Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543870 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nikolić Nemanja

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: grkinja
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #600 poslato: Decembar 11, 2012, 16:05:34 »
Drugari, hvalla vam puno, pojasnili ste mi pojedine stvari, a boga mi i ohrabrili me, o kojima sam čitao na forumu sa sad imam priliku da se i praktično sretnem sa njima.
 Premeštao sam ramove zbog toga što saće u gornjem nastavku nije bilo izgradjeno do donje letvice,već je oko 1cm ostalo prostora izmedju, pa sam se plašio da možda klube neće moći da predje na gornjim ramovima. To sam uradio sredinom avgusta da bi pcele imale dovoljno vremena da isprave moju eventualnu grešku.
Najtamnije ramove sam postavio u centar legla a svetlije okolo.
Od 9. do 12. septembra sam zajednicama dao gusti lekoviti sirum po Vojinom receptu po oko 3,5 litara svakoj zajednici. 4-5 dana nakon prihrane sam otvorio košnice da pregledam raspored hrane, i sve je bilo kao na graficima kolege Šošića, centralna 4 rama sa poluloptom od oko 1/3 u centralnim ramovima, okolo puni sa medom i sirupom,legla samo na jednom ramu površine šake.
Onda je nastupila kiša nekoliko dana,a nakon nje lepo vreme i počeo je da cveta razni korov i ostale biljke i primetio sam da su pčele dosta aktivnije nego pre. Početkom oktobra sam ponovo otvorio košnice da vidim da li je došlo do proširenja  legla(kao što je i bilo reči na forumu) i imam šta i da vidim. Na po 2/3 rama u centralnim ramovima je bilo leglo u sada problematicnoj zajednici, a u drugoj je bilo isto površine šake,pretežno zatvorenog.
Da napomenem da je sada problematična zajednica bila slabija po količini buba od druge,i da kiša nije padala od juna meseca.

Imaš priliku da uporediš: to drugo društvo je dublje u košnici. To znači da su medne kape dovoljno velike i da ih ima na svim ramovima. Ali i tu oprez! Nisam primetio da si siguran gde su pčele delom prešle u drugi nastavak (možda su i dalje u donjem nastavku). Moraš biti siguran da je klube jednom trećinom zahvatilo gornji nastavak. Tada je sve u redu.

To drugo društvo je kod poslednjeg pregleda bilo baš kao na vašim skicama,ramovi su bili popunjeni u obliku polulopte, tako da sam 100%siguran da je se formiralo u drugi nastavak. Ili možda grešim?

Izvinjavam se što sam odužio sa pisanjem,ali sad mi je cilj da dočekaju proleće,a na proleće širim pčelinjak,naravno uz pomoć vas kolega sa foruma.
Umalo da zaboravim, i Voja mi je rekao da nije bilo potrebe da premeštam ramove u gornji nastavak, ali je bilo kasno,jer sam tek posle te ''radnje'' pisao na forumu.

Pozdrav,svako dobro

Van mreže Dragan Šošić

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #601 poslato: Decembar 11, 2012, 20:15:15 »
Sliku kako bi to trebalo da izgleda imaš ovde, samo par poruka iznad. To je dobar polažaj klubeta. Svakako bi bilo bolje da su bočni ramovi puniji.

Malo sam pregledao one moje beleške o vremenskim podacima i obično, kada zima bude jača u decembru, slabija je u drugom delu. Ali to ne treba nikoga da uspava. Prati povremeno stanje u košnicama. Više puta sam to preporučio i nema nikakvog stresa za pčela nemoj da te brine: Na nekih petnaestak dana pažljivo odigni poklopnu dasku i vidi šta se dešava u košnici.

