Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543398 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Nenad Tucakov

• Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #1905 poslato: Septembar 27, 2017, 22:20:24 »
Anto, care, ti si matice naučio da zaležu i u polunastavak...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #1906 poslato: Septembar 27, 2017, 22:23:23 »
Anto pažljivo još jednom pročitaj Vojino uputstvo za pčelarenje rodnom vojom. Ako uspeš da na 15dana pted nagrem imaš 12-14 ramova sa leglom onda si majstor. Matica na jednom nastavku do devetog meseca i to je to... Do duše moje viđenje pčelarenja ovom košnicom je nešto drugačije jer je drugačiji i način pčelarenja. Stacionar i bagrem kao udarna paša. A to znači dodavanje legla i formiranje mega društva uz radikalno ograničenje matice. Ove godine smo radili probu i rezultat je bio više nego dobar... Za ovu godinu ćemo dodatno unaprediti tehniku i.... O tome posle bagrem.. Ako budemo živi i ostanemo barem u ovom stanju što se zdravlja tiče... Stanojević i ja kao jedan loš... I Tucakov pride
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1907 poslato: Septembar 27, 2017, 22:44:20 »
Kao što kažeš, stacionar i seleći nebo i zemlja. Iduću sezonu ću staviti i ovih 5 na kontejner pa ćemo vidjeti što se dešava

Van mreže zoran drpljanin

• Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #1908 poslato: Septembar 28, 2017, 08:49:27 »
Miroslave, mislis da nije dovoljno samo prevesati par ramova pred suncokret, nego mora plodiste na dva nastavka..

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #1909 poslato: Septembar 28, 2017, 08:51:16 »

Kao što kažeš, stacionar i seleći nebo i zemlja. Iduću sezonu ću staviti i ovih 5 na kontejner pa ćemo vidjeti što se dešava

Баш тако. Стационар и контејнер су као небо и земља. Системи рада морају бити различити. За стационар имам искуства и могу да изнесем неко своје мишљење. За контејнер не јер сам га населио ове године а нисам селио. О ономе што нисам пробао и искуствено проверио не пишем.
                  Што се тиче стационара у потпуности се слажем са Мирославом. Тешко је , готово немогуће , на 15. дана пред багрем имати 12. рамова легла. То је негде око 20.априла. Не зависи то много од пчелара већ више од снаге друштва при изимљавању а највише од године - временских услова и пролећне паше.
                  Ако узмемо 10.кошница као репер у просечној години , бар на мом терену једна , евентуално две могу постићи 12.рамова легла до 20.априла. Једна до две заостану у развоју и имају по 6 . - 7. рамова. Остале , већина су ту негде на 9. - 10. рамова. То је реалност у задњих 5.година од којих је 2015.била одлична , задње две лоше , а 2103. и 2014. нешто мало испод просека. На време не можемо утицати  а морамо га узети у обзир као одлучујући фактор. Све теорије и технике падају у воду ако година изда.
                  Значи , у просечној години око 20.априла када ограничавамо матицу на један , први наставак истом приликом морамо уједначити и друштва. Ја сам то чинио тако што сам од најслабијих друштава узимао рамове са леглом и додавао у она просечна. Друштва којима су одузети рамови се своде на величину роја и служе као помоћна током целе сезоне. Остала су производна и 20.априла свако од њих има по 12. рамова легла . Од оваквог друштва се може очекивати багрем који је код мене главна и једина права паша. Код овако пресложених друштава нема страха од ројења у багрему. Ипак , на крају багрема овако добијена производна друштва треба разројити. Начин разројавања сваки пчелар бира за себе. Ако се оставе оваква улазе у ројеви нагон крајем маја. Бар је код мене тако било. Увек , сваке године. Све ово важи , да нагласим још једном за просечну годину. Нажалост таквих је све мање.
                  Још једна напомена. Од 20.априла па све до септембра месеца плодиште је у једном , првом наставку на подњачи. Матичну решетку постављену 20. априла на стационару не померам до септембра.                   

