Autor Tema: Pčelarenje Rodnom Vojom  (Pročitano 1543308 puta)

0 Članovi i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Odg: Pčelarenje Rodnom Vojom
« Odgovor #2040 poslato: Novembar 26, 2017, 08:31:17 »
Upravo zbog toga sam i pitao.... Mislim da ova druga varijanta Vojina ja dobra po tom pitanju....taj madišni skroz gore... Izvrcati sav postojeći zaklopljeni med a onaj ne zaklopljeni grupisati u opet najgornjiji nastavak i taj med posebno vrcati ili ostaviti za zalihe a bagren će biti čist u onim praznim ispod...

Van mreže zoran drpljanin

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
« Odgovor #2041 poslato: Novembar 26, 2017, 09:25:33 »
Da to je resenje za Rv i tako cu raditi..Na toj parceli je bio suncokret , tako i ako sam na stacionaru, moram se prilagodjavati pasama oko mene.. Desetak ha bagrema je uvek prisutno i tu nemam nedoumicu Sto se tice suncokreta, njega uvek ima , manje ili vise...

Sa Poloskama moram naci nacin da se izborim, ipak su ramovi znatno veci i tu moze biti problema u medistu.. Jedan kolega je pustio ove god da pomesaju i tek na kraju vrcao sve, med je dobar ali ima neku notu koja se provlaci, nije to ...

Van mreže Miroslav Šugić

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
« Odgovor #2042 poslato: Novembar 26, 2017, 09:46:08 »
Eto vidiš kako se rešenje samo nameće, što plići ramovi, a to su?
Brže zaklapanje, brže vrcanje, sve češće se zbog klimatskih promena paše poklapaju...

« Odgovor #2043 poslato: Novembar 26, 2017, 12:05:54 »
Ma znam majkane, ali kada uzivam u radu sa njima, veruj mi odmaram se....CITAJU SE I LISTAJU KAO KNJIGA, a veruj mi i kada pustim posle bagrema, prvo unose nesto lipe, pa zatim malina , nesto livade i korova sa njiva i na kraju suncokret..Mnogo lep med....Zato sam odlucio da napravim jos jedan stacionar , udaljen od ovog 4/5 km i tamo idu Poloske....U neposrednom okruzenju tog drugog, koji je kod kuma na vikendici, ima vocnjak lesnika od par ha, mali vocnjak tresanja i vocnjak jabuka, sve na 1 km i takodje ima bagrema jedno 15 ha odmah uz to...I onda polako, kod mene u malinjaku i sumi RV  a tamo Poloske..

Van mreže Драган Николић

• Član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Кочетин 205m
« Odgovor #2044 poslato: Novembar 29, 2017, 19:04:16 »
Temu o udesetostručavanju pčelinjaka sam pročitao još pre nego što sam postao član foruma. Tema je detaljna i sjajno je gospodin Voja opisao sve postupke. Ali izneću samo svoje, subjektivno mišljenje a to je da je meni malo nerazumljiva zbog velikog broja detalja. Da postoji neka skraćena verzija prilagođena početnicima, bilo bi super. Ja mislim da se najviše rojeva može dobiti od Eko Voje, ako se leglo razvije na 3-4 nastavka, moglo bi se dobiti mnogo manjih rojeva npr. meni omiljenom Sommerfordovom metodom? Mali ram, mnogo rojeva. Pozdrav svima!

Милане пријатељу, има ту у пчеларству мноштво необјављених стања о којом никада нико није писао.  :D

Ево на пример; када поставиш ројеве Еко Воје у једном наставку и измешаш их са ројевима Родне Воје, једна Еко па једна Родна па тако редом,  младе матице са свадбеног лета које изађу из нуклеуза Еко Воје углавном греше и враћају се већином у нуклеузе Родне Воје.  :D :D :D

А никада се младе матице из нуклеуза Родне Воје не враћају у нуклеузе Еко Воје, ту нема грешке....  ;)

Поздрав драгим пријатељима...

Зашто се то дешава...да ЕВ промаше, а РВ не?
Због висине?