Gledaj da očuvaš te pčele na svaki način.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #602 poslato: Decembar 11, 2012, 21:04:18 »

Prosla je druga sezona kako na pcelinjaku imam 2 RV kosnice. Nisam obezbedio maticne resetke za njih pa su ovu sezonu bile slobodne da se razvijaju po njihovom nahodjenju i volji( mislim da je to nesto poput vrskare). Iz zime su izasle u formaciji sa 3 nastavka,klube je bilo u trecem i u toku sezone  matica se pod "pritiskom " unosa kretala ka letu. Pred pocetak tretmana timolom kontrolisao sam stanje u kosnici i bio prijatno iznenadjen kolicinom prikupljene hrane.Godina je bila slaba kao sto znamo,ali i pored toga ja sam bez seljenja vrcao po jedan pun RV nastavak.
   Kazace neko hvalospevi o RV i reklama,nije reklama,ja sam i na SPOS forumu rekao da cu kosnicu komentarisati,kuditi i hvaliti tek posle nekoliko sezona. I ovo nije merodavno jer nisam koristio maticnu ali dogodine bice i one u kosnici.
    Ima i onih koji ce kazati vrcao si med iz zaleganog saca,jesam ali sam ga ostavio za svoju upotrebu, i one ljude koji zele da probaju i takav med,jedno je sigurno da su ukusom svi prezadovoljni.
     Uostalom i u zakonu pise nevrcati med iz saca SA leglom a ne pise nista o zaleganom sacu.
    Akaricide nikad nisam koristio i bar 50% saca su pcele izvukle same.
  Za zimu im je ostao po jedan pun nastavak sa medom i ono hrane koja se nasla oko legla.Drustva za jesen nisam prihranjivao.
   U zimu su opet usle sa tri nastavka,mozda preterano ali nemaju uloske na podnjaci.

Videcemo kako ce se pokazati u radu sa maticnom.

Van mreže Radovic Dragan

• Stari član foruma
    • www.parketarski-radovi.rs
  • Lokacija pčelinjaka: Bukulja
« Odgovor #603 poslato: Decembar 11, 2012, 22:06:27 »

Prosla je druga sezona kako na pcelinjaku imam 2 RV kosnice. Nisam obezbedio maticne resetke za njih pa su ovu sezonu bile slobodne da se razvijaju po njihovom nahodjenju i volji( mislim da je to nesto poput vrskare). Iz zime su izasle u formaciji sa 3 nastavka,klube je bilo u trecem i u toku sezone  matica se pod "pritiskom " unosa kretala ka letu. Pred pocetak tretmana timolom kontrolisao sam stanje u kosnici i bio prijatno iznenadjen kolicinom prikupljene hrane.Godina je bila slaba kao sto znamo,ali i pored toga ja sam bez seljenja vrcao po jedan pun RV nastavak.
   Kazace neko hvalospevi o RV i reklama,nije reklama,ja sam i na SPOS forumu rekao da cu kosnicu komentarisati,kuditi i hvaliti tek posle nekoliko sezona. I ovo nije merodavno jer nisam koristio maticnu ali dogodine bice i one u kosnici.
    Ima i onih koji ce kazati vrcao si med iz zaleganog saca,jesam ali sam ga ostavio za svoju upotrebu, i one ljude koji zele da probaju i takav med,jedno je sigurno da su ukusom svi prezadovoljni.
     Uostalom i u zakonu pise nevrcati med iz saca SA leglom a ne pise nista o zaleganom sacu.
    Akaricide nikad nisam koristio i bar 50% saca su pcele izvukle same.
  Za zimu im je ostao po jedan pun nastavak sa medom i ono hrane koja se nasla oko legla.Drustva za jesen nisam prihranjivao.
   U zimu su opet usle sa tri nastavka,mozda preterano ali nemaju uloske na podnjaci.

Videcemo kako ce se pokazati u radu sa maticnom.

I ja imam 2 RV kosnice,..isto su se razvile na 3 nastavka,..maticnu nisam  ni stavljao,..a uzimio sam ih sa jednim punim nastavkom meda i ono sto je bilo oko legla.Kod mene su ulosci skraceni za 3 cm  , tako da uvek struji vazduh kod leta,.. Ne znam koliko je to dobro, ali evo probao sam pa cu videti. Preko leta vadim uloske skroz.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #604 poslato: Decembar 11, 2012, 23:42:18 »
Драге колеге Иване, Драгане, не бих вам препоручио да вадите улошке током зиме, лета па ни током целе сезоне.
Корисно је да имамо мало више отвора за ваздух током јесени да пчеле раније престану са леглом, зими такође и све до краја фебруара да се не би легло покретало.

