Drugari, hvalla vam puno, pojasnili ste mi pojedine stvari, a boga mi i ohrabrili me, o kojima sam čitao na forumu sa sad imam priliku da se i praktično sretnem sa njima.
Premeštao sam ramove zbog toga što saće u gornjem nastavku nije bilo izgradjeno do donje letvice,već je oko 1cm ostalo prostora izmedju, pa sam se plašio da možda klube neće moći da predje na gornjim ramovima. To sam uradio sredinom avgusta da bi pcele imale dovoljno vremena da isprave moju eventualnu grešku.
Najtamnije ramove sam postavio u centar legla a svetlije okolo.
Od 9. do 12. septembra sam zajednicama dao gusti lekoviti sirum po Vojinom receptu po oko 3,5 litara svakoj zajednici. 4-5 dana nakon prihrane sam otvorio košnice da pregledam raspored hrane, i sve je bilo kao na graficima kolege Šošića, centralna 4 rama sa poluloptom od oko 1/3 u centralnim ramovima, okolo puni sa medom i sirupom,legla samo na jednom ramu površine šake.
Onda je nastupila kiša nekoliko dana,a nakon nje lepo vreme i počeo je da cveta razni korov i ostale biljke i primetio sam da su pčele dosta aktivnije nego pre. Početkom oktobra sam ponovo otvorio košnice da vidim da li je došlo do proširenja legla
(kao što je i bilo reči na forumu) i imam šta i da vidim. Na po 2/3 rama u centralnim ramovima je bilo leglo u sada problematicnoj zajednici, a u drugoj je bilo isto površine šake,pretežno zatvorenog.Da napomenem da je sada problematična zajednica bila slabija po količini buba od druge,i da kiša nije padala od juna meseca.
Imaš priliku da uporediš: to drugo društvo je dublje u košnici. To znači da su medne kape dovoljno velike i da ih ima na svim ramovima. Ali i tu oprez! Nisam primetio da si siguran gde su pčele delom prešle u drugi nastavak (možda su i dalje u donjem nastavku). Moraš biti siguran da je klube jednom trećinom zahvatilo gornji nastavak. Tada je sve u redu.
To drugo društvo je kod poslednjeg pregleda bilo baš kao na vašim skicama,ramovi su bili popunjeni u obliku polulopte, tako da sam 100%siguran da je se formiralo u drugi nastavak. Ili možda grešim?
Izvinjavam se što sam odužio sa pisanjem,ali sad mi je cilj da dočekaju proleće,a na proleće širim pčelinjak,naravno uz pomoć vas kolega sa foruma.
Umalo da zaboravim, i Voja mi je rekao da nije bilo potrebe da premeštam ramove u gornji nastavak, ali je bilo kasno,jer sam tek posle te ''radnje'' pisao na forumu.
Pozdrav,svako dobro