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #2045 poslato: Novembar 29, 2017, 19:32:22 »
Temu o udesetostručavanju pčelinjaka sam pročitao još pre nego što sam postao član foruma. Tema je detaljna i sjajno je gospodin Voja opisao sve postupke. Ali izneću samo svoje, subjektivno mišljenje a to je da je meni malo nerazumljiva zbog velikog broja detalja. Da postoji neka skraćena verzija prilagođena početnicima, bilo bi super. Ja mislim da se najviše rojeva može dobiti od Eko Voje, ako se leglo razvije na 3-4 nastavka, moglo bi se dobiti mnogo manjih rojeva npr. meni omiljenom Sommerfordovom metodom? Mali ram, mnogo rojeva. Pozdrav svima!

Милане пријатељу, има ту у пчеларству мноштво необјављених стања о којом никада нико није писао.  :D

Ево на пример; када поставиш ројеве Еко Воје у једном наставку и измешаш их са ројевима Родне Воје, једна Еко па једна Родна па тако редом,  младе матице са свадбеног лета које изађу из нуклеуза Еко Воје углавном греше и враћају се већином у нуклеузе Родне Воје.  :D :D :D

А никада се младе матице из нуклеуза Родне Воје не враћају у нуклеузе Еко Воје, ту нема грешке....  ;)

Зашто се то дешава...да ЕВ промаше, а РВ не?
Због висине?

Да, управо због висине...

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2046 poslato: Decembar 02, 2017, 19:59:54 »
Јуче смо у десетак РВ кошница урадили третман оксалном киселином. Горње наставке кошница углавном смо подизали јер су пчеле биле дубоко испод у улицама и онда смо лепо налапали отприлике по један шприц од 25 мл раствора и вратили горњи наставак назад.
Задовољан сам нађеним стањем. Количина хране је одлична, у кошницама доста пчела и на пчелињаку нема мишева као прошле године.

Пошто на том пчелињаку имам и још двојицу пријатеља са њихових око 40 Родних Воја раствор оксалне киселине сам припремио и за њих и пошто овај један пријатељ није хтео одмах да и њему урадимо остатак раствора сам му оставио да заврши када то буде хтео.

Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...

Van mreže Nebojša Pešić

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Kačarevo
« Odgovor #2047 poslato: Decembar 03, 2017, 12:35:04 »
"Јуче смо у десетак РВ кошница урадили третман оксалном киселином. Горње наставке кошница углавном смо подизали јер су пчеле биле дубоко испод у улицама и онда смо лепо налапали отприлике по један шприц од 25 мл раствора и вратили горњи наставак назад.
Задовољан сам нађеним стањем. Количина хране је одлична, у кошницама доста пчела и на пчелињаку нема мишева као прошле године."
Јуче смо у десетак РВ кошница урадили третман оксалном киселином. Горње наставке кошница углавном смо подизали јер су пчеле биле дубоко испод у улицама и онда смо лепо налапали отприлике по један шприц од 25 мл раствора и вратили горњи наставак назад.
[/quote]

Здраво Војо и остало друштво на форуму. Јуче од поднева урадио сам третман оксалном киселином на 24 ПД. На више од половине друштава пчеле су као и на Војином пчелињаку биле дубоко испод сатоноше и захватале су доњи наставак. На први поглед сам био зачуђен малом величином клубета у појединим кошницама 4, 5 улица, а до пре месец дана су биле пуне пчела.
У отприлике 10 друштава клубе је било у горњем делу наставка, растреситије и шире па је захватало 6 до 7 улица. Претпостављам да је ниска температура ових дана имала утицаја на величину клубета. Иначе у кошницама су рамови лепо попуњени медом, тако да мислим да су залихе довољне до пролећа.
Иако је још рано јутрос сам прегледао фиоке на антиварозним подњачам, које сам истресао на снегом прекривене кровове. Приметио сам тек по коју угинулу вароу.
Поздрав свима

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2048 poslato: Decembar 03, 2017, 13:01:05 »
Здраво Нешо пријатељу и остали пријатељи наравно...