Van mreže Anto Dankić

• Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
« Odgovor #1910 poslato: Septembar 28, 2017, 10:46:23 »
Ja sam prošle godine imao jednu na stacionaru (dok je nisam razrojio na 5) , držao sam plodište na jednom nastavku a preko matične rešetke prevješavao zatvoreno leglo u nastavak iznad. Kad se pčele izlegu vraćam taj okvir u donji nastavak na zalijeganje. Bilo je oko 15 okvira legla kad sam ih razrojio na 5 društava. Prevješavati treba svakih 5 dana inače odeee. Dali ima tko na forumu da je seleći sa RV pa da nam može dati informacije iz prve ruke?

« Odgovor #1911 poslato: Septembar 28, 2017, 11:35:55 »
Kod mene, pricam o RV, pred suncokret se jednostavno mora prevesati bar cetiri rama sa zatvorenim leglom, plodiste bude potpuno blokirano, toliko da matica prestane sa zaleganjem....Pricam o stacionaru, ali i da sam ih pomerio na suncokret isto bi bilo.

Za bagrem su kasnile sa razvojem i tek posle 15 maja su imale 12 ramova legla i tada sam ih razroio i ti rojevi su se kasnije lepo razvili do suncokreta..

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #1912 poslato: Septembar 30, 2017, 20:56:59 »
Pozdrav za sve na forumu, da se i ja malo uključim u temu. Zorane kada, odnosno koliko dana pre suncokretove paše si prevešavao ramove iz plodišta u medište. Ja sam isto prevešavao po par ramova sa leglom uoči paše, ali se nakon toga zaleganje matice znatno povećalo i uticalo na povećanu potrošnju unetog nektara. Voleo bih da čujem iskustvo pčelara koji nije prevešavao ramove sa leglom u suncokretovoj paši. Kako mi se čini o prevešavanju ramova Vojo Brstina nije ništa pisao.
Takođe Vojo je u pravu što se tiče skidanja matične rešetke početkom septembra /eventualno krajem avgusta/.
Ja sam rešetku skinuo 17 avgusta i podigao plodište iznad medišta. To je prouzrokovalo povećanje legla na 8 do 9 ramova i veću potrošnju zaliha meda, tako da sam se ubio prihranjujući.
Sledeće godine ću nastojati da primenim izvornu tehniku rada koju je izumitelj objasnio na početku ove teme. 

« Odgovor #1913 poslato: Oktobar 01, 2017, 08:48:06 »
 Ja sam prevesao u toku same pase, negde 15. Jula..Jednostavno sam morao, sve je bilo blokirano u plodistu,doduse kod mene su u RV rojevi, napravljeni krajem maja, podelom drustava...Posto sam video da se nisu razvile za bagrem, odlucio sam da ih sve razrojim..

Kada je pao onaj sneg u Aprilu, matice u RV su jednostavno drasticno smanjile leglo i nisu stigle za bagrem, dok u Poloskama nisam primetio smanjenje zaleganja i one su donele nesto bagrema za vrcanje..

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
« Odgovor #1914 poslato: Oktobar 01, 2017, 13:01:50 »
Slično je bilo i kod mene krajem aprila. U toku suncokretove paše, nakon prevešavanja, leglo se povećalo, tako da zbog povećane potrošnje u većini košnica drugi medišni nastavak nije u potpunosti bio popunjen medom. Potvrđeno pravilo da je unos meda obrnuto proporcionalan sa količinom legla (otvorenog). Prevešavanje ramova sa zatvorenim leglom treba raditi dosta ranije pre paše.

« Odgovor #1915 poslato: Oktobar 01, 2017, 17:50:16 »
Nista, sl god odraditi prevesavanje 15 dana pre suncokreta, dati matici dole prostor za leglo a staro ce se izleci u suncokretu...Dosta kolega posle bagrema podize MR na drugi nastavak i 20 dana pre suncokreta ponovo ogranicava maticu na prvi..Ja sam se uplasio da nece biti doviljno legla, zato sam i prevesavao.Opet kada malo razmislim, posle vrcanja krajem jula, verovatno bi one prenele med gore i tako napravile matici prostor... Znas kako majkane, iskusnih nema da nas usmere a i oni koji su prisutni nisu nesto razpolozeni za polemiku....
Prihvatam ono sto si rekao kako Voja preporucuje ali ova kosnica je konstruisana pre 15-20 god a od tada se klima promenila a samim tim i pasni uslovi. svako treba da ih prilagodi sebi i svojim pasnim uslovima....