Препоручио бих колеги Ивану ради потрошње хране и безбедног зимовања пчела на саћу и у зони  формирања зимског клубета где је било последње легло, да затвори подњачу лесонитом или шперплочом шта већ има у подњачи а да мало прошири отвор на лету.
У случају неког наглог и великог захлађења може се десити да пчеле просто побегну у сам врх кошнице (доживео сам ово прошле године у неколико кошница) и горе испод самог збега-хранилице формирају клубе на меду.

Добро је ако пчелар има више заједница па онда може да упоређује зимовање пчела на истом пчелињаку а у различитим условима, са отвореном подњачом, делимично отвореном, затвореном. 

Поздрав свима.....

« Poslednja izmena: Decembar 12, 2012, 00:03:48 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

• Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
« Odgovor #605 poslato: Decembar 12, 2012, 12:42:00 »
Ni ja nisam za vađenje uložaka. Zavisno od sklopa podnjače, može biti i jako strujanja vazduha i kada uvlaka stoji na svom mestu. To je dovoljno (a možda i previše) svežeg i hladnog vazduha koji doprinosi tome da malo „pogura“ klube ka gornjem nastavku, gde su zalihe hrane.

Vrlo neugodno može biti potpuno zatvaranje gornjeg dela košnice. Kada sneg napada oko košnica, dolazi do topljenja snega pri letu. Ali višednevne snežne padavine mogu dodatno zatvoriti leta na kojima se može pojaviti led. Za svo to vreme pčele obavljaju uobičajene životne radnje (dišu i hrane se). U košnici se javlja višak vlage. Ona je najopasnija po pčele. Jedna od posledica može biti raspustanje klubeta. Mogu se videti pčele na podnjači koje, jedna po jedna, uginjavaju (ili izleću iz košnica u nevreme). Slično se dešava i kada ima puno varoe.

Zato ja nisam za potpuno zatvaranje košnica u gornjem delu. Ni jedno ni drugo nije dobro po mojim shvatanjima (ni potpuno uklanjanje uvlaka ni „dihtovanje“ gornjeg dela košnice).

Ivane, nemoj o vrcanju ramova iz ramova sa leglom :D.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #606 poslato: Decembar 12, 2012, 13:06:58 »
 Vojo:
Citat
Добро је ако пчелар има више заједница па онда може да упоређује зимовање пчела на истом пчелињаку а у различитим условима, са отвореном подњачом, делимично отвореном, затвореном. 

Dobar prijedlog poslije čega može ići utemeljena razmjena iskustava.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Esad Jusić

« Odgovor #607 poslato: Decembar 12, 2012, 13:11:59 »
Dragan:
Citat
Zato ja nisam za potpuno zatvaranje košnica u gornjem delu. Ni jedno ni drugo nije dobro po mojim shvatanjima (ni potpuno uklanjanje uvlaka ni „dihtovanje“ gornjeg dela košnice).

Imam AV podnjače samo zarad testa, ali nikad nisam zazimljavao bez uloška niti ću, jedino bih mogao zarad testiranja, što je spomenuo Vojo. No, što se tiče gornjeg dijela košnice, tu jesam za dihtovanje, makar što ga ne mogu izvesti 100 % jer su hranilice sa mrežama. Imaju dame leto pa neka i uvlače i istjeruju.

Pozdrav, svako dobro!

Van mreže Ivan Simic 1

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
« Odgovor #608 poslato: Decembar 12, 2012, 14:51:24 »

U brzini sinoc nisam dobro objasnio stanje sa uvlakama. Uvlaka nema ali se ispod podnjace nalaci iverica tako da je uspostavljena cirkulacija leto zadnj deo podnjace. Otvor na zadnjem delu podnjace podesen na visinu od nekih 7mm.
   Ipak treba voditi racuna sta se pise ;D .