Величина пчелињег клубета је променљива и неке заједнице раније прелазе у стиснуто клубе а неке мало касније чак и на истој температури... Клубе повећава или смањује свој обим чак и до 5 пута...
Треба да имамо у виду да се значајан број пчела налази у кори клубета + доста пчела завучених у топле ћелије тамног саћа.
Требамо имати у виду да пчелиње клубе наше расе пчела има око 10.000 пчела или коју хиљаду мање или више. Некада је боље имати 8.000 пчела са јаким масним ткивом и пчела које нису отхрањивале легло у септембру и октобру него имати 10.000 или више пчела у клубету са просечно слабијим масним ткивом и са пчелама које су отхрањивале легло  током септембра и октобра.

Ове пчеле са јачим масним ткивом произвешће и три четири генерације младих пчела у пролеће а неће умрети и имаће много бржи развој од поменуте заједнице са 10.000 пчела али са слабијим масним ткивом.

Иначе све те пчеле које су на пример збијене у клубе са око 10.000 пчела на 4 улице могу да комотно функционишу на тако малом простору.
Ево на пример ако у кори клубета имамо половину пчела ( у неком периоду током зиме) од укупне снаге око 10.000 пчела онда имамо око 5.000 пчела у кори клубета а осталих 5.000 пчела у ћелијама саћа.
Када тих 5.000 пчела поделимо на тих на пример само 4 рама онда имамо око 1.250 пчела у сваком раму.
Па то је само око једне четвртине ћелија једног РВ рама који има 4.800 ћелија.
Наравно да све ћелије неће бити заузете са пчелама али зато ће у кори клубета бити више пчела него у ћелијама.

Практично имамо стање да на само четири централна РВ рама у којим током јануара имамо око половине слободних ћелија имамо око 4 пута 2.400 ћелија = 10.400 ћелија  може да се смести и најјача заправо најбројнија  пчелиња заједница наше крајинске расе + наравно да се смести кора клубета која делимично захвата мед у горњој зони рамова..

Три века испред света...

Van mreže Krešo Lesan

• Napredni član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: slavonija sibinj
« Odgovor #2049 poslato: Decembar 22, 2017, 13:37:48 »
U većini mojih košnica imam 4 ulice pčela, točnije od 3 do 5 ulica nalazim u košnicama i baš sam se pitao dali je to dovoljno?

Do or do not, there is no try!

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2050 poslato: Decembar 23, 2017, 02:56:41 »
U većini mojih košnica imam 4 ulice pčela, točnije od 3 do 5 ulica nalazim u košnicama i baš sam se pitao dali je to dovoljno?

Довољно је Крешо пријатељу...  Сасвим довољно да се на пролеће изједначе и ако Бог да нормално пролеће да све стигну до добрих заједница које могу искористити багремову пашу...
Важно је само да пчеле имају довољне количине хране, да су здраве и да на пролеће не покрену прерано легло.
Поздрав...

Овако сам писао и коментарисао пролетос или у другој половини фебруара у теми пчелрење Родном вОјом на спос форуму:

Pčelarenje Rodnom Vojom
« послато: 18-02-2017, 22:17:35 »
Миодраже пријатељу, свако рано покретање легла јесте и рана потрошња хране и по мом  мишљењу свака заједница која са леглом крене крајем фебруара или почетком марта има довољно времена да се развије у снажну заједницу до почетка цветања багрема.

Уочио сам наравно да се са надморском висином убрзава и покретање легла. Имам доста пријатеља који пчеларе на планинама са РВ кошницама и доббијам извештаје како на 750 МНВ имају по 6-7-8 рамова легла у марту или на 800 метара имају већ средином марта по 7-8 рамова легла.
То ја лично нисам никада доживео али знам да пчелари на већим наднорским висинама имају много раније покретање легла.

Утицај светлости и веће влажности ваздуха на покретање легла по мени игра велику улогу као и ређи кисеоник.

Мислим да је најбоље да пчелиње заједнице зимују на 200-500 метара надморске висине како би пчелиње заједнице са леглом кретале управо нешто касније него на вишим висинама и нешто раније него на нижим висинама.

