
Vojo hvala na čestitkama i lepim željama. Mislim da Rodne Voje definitivno imaju budućnost.

Poštovani Ivice odlično zapažanje, taj ram jeste napukao zbog težine. SO u principu nisu loše mada nisu ni najbolje, kupio sam ih kod Karoljija iz Bečeja. Za sledeću nabavku ću razmisliti, sigurno je Neša od Ripanj ozbiljna opcija.
Pozdrav

Van mreže Hajriz Suka

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Suva Reka
« Odgovor #511 poslato: Avgust 17, 2012, 14:19:06 »
Postovani g.Vojo i gospodo pcelari,

Merenjem Rodne Voje (tri nastavaka,podnica puna i zbeg)dobio sam nekih 27 kg.tezine.Istu tezinu imam  i od druge RV sa istom konfiguracijom,u oba slucaja bez poklopca.Nisam merio,ali racunam da je balast oko 15-16 kg. a ostalo je med,pcela i vosak.Bio bih zahvalan ako mi neko odgovori jel moze drustvo u RV sa takvom kolicinom hrane bezbedno da prezimi.Moram da naglasim da mi je ova prva godina pcelarenja sa RV.
Unapred  hvala i zdravi bilji.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #512 poslato: Avgust 18, 2012, 00:20:06 »
Kolega Hajrize, nek Vam je srećan rad sa RV košnicama.

Sasvim bezbedno RV zajednice mogu da prezime sa 10-12 kilograma meda ali bih Vam ipak predložio da zajednicama tokom septembra kad se značajnije smanji količina legla u košnicama, dodate još po 4-5 litara gustog lekovitog sirupa.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Hajriz Suka

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Suva Reka
« Odgovor #513 poslato: Avgust 18, 2012, 16:48:15 »
Postovani g.Vojo,
Hvala na brzom i jasnom odgovoru.Postupicu po vasoj preporuci.
Jos jednom veljiko hvala i zdravi bilji.

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #514 poslato: Avgust 18, 2012, 19:33:15 »
http://img834.imageshack.us/img834/5813/fotografija0872a.jpg
Pčelarenje Rodnom Vojom

Uploaded with ImageShack.us
zazimljavanje u pokusaju sa EV +RV kako ce proci videcemo zasad je sve puno,EV oko6ramova ali se nadam da ce do kraja biti svi ,a nastavak RV svih deset  med +leglo

Van mreže Aleksandar Hristovski

• Mladi član foruma
  • **
  • Lokacija pčelinjaka: Bitola
« Odgovor #515 poslato: Avgust 18, 2012, 21:21:46 »
  Kolega vidim da si napravio otvor na spratu.Ja mislim da nema potrebe od extra otvora na kosnici i da je bolje da pcele ulaze u kosnicu sa podnice. Nisam vidio da je Gospodin Voja uradio takve otvore. Po mome mislim da kad vec prihvatas jedan sistem pcelarenja onda radis po tom sistemu. Ako vec nesto znas o rodni vise od Gospodina Voje onda je fer da nam to saopstis i objasnis. Pozdrav i Hvala unapred

Van mreže Sinisa Mirovic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #516 poslato: Avgust 18, 2012, 22:13:00 »
Na nekim sam kosnicama izbusio otvor 25mm jer isti imam i na drugimkosnicama koji zimi ostaju otvoreni,pcele bolje rade na rupi nego na letu.Razlog jos jedan sto sam izbusio nastavke je jer kad stavim MR plasticnu nemam gornje leto (ona je bez rama)i zato sluzi gornje leto.Godinama pcelarim sa LR ,a od ove sa RV i faraovom i svuda imam otvore ili cu ih busiti u dogledno vreme , pojednostavljujemi rad sa formiranjem rojaka, samo okrenem nastavak , a ispod stavim deblji najlon ili cak bezalicu cije otvore zatvorim sa letom nemam problema jer je rupa tu i gotovo.Meni se svidja i ovo sto sad zazimljujem dvojne RV i EV+RV i to nema kod Brstine ali boze moj razlikuju se pasne prilike i nacini stimulisanja i zazimljavanja.Ja recimo nikad nisam prehranjivo secernim sirupom niti u jesen niti u prolece, vecina jeste pa se ja i tu nedrzim tehnologije iz opravdanih razloga ,daljine  pcelinjaka nemanje auta itd.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #517 poslato: Avgust 18, 2012, 23:57:49 »
Poštovane kolege, svi možemo da radimo i pčelarimo kako želimo i onako kako mislimo da je najbolje.

Kolega Siniša i kod mene poslednjih nekoliko godina ima po nekoliko tako zazimljenih zajednica sa EV + RV nastavkom. Sasvim normalno zimuju i u proleće uvek sa leglom kreću iz RV nastavka.
Obično takvim zajednicama u proleće dodam još jedan RV nastavak a kasnije još jedan.

Pozdrav iz Novog Miloševa.....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #518 poslato: Avgust 19, 2012, 22:09:15 »
 ::) uf nesto sam zeznuo

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #519 poslato: Avgust 19, 2012, 22:16:14 »
Kratak pregled danas. Ovogodisnji roj

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
« Odgovor #520 poslato: Avgust 20, 2012, 20:51:04 »
Roj je kupljen u Junu, i iznenadio sam se da ima toliko meda u drugom nastavku. Tu su bile samo satne osnove i u prvom i u drugom nastavku. Druga RV kosnica ima dosta legla ali nema toliko meda, ali kod nje su izgradile sace i u trecem nastavku dok u ovoj nisu,.. nju cu morati da prihranjujem. Ovo mi je prva godina sa RV kosnicama, i prezadovoljan sam za sada.