@ Sosic
  Ono o leglu sam i vrcanju sam napisao pre nego sto sam i video tvoju poruku sa slikama,kad se namesti nesto...Sad se me opet optuziti da dolazim na pecanje. :)

Van mreže Bojan Jovanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Socanica
« Odgovor #609 poslato: Decembar 17, 2012, 21:24:06 »
Kolege imam jedan roj u jednom nastavku RV imao je oko desetak kila meda nisam pomerao ramove tj. pravio novi raspored vec je sve ostalo kako su pcele rasporedile dali da izvrsim pregled i dodam pogacu ili ce im to biti dovoljno za zimu.Pozdrav.

Van mreže stevanovic sveto

• Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
« Odgovor #610 poslato: Decembar 17, 2012, 21:30:54 »
Ako je tako kako kažeš, mislim da je to malo hrane. Zato bi morao dodati pogaču, ili još bolje, ako imaš kristalisanog meda. Da sam na tvom mestu stavio bih još jedan nastavak ispod tog postojećeg. Pozdrav.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #611 poslato: Decembar 17, 2012, 23:53:59 »
Kolege imam jedan roj u jednom nastavku RV imao je oko desetak kila meda nisam pomerao ramove tj. pravio novi raspored vec je sve ostalo kako su pcele rasporedile dali da izvrsim pregled i dodam pogacu ili ce im to biti dovoljno za zimu.Pozdrav.

Kolega Bojane, najsigurnije je izvršiti jedan pregled tokom zime ali ja mislim da zajednica u RV nukleuzu ako ima desetak kilograma hrane sasvim slobodno i bezbedno može da zimuje.
Krajem novembra pčele su imale period toplog vremena u kome su prebacivale hranu sa krajnjih ramova u zonu formiranog pčelinjeg klubeta tako da u ovom periodu ne bi trebalo da su pčele potrošile toliko meda da su značajno smanjile venac ispod satonoša.
Pčele zazimljene u jednom nastavku to jest RV nukleuzu, u ovom periodu ne bi trebale da troše više od 1,5 centimetara meda iznad klubeta mesečno.

Hvala kolegi Sveti na komentaru. Naravno, treba izvršiti pregled pa ako je slučajno došlo do pogorešne procene o količini meda i ako nemaju dovoljno hrane tada bi trebalo zajednici dodati neku pogaču ili kako Sveto kaže još bolje odgovarajuću količinu kristalisan meda.
Mnogo puta sam zazimio RV nukleuze sa desetak kilograma hrane i nikada tokom zime nisam imao nikakvih problema niti umiranje zajednica i ako im nikada nisam dodavao ni pogače ni kristalisan med.

Kolega Bojane čekamo Vaš izveštaj o visini mednog venca iznad pčelinjeg klubeta.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Bojan Jovanovic

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Socanica
« Odgovor #612 poslato: Decembar 18, 2012, 16:13:54 »
Vojo posto je danas kod nas maglovito i sipi neka slaba kisa a temperatura je oko 1 do 2 stepena otvorio sam nukleus iskreno nisam vadio ramove jer da ih ne ometam zbog kise.na satonosama iznad klubeta bilo je pcela mozda velicina sake ili manje malo sam morao da ih nadimim da se povuku u ulice pa sam preko stavio pogacu polovinu pa cu kasnije ostalo.Nekoliko pcela sam sigurno i ugusio jer su izlazile a ja sam morao da stavim pogacu preko njih mada je mekana mozda se i oslobode iz nje, jer sam okrenuo zbeg tako da ima prostora ispod ne vrsi pritisak na pogacu kao poklopna daska.Zatvorio zbeg oblepio sa lepljivom trakom pa sta mu bog da i da ne zaboravim imalo je pcela u 5 do 6 ulica.Pozdrav i neka je srecna slava SVETI NIKOLA putnik  ko slavi  jer je i meni slava neka nam je svima na pomoci.

Van mreže Vojko Aleksic

• Prijatelj foruma
« Odgovor #613 poslato: Decembar 23, 2012, 17:42:20 »
Ја данас третирао оксалном.

РВ и ЕВ препуне пчела.

Поздрав.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #614 poslato: Decembar 23, 2012, 21:04:34 »
Ја данас третирао оксалном.

РВ и ЕВ препуне пчела.

Поздрав.

Имењаче, надам се да ћемо за који дан  чути резултате.

Поздрав свима....

Три века испред света...