Заправо све зависи шта очекујемо од пчелињих заједница. У кошницама Родна Воја које имају тако квалитетно распоређену храну и рамове прилагођене величини клубета крајинске расе пчела поред правилног распореда хране ипак морамо имати и довољне количине хране за зимовање.

Приликом зазимљавања морамо знати да количину хране која је потребна пчелињој заједници процењујемо на основу величине заједнице коју узимљујемо. Осим потрошње те заједнице током зиме а која се креће од 4-6 кг меда ( октобар, новембра, децембар, јануар и фебруар) до првог матра морамо оставити још 4-6 кг меда за пролећни развој + око 5-6 кг меда у залихама ( за сваки случај).
То укупно износи од 12-14-16-18 килограма меда а све у зависности од снаге и пашних прилика у окружењу.

Ако ово поштујемо онда нема потребе зими додавати погаче нити се бојати зимских или пролећних губитака пчела.
Посебно морамо знати да нам младе матице и нису најоптималније решење и да не знају да чувају зимске залихе хране те да могу заједницу или заједнице довести на ивицу живота или смрти.

Оне током јесени врло често продуже са леглом и у пролеће рано крећу са леглом за разлику од искуснијих матица из друге и треће године које касније покрећу легло а ипак заједницу развију до багрема. Мисим да се матице у РВ кошницама где су током сезоне а то је од пролећа до зазимљавања ограничене на 1 РВ наставак не истроше тако много и да најбоље резултате постижу у трећој години живота. Оне најбоље препознају када треба кренути са леглом и како сачувати залихе хране до првог већег уноса из природе.

У кошницама са већим плодиштима ( ЛР и ДБ) мислим да су двогодишње матице најприхватљивије.

Значи насрећнији сам када ми пчеле са леглом крену почетком марта и када година касни јер до багрема имају могућност отхрањивања целе 3 генерације младих пчела. 

Цитат: Nenad Tucakov  18-02-2017, 20:09:23

Цитат

Svi su iz avgusta meseca gde su se matice sparile krajem avgusta a rojevi su formirani od 8 ramova avgustovskog lega

Kakva su inače iskustva sa ovim kasnim rojevima, ukoliko se ne dooooobro ne nasirupaju?

Мислим да је све у реду ако матица почне да залеже крајем јула или почетком августа.

Нешо пријатељу, најбољи резултати и набоље зимовање имају заједнице чије матице престају са леглом још у јулу месецу и које заправо престану са леглом до почетка августа. Тада им сво легло изађе до 20 августа и тада пчелар може само да пева и радосно да чека пролеће..

Оставиш им лепо 15 -16 кг меда у јулу да произведу квалитетну зимску пчелу и не дираш им мед у августу и да видиш како раније престају са леглом и да видиш какве ћеш пчеле имати на пролеће. Међутим када пчелар хоће да им у августу отме више него што му припада оне се јадне боре да донесу што више хране. Исцрпљујући се још и продужењем легла и наравно слабије улазе у зиму.

Значи ако се мисли формирати већи број заједница то треба урадити што пре. Не треба стварати касне заједнице управо због могућности покретања штетног јесењег легла.

----------------------------------------------------------...

Поздрав драгим пријатељима....

Три века испред света...

« Odgovor #2051 poslato: Decembar 23, 2017, 13:32:13 »
Na Duletovoj temi se povela prica, doduse na osnovu okruglog leta i kako se pcele ponasaju kod ukrstenog gornjeg leta kada naidju na zid , tj. ramove postavljene na toplo i da li je to problem....Zasto, i kod mene je posle postavljanja MR sa letom drugi nastavak ukrsten i ramovi okrenuti na toplo u odnosu na leto i pcele nailaze na taj zid, da li izletnicama koje to leto koriste  u pasi, predstavlja problem ili bi i taj nastavak , iznad MR, TREBALO OKRENUTI KAO I PLODISNI, NA HLADNO..I tek onaj treci ukrstiti...