Van mreže Dragan Djordjevic

• Stari član foruma
  • pčelar - večiti početnik
  • Lokacija pčelinjaka: Grljan, V. Čuka, Zaječar
« Odgovor #521 poslato: Avgust 20, 2012, 21:23:48 »
 Evo da malo razuverim plašljivije pčelare.  ::) Svi znamo priču da u sredini legla treba da bude tamnije zalegano saće jer je po tvrdnjama toplije zimi a i sami možemo da primetimo da pčele baš u tamnijem saću prvo nanose nektar i med. To je u redu - slažem se!
  Da ne bi bio Voja kritikovan o superiornosti RV košnice, ja ću da potvrdim iz iskustva da: ako ti je jako i zdravo društvo sa nastavkom punim meda, nije bitno da li je saće tamnije ili svetlije, društvo će nesmetano tokom zime preći u gornji nastavak i tamo prezimiti uspešno. Tri nasatvka su garant za uspešnu akumulaciju toplote u gornjem delu košnice i spadanja vlažnog vazduha na podnjaču i u prvi donji nastavak (CO2). I tu su sve radnje oko određivanja koje saće staviti u sredinu, a koje ne, nepotrebne. Naravno strah je čudo ;D ;D ;D
  Pčela će uspešno izimiti i na nezaleganom saću (hladnom), jer je košnica uža i mnogo toplija u gornjem delu. Da ne ponavljam zašto je to baš tako i koliko joj je lakše da pređe u više nastavke tokom zime! To je odlično idejno rešenje samog konstruktora.  ;) ;) ;) ;)
 Očistite pčele od parazita, bez bolesti i uzimite jaka društva i nema sekiracije tokom zime i ranog proleća. Jedini savet bi bio da dodatno obratite pažnju na zbeg i blago utopljavanje društva odozgo.
 Pozzz iz Zaječara.
Čovek nije čovek, ako svakoga dana ne teži da svet učini boljim.

Van mreže Samir Piragić

• Napredni član foruma
« Odgovor #522 poslato: Avgust 21, 2012, 13:57:51 »
Nemanja ako ti je to društvo samo na dva nastavka i nemaš treći nastavak sa hranom iznad plodišnog nastavka teška i neizvjesna će to biti zima. Ja sam prošle sezone isto to morao uraditi izdržale su do polovine januara onda brale pogačom sam mora izvlačiti ih iz zime. Prezimile jesu uz moju intervenciju al mislim da je to ipak malo hrane do proljeća.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #523 poslato: Avgust 21, 2012, 15:17:16 »
Ja sam prošle sezone isto to morao uraditi izdržale su do polovine januara onda brale pogačom sam mora izvlačiti ih iz zime. Prezimile jesu uz moju intervenciju al mislim da je to ipak malo hrane do proljeća.

Kolega Samire, da li je to bilo sa RV košnicama ?
Uopšte nije isti raspored hrane u RV i na primer LR, FR ili DB košnicama. Kada ove košnice zazimite  sa recimo 15 kilograma hrane dobija se medni venac koji je dva do tri puta manji nego kod RV košnica sa istom količinom hrane.
U RV košnicama zbog pravilne dužine ramova pčele stvaraju medni put a krajnji ramovi prvi i deseti su prazni dok je drugi i deveti sa nešto vrlo malo meda i to sa unutrašnje strane ramova. Skoro sva druga hrana nalazi se tačno iznad klubeta.

Nemanja ako ti je to društvo samo na dva nastavka i nemaš treći nastavak sa hranom iznad plodišnog nastavka teška i neizvjesna će to biti zima.

Ja mislim da je prikazano stanje kod Nemanje više nego odlično i da će pčele odlično zimovati sa ovom količinom i sa ovakvim rasporedom hrane.
Treći nastavak u ovom slučaju uopšte nije potreban.

Pozdrav svima......

Три века испред света...

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
« Odgovor #524 poslato: Avgust 21, 2012, 20:41:37 »
Nemanja ako ti je to društvo samo na dva nastavka i nemaš treći nastavak sa hranom iznad plodišnog nastavka teška i neizvjesna će to biti zima. Ja sam prošle sezone isto to morao uraditi izdržale su do polovine januara onda brale pogačom sam mora izvlačiti ih iz zime. Prezimile jesu uz moju intervenciju al mislim da je to ipak malo hrane do proljeća.

Nemanja ako ti je to društvo samo na dva nastavka i nemaš treći nastavak sa hranom iznad plodišnog nastavka teška i neizvjesna će to biti zima.

Ja mislim da je prikazano stanje kod Nemanje više nego odlično i da će pčele odlično zimovati sa ovom količinom i sa ovakvim rasporedom hrane.
Treći nastavak u ovom slučaju uopšte nije potreban.

Pozdrav svima......

Hvala kolegama na savetima. Da predstavim tačno trenutno stanje.
U jednom društvu imam kompletna 5 ramova napunjena sa medom i 8 rama sa leglom sa manjim mednim vencima,od 2 cm do 10 cm,zavisno od pozicije rama,dok u drugom društvu imam 4 puna rama meda i 7 rama sa leglom sa skoro istim mednim vencimam Po 6 ramova sa leglom (najtamnijim saćem) su u gornjem nastavku,a ostalo u donjem. Prihranjujem svako drugo veče sa sirupom 5:6(voda šećer) po 400ml. Tretiram ih protiv varoe.... IU to bi bilo to.

Pozdrav iz Grkinje