U većini mojih košnica imam 4 ulice pčela, točnije od 3 do 5 ulica nalazim u košnicama i baš sam se pitao dali je to dovoljno?
Довољно је Крешо пријатељу... Сасвим довољно да се на пролеће изједначе и ако Бог да нормално пролеће да све стигну до добрих заједница које могу искористити багремову пашу...
Важно је само да пчеле имају довољне количине хране, да су здраве и да на пролеће не покрену прерано легло.
Поздрав...
Овако сам писао и коментарисао пролетос или у другој половини фебруара у теми пчелрење Родном вОјом на спос форуму:
Pčelarenje Rodnom Vojom
« послато: 18-02-2017, 22:17:35 »
Миодраже пријатељу, свако рано покретање легла јесте и рана потрошња хране и по мом мишљењу свака заједница која са леглом крене крајем фебруара или почетком марта има довољно времена да се развије у снажну заједницу до почетка цветања багрема.
Уочио сам наравно да се са надморском висином убрзава и покретање легла. Имам доста пријатеља који пчеларе на планинама са РВ кошницама и доббијам извештаје како на 750 МНВ имају по 6-7-8 рамова легла у марту или на 800 метара имају већ средином марта по 7-8 рамова легла.
То ја лично нисам никада доживео али знам да пчелари на већим наднорским висинама имају много раније покретање легла.
Утицај светлости и веће влажности ваздуха на покретање легла по мени игра велику улогу као и ређи кисеоник.
Мислим да је најбоље да пчелиње заједнице зимују на 200-500 метара надморске висине како би пчелиње заједнице са леглом кретале управо нешто касније него на вишим висинама и нешто раније него на нижим висинама.
Заправо све зависи шта очекујемо од пчелињих заједница. У кошницама Родна Воја које имају тако квалитетно распоређену храну и рамове прилагођене величини клубета крајинске расе пчела поред правилног распореда хране ипак морамо имати и довољне количине хране за зимовање.
Приликом зазимљавања морамо знати да количину хране која је потребна пчелињој заједници процењујемо на основу величине заједнице коју узимљујемо. Осим потрошње те заједнице током зиме а која се креће од 4-6 кг меда ( октобар, новембра, децембар, јануар и фебруар) до првог матра морамо оставити још 4-6 кг меда за пролећни развој + око 5-6 кг меда у залихама ( за сваки случај).
То укупно износи од 12-14-16-18 килограма меда а све у зависности од снаге и пашних прилика у окружењу.
Ако ово поштујемо онда нема потребе зими додавати погаче нити се бојати зимских или пролећних губитака пчела.
Посебно морамо знати да нам младе матице и нису најоптималније решење и да не знају да чувају зимске залихе хране те да могу заједницу или заједнице довести на ивицу живота или смрти.
Оне током јесени врло често продуже са леглом и у пролеће рано крећу са леглом за разлику од искуснијих матица из друге и треће године које касније покрећу легло а ипак заједницу развију до багрема. Мисим да се матице у РВ кошницама где су током сезоне а то је од пролећа до зазимљавања ограничене на 1 РВ наставак не истроше тако много и да најбоље резултате постижу у трећој години живота. Оне најбоље препознају када треба кренути са леглом и како сачувати залихе хране до првог већег уноса из природе.
У кошницама са већим плодиштима ( ЛР и ДБ) мислим да су двогодишње матице најприхватљивије.
Значи насрећнији сам када ми пчеле са леглом крену почетком марта и када година касни јер до багрема имају могућност отхрањивања целе 3 генерације младих пчела.
Цитат: Nenad Tucakov 18-02-2017, 20:09:23
Цитат
Svi su iz avgusta meseca gde su se matice sparile krajem avgusta a rojevi su formirani od 8 ramova avgustovskog lega
Kakva su inače iskustva sa ovim kasnim rojevima, ukoliko se ne dooooobro ne nasirupaju?
Мислим да је све у реду ако матица почне да залеже крајем јула или почетком августа.
Нешо пријатељу, најбољи резултати и набоље зимовање имају заједнице чије матице престају са леглом још у јулу месецу и које заправо престану са леглом до почетка августа. Тада им сво легло изађе до 20 августа и тада пчелар може само да пева и радосно да чека пролеће..
Оставиш им лепо 15 -16 кг меда у јулу да произведу квалитетну зимску пчелу и не дираш им мед у августу и да видиш како раније престају са леглом и да видиш какве ћеш пчеле имати на пролеће. Међутим када пчелар хоће да им у августу отме више него што му припада оне се јадне боре да донесу што више хране. Исцрпљујући се још и продужењем легла и наравно слабије улазе у зиму.
Значи ако се мисли формирати већи број заједница то треба урадити што пре. Не треба стварати касне заједнице управо због могућности покретања штетног јесењег легла.
Поздрав драгим пријатељима...
----------------------------------------------------------...
Поздрав драгим пријатељима....