U redu  ukrstanje kod kolega koji ne koriste MR sa letom ali ko ima ove uokvirene sa letom...

Van mreže Miroslav Jovanović

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Sarbane Ub
« Odgovor #2052 poslato: Decembar 23, 2017, 13:46:56 »
Ako se ima okruglo leto a ramovi postavljeni na toplo pčele će izbušiti prva dva tri rama u pravcu leta...
Više može jedan koji hoće nego dva koji moraju. - Živojin Mišić

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
« Odgovor #2053 poslato: Decembar 23, 2017, 14:04:01 »
Zoko Prijatelju,
Onda je verovatno bolje da diskusiju nastavimo ovde u ovoj temi..

Ja sam pre oko 12-13 godina takođe izbušio mnoge RV nastavke, kada nismo imali pčelarskih foruma i pisanje raznih iskustava po tom pitanju  i radio sa tim okruglim letima.

Tada sam naišao na site probeleme na koje vi sada nailazite.

Probao sam svašta i došao do različitih rezultata.
Kada se nastavak izbuši sa strane to jest na bočnim stranicama onda se stvara taj zid u odnosu na postavljene ramove i pčele imaju problem u komunikaciji to jest kretanju kroz ulice ali imamo i problem sa dokom svežeg vazduha koji je neophodan u prolećnom periodu za razvoj legla.

Pošto sam uočio taj problem onda sam rešio da se nastaci buše samo na prednjim ili zadnjim stranicama i tada vazduh prolazi između ulica kako i treba ali tada nastaje problem jer se nastavci u odnosu na prvi nastavak ne mogu ukrštati. Prvi nastavak radi odstranjivanja vlage MORA da ide na hladno kao i kod LR, DB i drugih košnica.

Kada se pčele zazime u tri nastavka onda i nije problem da se prva dva nastavka ne ukrštaj a da se treći nastavak ukrsti.
Pčele u tim uslovima kada pokrenu prvo leglo tokom februara ( kasnije kreću u odnosu na LR, DB i druge dugoramne košnice za jednu celu generaciju legla, što je izuzetno velika prednost radi očuvanja zimskih pčela ali i radi mnogo kasnijeg kretanja razvoja varoe) one ga pokreću u tom trećem gornjem i najtoplijem nastavku.
I tada imaju veliku prednost jer je saće raspoređeno u pravcu istok zapad i pčele se u tim uslovima brže razvijaju.

Ako se radi sa zajednicama koje su zazimljene u dva RV nastavka a izbušenim nastavcima onda nije preporučljivo da nam ti nastavci budu izbušeni sa bočnih strana jer se stvara taj zid i pčele svu hranu prebacuju u zadnji severni deo košnice a prednji ramovi ostaju prazni i to negativno utiče na održavanje legla.

Da su u pitanju   osmoramne i devetoramne košnice onda se taj negativan uticaj rasporeda hrane i dotoka vazduha smanjuje.
Međutim te košnice onda nemaju dovoljno saća ili dovoljnu širinu košnice pa se nedostatak za saćem nadomesti povećanjem visine košnica ali to opet uzrokuje raniji rojevi nagon , potrebu za više otvora kao i otvora na svakom nastavku a stabilnost košnica je oslabljena kao i prerano stvaranje mednog venca koji blokira zajednicu u iskorišćenju paše i praktično zajednicu uvodi u rojvi nagom u sred paše, itd...

Znači svaki sistem rada ima svoje uzročno posledične veze.
Za desetoramne RV i EV košnice sasvim je dovoljno mati jedno leto na podnjači tokom zimovanja pčela bez obzira da li se zajednice zazimile na 2 ili 3 RV nastavka.   

Pozdrav dragim prijateljima... 

Evo stigao je i Miroslavov odgovor..

Pozdrav...

Три века испред света...

« Odgovor #2054 poslato: Decembar 23, 2017, 14:07:14 »
Pozdrav Miroslave, da to je kod okruglih leta ali kako se ponasaju sa obicnim letom koje je na MR a nailaze na taj, tzv. zid od saca..