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #1916 poslato: Oktobar 01, 2017, 19:02:58 »
Kad god unosimo svoje inovacije, izadje na nešto što ne treba...

Vojo je dao preporuku - kada PZ dostigne u prolećnom razvoju 12- 13 ramova legla, radi se prevešavanje u drugi nastavak 4 - 5 ramova sa zatvorenim leglom, dodaje se MR i matica ograničava u prvom nastavku. matična rešetka ostaje do septembra. KRAJ PRIČE!!!

kakvo crno prvešavanje u suncokretu? Kakvih crnih 15 dana pre paše?

U čemu je problem? U tom što mi uvek hoćemo da se malo prostituišemo ( da ne koristim onaj drugi izraz ). Pa bi hteli malo Sevića, iako je taj metod za LR košnicu. Al' ne bi baš mnogo Sevića, pa prevešavamo 15, a ne 20 dana pre paše. I ne prevešavamo samo zatvoreno leglo, već sve redom a kad paša krene ( unos 1/2 kile ) ne odstranjujemo otvoreno leglo...

Pa onda, povedeni pričama pčelara, koji rade drugim tipovima košnica, hoćemo da širimo plodište na dva ( nedaj Bože na više ) nastavaka i onda mislimo da nam je lenja i loša matica, jer nema meda, da je košnica loša, jer stalno mora da se prevešava i muljaju nastavci, pošto pčele hoće da "odlete" i tako dalje i tako bliže.

A zaboravljamo osnovne stvari:
- Kada krene jaka paša, pčele će porušiti sve matičnjake, pa i one pred izleganjem;
- jedan RV nastavak ima dovoljan broj ćelija da održi optimalno brojno stanje jedinki u PZ. I nema vojske za bežaniju;
- U svakoj jakoj paši dolazi do blokade matice. Ma koliko nastavaka bilo plodište. Ja sam to ove godine apsolvirao.

U jakoj paši, a naročito bagremovoj i suncokretovoj, blokada je često i prividna. Pčele ( danju ) unose nektar i trpaju gde stignu. I preko jaja i preko larvica i u prazne ćelije. A onda noću, kreću da ga rasporedjuju i iznose iz plodišta, gore u medište.
A pčelar, kao i svaki pčelar, košnice pregleda danju. I šta vidi? Blokadu. I šta radi? Daje matici još jedan nastavak za zaleganje. I šta na kraju bude? U stvari, šta na kraju ne bude? Ne bude meda za pčelara. A možda se i neki rojić skine sa drveta.  :D :P
Baš sam to na nekoliko košnica ove godine apsolvirao. I na LR i na RV.

Eto, ja ovoliko, a vi radite kako hoćete... ;)

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
« Odgovor #1917 poslato: Oktobar 01, 2017, 19:45:19 »
Sve je tako, kako si napisao.

Van mreže Veljan Ilijevski

• Napredni član foruma
« Odgovor #1918 poslato: Oktobar 01, 2017, 20:25:37 »
Evo i ja malo da kazem da je Nenad 98% u pravu, ali onih dva posto nije. Samo da se ogradim i kazem, da ovo sto pisem pisem na osnovu teorije tj. Voja je u nekim momentima i preporucivao prevesavanje ramova pre sulje, samo ne mogu da nadjem gde se nalazi to napisano i zasto se to radi. Nadam se da ce nam on i objasniti kad vidi ove poruke i setiti toga, a drugih 1% koje uticu na prevesavanje ramova je priroda koja diktira u datom momentu i samim tim nuzda( ne velika) zakon menja. Pozdrav

Van mreže Nenad Tucakov

• yu2m personal page
« Odgovor #1919 poslato: Oktobar 02, 2017, 00:35:09 »
Velju za predsednika!!!
Stvarno si političar, nema šta... :D
Sve si zamotao, pa moš kako 'oćeš...
Mi ćemo ovako drugovi, mi ćemo onako drugovi. zavisno od situacije.
Mada, zadovoljan sam i sa 98%. ;)